På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Xiaomi Mix Fold 2 ypper opp til kamp med Samsung
Den tynneste blant brettemobilene.
Innhold
Sci-fi-drømmen er en mobil som kan brettes helt flat, men bli kjempestor om du trenger det.
I dag likner mange brettbare mobiler mest på to mobiler festet sammen med et hengsel. Xiaomis Mix Fold 2 prøver å endre på det ved å være ekstra tynn.
Telefonen selges for tiden kun i Kina, men har kommet innom som del av en liten sjarmøretappe her i Norden fra det som for tiden er verdens tredje største mobilprodusent.
Den mest imponerende brettemobilen vi har sett så langt.
Fordeler
- +Tynn til brettemobiler å være
- +Brettes ikke i kileform
- +Heftigst kamera i sin klasse
- +Rask lader og deksel med i esken
- +Relativt stort batteri
- +God kvalitetsfølelse/foldebevegelse
- +Kraftig lyd i liten innpakning
- +IR-dioden (fjernkontroll) lever fortsatt
- +Ta selfie med hovedkameraet og ytterskjerm
Ting å tenke på
- —Testet utgave ikke for Europa (mangler Google, etc.)
- —Ingen selfiekamera på innsiden
- —Mangler trådløs lading
- —Svært få menytilpasninger for formfaktoren
Kinesisk mobil «eurofisert»
Vi har lånt telefonen i to døgn, og «eurofisert» den så langt vi kan, med Google-apper og vestlige tjenester. Utgangspunktet var temmelig kinesisk, men med litt massering fungerte de fleste hjemlige tjenester godt.
Blant tjenestene som kjører på vår Mix Fold 2 er Play Store, Youtube, Facebook og TikTok, for å nevne et par.
Skulle du vurdere å kjøpe en kinesisk telefon for europeisk bruk - tenk deg likevel godt om. Tjenestene som virker i dag har ingen offisiell støtte på mobilene som selges på fastlands-Kina, og at de virker i dag gjør det ikke sikkert de virker i morgen.
Imponerende førsteinntrykk
Det spesielle med Mix Fold 2 er hvor kompakt telefonen er. Den foldes helt flatt, fra ytterst til innerst. Den store glipen mellom skjermsidene og kileformen fra Samsungs Galaxy Z Fold 4 er altså fraværende. Det samme er til dels tykkelsen også. Det er ikke mange millimeterne det er snakk om, men likevel.
Mix Fold 2 oppleves langt mer som en vanlig mobiltelefon når den er sammenbrettet enn Galaxy Z Fold 4. Det i seg selv gjør den til et solid varselskudd i retning koreanerne.
Til tross for å være tynnere har faktisk telefonen større batteri, og støtte for raskere lading. Ooooog laderen følger med, intet mindre.
Naturlig forklaring på flatheten
Mix Fold 2 slipper likevel ikke unna uten «mangler» i sammenlikningen. For å holde saker og ting på den slanke siden er trådløs lading sløyfet. Jeg noterer meg også at vanntettheten som Galaxy Z Fold 4 har ikke er med her. Smått kritisk for en telefon som selv i Kina koster 19.500 kroner, synes jeg.
En mindre «mangel» er selfiekameraet på innsiden som Xiaomi har hoppet over. Forsøker du å ta bilder av deg selv med kameraappen i storskjerm får du bare beskjed om å snu telefonen. Det er i grunnen greit nok til selfier. Kameraet på utsiden er uansett bedre enn innerkameraene på slike mobiler. Men det er en ulempe hvis du ønsker å ha nettmøter med mobilen.
For ordens skyld - Samsung beæret oss med et høyst middels 4 MP-selfiekamera på innsiden av telefonen. Det bærer kvalitetsmessig noe preg av å egentlig bare være nettopp til Skype, Webex og sliktno.
Fraværet av disse tingene gjør det lettere å lage en flatere telefon.
Enda tynnere utbrettet
Om Mix Fold 2 er imponerende tynn sammenbrettet er den enda mer imponerende utfoldet.
For her er det virkelig ikke snakk om mange millimeterne tykkelse.
For få år siden hadde vi bare tenkt at dette var tykkelsen til en skjerm. At det også er en hel, svært kraftig mobiltelefon, i praksis datamaskin faktisk litt futuristisk.
Heftig ytelse
Mix Fold 2 har den raskeste prosessoren du kan oppdrive i en Android-mobil. Det gir tipp topp ytelse både på innsiden og på utsiden. Brukeropplevelsen er upåklagelig, sånn minus de selvfølgelige kinesiske appene som ligger strødd rundtom - og ikke ville vært inkludert på en europeisk versjon av telefonen uansett.
Skjermene har ytelse som matcher, med 120-hertz oppdatering både på 8-tommeren på innsiden og 6,5-tommeren på utsiden av telefonen. Innerskjermen låter ikke mye større i tommer, men et mye bredere aspekt gjør naturlig nok at du får omtrent dobbelt så stort areal. Begge skjermene klarer dessuten inntil 1300 nits lysstyrke i automatisk utendørsmodus (HBM) - som er på linje med de beste mobilskjermene der ute.
Tillater ikke ulik organisering på skjermene
Kinesiske mobiler har som regel likt best å ha alle appene strødd utover en haug skjermer, omtrent slik iPhone har det. Men du kan velge appskuff også på en Xiaomi, slik standard er på Google Pixel eller Samsung Galaxy.
En ting som er litt unikt irriterende for en foldetelefon som denne, er måten hjemmeskjermsoppsett er løst. For Mix Fold 2 har ikke separat organisering av apper inni og utenpå. Det har andre foldetelefoner ofte, og det betyr at man kan ha flere apper fordelt utover den større skjermen på innsiden enn den mindre på utsiden.
Men da jeg spredte appene mine utover en linje på bunnen på innsiden av telefonen fordelte de seg plutselig over to hjemmeskjermer på utsiden. Der hadde jeg dem jo stablet i to linjer - men da endte de opp i samme høye stabel på innsiden. Ikke helt gjennomtenkt.
Flott kamera
Fotoytelsen i denne mobilen er også meget god, og på papiret ligger den nokså tett inntil Samsungs Z Fold 4. Hovedkameraet er nesten identisk på spesifikasjoner med 50 megapiksler, der hver piksel er like stor i de to mobilene - som skulle gi omtrent samme brikkestørrelse. Glasset er like lyssterkt med f/1.8, og optisk stabilisering er på plass.
Xiaomien er teknisk ørlite grann dårligere på zoom enn samsungen, men tar det igjen med autofokus på ultravidvinkelen som gir ekstra funksjoner så som en velfungerende makromodus.
Vi har ikke fått tatt bilder av hele verden med Mix Fold 2, men så langt som jeg har fått brukt den på tiden jeg har hatt kan jeg konkludere med at den sjelden lager helbommerter, og at bildene som regel blir detaljerte og fine. Den virker som et «standard toppmodellkamera» - hverken mer eller mindre. Om enn uten finessene til de aller heftigste kameramonstrene, så som iPhone 14 Pro Max og Galaxy S22 Ultra.
Men den klassen konkurrerer altså heller ikke Galaxy Z Fold 4 i. Så Mix Fold 2 er der den må være.
Funker fint på det grunnleggende
I min bruk som telefon har den også fungert fint til samtaler, og artig nok gitt meg HD-voice i norske nettverk uten engang å være testet for salg her - så vidt jeg vet, iallfall. De store presise skjermene har gjort det lettvint å taste, så fort jeg fikk kastet det kinesiske Baidu-tastaturet på dør til fordel for GBoard.
Og batteritiden har også virket nokså bra, selv om jeg kun har rukket å lade én gang.
Lite brettbare menyer
Men innvendingen om programvaren her kan gjentas. For det er generelt lite ved programvaren som vitner om at dette er en brettbar mobil til 20 tusenlapper. I noen apper får du en litt annen layout, men det er nok mest appen som er laget for å gjenkjenne store skjermer. Selve menysystemet bærer lite preg av den ekstra plassen. For eksempel mangler du noen form for menylinje utover den vanlige applinjen alle Android-mobiler har.
Det er ingen skrivebordsmodus her, selv om du kan aktivere at apper vises i vinduer. Og selv om telefonen kan åpnes halvveis for å bruke sin ene halvdel som kamerastativ - er ikke kameraappen tilpasset å kjøre på én skjerm - slik vi har sett både Samsung og etter hvert Motorola gjøre.
Foldemobilene må vinne tillit
Samtidig merker jeg meg at det er ultratynt glass (UTG) i bretteskjermen, som på Samsung sine telefoner. Men som på Samsungs er det også skjermfolie over, og den er neppe utskiftbar av deg og meg. På telefonen vi har fått låne er det alt noen små merker i ytterkantene av den folien - om det er tidligere testere som har fiklet med eller bare slitasje vet vi ikke.
Men tillit er noe disse telefonene må bygge opp fra bånn, og gitt at vi har med en ekstra tynn telefon fra et selskap som vi iallfall i Europa har sett lite brettbart fra - er det et lite spørsmål akkurat hvor holdbar denne saken er.
Vi er kjent med at en noen brukere klager over tidlig slitasje på skjermene i Samsungs Galaxy Z-modeller - og det er foldetelefonene som nok ligger i flest lommer så langt. Og når det modneste av alt i denne sjangeren innimellom kan by på utfordringer - betyr det litt ekstra argusøyne på utfordrerne.
Konklusjon: Gled deg til den europeiske
Det sier seg nesten selv; jeg anbefaler ingen som ikke vet akkurat hva de går til å kjøpe denne her. Hvis du er vant til å tukle og fikle og ikke plages av utfall av tjenester mens verden finner ut av veier rundt hindringene igjen - for all del, fortsett med det du holdt på med.
Men Mix Fold 2 er ikke for folk flest akkurat nå. Akkurat nå er den for kinesisk.
Det den likevel er er et varsko om kraftig konkurranse også på de heftigste mobilene fra Xiaomi. En rolle som Huawei tidligere fylte ved siden av Samsung og Apple. Og akkurat som nevnte Huawei, ser Xiaomi ut til å ha ambisjoner.
Dette er ikke intenst imponerende og nyskapende - det er nok litt for standard til det. Men Mix Fold 2 gjør det Xiaomi gjør best; den er en solid prioritert samling kompromisser for å gi en litt annen totalopplevelse enn det vi er vant til.
Og for undertegnede som liker små mobiler som blir store bedre enn store mobiler som blir digre - altså flip fremfor fold - er dette den Folden som gir meg mest lyst til å finne frem bankkortet.
Ingen fullverdig test
Siden programvareforskjellene på denne og en eventuelt ferdig europeisk versjon av Mix Fold 2 vil være store unngår vi å gi denne telefonen karakter. Men noen punktvurderinger tar vi oss likevel tid til.
PS! For deg som fikk lyst på Fold 2 er det nok et lite hint når telefonen nå er på sjarmøretappe i Norden. Det er sjelden selskaper bruker tid på å vise frem produkter som uansett ikke er aktuelle i gitte land.
Den mest imponerende brettemobilen vi har sett så langt.
Fordeler
- +Tynn til brettemobiler å være
- +Brettes ikke i kileform
- +Heftigst kamera i sin klasse
- +Rask lader og deksel med i esken
- +Relativt stort batteri
- +God kvalitetsfølelse/foldebevegelse
- +Kraftig lyd i liten innpakning
- +IR-dioden (fjernkontroll) lever fortsatt
- +Ta selfie med hovedkameraet og ytterskjerm
Ting å tenke på
- —Testet utgave ikke for Europa (mangler Google, etc.)
- —Ingen selfiekamera på innsiden
- —Mangler trådløs lading
- —Svært få menytilpasninger for formfaktoren