Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony WI-1000XM2

Sony leverer som vanlig godt, men er ikke nakkebøylas tid forbi?

Sonys WI-1000XM2 har imidlertid en funksjon svært få andre har.

Sony WI-1000XM2 kommer blant annet med en mykere silikonbøyle og oppgradert støydemping fra forgjengeren 1000X.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

«Neckband»-ørepropper har i stor grad mistet nyhetens interesse til true wireless-kategorien, så også for Sony. Men det stopper dem ikke fra å lansere en ny versjon av sine støydempende WI-modeller i 1000X-serien.

I motsetning til for true wireless-modellen WF-1000XM3 har Sony valgt å ikke hoppe over en generasjon i navngivingen av dagens testprodukt: WI-1000XM2. Det til tross for at også WI-1000XM2 har fått støydempingsprosessoren QN1, som også sørger for at Sonys around ear-hodetelefoner fortsatt innehar tronen som den beste støydempingen på markedet sammen med Bose.

Sony WI-1000XM2

Sony WI-1000XM2

Mykere enn før

Designmessig har WI-1000XM2 uansett fått en oppgradering, og nakkebøyla er nå laget i silikon og er mye mykere og mer fleksibel enn hva som var tilfellet på forgjengeren. De har ellers fått lading med USB-C, men ellers er det ikke veldig mye som er åpenbart nytt.

Batterilevetiden er også den samme som tidligere, med rundt 10 timer på en lading med støydempingen aktiv. Det er omtrent på par for kategorien, men ikke så imponerende med tanke på at du må ta til takke med to «klumper» rundt nakken.

Én fordel har imidlertid denne formfaktoren versus andre typer ørepropper, og det er at det blir plass til en minijack-inngang. Det gjør at du for eksempel kan bruke dem på fly, noe som er en sjeldenhet på trådløse øreplugger om du ikke har noen form for bluetooth-adapter å plugge inn.

Prisen er ellers satt til rundt 2.800 kroner, som gjør at proppene i praksis konkurrerer med det ypperste av både ørepropper og hodetelefoner med aktiv støydemping.

Nakkebøyle-formen føles kanskje litt gammeldags i 2020. Sony har imidlertid dyttet inn alt de har av teknologi i WI-1000XM2, her modellert av nyhetssjef Niklas.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Behagelige å ha på

Komforten er god, selv om vi vet at mange synes denne nakkebøyle-løsningen er upraktisk. Den har imidlertid noen fordeler versus et vanlig nakkebånd, først og fremst at vekten hviler på nakken din fremfor å henge i snoren, og det gjør at det er mye mindre som risikerer å rive proppene ut av ørene på deg. Små magneter gjør dessuten at proppene fester seg i hverandre om de blir liggende og henge rundt halsen.

Et betydelig minus er likevel at denne formfaktoren ikke er spesielt godt egnet til løping, da nakkebøyla ender opp med å hoppe opp og ned underveis.

Det følger med en rekke ulike gummiputer, i tillegg til noen av hybridskum-typen vi også har sett på Sony-øreplugger tidligere, så det bør ikke være noe stort problem å finne et sett som passer.

Vi skulle kanskje ønske at Sony leverte enda noen mindre størrelser her, da undertegnedes ører akkurat er i grenseland på de minste putene i esken. WI-1000XM2 er ellers utstyrt med en lite bæreetui i hardplast, noe vi setter pris på.

En liten magnet holder pluggene sammen om du har dem hengende rundt halsen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Habil støydemping uten sus

Sony har lenge vært gode på støydemping, og WI-1000XM2 er ikke noe unntak, men det virker muligens litt som om Sony hviler litt på sine laurbær, for det er ingen revolusjonerende forbedring her sammenlignet med tidligere. Vi synes faktisk også at Apples Airpods Pro er ørlite foran akkurat på støydemping, siden de demper de høyere frekvensene hakket bedre enn Sony-proppene gjør.

Likevel: Dette er helt i toppsjiktet av hva du får når det gjelder støydemping i ørepropper, men med tanke på den ekstra plassen og batterikapasiteten denne formfaktoren gir, hadde vi kanskje forventet enda litt mer. Corona-viruset har dessverre satt en effektiv stopper for reisevirksomheten vår, så vi har foreløpig ikke hatt anledning til å teste dem på fly.

Sony har ellers en liten fordel versus Apple-proppene, og det er at støydempingen deres ikke produseres noen som helst form for elektronisk sus. Apples propper lager nemlig en liten suselyd når støydempingen er aktiv, selv om det er noe du veldig sjelden hører. Trykkutjevningsfunksjonen vi kjenner fra WH-1000XM3 er for øvrig nå også å finne på WI-1000XM2, en funksjon vi har god erfaring med på lange flyturer.

Støydempingen er god og passformen grei, men vi skulle kanskje ønsket oss noen enda mindre puter.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Hvorfor så skarpe, Sony?

Lydkvalitet har også vært en paradegren for Sony tidligere, selv om alle generasjonene av propper i 1000X-serien har skilt seg fra de større hodetelefonmodellene deres ved å være betydelig mer fokusert på skarphet og oppløsning i toppen av registeret.

Det gjelder også for WI-1000XM2, men denne gang synes vi kanskje Sony har dratt tendensen litt for langt, og det gjelder spesielt om du bruker dem med en iPhone. På iPhone er det Apples AAC-kodek som brukes, mens Android-telefoner som støtter Sonys høyoppløste LDAC-kodek vil bruke den (og «basiskodeken» SBC hvis ikke).

Sonys Headphones-app er fortsatt oversiktlig og god. Med WI-1000XM2 trenger vi den enda mer enn før.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

På iPhone er WI-1000XM2 såpass lyse og skarpe at det ikke er voldsomt mye volum som skal til før de føles litt som sandpapir i ørene – i alle fall om det du lytter til er lyse kvinnestemmer, perkusjon eller lignende. Heldigvis har Sony-appen en equalizer-funksjon som er ganske lettvint i bruk og som kan brukes til å roe ned diskanten betydelig.

Forutsetningene for Sony-pluggene skal i utgangspunktet være ganske gode. De har nemlig et hybriddesign med to drivere, som normalt sett betyr at de kan reprodusere både bass og diskant med større presisjon enn propper med bare ett element som må ta seg av hele registeret. Det gjør de for så vidt til dels også, med en tørr, presis bass og et luftig og flott lydbilde som passer veldig godt til varm, mørk r & b og lignende – men altså ikke like godt til så mye annet.

Equalizeren hjelper betydelig, men vi synes likevel Sony burde spart ørene våre og rundet av diskanten bedre, for helt i mål kommer vi ikke.

En vanlig fjernkontroll sitter under den venstre øreproppen. C-knappen kan du velge mellom enten å styre støydempingen eller aktivere Google Assistant/Amazon Alexa.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

LDAC = ingen equalizer

På Android (i vårt tilfelle Google Pixel 3 XL) fremstår de et lite hakk mindre skarpe i diskanten, men til gjengjeld kan du ikke bruke equalizeren samtidig som du bruker LDAC, som er et litt kjipt kompromiss. Vil du bruke equalizeren i appen må du nemlig bytte fra «Priority on Sound Quality»-modus til «Priority on Stable Connection», som kutter ut LDAC og i stedet bruker AAC. Aptx eller Aptx HD støtter de ikke.

Det skal sies at resultatet likevel faktisk er ganske bra – litt roet diskant og øvre mellomtone og litt mer bass gir en lyd vi godt kan like, og undertegnede foretrekker nok å ha tilgang til equalizeren fremfor LDAC-støtte. Det er i alle fall godt å ha muligheten til å velge, og equalizeren til Sony er altså ganske god, men vi skulle gjerne sett at Sony hadde gjort jobben for oss på forhånd.

Minijack-port er svært sjelden vare på slike trådløse ørepropper. Den lille luken huser USB-C-porten til lading.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Brukbart gode til samtaler

Batteritiden er som nevnt oppgitt til 10 timer med støydempingen aktiv, men kan strekkes til 15 timer om du ikke bruker støydempingen. Det må sies å være greit, men ikke mer enn det – 15 timer er betydelig mer enn hva du for eksempel får ut av true wireless-propper, men er ikke akkurat noe revolusjonerende tall med tanke på at du har en hel nakkekrage med batteri her.

En fordel med nakkekragen er imidlertid at du får mikrofonen mye nærmere munnen enn du gjør med de fleste true wireless-propper. Likevel gjelder det samme til dels her som det gjør med lyden ellers – Sony-proppene er veldig skarpe i begge ender.

Både vår og motpartens stemme gjengis nemlig ganske lyst og overdefinert, noe som kjapt blir slitsomt å høre på. WI-1000XM2 er ellers ganske gode på å redusere bakgrunnsstøy og fokusere på stemmen, men biler, busser og trikker gir også en litt slitsom skrapelyd, ifølge motparten.

Sony hevder at den litt vinklede formen på proppene skal gjøre at de sitter bedre. Vi er kanskje ikke helt enige.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Nakkekrage-propper kan ikke være en kategori som har fått noe voldsomt stort fotfeste i markedet, til tross for at vi har gitt flere modeller svært god omtale tidligere. Sony fortsetter likevel med sin WI-modell, og også årets utgave kommer med habil støydemping og god lyd.

Sony WI-1000XM2 gjør jobben, men vi klarer ikke bli overbegeistret likevel.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Lyden til Sony trenger imidlertid en god del justering for å roe ned den ganske påtrengende og slitsomme diskanten, men etter litt knot i equalizeren blir resultatet ganske bra. Diskanten er fortsatt veloppløst, men den voldsomme skarpheten forsvinner i stor grad. 2.800 kroner er fortsatt mye penger for ørepropper, støydemping eller ei.

Hvis dette er en formfaktor du liker, så kan du sannsynligvis spare deg for en tusenlapp og gå for Sennheiser Momentum In-Ear, som har en mye mer behagelig lyd og for undertegnede også bedre passform. Er støydempingen det vesentligste koster jo også Sonys store hodetelefoner WH-1000XM3 i øyeblikket mindre enn WI-1000XM2, og de har betraktelig bedre støydemping å by på.

Det er i det hele tatt litt vanskelig å dra frem en anbefaling av WI-1000XM2 i dagens marked, men om dette er akkurat det du er ute etter er det i alle fall ingenting her som er egnet til å skuffe voldsomt.

7.5
Bra
sitatGjør ingen store feil, men likevel vanskelige å anbefale

Fordeler

 • +
  Med equalizer-justering blir lyden ganske god
 • +
  Komfortable å ha på
 • +
  Habil aktiv støydemping
 • +
  Propper med minijack-inngang er uvanlig
 • +
  God samtalekvalitet
 • +
  Grei batterilevetid
 • +
  Bæreveske og mange typer øreputer følger med

Ting å tenke på

 • Lyden ut av esken er veldig skarp og påtrengende
 • Nakkekrage-formatet er ikke så attraktivt
 • Fremstår ganske kostbare i dagens marked
 • Ikke like god støydemping som i større hodetelefoner
Apple AirPods Pro
Bedre støydemping og uten krage

Apple AirPods Pro

fra 2454:-

Når vi først snakker om produkter til nærmere 3.000 kroner er Apples Airpods Pro for tiden blant de beste, i alle fall når vi snakker om produkter med aktiv støydemping. Her slipper du også nakkekragen, og selv om batterilevetiden på en lading er «bare» fire og en halv time får du også ytterligere et antall ladinger i etuiet, så tiden mellom hver gang du må plugge i ladekabelen er lenger. Støydempingen er også hakket bedre enn hos Sony, og lyden er dessuten god.

Sennheiser Momentum In-Ear Wireless
Knallgod lyd til en tusenlapp mindre

Sennheiser Momentum In-Ear Wireless

Om vi først snakker ørepropper med nakkekrage, er dette etter vår mening det beste alternativet til WI-1000XM2. De har riktignok ikke støydemping, men svært god og behagelig lyd, er komfortable å ha på og sitter veldig godt på plass. Minuset er kanskje at Sennheiserne begynner å bli et par år gamle, og derfor fortsatt bruker microUSB til lading, blant annet.

Sony WH-1000XM3
Den beste støydempingen

Sony WH-1000XM3

fra 4265:-

Om du først er i Sony-land kan selskapets flaggskipmodell også være aktuell, og i skrivende stund koster den også hakket mindre enn WI-1000XM2. WH-1000XM3 byr på kompromissløs støydemping, basstung, fyldig og engasjerende lyd og ikke minst svært god batterilevetid. Det er ikke uten grunn at det finnes svært mange av disse rundt omkring.

annonse