TestSamletest av robotstøvsugere

Én robotstøvsuger stikker fra alle de andre

Vi har testet den beste fra fem ulike produsenter.

Test av robotstøvsugere

Introduksjon

Få ting er vel mer kjedelig enn å rengjøre huset, og hvis du ikke har lyst til å gjøre det selv har du egentlig bare to valg: ansette en hushjelp – eller la robotene ta jobben!

Det har skjedd mye med robotstøvsugerne siden Electrolux lanserte verdens første kommersielt tilgjengelig robotstøvsuger, Trilobite, i 1996. Ikke bare rengjør de nyeste robotstøvsugerne bedre, de har også fått mer avansert teknologi for å kartlegge rommene de beveger seg i – slik at robotene unngår å rengjøre samme område flere ganger. Og ikke minst – klarer å rengjøre overalt.

Testvinneren

iRobot Roomba 980

Dette er den dyreste robotstøvsugeren i testen, men også den klart beste. Den gjør en super jobb også på tepper, og den setter seg nesten aldri fast. For deg som vil ha det beste, uansett pris.

iRobot Roomba 980
Disse var med. Fra øverst i midten og med klokken: LG Hom-bot, Miele Scout RX1, Samsung Powerbot VR9000, iRobot Roomba 980 og Neato Botvac Connected.

Du får robotstøvsugere i alle prisklasser. Noen av de billigste er strengt tatt ikke støvsugere, da de ofte bare børster støvet inn i en beholder. Disse burde kanskje vært kalt robotfeiekoster i stedet.

De billigste robotstøvsugerne har heller ikke spesielt avansert navigasjon. Mange beveger seg mer eller mindre tilfeldig – og skifter retning først når de treffer vegger eller gjenstander. Dyrere og mer avanserte robotstøvsugere bruker imidlertid infrarøde sensorer, ultralyd, kameraer og/eller laser for å navigere mest mulig effektivt. Derfor kan du se at disse robotene saktner farten før de treffer vegger og møbler, eventuelt stopper med millimeterpresisjon rett før de treffer noe.

De mest avanserte på markedet

I denne testen satte vi oss som mål å finne den beste robotstøvsugeren, uansett pris. Vi ba derfor produsentene om å sende oss den mest avanserte roboten de hadde. Det er ganske stort spenn i prisene til robotene i denne testen, men vi har gitt pluss til de som klarer å levere mye til lav pris. Derfor har vi også gitt ett produkt vår Anbefaling,i tillegg til at vi har kåret det beste produktet uansett pris. Denne får vår Best i test-utmerkelse.

Dette er robotene vi har testet:

untitled link

Slik testet vi

I en test som dette er det viktig å gi alle robotstøvsugerne like arbeidsforhold, og i tillegg til at vi brukte robotene noen dager hver for å få litt erfaring med hvordan de fungerer i praksis lot vi dem også gå gjennom noen faste tester. Totalt har vi brukt flere uker på testen, og hver av robotene har måttet jobbe i mange timer og i mange ulike situasjoner før vi har kåret vinneren.

Ikke alle robotene klarte å fjerne kaffepulveret helt inntil kjøkkenbenklisten.

Den ene testen besto i at vi plasserte 3 riskorn på 11 ulike steder i boligen – altså 33 totalt. Noen var lett tilgjengelige – andre ble plassert i kriker og kroker vi vet enkelte støvsugerroboter sliter med å finne frem til. Etter at støvsugeren var ferdig, kontrollerte vi hvor mange den hadde klart å suge opp. I tillegg hadde vi strødd litt kaffekorn to steder langs kjøkkenbenken – ettersom det er vår erfaring at mange av robotene sliter med å støvsuge skikkelig langs lister. Vi så også på hvor godt robotene klarte å plukke opp kattehår og vanlig støv.

For å undersøke hvor systematisk de ulike støvsugerrobotene jobbet, plasserte vi et GoPro-kamera i taket og filmet robotene ovenfra. Opptakene ble så analysert etter at alle robotene var ferdigtestet.

Etter at 1. etasje var rengjort, lot vi også robotene ta en runde i 2. etasje, hvor rominndelingen var mer komplisert – med flere soverom med dørstokker imellom. Klarer robotene å komme seg over dørstokkene uten å sette seg fast? Er de lave nok til å rengjøre under sengene?

Vi har lagt stor vekt på at robotene skal klare seg selv. Under testingen oppdaget vi at enkelte av robotene hadde lett for å kjøre seg fast, for eksempel mellom stolben eller på andre trange steder. Mulighet for å forhåndsprogrammere robotene til å starte opp automatisk på bestemte tidspunkter er et pluss, men da må man også kunne stole på at robotene faktisk klarer seg på egen hånd – og klarer å finne tilbake igjen til ladestasjonen etter fullført jobb.

Til sist målte vi også støynivået med en desibelmåler, men vi har ikke latt dette telle særlig i totalvurderingen, da vi anser rengjøringsresultat og det at robotene klarer seg selv for å være det viktigste – rett etter brukervennlighet.

Helt øverst i artikkelen kan du se en video fra testingen av robotene.

Krever et ryddig hus

Uansett hvor avansert støvsugerrobot du kjøper, så krever robotene at det er noenlunde ryddig der den skal rengjøre. De beste modellene klarer fint å komme seg rundt hindringer, men løse ladekabler og små gjenstander som ligger på gulvet kan fort sette seg fast i børstene. Under vår test opplevde vi også at børstene ikke var spesielt skånsomme mot en fillerye som lå på gulvet, og klarte å trekke ut tråder fra filleryen. Filleryer og små tepper er for øvrig sjelden gode venner med robotene, da de er lette og robotene fort kan krølle kanten på dem slik at roboten ikke kommer frem. Store tepper går fint med de fleste roboter, så lenge de ikke er for langhårete.

Men har du det noenlunde ryddig, og tar en kjapp runde og fjerner løse ladekabler og eventuelt henger ut filleryene til lufting, da er det ingen tvil om at en støvsugerrobot er til stor hjelp hjemme.

Du behøver for øvrig ikke være redd for at den dyre støvsugerroboten skal falle ned trappen. Alle robotene i testen har sensorer som gjør at den bråstopper og snur så snart den oppdager at snuten er på vei mot stupet.

Miele Scout RX1
5
Middelmådig

Miele Scout RX1

Samsung Powerbot VR9000
5
Middelmådig

Samsung Powerbot VR9000

Neato Botvac Connected
8
Meget bra

Neato Botvac Connected

iRobot Roomba 980
9
Imponerende

iRobot Roomba 980

annonse
iRobot Roomba 980I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no