Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamletest av robotstøvsugere

Én robotstøvsuger stikker fra alle de andre

Vi har testet den beste fra fem ulike produsenter.

Test av robotstøvsugere

Introduksjon

Få ting er vel mer kjedelig enn å rengjøre huset, og hvis du ikke har lyst til å gjøre det selv har du egentlig bare to valg: ansette en hushjelp – eller la robotene ta jobben!

Det har skjedd mye med robotstøvsugerne siden Electrolux lanserte verdens første kommersielt tilgjengelig robotstøvsuger, Trilobite, i 1996. Ikke bare rengjør de nyeste robotstøvsugerne bedre, de har også fått mer avansert teknologi for å kartlegge rommene de beveger seg i – slik at robotene unngår å rengjøre samme område flere ganger. Og ikke minst – klarer å rengjøre overalt.

Testvinneren

iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980

Dette er den dyreste robotstøvsugeren i testen, men også den klart beste. Den gjør en super jobb også på tepper, og den setter seg nesten aldri fast. For deg som vil ha det beste, uansett pris.

Disse var med. Fra øverst i midten og med klokken: LG Hom-bot, Miele Scout RX1, Samsung Powerbot VR9000, iRobot Roomba 980 og Neato Botvac Connected.
Kurt Lekanger

Du får robotstøvsugere i alle prisklasser. Noen av de billigste er strengt tatt ikke støvsugere, da de ofte bare børster støvet inn i en beholder. Disse burde kanskje vært kalt robotfeiekoster i stedet.

De billigste robotstøvsugerne har heller ikke spesielt avansert navigasjon. Mange beveger seg mer eller mindre tilfeldig – og skifter retning først når de treffer vegger eller gjenstander. Dyrere og mer avanserte robotstøvsugere bruker imidlertid infrarøde sensorer, ultralyd, kameraer og/eller laser for å navigere mest mulig effektivt. Derfor kan du se at disse robotene saktner farten før de treffer vegger og møbler, eventuelt stopper med millimeterpresisjon rett før de treffer noe.

De mest avanserte på markedet

I denne testen satte vi oss som mål å finne den beste robotstøvsugeren, uansett pris. Vi ba derfor produsentene om å sende oss den mest avanserte roboten de hadde. Det er ganske stort spenn i prisene til robotene i denne testen, men vi har gitt pluss til de som klarer å levere mye til lav pris. Derfor har vi også gitt ett produkt vår Anbefaling,i tillegg til at vi har kåret det beste produktet uansett pris. Denne får vår Best i test-utmerkelse.

Dette er robotene vi har testet:

untitled link

Slik testet vi

I en test som dette er det viktig å gi alle robotstøvsugerne like arbeidsforhold, og i tillegg til at vi brukte robotene noen dager hver for å få litt erfaring med hvordan de fungerer i praksis lot vi dem også gå gjennom noen faste tester. Totalt har vi brukt flere uker på testen, og hver av robotene har måttet jobbe i mange timer og i mange ulike situasjoner før vi har kåret vinneren.

Ikke alle robotene klarte å fjerne kaffepulveret helt inntil kjøkkenbenklisten.
Kurt Lekanger

Den ene testen besto i at vi plasserte 3 riskorn på 11 ulike steder i boligen – altså 33 totalt. Noen var lett tilgjengelige – andre ble plassert i kriker og kroker vi vet enkelte støvsugerroboter sliter med å finne frem til. Etter at støvsugeren var ferdig, kontrollerte vi hvor mange den hadde klart å suge opp. I tillegg hadde vi strødd litt kaffekorn to steder langs kjøkkenbenken – ettersom det er vår erfaring at mange av robotene sliter med å støvsuge skikkelig langs lister. Vi så også på hvor godt robotene klarte å plukke opp kattehår og vanlig støv.

For å undersøke hvor systematisk de ulike støvsugerrobotene jobbet, plasserte vi et GoPro-kamera i taket og filmet robotene ovenfra. Opptakene ble så analysert etter at alle robotene var ferdigtestet.

Etter at 1. etasje var rengjort, lot vi også robotene ta en runde i 2. etasje, hvor rominndelingen var mer komplisert – med flere soverom med dørstokker imellom. Klarer robotene å komme seg over dørstokkene uten å sette seg fast? Er de lave nok til å rengjøre under sengene?

Vi har lagt stor vekt på at robotene skal klare seg selv. Under testingen oppdaget vi at enkelte av robotene hadde lett for å kjøre seg fast, for eksempel mellom stolben eller på andre trange steder. Mulighet for å forhåndsprogrammere robotene til å starte opp automatisk på bestemte tidspunkter er et pluss, men da må man også kunne stole på at robotene faktisk klarer seg på egen hånd – og klarer å finne tilbake igjen til ladestasjonen etter fullført jobb.

Til sist målte vi også støynivået med en desibelmåler, men vi har ikke latt dette telle særlig i totalvurderingen, da vi anser rengjøringsresultat og det at robotene klarer seg selv for å være det viktigste – rett etter brukervennlighet.

Helt øverst i artikkelen kan du se en video fra testingen av robotene.

Krever et ryddig hus

Uansett hvor avansert støvsugerrobot du kjøper, så krever robotene at det er noenlunde ryddig der den skal rengjøre. De beste modellene klarer fint å komme seg rundt hindringer, men løse ladekabler og små gjenstander som ligger på gulvet kan fort sette seg fast i børstene. Under vår test opplevde vi også at børstene ikke var spesielt skånsomme mot en fillerye som lå på gulvet, og klarte å trekke ut tråder fra filleryen. Filleryer og små tepper er for øvrig sjelden gode venner med robotene, da de er lette og robotene fort kan krølle kanten på dem slik at roboten ikke kommer frem. Store tepper går fint med de fleste roboter, så lenge de ikke er for langhårete.

Men har du det noenlunde ryddig, og tar en kjapp runde og fjerner løse ladekabler og eventuelt henger ut filleryene til lufting, da er det ingen tvil om at en støvsugerrobot er til stor hjelp hjemme.

Du behøver for øvrig ikke være redd for at den dyre støvsugerroboten skal falle ned trappen. Alle robotene i testen har sensorer som gjør at den bråstopper og snur så snart den oppdager at snuten er på vei mot stupet.

Miele Scout RX1
5
Middelmådig

Miele Scout RX1

Samsung Powerbot VR9000
5
Middelmådig

Samsung Powerbot VR9000

Neato Botvac Connected
8
Meget bra

Neato Botvac Connected

iRobot Roomba 980
9
Imponerende

iRobot Roomba 980

annonse
iRobot Roomba 980I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

LG, Miele og Samsung

Det var ganske store forskjeller mellom robotene i testen. På denne siden tar vi for oss de tre robotene som gjorde det middels bra til dårlig – mens vi tar for oss de aller beste på siste side.

LG Hom-bot Turbo (VR65710LVM)

Den firkantede støvsugerroboten LG Hom-bot har vært på markedet noen år, men den vi har fått til test er en helt ny modell – med det kryptiske navnet VR65710LVM. Utseendemessig er den imidlertid lik tidligere modeller. Støvsugeren er ganske lekker å se på – i en slags rød/burgunder metalliclakk.

Prisen ligger i øvre ende av skalaen – selv om den ikke er på langt nær så dyr som iRobot Roomba 980.

Kurt Lekanger

I tillegg til at det er en rekke sensorer rundt støvsugeren som registrerer hvor nærme den er hindringer, er det også et kamera på toppen. Kameraet og sensorene bygger opp et kart over rommene, og ifølge LG skal de nyeste robotstøvsugerne fra selskapet ha blitt enda bedre til å navigere uansett om det er lyst eller mørkt i rommet.

Roboten kan betjenes enten via en fjernkontroll, eller med berøringsknapper på toppen. Det er ikke wifi-tilknytning.

Systematisk og stillegående

Hom-bot beveger seg systematisk i rette linjer, og bruker ultralyd for å detektere hindringer, slik at den ofte stopper før den treffer ting – i stedet for å være avhengig av å treffe noe for å vite når den skal snu. Dette fungerer også selv på gjennomsiktige hindringer, som glass. I vår test var Hom-bot en av de beste på å sakte nærme seg vegger og møbler, uten å dunke borti ting i tide og utide.

Kurt Lekanger

Siden roboten er firkantet, skal den lettere komme til i hjørnene. Det var også noe vi selv kunne se at den gjorde da vi testet den. Det er to børster, en i hvert hjørne, som sørger for å få med seg det meste.

Førsteinntrykket av LG Hom-bot var veldig bra, og vi ble overrasket over hvor stillegående den var. Roboten kom seg rundt stort sett overalt da vi testet den i andre etasje, hvor den også måtte passere dørstokker. Den rengjorde bra også under senger.

Men da vi skulle teste den i første etasje, i stue og kjøkken, begynte problemene. Roboten jobbet veldig systematisk og bra, men den satte seg ofte fast da den skulle rengjøre mellom stolbenene i spisestuen. Dermed kunne vi aldri stole på at den kunne klare seg selv og komme seg tilbake til ladestasjonen. Den ble også ofte stående og spole med hjulene på teppet under spisestuen, med gummimerker på parketten og irritert kone som resultat.

Rengjøringsresultatet var imidlertid bra. Den klarte å plukke opp 30 av 33 riskorn vi hadde plassert rundt i boligen, men gjorde ikke en like god jobb tett inntil kantene av kjøkkenbenken som Neato og iRobot. Hom-bot øker for øvrig sugestyrken når den oppdager at den er oppå et teppe.

Kan brukes med mopp

Kurt Lekanger

Dette er den eneste støvsugeren som kommer med mulighet for mopp. Det følger med to tørrmopper som du plasserer i en spesiell holder du fester under støvsugeren. Vi prøvde den på fliser på to baderom, det ene var støvsuget på forhånd – mens det andre ikke var støvsuget.

Det var mye støv på moppen etter rengjøring av badet som ikke var støvsuget fra før – mens moppen var «som ny» etter rengjøring av det andre badet. Det tyder på at støvsugeren gjør en såpass god jobb at det ikke er så mye mer å hente ved å tørrmoppe i tillegg. Og siden det ikke skal brukes våtmopp med Hom-bot tror vi moppen er noe de færreste vil bruke i praksis. Ulempen med å ha på moppen er også at støvsugeren da ikke vil klatre over dørstokker.

Turbomodus

Du kan velge mellom flere ulike moduser, enten en modus hvor roboten går i sikksakk til den er ferdig, eller en modus hvor den rengjør ett og ett mindre område før den går videre («cell mode»). Det er også en My Space-funksjon som lar deg definere et bestemt område som du senere kan rengjøre med et trykk på fjernkontrollen. I tillegg kan du manuelt styre roboten dit du vil med piltaster, og du har en funksjon for å rengjøre et lite område rundt der roboten står.

Støvbeholderen befinner seg under topplokket, og har et praktisk bærehåndtak.
Kurt Lekanger

Du kan velge mellom vanlig eller turbomodus, og sistnevnte er selvfølgelig mest effektiv – men støyer også mer. Selv i turbomodus er imidlertid støynivået lavt. Men batteritiden var forholdsvis kort i turbomodus, og roboten gikk for å lade seg før den var ferdig med første etasje. Men så snart den var ferdigladet, startet den opp igjen for å fortsette jobben der den slapp – og det er positivt.

Tidsplan settes opp via fjernkontrollen, men det er kun daglig rengjøring – du kan ikke velge å rengjøre kun på bestemte ukedager.

En datagenerert stemme gir deg tilbakemeldinger om hva roboten driver med, for eksempel forteller den deg når du aktiverer ulike moduser, eller ber den om å starte støvsuging.

Støvbeholderen sitter under et lokk på toppen av støvsugeren, og har et praktisk håndtak øverst.

Konklusjon

LG Hom-bot Turbo gjør en god rengjøringsjobb, og får plusspoeng for at den er svært stillegående. Men dessverre klarer den seg ikke helt på egen hånd, og den når ikke opp til Neato og iRobot totalt sett. Et minus er også at det ikke følger med noen form for barrierer, enten elektroniske eller magnetbånd, slik at du ikke kan hindre roboten i å gå steder den ikke bør gå.

Til en såpass høy pris forventer vi rett og slett mer.

Pris: 7500 kroner

Miele Scout RX1

Miele er en av de virkelig store på hvitevarefronten, og er kjent for å lage gode kjøkkenprodukter – om enn i en forholdsvis høy prisklasse. Vi var derfor spent på Miele Scout RX1, til tross for at den faktisk var en av de aller billigste i denne testen.

Kurt Lekanger

Scout RX1 ligner veldig på iRobot-støvsugerne utseendemessig. Den er rund, og er utstyrt med to sidebørster – en på hver side. På toppen av støvsugeren sitter det et kamera som sørger for at roboten finner frem. I tillegg til kameraet brukes flere andre sensorer for å forhindre at den treffer ting hardt, og selvfølgelig en obligatorisk trappesensor som sikrer at den ikke faller ned trappen.

Det følger med et magnetbånd som kan legges ut som en barriere som hindrer støvsugeren i å gå steder du ikke vil at den skal gå. Dette er en mindre elegant løsning enn de elektroniske barrierene som følger med Samsung og iRobot.

Praktisk bruk

Roboten kan enten betjenes med berøringsknapper på toppen, eller med en fjernkontroll. Det er ikke wifi-støtte og mobil-app til denne. Men du kan likevel forhåndsprogrammere støvsugeren til å gå til bestemte tider, via fjernkontrollen. Timerfunksjonen er imidlertid ganske primitiv – du kan kun få den til å gå til en bestemt tid hver dag – og kan ikke velge ukedager.

Kurt Lekanger

Det er fire ulike rengjøringsmoduser. Automodus er den du antagelig vanligvis vil bruke, og som er beregnet på normalt møkkete gulv. Du kan også velge corner-modus for å få den til å ta en ekstra omgang langs lister og i hjørner, eller spot for å rengjøre et område på 1,8 x 1,8 meter der roboten står. Den siste modusen er turbo, og ment brukt når det er ekstra møkkete.

I tillegg kan du rengjøre manuelt, ved å bruke piltastene på fjernkontrollen til å styre roboten dit du vil. Knappen base på fjernkontrollen sørger for at roboten automatisk finner veien tilbake til basestasjonen og starter ladingen (det gjør den selvfølgelig også når den er ferdig å rengjøre automatisk).

Forholdsvis grundig – men likevel dårlig sluttresultat

Det er to store børster – en på hver side.
Kurt Lekanger

I vår riskorntest klarte roboten å få med seg 28 av de 33 riskornene, som er veldig bra. Men en inspeksjon av rengjøringen etterpå avslørte at roboten i mange tilfeller bare børster skitten utover – for eksempel var kaffepulveret langs kjøkkenbenken ikke helt borte, men spredd jevnt utover over et større område. Mye hadde forsvunnet inn i støvsugeren, men det var igjen mye mer enn med hva som var tilfelle med de andre støvsugerne i testen.

Mens de andre robotene suger skikkelig, virker det som om RX1 baserer seg mest på å børste støvet inn. Ifølge opplysningene til Miele skal det være en vifte i støvsugeren, men vi kunne knapt kjenne noen utblåsing av luft – eller særlig til sug under støvsugeren – og trodde først at den ikke sugde i det hele tatt.

Støvbeholderen tas ut på baksiden.
Kurt Lekanger

RX1 gjør en dårlig jobb på tepper, der virker det faktisk som om den går skikkelig tungt og i det hele tatt sliter litt – selv på korthårede tepper.

Totalt sett var sluttresultatet dårligere enn for de andre robotene i testen.

Støvbeholderen tas ut fra baksiden av støvsugeren, som på iRobot, og er enkel å tømme.

En negativ ting er at støvsugeren i stor grad dunker borti møbler, i stedet for å stoppe rett før den treffer noe. Sju sensorer i fronten skal egentlig forhindre roboten i å krasje i gjenstander, og den saktner riktignok ofte farten før den treffer ting. Men ofte gjør den ikke det, og dermed kan det være fare for stygge merker på sikt.

Konklusjon

Alt i alt er Miele Scout RX1 den støvsugeren i denne testen som sammen med Samsung Powerbot VR9000 gjør den dårligste rengjøringsjobben. RX1 er flinkere til å orientere seg i rommet, og i motsetning til Samsung-roboten kjører den seg veldig sjelden fast noe sted. Men mangelfull tepperengjøring, og nesten fraværende sugeevne, trekker kraftig ned. Timerfunksjonen er også dårlig.

Prismessig er dette riktignok en billigmodell sammenlignet med mange av de andre i denne testen. Men vi har også brukt en iRobot Roomba 865 en stund (ikke med i denne testen), og selv om den ikke har kamera gjør den en bedre jobb enn Miele Scout RX 1. Og det til omtrent samme pris.

Pris: 4500 kroner

Samsung Powerbot VR9000

Selv om det har kommet en ny modell, er Powerbot 9000 likevel en forholdsvis avansert robot. Den har et kamera på toppen som filmer taket og møblene, og på den måten bygger opp et kart over hjemmet ditt. Dette skal gjøre den bedre i stand til å finne en mest mulig optimal rute slik at den ikke bruker kortest mulig tid på å rengjøre hele boligen. Samsung kaller teknologien for Visionary Mapping Plus.

Kurt Lekanger

Utseendemessig er Powerbot VR9000 ganske iøynefallende. Støvbeholderen er en gjennomsiktig sylinder på toppen av støvsugeren, og støvsugeren har detaljer i kobberfarget metalliclakk. Store hjul skal gjøre roboten bedre i stand til å komme over hindringer, som dørstokker.

Dette er den største av robotene i denne testen, og ettersom den er såpass høy som den er kommer den ikke like godt under senger og andre møbler som mange av de andre. Roboten er riktignok lavere i fronten, så den kan i noen tilfeller stikke snuten under kanten av for eksempel en sofa – men skikkelig rengjøring under senger og sofaer klarer den ikke, med mindre du har veldig god høyde under.

Pek der du vil den skal støvsuge

Pekefunksjonen er ganske praktisk.
Kurt Lekanger

Det følger med en såkalt Virtual Guard, som er en elektronisk sperre du setter opp der du ikke vil at roboten skal komme til (for eksempel foran potteplanter som står på gulvet, kattematskåler, eller lignende). Dette er etter vår mening en bedre løsning enn disse magnetbåndene som følger med enkelte roboter, i hvert fall visuelt sett.

Støvsugerroboten kommer med en fjernkontroll, men du kan også starte og stoppe den via berøringsknapper på toppen av roboten. I Auto-modus rengjør roboten hele området én gang, før den returnerer til basen. Du kan også velge Spot-rengjøring, da vil den bevege seg i ring innenfor et område på rundt 1,5 ganger 1,5 meter. Dette brukes til for eksempel å fjerne smuler eller lignende på ett bestemt sted. Det er også en modus som heter «Maksimal støvsuging» som lar støvsugeren gå helt til batteriet er tomt.

Den siste modusen er manuell støvsuging. Da kan du bruke piltaster på fjernkontrollen til å bevege støvsugeren dit du vil. En veldig kjekk funksjon som Powerbot 9000 er alene om i denne testen, er at du kan peke med fjernkontrollen på et område på gulvet du vil at roboten skal støvsuge. Et rødt lys dukker opp på gulvet, og roboten vil følge dette lyset så lenge det er innenfor 50 centimeter av der roboten befinner seg.

Aktiverer du støvsensormodusen vil roboten øke sugestyrken når den oppdager støv, og så jobbe litt ekstra på dette området.

Det er ingen sidebørster, og dermed får ikke Powerbot VR9000 alltid med seg støv langs listene.
Kurt Lekanger

Du kan programmere støvsugeren til å starte på bestemte tidspunkter, via fjernkontrollen og et display på roboten. Men vi synes ikke oppsettet av tidsplan var spesielt intuitivt – i hvert fall ikke sammenlignet med robotene som kommer med egen mobil-app for slikt.

Dårlig resultat

Powerbot 9000 beveger seg forholdsvis systematisk, og vi var derfor optimistiske da vi startet testen. Men etter å ha brukt roboten noen dager må vi si at vi er ganske skuffet over resultatet.

Vi opplevde ofte at støvsugeren ikke hadde klart å rengjøre hele området, men likevel gikk og parkerte seg selv. Det kunne være kriker og kroker den ikke hadde tatt, men også større områder vi mener den absolutt burde ha tatt turen innom før den så seg fornøyd.

Støvbeholderen er lett tilgjengelig på toppen.
Kurt Lekanger

I riskorn-testen var hele 18 av 33 riskorn igjen etter første runde, den hadde altså ikke klart halvparten engang. Etter å ha kjørt støvsugeren for andre gang, var fortsatt 12 av riskornene igjen. Den tok da turen innom et par områder den hadde forsømt i første omgang, men siden roboten var såpass høy klarte den ikke å komme under et bord som blant andre iRobot og Neato fint kom under. Samsung-roboten klarte heller ikke å støvsuge under sengen, til tross for at det var ganske høyt under den. I tillegg klarte roboten ikke å få med seg kaffekorn som var strødd langs listen ved kjøkkenbenken. Det er ingen roterende børster som stikker ut på siden av roboten, som på en del andre – dermed får den ikke tatt helt inntil kantene.

Støvsugeren satte seg ofte fast mellom stolbein. Noen ganger ble den stående en god stund og prøve å finne veien ut, før den til slutt ga opp og skrudde seg av. Den klarte også å sette seg fast på steder hvor det var god plass til å komme seg ut igjen. Den fant rett og slett ikke veien ut, selv om den fint kom inn.

Konklusjon

Totalt sett gjør Samsung Powerbot 9000 en forholdsvis dårlig rengjøringsjobb, og den sliter med å klare seg på egen hånd hvis den støter på mange hindringer. Det at den er så høy at den ikke kommer under senger trekker også ned. Vi gir imidlertid pluss for enkel tømming av støvbeholder og at rengjøring av børstehjulet på undersiden er veldig enkelt og greit.

Pris: 8000 kroner

Miele Scout RX1
5
Middelmådig

Miele Scout RX1

Samsung Powerbot VR9000
5
Middelmådig

Samsung Powerbot VR9000

Neato Botvac Connected
8
Meget bra

Neato Botvac Connected

iRobot Roomba 980
9
Imponerende

iRobot Roomba 980

annonse
iRobot Roomba 980I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Testvinnerne

Det var to roboter som utmerket seg i denne testen – og som begge var så gode at vi nærmest snakker om utklassing av de andre deltakerne.

Både iRobot Roomba 980 og Neato Botvac Connected er suverene produkter, på hver sin måte. Skal du ha det beste, koste hva det koste vil – ligger Roomba 980 et lite hakk foran Neato Botvac Connected, men prisforskjellen er så stor at Neato antagelig vil være det beste valget for de fleste. Vi gir derfor Neato vår anbefaling, mens Roomba 980 får vår Best i test-utmerkelse.

Her kan du lese vår erfaring med de to robotene:

iRobot Roomba 980

Amerikanske iRobot startet faktisk som et selskap som produserte roboter for romfart og det militære, blant annet mineryddingsroboter. Selskapet er en av veteranene innenfor støvsugerroboter, og lanserte sin første Roomba-robotstøvsuger allerede i 2002.

Kurt Lekanger

Den beste støvsugeren

iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980

Dette er den dyreste robotstøvsugeren i testen, men også den klart beste. Den gjør en super jobb også på tepper, og den setter seg nesten aldri fast. For deg som vil ha det beste, uansett pris.

Roomba 980 er det nyeste flaggskipet fra iRobot, og også den desidert dyreste støvsugeren i testen. Med en prislapp på 11-12 000 kroner snakker vi om en robotstøvsuger som koster rundt 5000 kroner mer enn Neato Botvac Connected, og 4000 kroner mer enn Samsung Powerbot VR9000. Betaler du uforholdsmessig mye for merket, eller er faktisk Roomba 980 så bra at prisen kan forsvares? Vår test viser at den er bedre enn konkurrentenes roboter.

Full av sensorer

Ifølge iRobot er dette den første støvsugerroboten fra selskapet som kombinerer adaptiv navigasjon med visuell overvåking. Med det menes at roboten bruker både optiske og akustiske sensorer for å lage et kart over området den skal rengjøre, og konsentrerer seg om de områdene som har mest behov for rengjøring. I tillegg har Roomba 980 fått et kamera, som sitter på toppen av roboten.

Roomba 980 har et kamera på toppen som lager et kart over omgivelsene. .
Kurt Lekanger

Kameraet bruker en teknologi som iRobot kaller vSLAM (Visual Simultaneous Localization and Mapping) for å finne punkter i rommet, og lage et kart over omgivelsene, slik at roboten vet hvor den er og hvor den har vært. Dermed skal den unngå å kaste bort tid på å rengjøre det samme området flere ganger.

Roboten er helt rund, men en roterende børste foran på høyre side sørger for at den også får med seg støv langs lister og i hjørner.

Mobil-app og wifi-tilkobling

Roomba 980 er en av to roboter i denne testen som har wifi-tilkobling. Første gang du setter den opp må du laste ned en app til Android eller iOS, og gå gjennom en enkel og grei veiviser. Når roboten er ferdig satt opp, kan du enkelt starte og stoppe den via appen – selv om du ikke befinner deg hjemme.

I appen får du også oversikt over hvor mye støv det er i støvbeholderen, og når det er på tide å rengjøre børster og annet. Appen har veldig fine instruksjonsvideoer som viser deg hvordan dette gjøres. Det å tømme støvbeholderen er for øvrig veldig enkelt og greit, og kan gjøres uten at du trenger å åpne noen lokk.

Via appen setter du opp tidsplan for automatisk rengjøring, hvis du ønsker det.

Støvbeholderen trekkes ut fra baksiden av støvsugeren.
Kurt Lekanger

Du kan betjene støvsugeren helt og holdent fra appen, men det er også tre knapper på selve støvsugeren. Den største knappen i midten starter rengjøring av hele boligen, og det er også en knapp for å rengjøre et lite område. Da kan du manuelt plassere støvsugeren der du trenger å gjøre rent, trykke «spot»-knappen og la den støvsuge et område rundt 1 meter i diameter fra der du plasserer støvsugeren. En Hjem-knapp sender roboten tilbake til ladestasjonen.

Svært bra rengjøring

Roomba 980 imponerte stort i vår test, og var den roboten som totalt sett gjorde den beste jobben med å rengjøre under alle forhold. Den fikk med seg 30 av 33 riskorn som vi hadde plassert rundtomkring, og klarte også å få med seg det aller meste av kaffekornene langs kanten av kjøkkenbenken. Du kan for øvrig sette opp i appen om den skal finne kanter, stolbein og annet og jobbe ekstra grundig langs disse.

Kurt Lekanger

Roboten går veldig systematisk til verks, og jobber stort sett i rette linjer. Når den treffer et stolben vil den begynne å jobbe seg rundt dette og så fortsette i rett linje når den kommer på andre siden av benet. Dette er den roboten som er flinkest til å takle alle mulige vanskelige forhold, og den klarte alltid å finne veien ut igjen når den rengjorde mellom benene til kjøkken- og spisestuestolene – steder der både Samsung og LG satte seg fast til stadighet. Det eneste stedet roboten satte seg fast var under en recliner-stol som skrår litt på undersiden slik at det er mulig å kile seg fast under hvis roboten kommer inn fra feil vinkel. Men dette opplevde vi bare et par ganger i løpet av noen uker.

Det følger med to «virtuelle vegger» som hindrer at støvsugeren river ned ting eller kjører inn på «forbudte» områder.
Kurt Lekanger

En «carpet boost»-funksjon gjør at støvsugeren oppdager når den er på tepper, og automatisk øker sugestyrken – opptil ti ganger ifølge iRobot. Du hører den suger temmelig mye kraftigere når den støvsuger tepper, og store hjul gjør også at den fint kommer seg opp på tepper og over dørstokker.

Roboten er ganske lav, og kommer lett til under senger og sofaer, hvis du har rundt 10 centimeter å gå på.

Den støvsuger i opptil to timer før den gir seg og går tilbake til ladestasjonen. Har du et stort hus og roboten ikke rakk å bli ferdig, vil den fortsette igjen automatisk der den slapp når den er ladet opp igjen.

En liten negativ ting er at ladestasjonen er veldig liten og lett, og dermed er du avhengig av at den står tett opptil en vegg. Hvis ikke kan roboten begynne å dytte den bortover når den prøver å koble seg til laderen.

For å sperre områder du ikke vil roboten skal støvsuge, følger det med to såkalte «Virtual Wall Barriers». Disse er mye mindre og mer diskrete enn de vi har sett på tidligere iRobot-modeller, og tar seg penere ut enn for eksempel den som følger med Samsung-roboten. Barrierene har to moduser, en som lager en sperring i rett linje 3 meter foran barrieren, og en annen som sperrer området i en sirkel med radius på 1,2 meter fra der du plasserer barrieren. Vi synes det er supert at vi får med to virtuelle vegger, og alt i alt er dette den beste løsningen vi har sett.

Konklusjon

iRobot Roomba 980 er dyr – men totalt sett den roboten som gjør den beste rengjøringsjobben. Skulle vi savnet noe måtte det være en funksjon for å manuelt styre roboten dit du vil, enten med en fjernkontroll med piltaster, fra mobilappen, eller ved å peke med en fjernkontroll – slik du kan med Samsung. Men som en robot som passer seg selv, er Roomba 980 perfekt. Dette er den roboten vi gjerne reiser fra, og stoler på at er ferdig med rengjøringen når vi kommer hjem.

Pris: 11 500 kroner

Neato Botvac Connected

Neato er testens store overraskelse. Selskapet er kjent for å lage rimelige, men likevel effektive støvsugerroboter. I september i fjor lanserte selskapet modellen Botvac Connected, som er selskapets første robotstøvsuger med wifi-tilknytning og mulighet for styring via en mobilapp. Den andre roboten i denne testen som har dette er iRobot Roomba 980.

Kurt Lekanger

Det beste kjøpet

Neato Botvac Connected

Neato Botvac Connected

Dette er den støvsugeren de fleste bør kjøpe. Den har nesten alt som testvinneren har, til en mye lavere pris. Rengjøringsjobben er svært god og roboten finner frem overalt.

Neato Botvac Connected
Neato Botvac Connected

Mens LG, Miele, iRobot og Samsung alle sammen er utstyrt med kamera, har Neato laserskanning av rommet. Neato kaller løsningen Neato Botvision og LaserSmart, og ifølge selskapet vil laseren kontinuerlig lage et kart over rommet og gjenstander i rommet, slik at roboten finner frem. Den skal raskt oppdage endringer (som at du flytter en stol), og fungerer også selv om det er mørkt. Teknologien skal visstnok være den samme som Google bruker i sine selvkjørende biler – altså LIDAR-teknologi.

Spesiell form

Botvac Connected er formet som en «D», og i motsetning til hva man først skulle tro så er det den flate enden som er fronten av roboten (kjøreretningen). Grunnen til det skjønner du raskt når du ser roboten i aksjon. Det at roboten er kantete i den ene enden gjør nemlig at den lett navigerer inn i hjørner og rengjør kriker og kroker bedre enn de fleste andre robotstøvsugere. Runde robotstøvsugere har gjerne store sidebørster som feier støv fra hjørnene inn mot midten av roboten, men Neato-roboten trenger bare en bitteliten roterende børste på siden.

Det er kun en bitteliten sidebørste, men mer trengs ikke på grunn av formen til Neato-støvsugeren.
Kurt Lekanger

Den enkleste måten å sette opp roboten på er ved å laste ned Neato-appen til mobilen din først. Du kan sette den opp via skjermmenyene også, men skal du bruke wifi-funksjonene blant annet må du gå via appen.

Når appen er installert på mobilen blir du bedt om å skru på wifi på roboten. Roboten setter da opp et midlertidig aksesspunkt, som du må koble mobilen din til. Gjør dette og gå tilbake til appen, så får du spørsmål om hvilket wifi-nett du vil at roboten skal koble seg til. Deretter er det bare å velge hjemmenettverket ditt og taste inn passordet, så setter roboten seg automatisk opp.

I appen kan du sette opp hvilke tidspunkter du vil at roboten skal starte rengjøring automatisk, eventuelt skru av automatisk rengjøring.

Praktisk bruk

Botvac Connected er enkel å bruke. På selve roboten er det to store knapper, én for å rengjøre hele huset og en annen for å rengjøre et lite område rundt roboten. Dette kan du også styre fra mobilappen. Der kan du også styre roboten manuelt frem til ønsket sted ved hjelp av piltaster. Det er to ulike rengjøringsmoduser; turbo og eco. Sistnevnte er mer stillegående, men ikke like effektiv.

Mens iRobot begynner å jobbe seg frem i rette linjer midt på gulvet, begynner Neato langs ytterkantene av rommet. Den arbeider svært systematisk langs lister, stoler og bord, før den beveger seg mer ut på gulvet. Neato gjør en veldig god jobb med å rengjøre mellom stolbein, og den satte seg aldri fast noe sted – selv på veldig trange steder.

I riskorntesten vår tok Neato med seg 30 av 33 riskorn, og i tillegg var det den roboten som gjorde den beste jobben med å fjerne kaffekorn ved listen langs kjøkkenbenken. Sluttresultatet var ikke langt fra det vi ville forventet ved manuell støvsuging, noe som rett og slett er ganske imponerende.

Roboten kommer fint opp på tepper og filleryer, men i likhet med de fleste andre roboter krøller den ofte filleryene i kantene. Men den setter seg ikke fast, slik mange andre gjør. Neato øker ikke sugestyrken når den går opp på tepper, men gjør likevel en grei rengjøringsjobb også der.

Støvbeholderen sitter fast i lokket, og er enkel å få løs.
Kurt Lekanger

I likhet med iRobot Roomba 980 vil Botvac Connected gå for å lade seg om den skulle gå tom for strøm før den er helt ferdig. Så vil den returnere til stedet den var og fortsette jobben når batteriet er ladet opp igjen.

Stor ladestasjon

Ladestasjonen er ganske stor og klumpete. Fordelen med det er at den står stødig – i motsetning til ladestasjonen til iRobot. Samtidig er den dermed selvfølgelig ikke like diskret.

Støvbeholderen sitter under et lokk på toppen av støvsugeren, og er enkel å tømme.

I tillegg til den børsten som sitter montert som standard følger det med en ekstra børste som kun er laget i silikon. Standardbørsten har både børstehår og silikonbørster. Den første skal være best til å få med seg hår hvis du har tepper på gulvet.

Hvis du vil sperre av områder så roboten ikke skal komme til, må du bruke et medfølgende magnetbånd som du ruller ut. Ikke like pent og elegant som de elektroniske sperrene til iRobot og Samsung, men det fungerer.

Konklusjon

Dette er den roboten som gir deg klart mest for pengene, og den som får vårt Anbefalt-stempel. Her får du veldig god rengjøring – også i hjørner og langs lister. Vi opplevde aldri at roboten kjørte seg fast, og i det store og hele gjorde den det den skulle på en veldig effektiv måte. At du kan styre den fra hvor som helst i verden via en mobilapp – eventuelt fra Apple Watch – er også veldig bra.

Pris: 6900 kroner

Den beste støvsugeren

iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980

Dette er den dyreste robotstøvsugeren i testen, men også den klart beste. Den gjør en super jobb også på tepper, og den setter seg nesten aldri fast. For deg som vil ha det beste, uansett pris.

Miele Scout RX1
5
Middelmådig

Miele Scout RX1

Samsung Powerbot VR9000
5
Middelmådig

Samsung Powerbot VR9000

Neato Botvac Connected
8
Meget bra

Neato Botvac Connected

iRobot Roomba 980
9
Imponerende

iRobot Roomba 980

annonse
iRobot Roomba 980I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse