TestSamsung Galaxy A80

Galaxy A80 er Samsungs sprøeste telefon til dags dato

Galaxy A80 er Samsungs svar på sprø kinesiske telefoner med heldekkende skjerm og sprø kameraløsninger.

Samsungs måte å unngå kamerahull i skjermen på er et kamera som løftes og spinner rundt. Dermed er hovedkameraet i Galaxy A80 også selfiekameraet.

Den store Super AMOLED-skjermen på 6,7 tommer dekker så godt som hele forsiden av telefonen. En tynn ramme på et par millimeter følger den hele veien rundt, foruten i bunnen der den er litt tykkere.

Og apropos stor - det er en diger telefon, dette. Med en vekt på godt over to hekto og en bredde som er nærmere åtte centimeter enn sju er ikke dette en telefon for deg som har små labber. Alternativt må du forberede deg på å bruke telefonen med to hender til enhver tid. Det er i grunnen mest behagelig også for oss med store bjørnelabber.

Telefonen har ellers metallramme rundt glasset på forsiden og baksiden.

Mangler «Samsung-funksjoner»

Galaxy A80 har seks mangler sammenliknet med en del andre Samsung-telefoner.

 • Galaxy A80 er ikke vanntett slik Galaxy S- og Note-modellene vanligvis er.
 • Den har ikke hodetelefontilkobling.
 • Det er ikke plass til minnekort i den.
 • Trådløs lading er ikke støttet.
 • Ingen HDR-støtte i skjermen
 • Den har ikke dedikert Bixby-knapp.
Galaxy A80 finnes i varianter med rosa glass og gullkanter eller hvitt glass og sølvfargede kanter. En svart versjon finnes også.

Sistnevnte «mangel» vil nok være en god nyhet for mange, ettersom tjenesten ikke fungerer fullt ut i Norge og knappen er mest i veien på mobilene som har den.

Du kan imidlertid aktivere Bixby også på denne telefonen. Assistenten ligger her som nyhetsskjerm til venstre for de vanlige hjemmeskjermene, og du kan starte assistenten med et eget ikon i menyene.

De andre funksjonene er imidlertid løsninger Samsung har skjemt oss bort med i de mer påkostede modellene sine – så det er alltid litt skuffende å ikke se dem i telefoner som koster nord om 6.000 kroner.

Men så er Galaxy A80 et ganske annerledes beist uansett.

Skjermen er god, men du får billigere Samsung-mobiler med vesentlig bedre skjermer enn denne.

Endelig heldekkende AMOLED

I Galaxy S10 og S10+ tok Samsung vekk rammene på topp og bunn av skjermen, men erstattet dem med hull øverst i skjermen til frontkameraet. De gjorde en artig gimmick av det, og det ble utgangspunkt for mange fine mobilbakgrunner - men det var like fullt en skjerm med hull i.

Galaxy A80 er den første telefonen fra Samsung med heldekkende skjerm, og det gjør underverker for filminnlevelsen.

Samtidig er det verdt å nevne at for en telefon som koster rundt 6.300 kroner i skrivende stund er fraværet av både HDR-støtte i skjermen og stereolyd merkbart. At den går ned fra Galaxy S-modellenes skyhøye oppløsning er ikke like nøye eller merkbart. Men HDR for fulle mugger på et godt Samsung-panel kan få mobilskjermer til å føles langt større enn de er. Det er i høyeste grad både synlig og merkbart, i motsetning til de ekstra pikslene, som jeg ikke savner nevneverdig i Galaxy A80.

Men dette er likevel en svært ålreit skjerm. Den er stor og den er lyssterk. Fargegjengivelsen er god, med modusen «Naturlig» som automatisk valg ved første oppstart. Du kan selv velge «Livlig»-modusen eller justere fargene trinnløst dit du måtte ønske om du vil ha et mer sprettent bilde.

Samsungs One UI-menyer er laget for énhåndsbruk selv når mobilene blir ganske store. Mange av de viktigste menyelementene er flyttet ned på skjermen.

Raske og gode menyer

I motsetning til mange Samsung-modeller og -serier som markedsføres som rimeligere eller underlegne toppseriene er ytelsen i Galaxy A80 helt upåklagelig. Menyene snurrer radig forbi uten sjenerende stopp eller hakking. Det skyldes nok at det tross alt er ganske mye krefter inni her – prosessoren er ikke så vanvittig mange knepp unna de du finner i årets toppmodeller.

Det hjelper godt når Samsung ikke har rykte på seg for å lage de mest lettdrevne mobilmenyene.

Men om de ikke er enkle å drive er de i hvert fall enkle å bruke. Samsungs One UI-menyer er laget spesielt for store skjermer. De forenkler énhåndsbruk ved å flytte innholdet du vil trykke på så langt ned som mulig, mens innholdet som bare må ses blir værende høyt oppe.

Løsningen fungerer meget bra og har siden den kom vært en av de aller beste menyene for Android-telefoner.

Kameraet spretter opp og snurrer rundt når du skal bruke mobilen til å knipse selfier.

Snurrekameraet

Snurrekameraet på toppen er den viktigste enkeltegenskapen på denne telefonen. Det er både stilig og nyttig – mekaniske kamera er på moten for tiden, og i en variant som denne betyr det at hovedkameraet ditt blir selfiekamera. Galaxy A80 har dermed et utmerket frontkamera helt uten å ha frontkamera.

Men det skyldes først og fremst at konkurransen om å ha det beste frontkameraet ikke er voldsomt sterk.

Beste hovedkamera er det imidlertid langt mer konkurranse om, og der når ikke Galaxy A80 opp. Den er ikke kjempelangt unna toppmodellene, men den har et par nykker som toppmodellene ikke har.

Det største usikkerhetsmomentet ved Galaxy A80, og andre telefoner med liknende løsninger, er motordelen som flytter kameraet opp og ned. Hva skjer om du får noen sandkorn i lomma etter sommerens strabaser og ett eller to av dem forviller seg inn? Samsung har heller ikke latt det være ansiktsgjenkjenning i denne mobilen, noe som tyder på at mekanismen kanskje ikke er tenkt å åpne og lukke seg så altfor ofte.

Det kanskje viktigste irritasjonsmomentet er at kameraet bruker svært lang tid på å fokusere - og det er slett ikke snakk om at det kan knipse det %/#"#/!#"%¤&/! bildet før fokuseringen er ferdig. I stedet venter det til du holder telefonen helt bunnstabilt før det tar et bilde av hva du nå enn måtte peke på etter at actionen er over.

Dernest er den ikke så god på eksponering og farger som Samsung pleier å være når det koster litt. En lyseblå himmel med ildrød solnedgang ble i stedet tegnet opp som lilla, og HDR-funksjonen som ble skrudd på gjorde lite for å motvirke at landskapet under himmelhvelvingen ble mørkt og undereksponert.

Kameraet gjør også til dels svært synlig overoppskarping med tydelige lyse områder rundt kontrastområder i bildet.

Som hovedkamera blir dette stormende middels fra en aktør som vet veldig godt hvordan et godt mobilkamera skal lages.

Galaxy A80 er forholdsvis pen å se til, men den er veldig stor sammenliknet med mobiler flest.

Og det er flere dårlige nyheter

Til tross for den enorme størrelsen og vekten på Galaxy A80 får Samsung bare plass til et batteri på 3700 mAh. Det er ikke egentlig så lite - det er 200 mAh større enn i fjorårets Galaxy S9+, for eksempel. Men sammenliknet med andre telefoner på denne størrelsen fra andre produsenter, eller med årets toppmodeller fra Huawei og Samsung, er det smått.

Skal du først bære rundt på over to hekto telefon kjennes det som en tapt mulighet at ikke batteriet er større. For noen er trådløs lading også viktig, og for en telefon med denne tonnasjen burde det være innafor å få til. Det sagt – vår testmobil har tatt for seg svært sakte av strømreservene, men med et større batteri kunne den vart enda lenger.

Men kanskje samtalelyden er ålreit, da?

Kjappe og gode One UI-menyer er noe av det beste ved denne telefonen.

Her har Samsung valgt en piezoelektrisk høyttaler som skjuler seg bak skjermen. Det er ikke en vanlig samtalehøyttaler på denne. Men det regnet jeg egentlig med var greit. Det er flere år siden Xiaomi Mi Mix, som var først med en slik løsning, kom på markedet. I år har både LG og Huawei valgt en slik vri i henholdsvis G8 ThinQ og P30 Pro. Det låter stort sett greit, og plager ikke omgivelsene i nevneverdig grad.

Men med Galaxy A80 føles det som om hele telefonen vibrerer forholdsvis kraftig under samtale. Lyden er heller ikke allverden, med en viss «naboen har party»-faktor over det hele.

Heldigvis er Samsungs skjermtastatur ett av de bedre skjermtastaturene du får i mobiltelefoner, så til meldingstasting er den store og responsive skjermen helt utmerket.

Målt ytelse

Den praktiske ytelsen er helt ok, og også den målte ytelsen plasserer seg i de noenlunde greie dalførene. Den får høye, men ikke oppsiktsvekkende, Geekbench-resultater. Som betyr at langt de fleste apper og systemoppdateringer for en stund fremover burde fungere fint og uten tregheter. Spillytelsen ligger noe lavere, men også den er helt ok - i hvert fall til de vanligste spillene på markedet.

A-serien strekker seg fra noen av de billigste mobilene i Samsungs utvalg til noen av de dyrere. Til venstre ser du Galaxy A20e, som ligger på rundt 1700 kroner.

Til slutt

Det er nesten en vedtatt sannhet at mobiler har blitt litt kjedelige i 2019. Strengt tatt var de det i fjor også. Men vi ser små lyspunkter, og Galaxy A80 er unektelig ett av dem, med sin uvanlige design og sitt motoriserte kamera.

Men design for designens del uten at kvalitetene blir med på lasset hjelper ikke så mange. Og det er forholdsvis enkle bommerter Samsung har gjort her.

Kameraet kunne vært kvassere. Telefonen kunne hatt bedre telefonlyd. Batteriet skulle gjerne vært litt større, og hvor er støtten for trådløs lading? Skjermen skulle dessuten hatt HDR.

Jeg synes nesten jeg hører produsenten i det fjerne: «Men Galaxy A80 markedsføres jo ikke som en toppmodell. Det du vil ha er toppmodellfunksjoner?»

Og det er kanskje ikke naturlig å forvente alt mulig i en A-serietelefon fra Samsung som starter på rundt 6.300 kroner. Men går du ned 600 kroner i pris fra Galaxy A80 får du Galaxy S9+ fra i fjor – og den krysser av for nesten alt det Galaxy A80 ikke har. Og i prisklassen A80 starter i begynner vi også å bli farlig nærme OnePlus 7 Pro, Huawei P30 Pro og Samsungs egen Galaxy Note 9.

Med et så sterkt felt av konkurrenter skal du være ekstremt opptatt av selfier for å velge Galaxy A80. Og strengt tatt ... er Asus' utmerkede Zenfone 6 bedre på det meste, selfier inkludert, og billigere er den også.

Alternativene til Galaxy A80

Asus ZenFone 6 ZS630KL 128GB
Enda et sært kamera

Asus ZenFone 6 ZS630KL 128GB

Asus har lekt med tanken på å lage virkelig gode mobiltelefoner i en årrekke. Og i år har de gjort det. De har til og med gjort det til lavpris - for mer enn tusen kroner mindre enn Galaxy A80 får du bedre kamera på motorisert løsning, du får vesentlig større batteri og du får kraftigere innmat. Du får til og med hodetelefonkontakt.Du mister fingerleser i skjermen, men fingerleseren i Galaxy A80 er ikke like rask som den på ryggen til Zenfone 6 uansett. Og Zenfone kan dessuten aktivere ansiktslås, noe A80 ikke kan. Selv om vi er skeptiske til varigheten på motorkameraet om du bruker denne løsningen.

Huawei P30 Pro
Det beste kameraet

Huawei P30 Pro

fra 5524:-

Huaweis P30 Pro er uten tvil det aller beste mobilkameraet til stillbilder akkurat nå. Telefonen koster 1000 kroner mer enn Galaxy A80, men gir deg mer på absolutt alle fronter der Samsungs oppleves som mangelfull.Selve kamerakonstruksjonen oppleves som litt kjedelig, siden det sitter fast på baksiden. Og du må leve med et dråpeformet selfiekamera i skjermen. Men skal du velge bare ut fra kvaliteter og ikke ut fra design er tusenlappen opp til Huawei verdt det.PS! Huawei oppdaterer alle sine toppmodeller til Android 9 nå på høstparten, og dermed burde ikke USA vs. Kina-konflikten bety noe særlig for varigheten til telefonen.

OnePlus 7 Pro
Heldekkende skjerm

OnePlus 7 Pro

fra 5715:-

OnePlus 7 Pro har en fantastisk AMOLED-skjerm med superjevnt 90 Hz bilde. Den har også helt heldekkende skjerm – selfiekameraet spretter opp på en liten pinne når du trenger det. Kvaliteten er imidlertid dårligere enn fra hovedkameraet, siden det er en bitteliten kameradel som spretter opp og ikke det vanlige bakkameraet som på A80. Flott design, masse krefter og et utmerket og lettdrevet menysystem hører til.Obs! Den deler en del av manglene som A80 har, og til en høyere pris. Forskjellen ligger i skjermen og den kraftigere maskinvaren - OnePlus 7 Pro leverer valuta for pengene, selv om den hopper over en del funksjoner så som trådløs lading eller sertifisert vanntetthet.

Samsung Galaxy A80 SM-A805F 128GB
6.5
Helt greit

Samsung Galaxy A80 SM-A805F 128GB

sitat"Galaxy A80 er en kul telefon med viktige mangler."

Fordeler

 • Krysse av
  Stilig kameraløsning
 • Krysse av
  Heldekkende skjerm
 • Krysse av
  Mye inkludert lagring
 • Krysse av
  Rask kabellading
 • Krysse av
  Meget god selfiekvalitet
 • Krysse av
  Kjapp og god i bruk
 • Krysse av
  Helt ålreit batteritid
 • Krysse av
  Godt med krefter og mye RAM

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke vanntett
 • Bytt
  Ikke HDR i skjermen
 • Bytt
  Middels kamerakvalitet
 • Bytt
  Svært stor og tung
 • Bytt
  Ingen trådløs lading
 • Bytt
  Dårlig samtalelyd
 • Bytt
  Ikke minnekortplass
 • Bytt
  Heller ikke hodetelefonkontakt
annonse
Samsung Galaxy A80 SM-A805F 128GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
annonse