Til hovedinnhold

Ukens test av mobilspill

Android

For å gjøre det enklere for deg å finne Android-spillene, legger vi nå ved QR-koder for hvert Android-spill. For å enklest laste ned spillene kan du installere programmet Share by QR Code fra Android Marked, og deretter kan du enkelt og greit ta bildet av QR-koden under hvert spill og vips - spillet åpnes i Android Market.

Du kan laste ned Barcode Scanner ved å trykke her med din Android-telefon.

Winds of Steel

Undertegnede husker godt MS-DOS-spillet Chuck Yeager's Air Combat fra det sene 90-tallet. Her satt man bak spakene som pilot i andre verdenskrig, og du var som regel midt inne i en heftig "dogfight" med Mig-15 Fagot, F-4E Phantom II og andre flytyper av andre eldre årganger.

Android-spillet Winds of Steel gir derfor gode minner. Du befinner deg på rett tid og sted til å oppleve de heftigste dogfight-ene, og du skyter fiender, bomber hangardskip og utfører andre hyggelige krigsgjøremål der Android-telefonens bevegelsessensor og trykkskjerm fungerer som flyets spaker og knotter.

Du får først vite oppdraget ditt. Så er det bare å sette seg godt frem i stolen og forberede deg på krig.

Det er enkelt å styre flyet, det er lett å skjønne hvem du skal skyte og det er lett å skjønne når noen skyter på deg. Du kan også utføre looper for å unngå ammunisjonen som går i din retning.

Spillet er i det hele tatt underholdende nok, men det kan være veldig plagsomt at du ikke får kjøpt hele spillet siden Android Market ikke har støtte for det i Norge ennå. Dermed får du bare delta i tre oppdrag og én ren dogfight.

Toonwarz

Dette ser veldig lovende ut med menyer og grafikk som er en fryd for øyet. Spillet handler om å skyte folk, og vi tror egentlig det er det hele.

Det er imidlertid veldig vanskelig å få kontroll på den du skal styre. Du trykker forskjellige steder på skjermen for å gå, hoppe og skyte. Du drar fingeren rundt på resten av skjermen, bruker styreenheten eller bevegelsessensoren for å bestemme retningen.

Dette er umulig å ha full kontroll på! Vi ble rett som det var skutt mot i lang tid før vi klarte å stille inn siktet mot fienden, til tross for at det er litt autosikting i spillet. Til tross for den gode grafikken får du ingen god innlevelse, og det ender sannsynligvis med at du plafrer ned noen fiender før du lukker spillet.

Du kan laste ned spillet fra Android Market, men det er kanskje ligge greit å spare på lagringsplassen til noe bedre.

Virus Expansion

I Virus Expansion får du opp et brett med blått og rødt virus. Her spiller du mot "maskinen" eller mot en annen spiller på den måten at dere bytter på å ha telefonen for hver tur.

Det handler om å ta over hele brettet med viruset. Viruset kan kopiere seg selv til en rute tett inntil orginalen, eller det kan flytte seg to hakk. Når du flytter et blått virus inn i et område med røde virus blir de som er i direkte kontakt med det blå viruset blå. Og omvendt.

Spillet er altså i samme gate som kinasjakk, der du utrydder motstanderens brikker - bare på en annen måte.

Underholdningsverdien er så som så. Det går litt sakte, ettersom man ofte blir sittende å kjempe om det samme området, og det viser seg vanskelig å utrydde motstanderen helt. Det er også vanskelig å utvikle noen bestemt strategi, fordi veldig mange virusdotter bytter farge fortere enn vi klarte å holde styr på.

Dette er et enkelt og greit spill om du har en motstander og en god fly- eller busstur med tid dere sliter med å slå ihjel og har glemt kortstokk, men å spille det mot "maskinen" er bare langdragelig kjedsomhet.

Spillet kan lastes ned fra Android Market.

Iphone

Warblade Free

Dette er klassisk shoot 'em up på sitt beste. Her kommer det romvesener eller, snarere romskipene til romvesener, flyvende mot oss i et sabla kjør. Vi må unngå den kontant kanonade fra ulike våpen.

Langt mer positivt er det at power ups heller ikke lar vente på seg. Her er det duket for våpen i alle tenkelige varianter og størrelser - så lenge man ikke går på "Sucker"-power up-en, som nullstiller romskipet ditt akkurat når du virkelig trengte "Super triple-shot".

Man kan velge om man ønsker å kontrollere skipet ved hjelp av akselerometeret i telefonen eller ved hjelp av trykkskjermen. Akselerometerkontrollen fungerer greit, men vi opplevde at spillet ble en del enklere å kontrollere ved å trykke på skjermen.

Lydeffekter som øker spillopplevelsen er på plass. Det eneste vi har å klage på er at spillets historiemodus er svært kort.

Foreløpig fins Warblade kun i gratisutgave. En fullversjon skal dukke opp i løpet av kort tid, i mellomtiden er det Warblade Free som gjelder for de av oss som ønsker seg en skikkelig god shoot 'em up-opplevelse på Iphone.

Styx

Vi har spart det beste til sist. Styx er et klassisk puzzle-spill. Det kommer faktisk fra de samme utviklerne som står bak Warblade Free.

De av oss som har spilt den moderne puzzle-klassikeren Bejeweled vet hvor vanedannende denne typen spill kan være, men det er også blitt åpenbart at det skal noe til å nå opp til graden av avhengighet som Bejeweled kan skape. Ganske få spill kommer i nærheten.

Styx er rendyrket spillbarhet. Spillbrettet er ikke umiddelbart ulikt det vi kjenner fra Bejeweled, men i stedet for å flytte på juveler skal vi her trekke linjer mellom kuler av ulike farger.

I motsetning til hva vi er vant til fra denne typen spill kan vi også koble sammen kuler diagonalt på skjermen. En del av utfordringen i starten er å komme over den voldsomme trangen til å trekke linjer bare horisontalt og diagonalt.

Underveis er power ups et selvsagt element, og det fins mange ulike varianter. Noen som gir økt poengantall, mens andre stokker om på kulene på brettet. Spesielt er det dog at man som regel midtveis på veien mot uunngåelig katastrofe ofte har fler power ups enn man har vanlige kuler.

Underveis introduseres nye farger på kulene, og etterhvert som det blir for få kuler av en gitt farge på brettet til å koble to eller flere sammen blir power upsene fritt vilt.

Dette spillet kan forlenge selv det mest hastverkspregede dobesøk med flerfoldige timer. En soleklar anbefaling om du skal bruke seks kroner på App Store i år.

Se våre andre spilltester

annonse