Test

Skal du ha juling?

Anmeldelse

Den unge Tien er vitne til at sin adelsfamilie blir drept og klarer såvidt å unnslippe gjerningsmennene. Han blir etter hvert snappet opp av den mektige Chernang og hans gjeng med kampsportutøvende røvere – og begynner trening for å bli én av dem. Tien vokser opp til å bli en livsfarlig håndlanger av Chernang, men fremdeles gnager fortiden på ham. Tiden er inne for brutal hevn!

Ong bak 2 er oppfølgeren til den suksessfulle Ong-bak fra 2003, men har ikke mye å gjøre med forgjengeren annet enn at Tony Jaa spiller hovedrollen. Ong bak 2 er i tillegg en såkalt prequel, som foregår i fortiden. Regissørene er Tony Jaa selv og Panna Rittikrai – Tony Jaas mentor. Budsjettet var på litt over 66 millioner kroner og filmen spilte inn rundt 54 millioner på kino verden over.

Les også: Blu-ray-utgivelser i november

Kampsporteksperter

Ong bak 2 er en kampsport-/slåssefilm og mye av fokuset er følgelig på lange scener med mye slåssing. Denne primale og viscerale siden av filmen har det blitt lagt mye vekt på og prestisje i, og jeg må vel kunne konstatere at filmen ikke skuffer på dette området. Jeg er riktignok ikke en ekspert innen sjangeren kampsportfilm, men jeg ble rett og slett imponert over det arbeidet de har fått til i Ong bak 2.

I mange moderne filmer kan vi se en hyperaktiv klippestil som er ment å skape en mer intens og realistisk tilnærming til slåssing og situasjoner med vold og krig. Dette grepet blir ofte misbrukt og ender opp som forvirrende eller er et skalkeskjul for å dekke over at skuespillerne antakelig ikke er kampsporteksperter i virkeligheten. Sånn er det ikke i Ong bak 2. Her får vi flere lengre tagninger som viser oss hvor godt koreografert og iscenesatte scenene er, og det er ikke annet enn imponerende.

Det må ha gjort vondt!

De mangetallige og forholdsvis lange scenene med slåssing utgjør altså mesteparten av filmen, og derfor er det både hyggelig og bra at de holder en såpass høy kvalitet. Vi får tid til å orientere oss og se mange trekk etter hverandre i én og samme innstilling, og får også klipp i slående situasjoner. Det er masse fantastisk stuntarbeid i denne filmen, og mye av det som skjer ser virkelig ut til å ha gjort forferdelig vondt for de involverte. Sånn sett leverer Ong bak 2 varene.

Hva med resten av filmen, da? Hva med den politiske maktintrigen som setter det hele i gang, eller Tiens forhistorie med den unge jenta Pim fra danseskolen? Dette er noen klassiske trekk som det ofte er nødvendig å ha med i ellers fokuserende sjangerfilmer, og de føles heller ikke ute av sin plass her. Motivasjonen til Tien blir gjort klar og vi kan dermed forstå situasjonen og lene oss tilbake i de resulterende voldsorgiene. Det må også nevnes at de visuelle og auditive sidene ved filmen er barske og representerer en litt fremmed estetikk, og det er forfriskende.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Ong bak 2 er en god kampsportfilm. Den leverer varene og gir oss flott og troverdig koreografi som vi faktisk får tid til å se mer helhetlig på, fremfor å bli forvirret i de senere tiders klippehysteri. Ong bak 2 er underholdende og brutal, og mange ganger får man en fornemmelse av fantomsmerter, og da må filmen sies å være vellykket.

Ikke glem å lese om det tekniske eller å se på skjermbildene!