Test

Samsung U900 Soul

Design og brukervennlighet

Trykkskjermer er i vinden for tiden. Samsung har nå kommet med en mobil som både har en stor vanlig skjerm og en liten trykkskjerm for navigering i stedet for vanlige navigasjonstaster.

Samsungs nye U900 kombinerer dette med lekker design og mye teknologi. Det er mye vi liker med den nye telefonen, men endel ting kunne også vært gjort bedre.

Det er ingen tvil om at U900s utseende fanger noen blikk. Både den vanlige skjermen og navigasjonsskjermen er speilblank. Fremsiden ellers er dekket av noe som minner om børstet metall, og bakdekselet er av metall. Den kjennes også solid og kompakt ut.

Telefonen måler 1,29 centimeter over baken, og er altså ikke spesielt tykk. Den har heller ingen utbulinger i designen, og glir fint ned i lomma.

U990 kommer i en sølvgrå farge og en titangrå farge. I tillegg skal telefonen senere komme i rosa, fiolett, gull-farge og rødt, men disse fargene kommer ikke med det aller første.

Kameraet er skjult på baksiden, og dukker bare frem når du skyver ned tastaturet. Det betyr at linsen er beskyttet mot riper, slik at bildekvaliteten ikke reduseres i takt med hvor ofte du oppbevarer nøklene i samme lomme som mobilen.

U900 er tynn og glir lett ned i lommer. (Alle foto: Einar Eriksen)
Bakdekselet er laget i metall.

Nedskyvbart tastatur

Samsung har vært trofast overfor skyvedesignet, der tastaturet ligger skjult inne i telefonen og kan skyves ned når du bruker telefonen. Slik er også U900 utformet.

Også tastaturet er preget av en overflate som ligner børstet metall. Tastene er av den flate typen, noe som ofte ikke er en god ting, men Samsung har virkelig fått dreis på å gjøre flate taster gode å bruke.

Tastene er store, og har et skille mellom hver rad. Det gjør at du ikke bommer når du skriver tekstmeldinger. Tastene er også både lette å trykke på og de gir passelig med motstand. Alt i alt går det kjapt å skrive tekstmeldinger på telefonen.

På sidene av telefonen finner du volumtaster og en tast som starter kameraet.

Skjermen i telefonen har en grei oppløsning og fargedybde, som gjør at den virker skarp og klar. Til tross for at skjermen er blank går det helt greit å bruke telefonen i sollys.

I hovedmenyen viser skjermen tilgjengelige snarveier.
Blar du i menyer gjøres ikonene om til piltaster og bekreftelsestast.

Morsom navigasjonsskjerm

Samsungs har erstattet navigasjonstastene med en berøringsfølsom skjerm. Vi må si at fantasifulle løsninger med berøringsfølsomhet ikke alltid har fungert helt optimalt, men i U900 går det helt smertefritt å bla i menyene.

Hver gang du trykker på navigasjonsskjermen, gir telefonen en tilbakemelding i form av en liten vibrasjon. Det gjør at du slipper å være i tvil om telefonen har registrert tastetrykket ditt eller ikke. Plasseringen av ikonene og de berøringsfølsomme områdene på den lille skjermen er også god, og det hele fungerer like bra som en vanlig femveis navigasjonstast.

At navigasjonstasene nå har blitt en skjerm har også en stor fordel. Ikonene på den lille skjermen forandres nemlig etter hvilke funksjoner du bruker. Er du i hvilemodus får du et menyikon i midten, og fire snarveier rundt. Blar du i menyene gjøres ikonene om til piltaster, og når du bruker kameraet får du opp snarveisfunksjoner i stedet. Med denne løsningen får du hele tiden forklart hva navigasjonstasten kan brukes til.

Ulempen med en slik skjerm til navigering i stedet for vanlige taster, er at du ikke kan bruke telefonen når du har på deg hansker eller votter. Skjermen reagerer nemlig bare på fingrene dine, og fungerer ikke om du trykker med gjenstander. Vi må også medgi at vi av og til savner taster å hvile tommelen på, men det er en tilvenningssak.

I hvilemodus får du opp klokkeslettet i stort format.
Menyene gjenkjenner vi fra andre Samsung-telefoner, men de har fått et litt annet tema.
SMS-funksjonen fungerer greit, men den kunne også vært mye bedre.

Greie menyer

Menyene i U900 har fått ny design, med hvite ikoner på en bakgrunn som ligner børstet metall. Dette står godt til telefonens utseende. Oppbygningen er den samme som du finner i de fleste av Samsungs nyere telefoner. Stort sett fungerer disse ryddig og greit.

Bluetooth-funksjonen har av en eller annen grunn funnet veien til programmer-menyer, slik at denne kan være litt vanskelig å finne første gangen.

Ordbok-tvang

En annen plagsom ting med menyene, er at det ikke er mulig å konstant deaktivere ordboken i tekstmeldinger. Dersom du ikke vil bruke ordbok når du skriver SMS, må du faktisk deaktivere den i tekstmeldingsmenyen hver bidige gang. Tidligere har det vært mulig å la den være konstant deaktivert ved å velge dette under innstillingsmenyen, men av en eller annen grunn er denne innstillingen fjernet. Her er det bare å venne seg til å bruke ordboken med andre ord.

Ordbokfunksjonen likner den du finner i Sony Ericssons telefoner, med en liste med alternative ord som dukker opp når du skriver. Men i stedet for at du bare kan trykke mellomrom når du har funnet det rette ordet, må du bruke et ekstra tastetrykk på å bekrefte ordet. Velger du feil ord, må du viske ut alt sammen og begynne på nytt. I tillegg har du bare tre sekunder på deg til å bekrefte hvilket ord du vil bruke før hele ordmenyen forsvinner.

En nyttig funksjon de fleste mobiltelefoner har, er muligheten til å se detaljer om meldinger du både har sendt og mottatt. U900 har ingen slik funksjon for sendte meldinger.

Forøvrig går det raskt og greit å skrive tekstmeldinger. Vi savner en liste over symboler for å slippe å trykke utallige ganger på en tast for å finne de riktige tegnene, men en smiley-oversikt gjør at du iallefall slipper dette når du skal uttrykke deg ved hjelp av slike.

Ikke for helproffe brukere

Telefonen er ingen smarttelefon, slik som for eksempel I450 fra samme produsent. Det betyr at du ikke fritt kan kjøre flere programmer samtidig. En primitiv form for fleroppgavekjøring er likevel på plass, så det er ingen problem å legge tekstmeldingen du skriver i bakgrunnen mens du bruker nettleseren eller tar en telefonsamtale.

U900 har én port som brukes til alt; lading, hodesett og datatilkobling. Porten er av Samsungs egen variant, og ikke en universalport av type Micro- eller Mini-USB. Det gjør at du må forholde deg til Samsungs mobiltilbehør og ikke kan bruke universalløsninger. Og du må huske å ta med din egen når du skal ut på tur.

Denne porten er gjemt bak en liten luke på venstre side av telefonen. På høyre side finner du en tilsvarende luke som skjuler en inngang for minnekort av sypen MicroSD, også kjent som Transflash.

I esken får du blant annet med hodesett og datakabel.

Ikke minnekort

I esken til U900 finner du følgende snacks å boltre deg i:

  • Lader
  • Øreplugger/håndfri
  • USB-kabel
  • Synkroniseringsprogramvare for Windows
  • Brukermanual

Det vi savner er først og fremst en overgang til vanlige 3,5 millimeters hodesettutgang. Dette ville gjort det mulig å bruke dine egne hodesett når du hører på musikk med U900, og få bedre lydkvalitet. Denne overgangen er det bare å sette på handlelisten dersom du kjøper U900.

Dersom du skal bruke U900 som MP3-spiller, bør du også kjøpe deg et større minnekort. Innebygget i telefonen finner du nemlig bare 128 MB minne, noe som ikke holder til så veldig mye musikk - bare rundt 30 låter før telefonen er full.