Tek.no

Test

Rome ? Sesong 2

På torget i Roma står en særdeles feit mann i tidvis vulgære klær og roper ut om hvem som har banket hvem i hvilken krig, hvem som sover med hvem i hvilken seng, og kanskje viktigst av alt; hvem som er den politiske lederen til enhver tid. Denne nyhetsankeren er, alle sine dekadente trekk til tross, godt å ha i et så uoversiktlig politisk og historisk spill som vi igjen kaster oss uti med "Rome - Sesong 2".

Fakta og fiksjon i skjønn harmoni

Serien fortsetter der den første sesongen slapp, med Julius Cæsar stukket ihjel på gulvet i senatet. Brutus sliter med sitt nyvunnede morder-stempel, Marcus Antonius prøver å sikre seg mest mulig makt med rå muskelkraft, og Oktavian viser frem alle politikerknepene han rakk å lære av onkel, og senere pappa, Julius før sistnevnte blødde ihjel som en stukken gris ikledd stola.

For de som ikke har sett på serien før kan det være greit å nevne at mylderet av historiske karakterer har fått to fiktive bidrag, Lucius Vorenus og Titus Pullo. Disse to er på et eller annet vis alltid innvolvert i de historiske hendelsene. Det må man kunne kalle et lurt grep av serieskaperne. De to fiktive heltene gir nemlig folkene bak "Rome" mulighetene til å drive historieopplysning uten kjedelige kronologi og balanserte fremstillinger. Heller blir Romas skjebne et historisk bakteppe som livene til Lucius og Titus utspiller seg på. Et historiske bakteppe dunket i vin, blod og sæd. Serien har 18-års aldersgrense, ikke så rart når politikk føres på to måter; sex og drap, overraskende ofte i den rekkefølgen.

Serien fra HBO oser kvalitet på de fleste områder. Skuespillerne er gode, hver eneste episode er spennende skrevet, de historiske skildringene virker tålelig korrekte uten at det går på bekostning av underholdningsverdien, og serieskaperne har alltid enn eller annen sjokker på lur. Det er fristende å si at ti episoder ikke er noen verdens ting. Rom ble tross alt ikke bygget i en fei.

Gudene er viktige i livene til romerne.

Passe lang nok era

Likevel må man spørre seg om to sesonger à ti episoder er akkurat passe langt. De viktigste hendelsene i Romerrikets tilværelse er gjennomgodt både godt, blodig og tidvis erotisk, og våre fiktive hetler har levd, ledd og lidd, uten at det blir for enkelt, hverdagslig eller oppbrukt. Skal man trekke ned på noe, så er kjønnsskildringene en smule opplagte. Gutta er godt over gjennomsnittet opptatt av ære, og har ingen problemer med å trekke gladiusen opp av slira for å forsvare den, mens kvinnene bruker tiden på dikt, intriger og gift, selvsagt med søte små smil på leppene.

Som seg hør og bør har en DVD-utgivelse av denne dimensjonen greie mengder ekstramateriale. Verdt å nevne er et slags interaktivt historiekurs laget i samarbeid med en historiekonsulent. Ellers følger det også med minidokumentarer om keiser Oktavian, om kjærlighetsforholdet mellom Marcus Antonius og Kleopatra, og en dokumentar om klasseforskjellene og samfunnsstrukturen i antikkens Rom.

Konklusjon

Byen som etter sagnet skal ha blitt grunnlagt av Remus og Romulus er den egentlige hovedpersonen i suksess-serien fra HBO. Kombinasjonen av historietime og livene til velspilte fiktive karakterer går rett hjem, også i sesong to. Ti episoder leverer det de skal, og mer til. Lyd, bilde og dialog lukter solid håndtverk lang vei, og det er både deilig og dekadent å ha en serie for voksne som balanserer sex og brutalitet på en tidvis sjokkerende og helt klart overbevisende måte. Det gjenstår bare å sitere en kjent romer for virkelig å sette ord på HBO har klart med "Rome"; Veni, vidi, vici.

annonse