Tek.no

Test

Sony, nå går dere i prisfella igjen

Ikke kjøp disse før Sony tar til vett.

Sony prøver seg igjen med å lansere sine nest beste støydempende hodetelefoner til flaggskippris.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
22 Des 2019 11:00

Sonys WH-H900N har lenge vært våre favoritthodetelefoner med aktiv støydemping til under 2000 kroner. Da de ble lansert kostet de imidlertid betydelig mer - i praksis kun et par hundrelapper mindre enn den daværende toppmodellen 1000XM2, som lå noen hakk over både på støydemping og teknologi og var en betydelig bedre måte å bruke 3.000 kroner på.

Den situasjonen gjentar seg tilsynelatende med oppfølgeren WH-H910, også kjent som hear.on 3. Også den lanseres til en veiledende pris på 3.000 kroner, det i en tid hvor du ofte får WH-1000XM3 til mindre, og hvor Jabras meget gode Elite 85h stadig oftere koster under 2.000 kroner.

La oss dermed bare si det først som sist: Ikke kjøp disse før Sony tar til vett. Vi garanterer nærmest at prisen vil synke betydelig så fort de innser at salgstallene er elendige.

WH-H910 er nemlig ikke dårlige hodetelefoner på noen måte. De bare har ingen faktorer som gjør at de skiller seg ut i mengden og at Sony kan forlange 3.000 kroner for dem.

Mykere design

Designet er noe raffinert fra H900N, med mer avrundede kanter og et litt mykere inntrykk. H910 minner i så måte mer om 1000XM3, men fargevalgene og finishen gir dem et litt mer ungdommelig uttrykk – som nok også gjenspeiler målgruppen.

Vekten på 251 gram er relativt lav, og H910 er rimelig behagelige å ha på. Litt mer polstring over hodet hadde definitivt ikke vært å forakte, for noen ganger kan det bli slitsomt å ha dem på over lang tid, men stort sett er komforten meget god.

Som tidligere har Sony valgt å gå for touchpaneler utvendig, et valg som gjerne er enten elsket eller hatet. Vi synes touchkommandoene fungerer godt her, og har heller ikke opplevd problemer som 1000XM3 har slitt med, som at panelene lever sitt eget liv i kulda.

WH-H910N øverst, H900N under. Nykommeren har fått et mykere og mer moderne design, og vi liker den litt grove finishen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Touchpanelene er dessuten resistive, som betyr at de fungerer fint også når du har hansker eller votter på, men det finnes dessverre ingen måte å skru dem av på om du skulle ønske det. Dette valget fikk 1000XM3 gjennom en nylig programvareoppdatering, så det er litt rart at ikke også H910 har fått det.

I tillegg til strømknappen har H910 en ekstra knapp på siden, og denne kan du velge funksjon på selv. Det vil si: Du kan velge mellom å bruke den til å bytte mellom støydempingsmoduser og til å aktivere enten Google Assistant eller Amazon Alexa. Standardvalget er førstnevnte, og undertegnede beholdt det slik.

Strømknapp og en knapp du kan velge mellom om skal skifte mellom støydempingsmodus eller aktivere taleassistenten.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Habil støydemping, men ikke like god som de beste konkurrentene

Støydempingen er som tidligere helt kurant. Til halve prisen ville vi vært fornøyde, men til 3.000 kroner blir dessverre avstanden opp til de beste litt for stor. H910 klarer verken å dempe jevn støy eller mer ujevne og høyfrekvente lyder på en helt like god måte som storebror 1000XM3, Bose NCH700 eller Jabra Elite 85h.

Les også
Jabra Elite 85h: Kanskje de aller beste støydempende hodetelefonene akkurat nå

Det virker heller ikke som om det har skjedd noen vesentlige forbedringer her versus forgjengeren, og H910 er i likhet med H900 ganske følsomme for vind når støydempingen er aktivert. Det sagt: Også dette er ganske god støydemping, og både på fly og i kontorlandskapet bidrar de godt til å skape en barriere mellom deg og omgivelsesstøyen.

Det følger bare med en liten tøypose til H910N. 1000XM3 leveres på sin side med et ekte etui i hardplast.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Lyden er som tidligere relativt varm og behagelig, men svært velbalansert og nøktern i fremtoningen. Etter å ha kommet fra de svært bassglade B&W PX7 fremstår Sonyene fort som litt kjedelige, men faktum er nok heller at Sony her opptrer mer på den korrekte og nøyaktige siden enn B&W gjør, og så blir det litt opp til smak og behag hva man foretrekker.

Lyden er kompetent, med en ganske veloppløst og pen diskant, en relativt luftig mellomtone og tørr og presis bass. Noen, undertegnede inkludert, ville nok ønsket seg litt mer trøkk, fylde og dybde helt nederst i registeret og kanskje også et lite knepp opp i toppen, men dette er pent, pyntelig og ganske habilt fra Sony. I det hele tatt lydgjengivelse som er vanskelig å kritisere for så veldig mye.

Sonys Headphones Connect-app.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Sonys Headphones Connect-app har for øvrig en enkel equalizer som kan brukes til å tilpasse lyden til egne ønsker, og denne kan til dels brukes til å skru opp dynamikken noe om du synes som oss at standardlyden er litt i overkant snill.

Det må imidlertid også nevnes at elementene her er fysisk mindre enn i 1000XM3 – 25 mm på H910 mot 40 mm på 1000XM3, så de starter i praksis med et lite handikap versus storebror. De støtter heller ikke Aptx-kodeken som de fleste hodetelefoner benytter mot Android-telefoner, men H910 har til gjengjeld støtte for Sonys egen LDAC-kodek som også etter hvert har blitt en del av mange Android-telefoner.

LDAC kan potensielt låte bedre enn selv Aptx HD, men stiller til gjengjeld store krav til båndbredde, som igjen kan føre til at lyden faller ut. Ved lav båndbredde er LDAC lydmessig verre enn både Aptx og basiskodeken SBC, konstaterte nettstedet The Sound Guys da de testet ulike kodeker i fjor. Mangelen på Aptx kan dermed være et visst minus.

Lading gjøres med USB-C.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Svært utholdende

Batteritiden med støydempingen aktiv er oppgitt til solide 35 timer på en lading, som er fem timer mer enn 1000XM3 og på nivå med Jabra Elite 85h. Det er i praksis så lang batteritid at du slipper å lade så veldig mye oftere enn toppen en gang i uka, og vi liker også godt at du kan trykke på strømknappen én gang for å få opplest hvor mye batteri som gjenstår. Det er en liten detalj, men likevel en funksjon som er veldig kjekk å ha. Hodetelefonene lader også kjapt – 10 minutters påfyll skal være nok til 2,5 timers avspilling.

Samtalekvalitet er et område hvor Sony har vært svake tidligere, og H910 er i så måte noe bedre enn før. Det er i det hele tatt uproblematisk å føre en samtale selv i ganske støyete omgivelser, selv om motparten oppgir at vi høres litt robotaktige ut.

Polstringen over hodet er tynn og ganske hard. Vi skulle gjerne sett litt mer av den.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Det virker som om Sony tillater at ganske mye støy slipper gjennom til motparten, men det kan i en del tilfeller også være en velsignelse, ettersom hodetelefonene i det minste ikke forgjeves prøver å skille stemmen vår fra støyen og ender opp med å fjerne begge deler.

I vår ende er vi litt mer skeptiske til hvordan Sony har valgt å gjøre det – hodetelefonene aktiverer ambient-modus automatisk når du starter en samtale, og det gjør hodetelefonene særdeles følsomme for vind, siden mikrofonene da slipper gjennom alt av støy. Opplevelsen utendørs blir i det hele tatt ikke veldig god, men på kontoret og ellers innendørs fungerer de fint.

Sonys WH-H910 er jevnt over gode, men de koster foreløpig for mye.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Vi har egentlig ikke så veldig mye å utsette på WH-H910N. De er habile på de aller fleste områder. Støydempingen, lyden, komforten og designet er alle vel innenfor hva vi tror folk vil bli godt fornøyde med i et par hodetelefoner, og batterilevetiden er svært solid. Attpåtil har Sony tatt steg på samtalekvalitet i støyete omgivelser.

Samtidig er det ikke til å komme unna at WH-H910N ikke er like gode på støydemping som Sonys flaggskip 1000XM3, og mange vil nok også foretrekke lyden fra storebror. Når Sony da lanserer WH-H910N til omtrent samme pris som 1000XM3 fremstår det som noe uforståelig, men planen er garantert at de skal ned til mer overkommelige nivåer innen kort tid.

Og da vil vi sannsynligvis stå fremst på barrikadene, for det er i det hele tatt lite å mislike her.

Sony WH-H910N
7.5
Bra

Sony WH-H910N

annonse
Prisjakt
1990 NOK
Sjekk nå
NetonNet
1990 NOK
Kjøp nå
sitat"Sonys nest beste er fortsatt gode, men det er liten grunn til å velge dem over WH-1000XM3. "
 • Krysse av
  Nøytral, velbalansert lyd
 • Krysse av
  Ganske god aktiv støydemping
 • Krysse av
  Komfortable å ha på
 • Krysse av
  Ganske stilig design
 • Krysse av
  Fungerer godt til samtaler selv i ganske støyete omgivelser
 • Krysse av
  Meget god batterilevetid
 • Krysse av
  Touchpanelene fungerer godt
 • Bytt
  Følsomme for vind
 • Bytt
  Støydempingen ikke like god som de aller beste
 • Bytt
  Tynt polstret hodebøyle
 • Bytt
  Lyden vil nok kunne oppfattes som litt «kjedelig» av enkelte
annonse

Les også