Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple MacBook Pro 13" med Retina-skjerm

13 tommer med skjermlykke

Men ekstra høyoppløst herlighet er ikke gratis.

Apple

Innledning

"Ingen vet hvor Apple hopper" er et gammelt datajungelord. Men helt siden den svært høyoppløste MacBook Pro på 15 tommer så dagens lys i sommer, har vi jo stille tenkt oss at oppløsningsrevolusjonen også ville komme til de litt mindre datamaskinene.

Og nå er den her altså – 13,3-tommeren med en skjerm i på hele 2560 x 1600 piksler. Dette er en oppløsning vi vanligvis ikke finner på noe annet enn 30-tommers skjermer, og betyr dessuten at Apple stadig holder stand med 16:10-skjermformatet på sine MacBook Pro-modeller.

Retina-modellen er ikke like tynn og lett som en MacBook Air, men dagens testobjekt er klart tynnere – faktisk ganske nøyaktig en halv centimeter – enn den vanlige Pro-utgaven. Med lokket igjen måler den 1,9 centimeter i høyden, noe gjør at den også egentlig kvalifiserer som en ultrabook.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i5-3210M (2,5 GHz, 3 MB cache)
Harddisk SSD, fra 128 GB
Skjerm 13,3 tommer 2560 x 1600 pikslers oppløsning Reflekterende kontrastbelegg
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11a/b/g/n WiFi Bluetooth
Batteri 74 Wh, 7 timer oppgitt batteritid
Annet -
Størrelse 1,9 cm tykk
Vekt Datamaskin: 1,63 kg Strømforsyning: 225 gram
Pris Fra 13 990 kroner

Apple MacBook med Retina-skjerm får du også i en raskere utgave, da med 2,9 GHz Core i7-prosessor. Den kan også settes opp med opptil 768 GB SSD, men det svir i lommeboka.

Vi har testet den rimeligste utgaven, altså med tokjerneprosessoren på 2,5 GHz. Den er utstyrt med 256 GB SSD, noe som legger til hele 2500 kroner i forhold til 128 GB SSD. Apple vet som vanlig å ta seg godt betalt for det lille ekstra.

Akkurat som på den større 15-tommeren er DVD-brenneren fjernet på Retina-utgaven av MacBook Pro 13". Som kjent brukes nå Internett, skytjenester og USB-lagring til å dekke de fleste lagringsbehov.

Skulle du absolutt trenge et optisk drev, er alternativet enten å gå for den vanlige utgaven av MacBook Pro, eller bruke en ekstern brenner. Slike får du kjøpt til godt under femhundrelappen. Apples egen USB SuperDrive koster 650 kroner.

Bla om, så skal vi se litt nærmere på hva du får.

Takk til Apple for lån av datamaskinen.

I bruk

Retina-modellen litt mindre enn en vanlig MacBook Pro, som her ligger nederst.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Apple MacBook Pro med Retina-skjerm har et meget familiært utseende – MacBook Pro har nemlig hatt den samme stilen siden 2008. Modellen med Retina-skjerm er riktignok litt tynnere og mindre enn den vanlige utgaven, men hva designen gjelder er det ingen stor forskjell.

Datamaskinens sølvgrå finish gjør den for øvrig meget motstandsdyktig mot fingermerker og skitt.

Som kjent har MacBooken et karosseri i formstøpt aluminium. Det gir både basen og lokket meget god stivhet, og hele konstruksjonen føles bunnsolid. Tastaturet, føttene og det store skjermhengselet er de eneste plastelementene som synes.

Skjermen er godt hengslet og gir passe motstand, slik at du kan åpne den med én hånd.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Ti skruer holder bunnplaten på plass, men nå er det egentlig ikke meningen at du skal åpne maskinen selv. Disse MacBookene er nemlig ikke spesielt enkle å fikse eller oppgradere. Det lar seg gjøre, men for de fleste vil nok det lureste være å kjøpe MacBooken slik de vil ha den.

Tastatur og pekeplate

Både tastaturet og pekeplaten har vi sett før – her er alt som forventet. Tastaturet har justerbar bakgrunnsbelysning, er nokså støysvakt og er godt å skrive på. Pekeplaten er stor, har en overflate av glass og følsomheten er god. Den støtter bruk av opptil fire fingre.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Skjerm

Selve rosinen i pølsa på denne modellen er selvfølgelig Retina-skjermen. Dette navnet bruker Apple på skjermer som har høy nok pikseltetthet til at noen med vanlig syn ikke skal kunne se de enkelte pikslene på vanlig betraktningsavstand. Akkurat hvor stor denne avstanden er, er naturligvis noe som stadig er oppe til debatt.

Men uansett hvordan vi vrir og vender på det, er det ingen tvil om at 2560 x 1600 piksler fordelt på 13,3 tommer er ganske så heftig. I tillegg til den høye oppløsningen, er panelet av typen IPS. Det sørger for større innsynsvinkler og bedre fargegjengivelse enn det du får på en vanlig MacBook Pro.

Til sammenligning har vi trukket fram Retina-storebror på 15 tommer, samt den tynnere og lettere MacBook Air 13".

Retina-skjermen ble målt til litt under 300 nit (candela per kvadratmeter) – altså ligger den rundt samme nivå som andre MacBooker. Disse er ikke blant de aller mest lyssterke skjermene, men holder seg fint innenfor hva vi forventer på en slik bærbar. Ettersom slike blanke skjermer lett reflekterer andre lyskkilder, er det en fordel å ha litt god lysstyrke.

I skjermrammen sitter webkamera og lyssensor. Sistnevnte kan passe på at tastaturets baklys og skjermens lysstyrke stiller seg etter hvor lyst eller mørkt det er i rommet ellers.

Sylskarpt bilde

Standard oppskalering.
Oppskalering "som 1680 x 1050".
Rene 2560 x 1600, med litt "juks".

Alt i alt er dette en skjerm som gir deg et klart og sylskarpt bilde, men det krever jo også sitt av kildematerialet. Skrift og skalerbare grafikkelementer blir som regel lekkert, mens lavoppløste fotografier og fast nettgrafikk kan virke uskarpt og nesten litt grumsete.

Et annet skår i den høyoppløste gleden er at Apple og OS X har sin egen formening om hvordan datamaskinens skrivebord skal se ut. Et skrivebordsmiljø i original oppløsning, altså 2560 x 1600 piksler på en 13-tommers skjerm, vil naturligvis bety at du nærmest trenger lupe for å bruke den. OS X oppskalerer derfor all skrift og skrivebordselementer til hva som omtrent tilsvarer det du får på tilsvarende skjerm med 1280 x 800 piksler.

For deg som ønsker større skrivebordsplass å breie deg på, er det heldigvis mulig å forandre på dette. Du kan skalere opp til det ser ut som 1440 x 900 piksler, eller 1680 x 1050 piksler. Men hva så med oppløsningen 1920 x 1200, eller enda høyere? Nei, her har Apple satt grensen ved 1680 x 1050 piksler, og slik er det.

Vi skal være de første til å innrømme at 1920 x 1200 eller høyere kanskje blir litt i minste laget på en 13,3-tommers skjerm. Men vi skulle likevel gjerne hatt muligheten til å velge selv. Slik det er nå, må du bruke tredjeparts programvare for å "jukse" deg til en skikkelig høyoppløst skrivebordsopplevelse – alternativt kjøre Windows på Macen.

En god nyhet er at vi ikke opplevde så hakkete rulling i Apples nettleser Safari som vi gjorde med storebror på 15 tommer. Nå har vi ikke tilgang på 15-tommeren, så vi får ikke sjekket om det er en generell programvarefiks som har rettet på dette.

Høyttalere

De innebygde høyttalerne gir god stereogjengivelse og åpent lydbilde. Stemmer, diskanter og mellomtone kommer klart frem, men noe bass å snakke om er det bare å glemme. Likevel synes vi den serverer relativt god lyd til å være en 13-tommer, og kan fint brukes til litt video, musikk og nettradio i mindre rom.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde HDMI 2 x Thunderbolt (Mini DisplayPort)
Enhetstilkobling 2 x USB 3.0
Annet Integrert webkamera og mikrofon Minnekortleser for SD

I forhold til den vanlige MacBook Pro, mangler Retina-modellen optisk drev og kontakt for kablet nettverk – akkurat som på sine mindre Air-fettere. Men du kan alltids anskaffe Thunderbolt- eller USB-utgaver av DVD-brenner og/eller LAN-kontakt, dersom behovet er der.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

På venstre side finner vi nettopp to slike Thunderbolt-porter, en USB 3.0-kontakt og minijack for lyd. Bakerst sitter den nye kontakten for strøminntak: MagSafe 2. Denne er litt tynnere og litt lenger enn den gamle kontakten. Ønsker du å bruke Apples tidligere strømadaptere med denne modellen, må du kjøpe en overgang. Den koster 89 kroner.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

På høyre side er det nok en USB 3.0-kontakt, pluss HDMI og SD-minnekortleser.

Temperatur og støy

Apple MacBook Pro 13" med Retina-skjerm må være en av de aller mest stillegående bærbare vi har vært borti. Ved lav belastning er den ikke hørbar med mindre du legger øret inntil karosseriet, og selv ved hard jobbing er viftestøyen beskjeden – selv under de tyngste testene våre hadde det nøytrale viftesuset en tendens til å forsvinne i kontorlandskapets bakgrunnsstøy, noe som vanligvis ikke skjer.

Som typisk for MacBooker, holder temperaturen seg langt nede under beskjeden jobbing. Men gradene stiger fort under hardere belastning – og da fryser du ikke akkurat på fingrene. Heldigvis holder temperaturen seg under nivået til 15-tommeren.

Batteri

Vi har endret rutiner for måling av batteritiden, og kjører nå to forskjellige tester. Den ene er "bransjestandarden" MobileMark, nå med 2012-utgaven. Men MobileMark er dessverre kun for Windows, mens batteriet på en MacBook så absolutt bør testes i OS X.

Den andre måten vi tester på er å spille av et HD-filmklipp (720p) i mediespilleren VLC, og ser hvor lenge datamaskinen klarer seg på batteridrift. Siden VLC finnes for alle plattformer, er dette en test vi også får kjørt på Apples operativsystem. I denne testen klarte MacBook Pro 13" med Retina-skjerm litt over fem timer på batteridrift.

Apple selv oppgir at datamaskinen skal klare syv timer på batteriet, og dersom du holder deg til veldig lav arbeidsbelasting, kan du nok sikkert også klare dette. Vi lot også maskinen stå uvirksom til den sluknet, og da endte vi opp på åtte og en halv time fra et fulladet batteri.

For våre batteritester setter vi for øvrig lysstyrken så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig – en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk.

Bli med til neste side, så skal vi se nærmere på ytelsen »

Ytelse

Apple MacBook Pro med Retina-skjerm kommer naturlig nok med OS X Mountain Lion (10.8) installert.

Et alternativ til å bruke OS X er å installere Windows på MacBooken. Vi testet dette med Windows 7 Home Premium, og støtte ikke borti noen nevneverdige problemer under installasjon eller bruk.

Systemytelse

13-tommers MacBook Pro med Retina-skjerm starter på 14 tusen kroner, og vi har satt den opp mot storebror 15" til 18 tusen, samt den litt mindre fetteren MacBook Air 13", hvis prislapp ligger på ti store lapper.

Med tanke på ytelsen er det 15-tommeren som skiller seg mest ut av disse tre. Den har både dedikert grafikk og en firekjernet Core i7-prosessor, mens de to 13-tommerne er utstyrt med tokjernede Core i5-prosessorer med den integrerte grafikkdelen HD Graphics 4000. Litt forskjell på disse to er det likevel – prosessoren i Air-modellen er lagd for å bruke mindre strøm, og skal derfor være svakere.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler. Med to prosessorkjerner færre enn 15-tommeren har ikke 13" Retina så mye å stille opp med, og ligger ikke så langt foran MacBook Air.

I videokonverteringsprogrammet Handbrake får vi det samme bildet som over.

Spillytelse

Mens Cinebench og Handbrake finnes både for OS X og Windows, er 3DMark og våre vante spilltester kjørt med Windows 7 installert på MacBooken.

Med et skikkelig grafikkort i tillegg til en råere prosessor, stiller 15-tommeren i en egen klasse. 13" Retina og MacBook Air kniver om å ikke havne på jumboplass, med varierende hell. Forskjellen på de to er svært liten.

Er du spesielt opptatt av ytelse, kan det altså være at MacBook Pro 13" med Retina-skjerm skuffer litt. Det er ikke noe typisk arbeidsjern, og egner seg heller ikke til de mer krevende spillene. Vårt testeksemplar var ikke stort kjappere enn en fire tusen kroner rimeligere MacBook Air.

Bli med til neste side, så skal vi oppsummere maskinen »

Oppsummering og konklusjon

Oppsummering

MacBook Pro 13" med Retina-skjerm er en bærbar i velkjent Apple-stil – altså en solid og godt sammensatt bærbar PC i glass og aluminium. Det er mye å like med den. Fortsetter vi med det rent fysiske, kan vi kjapt trekke fram den store og behagelige pekeplaten, som har god støtte for fingerbevegelser. Vi må også nevne det baklyste tastaturet, som er behagelig å skrive på uten at det støyer for mye.

Det store salgsargumentet ligger likevel i datamaskinens navn: Retina-skjermen. Så vidt vi vet, er Apple de eneste som kan tilby en skjermoppløsning på 2560 x 1600 piksler på en bærbar PC – og attpåtil over kun 13,3 tommer. Vanligvis er dette oppløsningen du vanligvis finner på 30-tommers skjermer.

Retina-skjermen er ikke av de mest lyssterke på markedet, men det høyoppløste IPS-panelet er utvilsomt et flott skue. Tekst, skalerbar grafikk og høyoppløste bilder blir sylskarpe, og gjør "vanlig" oppløsning til en visuell fornærmelse.

Men uansett hvor godt syn du har, lar ikke OS X deg skralte og valte som du vil med oppløsningen – den må du nemlig nyte i en versjon der skrift og alle grafikkelementer oppskaleres, det vil si forstørres. Standarden fra Apple ligner 1280 x 800, mens grensa går ved "ser ut som 1680 x 1050". Da blir det som å jobbe på en skjerm med 1680 x 1050 piksler. Vil du over dette, for eksempel til 1920 x 1200 piksler, er du nødt til installere tredjeparts programvare for å komme rundt dette.

Fordelen med denne oppskaleringen er at du ikke trenger bruke lupe for å lese teksten, ettersom originale 2560 x 1600 piksler på en 13,3-tommers skjerm blir ganske små smått. Men kvaliteten på oppskaleringen er også avhengig av kildematerialet, og gjør at uklarheter kan forsterkes. Så for blant annet nettsurfing, med sine mange lavtoppløselige bilder og grafikkelementer, kan opplevelsen faktisk bli noe mer "grumsete" enn vanlig.

MacBook Pro med Retina-skjerm til venstre, vanlig MacBook Pro til høyre.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Se flere bilder her

Litt mellom to stoler

15-tommersutgaven av MacBook Pro med Retina-skjerm var ny på flere måter. Ikke bare var det den rå skjermen, men den kunne også by på et tynnere skall og lavere vekt enn andre 15-tommere fra Apple. For den nye 13-tommeren er ikke alt like enkelt, ettersom Apple allerede har en lett og tynn 13-tommer i sin MacBook Air.

I tillegg er det slik at 13-tommeren med Retina-skjerm er i en helt annen klasse når det kommer til ytelse. Mens 15-tommeren stiller med dedikert skjermkort og fire prosessorkjerner, har 13-tommeren tokjernet prosessor og integrert grafikk. Det gjør at den faktisk ikke er stort kjappere enn nettopp en MacBook Air, og da er det i hovedsak kun skjermen som gjør den unik. Spørsmålet blir da om det er verd prisdifferansen på fire tusen kroner – Air-modellen er jo heller ikke håpløs med sin 1440 x 900 pikslers oppløsning.

Velutstyrt

13-tommers MacBook Pro med Retina-skjerm kan altså ikke skilte med den råeste ytelsen, men til gjengjeld er den svært stillegående. Den er tilnærmet lydløs ved lavere belastninger, og selv under hard jobbing er det svært lite å høre fra den.

Av kontakter er den utstyrt med to Thunderbolt-porter, to USB 3.0-kontakter, HDMI og minnekortleser. Andre ting er ment å gå over lufta via Bluetooth og/eller 802.11n trådløst nett på 2,4- og 5 GHz frekvensbånd. Dessuten har du også Apples egen AirPlay, som lar deg vise skjermbilder, musikk, bilder og video trådløst til TV-en din.

Men i forhold til en vanlig MacBook Pro mangler det optiske drevet, FireWire og kontakt for kablet nettverk. Har du behov for å brenne en DVD, eller får trøbbel med det trådløse nettet, må du da satse på eksterne løsninger over USB eller Thunderbolt.

Les også: Femten myter om Mac

Batteritiden målte vi til fem timers avspilling av HD-film, eller åtte og en halv time stående påslått, men uvirksom. Dette er rundt det samme som vi fikk ut av storebror på 15 tommer, og ligger dessuten helt samme bane som hos MacBook Air og de beste ultrabookene.

Konklusjon

Foto: Apple

MacBook Pro med Retina-skjerm er en tvers gjennom god bæbar – noe vi også har blitt vant til når det gjelder laptoper fra Apple. Men den skal skal inn og konkurrere mot to andre MacBooker, nemlig vanlig MacBook Pro og MacBook Air. Førstnevnte stiller med like god ytelse og flere kontakter, mens Air skilter med lavere vekt og nesten lik ytelse. Og de er begge fire tusen kroner rimeligere enn Retina-modellen. For de pengene får du 4 GB ekstra minne, og naturligvis den mye omtalte Retina-skjermen.

Spørsmålet er om dette er verd prisdifferansen. Spesielt skjeler vi da mot MacBook Air, eller andre ultrabooker for øvrig, ettersom ytelse og batteritid strengt tatt ligger på omtrent samme nivå. Da blir det jo lett å tenke seg at en del heller vil gå for den lettere, tynnere og altså rimeligere Air. Riktignok går du da glipp av den lekre Retina-skjemen, men Air-modellen er jo heller ikke håpløs med sine 1440 x 900 piksler.

Akkurat dette må det jo være opp til hver enkelt å vurdere, og vi kan godt forstå at noen velger å punge ut ekstra for en såpass unik skjerm. Men for oss blir det slik at Retina-modellen koster litt mer enn den smaker.

+  God kvalitet
+  Godt tastatur og pekeplate
+  Svært stillegående
+  Snasen skjerm med sykt god oppløsning


-  Ikke særlig raskere enn MacBook Air
-  Minimum oppskalering til "1680 x 1050" i OS X (uten 3. parts programvare)
-  Normalt sett ikke oppgraderbar
-  Ingen mulighet for matt skjerm

Alternativer

Hvis ikke en vanlig MacBook Pro eller en MacBook Air kan lokke deg med god nok skjerm, finnes det Windows-maskiner som burde kunne friste. Vi trekker fram Asus Zenbook Prime UX31A, som med sitt Full HD-panel (1920 x 1080 piksler) også stiller meget sterkt dersom skjermoppløsning er en viktig faktor for deg. Videre må vi selvfølgelig ta med vår testvinner i Samsungs 9-serie, med sin matte skjerm på 1600 x 900 piksler.

annonse