TestDoro PhoneEasy 612

Enklere mobil får du ikke

Doro PhoneEasy har store taster og lettlest skjerm. Men er den bare for den eldre garde?

Doro PhoneEasy 612

Form: Flipmobil med tastatur
Størrelse: 11,8 x 5,3 x 1,3 cm
Vekt: 80 gram inkludert batteri
Skjerm: 2,5 tommer, 320 x 240 punkter, ikke berøringsskjerm
Kamera: 2 megapiksler
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Nei
FM-radio: Ja
Nettleser: Nei
Maks ringevolu: Mer enn 83 dB(A) ved 1 meter
Andre funksjoner: Oppstartsveiledning, trygghetsalarm, kalender, vekkeklokke, spill, belyst tastatur med hurtigvalg, kompatibilitet med høreapparat (T4/M3), Bluetooth 3.0.
Batteri: 533 timer standby, 12 timer taletid, 800 mAh Li-ion-batteri
Menysystem: Proprietært
Pris: Ca. 1 100 kroner

Kort sagt:

Store taster

Høy ringelyd og god lyd i høyttaler

"Trygghetsalarm"

Enkel å bruke

Stor og lettlest tekst

God batteritid

Ingen nettleser

Dårlig kamera

Ikke standard 3,5 mm hodetelefonutgang

Menyene er enkle og lettforståelige, med store ikoner og stor tekst.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Det er hurtigtaster for å ringe de tre mest brukte telefonnummerne.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Slik ser telefonen ut når den er slått sammen. En gummiert overflate gjør at telefonen ligger godt i hånden.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Ikke alle er komfortable med de mest avanserte smartmobilene. Mange, spesielt eldre eller personer med nedsatt syn, synes de er for kompliserte å bruke.

Doro PhoneEasy 612 er en enkel klapptelefon som retter seg mot denne målgruppen. Men den kan også fungere som en god og rimelig ekstratelefon for andre brukergrupper.

Enkel å bruke

Telefonen har en enkel klappdesign, noe vi ikke ser så ofte i våre dager. Tanken er at det skal være enkelt og intuitivt å avslutte eller besvare samtaler ved å klappe telefonen sammen eller åpne den opp. Den er laget i svart og hvit plast, og føles solid. Den litt ruglete gummierte overflaten gjør at telefonen ligger godt i hånden.

Det alfanumeriske tastaturet har store taster som går litt inn på midten. Dette, sammen med store mellomrom mellom tastene og store og tydelige tall, gjør at tastaturet er lett å betjene selv med nedsatt syn eller nedsatt førlighet i fingrene.

I tillegg til talltastene er det tre hurtigvalgtaster – A, B og C – som kan programmeres til å ringe opp forhåndsbestemte telefonnummere. Det er også en knapp for å gå til tekstmeldingene (SMS), taster for å bla opp og ned i menyer, samt en tast for å aktivere kameraet. I tillegg har du selvfølgelig tastene for å legge på eller besvare en samtale – noe du som nevnt også kan gjøre ved å lukke eller åpne telefonen.

Ingen touchskjerm

Menyene på 2,5 tommer store skjermen betjenes ved hjelp av navigasjonstastene og to valgknapper rett under skjermen. Det er ikke touchskjerm, og det er ikke en spesielt god skjerm sammenlignet med hva du finner i dyre smartmobiler, men skjermen er lyssterk og lett å se i dagslys. Det er antagelig viktigere for målgruppen enn at fargene kanskje endrer seg litt når du ser på skjermen fra siden.

Menyene er svært enkle og greie, og tekst på skjermen er stor og lettlest, med store og tydelige ikoner. Første gang du skrur på telefonen blir du tatt gjennom en veiviser hvor du også blir spurt om teksten er passe stor, eller om du vil endre tekststørrelse.

Det er ikke så veldig mange valgmuligheter i menyene. Det er omtrent som på eldre mobiltelefoner, for eksempel fra Nokia. Men du har de viktigste funksjonene – som å sende SMS, vise telefonboken, en kalender, kalkulator, og en FM-radio.

Telefonen har selvfølgelig også MMS-støtte, slik at du kan sende for eksempel bilder tatt med telefonens kamera. Doro har laget et eget valg som heter "Talemelding" i menyen, som i praksis bare starter taleopptak og automatiserer prosessen med å sende en talemelding via MMS til en angitt mottaker.

Ellers har telefonen en del spesialfunksjoner i menyene, som at du kan begrense anrop til et sett med faste nummere som ligger lagret på SIM-kortet, og at det er et eget menyelement som viser kontaktinformasjon til pårørende ("ICE - In Case of Emergency") – slik at helsepersonell lett kan finne det.

Kameraet har en oppløsning på to megapiksler. Her kunne vi ønsket oss at produsenten hadde kostet på seg et noe bedre kamera. Bildene blir ganske dårlige. Det er 8 MB minne til lagring av bilder og andre ting, og det er mulig å utvide minnet med et micro-SD-kort.

ICE-valget i menyen gir rask tilgang til informasjon om pårørende.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Alarmknappen på baksiden ringer opptil fem ulike telefonnummere, ett av gangen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Trygghetsalarm

En litt spesiell funksjon på denne telefonen, er at du har en stor "alarm-knapp" på baksiden. Denne kan settes opp til å automatisk begynne å ringe opptil fem ulike telefonnummere når du holder den nede. Telefonen ringer hvert nummer på listen helt til den får svar. Knappen kan også sende en tekstmelding til alle på listen, i tilfelle ingen tar telefonen.

Når alarmknappen aktiveres stilles telefonen til høyttalermodus, slik at du kan snakke uten å måtte holde telefonen til øret.

Alarmknappen vil helt sikkert kunne gi ekstra trygghet både til den som bruker telefonen og til pårørende. Knappen er plassert så det er lett å komme borti den, og vi opplevde flere ganger at vi trykket den ned ubevisst når vi holdt telefonen på "feil måte". Men siden knappen må holdes inne i tre sekunder før alarmen aktiveres, er det antagelig ikke et problem.

Høy lyd

Siden målgruppen for denne telefonen er eldre, er volumet på ringelyden satt ganske høyt som standard. Hvis du har problemer med å høre telefonen i støyende omgivelser, eller bruker høreapparat, er det innstillinger i menyen for å velge mellom tre lydoppsett – fra normal hørsel til noe svekket hørsel til moderat svekket hørsel. Telefonen har også vibrasjon.

Hodetelefonutgangen bruker ikke standard 3,5 mm utgang.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Også lyden i høyttaleren under en samtale er klar, sterk og tydelig.

Det er støtte for trådløse hodesett via Bluetooth. Vanlige ørepropper følger med. Telefonen har for øvrig også støtte for HAC – høreapparatkompatibilitet (T4/M3).

Konklusjon

Doro PhoneEasy 612 er en utmerket telefon til sitt bruk. Den er svært enkel å bruke, den har store og tydelige taster, høy ringe- og samtalelyd og en skjerm med store og tydelige ikoner og tekst som er lett å lese. Kombinert med alarm og andre nyttige funksjoner gjør det at denne telefonen vil passe godt til de som ikke uten videre finner seg til rette på en moderne smartmobil.

Det største savnet er en innebygget nettleser. Selv om telefonen er rettet mot blant annet eldre, betyr ikke det at ikke også denne målgruppen kan se nytteverdien av å besøke for eksempel VG for å sjekke nyhetene eller lese det siste sladderstoffet. Vi kunne også ønsket oss et bedre kamera.

Til like over tusenlappen er Doro PhoneEasy 612 et godt kjøp for alle som ønsker en enkel og brukervennlig telefon, og synes avanserte funksjoner er mer til heft enn til nytte.

Et godt alternativ til PhoneEasy 612 kan være PhoneEasy 615. Denne har mange likheter med 612, men støtter også 3G – noe som mangler på 612. Siden 615 heller ikke har nettleser, er det imidlertid bedre dekning og raskere overføring av MMS-er som er hovedformålet med 3G.

Vil du ha en brukervennlig telefon som har mange av funksjonene du finner i dyrere smartmobiler, kan Android-mobilenPhoneEasy 740 være et alternativ. Denne har ikke kommet i salg ennå, men vi kommer med en test så snart vi får den inn.

annonse
Doro PhoneEasy 612I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Doro vil gjøre hjemmet tryggere for eldre
Les også
Vi ser nærmere på Doros enkle 3G-telefon
Les også
Legg inn kontakter til bestemor over nettet
Les også
En smarttelefon alle kan bruke
Les også
Doro PhoneEasy 615: Ikke bare for oldisene
annonse