Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Zenbook UX31E

Lekker, lett og leken bærbar PC

Klarer Asus' første Ultrabook å utkonkurrere Apples MacBook Air?

Asus Zenbook UX31E-RY012V er den største av Asus' to første Zenbooks – bygd etter Intels kravspesifikasjoner for en Ultrabook. Det uuttalte målet har vært å lage en bærbar som er lett nok, tynn nok, god nok og rimelig nok til å ta opp kampen med Apple MacBook Air.

Zenbook har et utseende som er distinkt forskjellig fra en MacBook Air, men det er også nok av likheter med tanke på form, tykkelse og vekt. Likevel, dette er jo litt av poenget med hele Ultrabook-klassen, og UX31E vil ikke bli den første som skal veies, måles og bedømmes opp mot en Air fra Apple.

God kvalitet

Karosseriet er i aluminium og med god stivhet i konstruksjonen. Her blir kvaliteten viktigere jo tynnere bærbare vi får, og Asus har ikke jukset på dette punktet. Vi er også fornøyd med hvordan Asus har løst problemet med varme og støy – UX31E holder seg kjølig uten å irritere ørene så altfor mye.

Et halvmykt oppbevaringsfutteral følger også med.

Med tanke på utstyr er Asus UX31E nokså spartansk utstyrt med to USB-porter – hvorav én er USB 3.0 – og miniutgaver av HDMI og VGA, samt minnekortleser. Men du kommer langt med bare USB og trådløs kommunikasjon i dag, og dessuten følger det med adaptere for kablet nett og VGA.

Viktigere er det i våre øyne at maskinen er god å jobbe med, og der er det tastatur, pekeplate og skjermen som har mest å si. Tastaturet er presist og relativt godt å skrive på. Den store pekeplaten får også godkjent, men her ser vi gjerne litt bedre styringsprogramvare etter hvert.

Bedre skjerm enn de fleste

Skjermen, med høyere oppløsning og bedre lysstyrke enn de aller fleste andre 13-tommere, skuffer heller ikke – denne skjermen er betydelig bedre enn hva du finner på en gjennomsnittlig bærbar. Men vi kan også sammenligne direkte med MacBook Airs meget gode skjerm, og da blir det vanskeligere. Bedre innsynsvinkel på MacBook Airs skjerm gir oss mer helhet i bildet, og for oss har bildekvaliteten rang foran litt bedre oppløsning. Alt i alt holder vi fremdeles en liten knapp på MacBook Airs skjerm dersom vi kunne velge fritt.

Bestykket med en kjapp SSD, Intel Core i7 med lavt strømforbruk og 4 GB minne har Asus UX31E-RY012V god for både lette og tunge jobber. Det er kanskje ingen avansert arbeidsstasjon, men maskinen har greit med muskler og er responsiv og kjapp. For spilling er den dog ikke noe førstevalg, men kan fint takle enklere eller litt eldre spill.

Du kommer ikke langt med en liten og lett bærbar hvis du til stadighet må ha den plugget i veggen, og selv på dette punktet klarer Asus å innfri. Kontinuerlig bruk ligger på mellom fem og åtte timer, avhengig av skjermens lysstyrke.

Med en pris som vaker rundt tusenlappen lavere enn Air blir det naturlig å spørre seg om Asus Zenbook er det bedre valget. Dessverre har vi ikke noe klart svar på dette.

Mac kommer jo med Mac OS, noe som gir en litt annen brukeropplevelse. For noen vil dette være verd prisdifferansen alene. For andre er det slik at de foretrekker Windows, og skal du da bruke dette på en Mac må du regne inn en Windows-lisens i totalprisen.

Et lite skritt bak MacBook Air

Ser vi kun på maskinvaren ligger MacBook Air et lite skritt foran på de flere områder. Den er litt tynnere, litt lettere, litt fastere, litt mer stillegående og har for tiden en mer stabil pekeplate. Asus' 13-tommer har noe høyere oppløsning, men som nevnt foretrekker vi likevel epleskjermen. Apple har ganske enkelt hatt bedre tid på seg til å finpusse detaljene.

Men selv om MacBook Air lurer seg foran på de fleste enkeltområdene når vi sammenligner direkte, betyr det på ingen måte at Asus Zenbook ikke duger. Tvert i mot, vi mener UX31E seiler opp som et godt og ikke minst mer prisgunstig alternativ til MacBook Air. Dette er hele poenget med Zenbook, og Asus ser ut til å ha lykkes ganske så godt på første forsøk.

For Zenbook på 13,3 tommer får du en hakket kjappere maskin med høyere oppløsning til 1300 kroner mindre. For 11,6-tommeren havner du på samme pris og ytelse som Apples inngangsmodell, men med 128 GB SSD får du dobbelt så høy kapasitet.

+  God kvalitet, tynn og lett
+  For det meste stillegående
+  Flott ytelse og batteritid
+  Høyoppløst og lyssterk skjerm


-  Litt få tilkoblingsmuligheter
-  Ingen muligheter for matt skjerm

Vil du vite mer?
Les hele testen av Asus Zenbook UX31E på Hardware.no »

annonse