Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Plextor PX-128M2S 128GB

Introduksjon

I starten av 2010 kunngjorde Plextor, mest kjent for sine optiske enheter, at de også ville satse i SSD-markedet med sin M1-serie. I første omgang var det bare OEM-produsenter som fikk tilgang på produktene deres, der Dell var først ut. I januar i år, under CES-messen i Las Vegas, ble det klart at de også skulle rette snuten inn mot forbrukermarkedet.

De første produktene som da traff markedet i år er i M2S-serien. Det er snakk om tre enheter som skilles ene og alene på kapasitet. Du kan velge mellom 64 GB, 128 GB og 256 GB. Samtlige benytter det nye SATA 6 Gbit/s-grensesnittet, noe som gir rom for gode ytelser.

I dag er det 128 GB-modellen vi har inne til test, nærmere bestemt Plextor PX-128M2S. Ytelsene SSD-ene vil levere er som alltid avhengig av kapasiteten, men her blir vi lovet henholdsvis 420 MB/s lesing og 210 MB/s skriving. IOPS-verdiene er videre 15 000 og 9 000 respektivt.

På innsiden er det en Marvell-kontroller som står for trafikkreguleringen. Kontrolleren jobber videre tett mot et hurtigminne, noe vi ikke ser så alt for ofte i dag, og de skal ha implementert en rekke funksjoner for å holde på ytelsen over tid.

Bli med over på neste side, så graver vi litt dypere for å se hva Plextor kan tilby!

Takk til Plextor som sendte enheten til test.

Les lanseringsnyheten for M2S-enhetene her

Plextor PX-128M2S

Spesifikasjoner

Uthevede tall gjelder modellen vi i dag tester.

  • Lagringskapasitet: 64 GB, 128 GB, 256 GB
  • Format: 2,5 tommer (kretskortet er 1,8")
  • Tykkelse: 9,5 mm
  • Størrelse hurtigminne: 128 MB DDR3
  • Minnebrikker: Toshiba TH58TVG7D2FBA89
  • Kontroller: Marvell 88SS9174
  • Hurtigminne: NANYA NT5CB64M16AP-CF
  • Teknologi: MLC
  • Grensesnitt: SATA 6 Gbit/s
  • Intern datahastighet les/skriv MB/s: 370/110 (64 GB), 420/210 (128 GB), 480/330 (256 GB)
  • IOPS les/skriv: 15 000/6 000 (64 GB), 15 000/9 000 (128 GB), 15 000/9 000 (256 GB)

Når du kjøper en SSD i M2S-serien til Plextor får du også med deler av programmet Acronis True Image. Dette lar deg kopiere det eksisterende innholdet på harddisken din over på den nye SSD-en, noe som skal gjøre overgangen lettere for folk flest. For oss nordmenn, og samtlige EU-land, har enheten tre års hent-og-retur-garanti.

Vi spretter opp SSD-enheten for å se nærmere på nøyaktig hva Plextor har kokt sammen, og blir møtt av et unormalt syn. M2S 128 GB leveres i 2,5"-formatet, men selve kretskortet på innsiden er 1,8". Om Plextor hadde solgt et valgfritt skall til denne, kunne den lett å sklidd inn i flere bærbare maskiner, noe som hadde utvidet bruksområdet. Med det sagt er det ingenting som hindrer deg i å stappe kretskortet i seg selv rett i din bærbar maskin, så lenge du sørger for at det sitter godt.

Hvorfor har Plextor gjort dette? Først av alt er det nettopp Plextor som har gjort det, men OEM-produsenten i bakhånd. Kombinasjonen av minne og kontroller og 1,8"-formatet er det samme som sitter i Corsair Performance 3 128 GB og Intels 510. Ved å ha et 1,8"-kretskort kan man bruke det samme kretskortet i både 1,8"- og 2,5"-enheter, noe som kutter kostnadene. Selv om Plextor ikke tilbyr førstnevnte, gjør nok fabrikken som lager selve kortet akkurat det.

Det er også greit å nevne at det for deg som bruker ikke har noe som helst å si om det er en 1,8"- eller 2,5"-enhet på innsiden.

Minnebrikkene vi finner er fra Toshiba. Det er totalt 8 brikker, hver på 16 GB noe som totalt gir en kapasitet på nettopp 128 GB. Produksjonsprosessen er 34 nm, og minnebrikkene er knyttet mot resten av skallet via små termiske puter for å føre varmen vekk.

Selve kontrolleren, hjernen til en SSD, er fra Marvell. For å være spesifikk er det modellen 88SS9174 som sitter her. Denne er benyttet av flere andre, blant annet Intel og Corsair, og er dermed godt utprøvd i markedet.

Den siste sorte klumpen det er verd å merke seg på innsiden er et lite hurtigminne. Her bytter Plextor litt om på merkene. I vår testmodell finner vi en brikke fra Nanya, men andre modeller vil derimot komme med en 1333 MHz-brikke fra Hynix.

Testoppsett

Merk at alle resultater i denne testen ble oppdatert november 2009, altså etter at flere av de originale testene ble publisert. Videre har vi pr. april 2011 oppdatert selve testbenken.

Testkonfigurasjon -
Maskinvare-
HovedkortAsus P8P67 Deluxe (til SSD-testing benyttes Intel-kontrolleren, ikke Marvell)
ProsessorIntel Core i7 2500k
RAMG.Skill Ripjaws DDR-3-1600 PC3-12800 8 GB
StrømforsyningChieftec Nitro Series 750W
SkjermkortAMD Radeon HD 5670
HarddiskSamsung HD501LJ
Programvare-
OperativsystemMicrosoft Windows 7 Pro

IOmeter - AS SSD

IOmeter

Vi starter med å ta en kikk på antallet IO-operasjoner M2S 128 GB klarer. Her er det tilfeldige 4 kb-filer som gjelder, med QD 64. Enheten benytter det nye SATA 6 Gbit/s-grensesnittet, men vi har også gjort målinger for alle de som fortsatt benytter SATA 3 Gbit/s.

Akkurat i dette tilfellet er det i likhet med OCZ Vertex 3 som vi testet tidligere er det små forskjeller. På SATA 6 Gbit/s klarer enheten betydelig mer enn hva den er spesifisert til ved lesing, og ligger mer eller mindre akkurat der Plextor ønsker ved skriving. Noe overraskende havner vi 1400 IOPS høyere enn spesifikasjonene ved å benytte SATA 3 Gbit/s-grensesnittet.

Dette er tall som er i tråd med hva produsenten lover, men det er forsatt ikke spesielt godt om man setter det opp med dagens SandForce-enheter.

Klikk for fullversjon

Ser vi nærmere på responstiden merker vi oss at Plextor gjør det meget godt, minnet svarer med både kort gjennomsnittstid og maksimaltid. Grunnen til at de gjør det godt her tror vi i stor grad ligger i forholdet mellom kontrolleren og antallet minnebrikker. Marvel-kontrolleren har 16 kanaler, men det er bare 8 minnebrikker den behøver å snakke med.

Workstation-testen simulerer variert bruk, og her klatrer Plextor litt høyere enn tidligere. Corsairs forrige generasjons Force-enhet blir passert, men vi bemerker oss at avstanden opp til dagens SandForce-kontroller er betydelig. Uansett er 12 000 IOPS en god verdi, selv om det ikke står i stil med de kvasseste enhetene på markedet.

AS SSD Benchmark

AS SSD er en test som kjører en rekke skrive- og lesetester. Resultatene fra disse målingene smøres så sammen til en poengsum vi kan sammenligne med. Ved begge båndbreddene kommer Plextor ut med rundt 310-330 poeng. På ingen måte imponerende, men samtidig ikke direkte dårlig. Vi ser at det er spesielt 4 kb skriving/lesing som drar enheten ned. I likhet med den første IOmeter-målingen kommer de to testene her derfor ut med ganske like resultater.

PCMark Vantage - ATTO

PCMark Vantage

PCMark Vantage kjører en rekke oppgaver Windows normalt gjør, og måler hvor raskt den kan utføre disse mo SSD-enhten. Nok en gang ser vi at Plextor setter seg helt i den øverste delen blant den forrige generasjonen SSD-er, men fortsatt i den nedre delen av sjiktet for dagens enheter. Igjen et godt resultat, men M2S 128 GB havner ikke sammen med de kvasseste på markedet.

Klikk for fullversjon

I grafen over har vi skilt ut de individuelle målingene. Det er spesielt import av bilder og lasting av programmer som trekker M2S ned, mens Windows Media Center går unna med god ytelse.

ATTO Disk Benchmark

Med Atto Disk Benchmark kan vi på en enkel måte se SSD-ens maksimale overføringsytelser. En rekke forskjellige filpakker leses og skrives, og verdiene i grafen over er de maksimale verdiene. Dommen er at M2S 128 GB faktisk leverer mer enn lovet for enkelte filstørrelser, noe vi setter stor pris på. Det er imidlertid slik at skriveytelsen er lav, faktisk godt under hva flere SSD-er fra den forrige generasjonen kan levere. Leseytelsen er ypperlig, men det er ikke nok til å veie opp for laber skriveytelse.

Konklusjon

Når Plextor i løpet av årets første uke lanserte M2S-serien skjedde dette parallelt med slippet av den nye Marvell-kontrolleren. Flere hang seg på, blant annet Corsair og Intel. Her er vi over på SATA 6 Gbit/s-grensesnittet, noe som gir rom for spennende ytelser. Det tok derimot ikke mange dagene før SandForce sin nyeste kontroller feide alt dette av banen i ren ytelse.

I dag har vi testet Plextor PX-128M2S 128 GB, en SSD som benytter nettopp den nye Marvell-kontrolleren. Versjonen vi har testet tilbyr 128 GB lagringskapasitet, noe som er nok for operativsystemet, en rekke spill og andre programmer.

M2S koster mer eller mindre nøyaktig 2000 kroner, og går da rett i strupen på blant annet Corsair, Intel og OCZ. Plextor inkluderer riktig nok et kloneverktøy fra Acronis, noe ikke noen av de andre nevnte gjør.

Da kommer ytelse inn i bildet, og her stiller nok Plextor på lik linje med både Intel og Corsair, de har nemlig den samme innmaten med forskjellig firmware. OCZ har derimot basert deres Vertex 3-serie på SandForces kontroller. Vi har testet 240 GB-utgaven av Vertex 3, men den tilsvarende 120 GB-utgaven skal ikke ligge langt unna i ytelse.

Det er skrivingen Plextor taper betydelig på. Vi måler ytelsen der til drøyt 210 MB/s, mens OCZ kan tilby 500 MB/s – til samme pris. I tillegg kommer den store forskjellen i ytelse ved tilfeldig skriving av småfiler, der OCZ igjen ligger et betydelig hakk lengre fremme.

På en annen side stiller vi oss positive til at Plextor har lagt ved et brukervennlig kloneverktøy, slik at folk flest på en enkel måte kan komme seg over i SSD-verdenen. Håndtering av filer for å unngå stor degradering i ytelse og tilpassing av levetid er også på plass.

Totalt sett er Plextor PX-128M2S en SSD vi kunne vært strålende fornøyde med høsten 2010, men ikke godt ut i 2011 der vi befinner oss nå. Skriveytelsen er rett og slett for dårlig i forhold til konkurrerende produkter, og IOPS-verdiene henger dessverre ikke med. M2S 128 GB leverer ytelse i den øvre delen av middelmarkedet, men er priset i takt med de beste enhetene. Hadde enheten kostet rundt 1500-1700 kroner ville vi saken vært noe helt annet, men til dagens prislapp når den dessverre ikke opp.

+ God responstid
+ God leseytelse
+ Kloneverktøy følger med


- Andre modeller på markedet leverer mer for pengene
- Ikke spesielt gode IOPS-verdier
- Henger etter på skriving

annonse