På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Huawei Mate 8 har et rått mobilkamera pakket inn i en heftig telefon
Den kinesiske mobilprodusenten har kommet svært langt siden starten.
Innhold
- Introduksjon
- Gjør et fabelaktig førsteinntrykk
- Stor og god skjerm
- Ikke en Nexus – på godt og vondt
- Mange og smarte funksjoner
- I bruk og bildekvalitet
- E-post og nytte
- Digert batteri
- Kan koble til 4G med begge kort
- Hei, Kina. Vi må snakke litt om «Beauty Mode»
- Svært imponerende mobilkamera
- Konklusjon og alternativer
- Et kamera som tar pusten fra deg
- Sære selfies
- Lynrask og med stort batteri
- Alternativer
Introduksjon
Da Huawei gjorde sine første forsiktige fremstøt mot det norske markedet hadde de ikke noe voldsomt utvalg telefoner å hjelpe seg med. Toppmodeller? Nei, det måtte vi i hvert fall ikke vente på der i gården. Tiden har gått, og også Huawei har vist at de kan lage heftige telefoner.
En av dem heter Mate 8, og fikk sin globale lansering under CES-messen i Las Vegas.
Gjør et fabelaktig førsteinntrykk
Vi har testet telefonen siden den tid, og underveis tatt noen hundre bilder i ørkenen i Nevada og Arizona. En av tingene vi fant ut var at kameraet i Mate 8 er ett av de beste vi har vært ute for i en telefon. Det kan du lese mer om lenger ut i testen.
Innledningsvis får vi starte med førsteinntrykkene, og Mate 8 gjør det ikke dårlig her heller. Telefonen er bygget i aluminium og pen å se til. Den har ingen store luker noe sted, men en skuff lar deg sette inn MicroSD-kort og nano-SIM. Hvis du ikke trenger ekstra lagringsplass kan du hive inn to SIM-kort i stedet. Telefonen kan forresten veksle mellom 4G-tilkoblinger i programvare, i motsetning til dobbel-SIM-telefoner flest der dette avhenger av fysisk plassering av kortene.
Metalldekselet virker godt sammenskrudd. Her er det ingenting som knirker, og ingenting som ser ut til å ha dårlig passform. Vi noterer oss at enkelte av linjene på telefonen ser litt strammere ut i én ende enn i den andre. Det er mulig Jony Ive og hans diamantslepne kanter hadde latt seg irritere av slikt slurv, men vi er ikke fullt så kresne som Apples tidvis hypnotiske designer (Youtube).
Stor og god skjerm
Skjermen er seks tommer stor og har full-HD-oppløsning. Her har mange av konkurrentene gått for langt høyere oppløsning i det siste. Men til vanlig mobilbruk synes vi full-HD er helt tilstrekkelig på Mate 8, selv om 1440p-oppløsningen LG og Samsung bruker i sine telefoner kanskje kunne vært nyttig for de med det heftigste falkeblikket.
Skjermen er avrundet ut mot kantene, og løsningen omtales ofte som 2,5D-glass. Forfra synes vi forresten vårt testeksemplar likner en del på Samsungs Galaxy Note 4, men Huawei har kastet bort mindre plass i rammer rundt skjermen enn det Samsung har.
Ellers er det verdt å nevne at plassen Huawei har spart i rammen rundt skjermen til dels brukes opp igjen av snarveier og knapper på skjermen. Dermed er denne innsparingen mest kosmetisk mens du bruker menyene. I spill og under videovisning skjules uansett skjermknappene.
Huawei skrøt under lanseringen av farger med høy metning og kontrast. Dette kan man endre på selv, men vi syntes den var god å bruke med de opprinnelige innstillingene. Bedre fargegjengivelse er forresten en av egenskapene ved de nye IPS-NEO-skjermene, og én av disse bor altså i Mate 8.
Ikke en Nexus – på godt og vondt
For øyeblikket lages en av Googles referansetelefoner av Huawei, og det er likheter mellom Mate 8 og Nexus 6P. Begge er bygget i aluminium, begge har store om enn litt forskjellige skjermer og begge har den sirkulære fingeravtrykksleseren på baksiden. Men på ett viktig punkt er forskjellene ganske store.
Der Nexus-modellene drives av ren Android direkte fra Googles kontorer, kjører Mate 8 en Huawei-modifisert variant av operativsystemet. Produsenten kaller det Emotion UI, eller EMUI, uten at det fremkaller så fryktelig mange følelser hos undertegnede. Vi har imidlertid sett menysystemet både få passet påskrevet og bli lovprist i andre tester, så det selv om vi mistenker Emotion-navnet for å stamme fra en snart svunnen tid, kan det stadig være passende.
Blant de kinesiske mobilprodusentene har det utviklet seg et sett konvensjoner i menydesign. Den kanskje viktigste av disse er at appmeny er ut. Velger du telefon fra ett av de største kinesiske merkene vil du som regel ikke få noen appmeny bak hjemmeskjermene i det hele tatt. I praksis blir dette en slags krysninger mellom Android- og iOS-enheter. Alle appene spres utover hjemmeskjermene, men må dele plass med småprogrammer for værvarsling og annet.
Løsningen fordrer en viss ryddighet for å være brukervennlig, men man blir fort vant til denne måten å organisere innhold på.
Mange og smarte funksjoner
Ellers har det også blitt vanlig å bøtte på med funksjonalitet som ikke ligger i Android fra før. Pussig nok synes vi kineserne svært ofte treffer på funksjonalitet vi ønsker oss. Det til tross for at store produsenter som Samsung, LG og Sony ofte gjør store poeng ut av ting vi betrakter som kjekt å ha, men ikke spesielt nødvendige.
En fiks liten ting vi liker kjempegodt er datamåleren som kan ligge konstant i toppmenyen på Mate 8. Her ser vi hele tiden hvor fort telefonen får lastet ned data. For lave tall kan si noe om tilkoblingen du er på der og da, mens kjempehøye tall i utlandet kan bety at du bør skru av datagjesting til du finner ut hvilken app som forsyner seg. Funksjonen er i og for seg liten, og det er kanskje ikke noe folk flest finner frem til, men slike smarte løsninger ligger strødd rundt i Huaweis menysystem. Her er det noe for alle.
Designmessig er menysystemet ellers ganske pent å se til, selv om Huawei ikke har blitt like flate og 2D som Google og Apple ellers har blitt. Ikoner som skal se metalliske ut, med lysrefleksjoner og det hele gjennomsyrer systemet. Ellers liker vi godt selskapets egne tilnærming til nedtrekksmenyen, der vi i praksis får en tidslinje med mulighet for å behandle enkelte oppføringer uten å forlate menyen.
I korte trekk er Huawei Mate 8 en svært rask telefon å bruke, og i testperioden har vi nesten ikke merket noe til bugs eller feil. Det lover meget godt, men holder det helt i mål?
Vi har ikke funnet noen dårlige sider ved Huawei Mate 8.
Fordeler
- +Virkelig godt kamera
- +Kjempegod skjerm
- +Veldig rask
- +Støtter to samtidige SIM-kort
- +Har plass for minnekort
- +Mange snedige programvarefunksjoner
- +Meget god batteritid
- +Rask fingerleser
Ting å tenke på
- —Android-puristene vil kanskje irritere seg over mengden funksjoner og apper
- —Hvorfor ingen RAW-støtte i kameraappen?
I bruk og bildekvalitet
Det begynner å bli tett i toppen med heftige og påkostede mobiltelefoner. Huaweis Mate 8 er også en slik, men kan den klare seg likevel?
Vi tror det. Telefonen er på mange måter den motsatte siden av Nexus 6P-mynten. I motsetning til Nexus-modellenes rene Android-varianter har Huawei gitt seg selv frie tøyler på funksjonalitet og design. Fordelen du får er at du kan gjøre en del med den grunnleggende programvaren i Mate 8 som du ikke kan med helt ren Android. Ulempen er at Nexus-eiere antakeligvis vil oppgraderes til neste store versjon av Android mye tidligere enn Mate 8-eiere.
Det er også fordeler å hente på å ha noenlunde standard Android på telefonen. Har du fått en rar feilmelding? Den er det veldig fort gjort å søke opp og forstå når det er veldig mange andre som bruker akkurat samme programvare.
Vårt eksemplar drives av Android 6.0 Marshmallow med Huaweis EMUI 4.0-menyer oppå. Generelt har vi opplevd få problemer med denne programvaren, men helt innledningsvis hadde vi trøbbel med en Bluetooth-høyttaler som nektet å samarbeide.
Bare kort tid etter Bluetooth-problemene dukket det imidlertid opp en oppdatering som skulle ordne akkurat dette, og jaggu fikset den biffen. Pent jobbet, Huawei.
Telefonen har volumknapper og låsetast langs høyre side, men det er slett ikke sikkert du kommer til å få særlig bruk for dem. Det sitter nemlig en fingeravtrykkssensor under kameraoptikken på baksiden. Her behøver du ikke å trykke på noe annet før telefonen våkner til liv. Det holder å legge en finger på sensoren.
Litt artig er det at telefonen reagerer uansett om fingeren gjenkjennes eller ei. Men skulle du ikke ha en av fingrene telefonen gjenkjenner i lomma, får du i stedet bare en iskald avvisning og en liten vibrasjon fra telefonen.
untitled linkYtelsen vi får fra Huawei Mate 8 er jevnt over svært god. I Geekbench er den imponerende nært Core Intel Core i5-brikken som bor i Surface 4 Pro, for eksempel. Den har vi målt til 6746 poeng, og av dingser med ARM-baserte systembrikker er det så langt bare Apples iPad Pro vi har målt med ytelse som har nærmet seg Microsofts Windows 10-nettbrett. Det er verdt å merke seg at dette kun er én måte å måle ytelse på, og at forholdet mellom de to brikkene kan bli ganske annerledes om man bruker en test som er vektet mot andre typer ytelse.
Også i AnTutu får den også ekstremt solid skår, og passerer Samsungs Galaxy S6 Edge+ med god margin.
Vi har retestet en del telefoner med nyeste versjon av AnTuTu. Likevel mistenker vi at det er noe muffens med utgaven for iOS. Her får nemlig iPhone 6S Plus en helt voldsom poengsum som, dersom den er reell, forlater Android-modellene i startgropen. Selv om vi innimellom ser store variasjoner, der enkelte tester rett og slett treffer en telefons optimalisering bedre, er denne enorme poengsummen såpass mistenkelig at den kan være grei å ta med en klype salt.
Kun i 3D Mark får Huawei Mate 8 det vi kan kalle relativt ordinære tall. Den lander et stykke unna teten, men tallene er likevel ikke dårlige. 3D Mark fokuserer i hovedsak på grafikkytelse, og vi må anta at de øvrige delene av Kirin 950-brikken i Mate 8 er såpass spreke at de står for overtaket i resten av testene.
Uansett er dette ekstremt respektabelt. Spesielt med tanke på at Huawei Mate 8 er rimeligere enn mange av sine konkurrenter. Selv om man ikke skal stole 100 prosent på ytelsestester viser disse at Mate 8 vil være greit utstyrt selv for krevende apper og spill en god stund fremover.
Det vi har kjørt av spill på telefonen har fungert utmerket, og den store og gode skjermen gjør dette til en ekstremt underholdende telefon å spille på. Vi kunne gjerne ønsket oss stereohøyttalere til spilleøktene uten hodetelefoner på, men noe stort savn er det ikke. På denne fronten er det uansett omtrent bare HTC som har en løsning som gir oss lyst til å bruke telefonene uten øreklokker.
E-post og nytte
Det varer og rekker før mobiler flest har støtte for Exchange-e-post i den vanlige Gmail-klienten. Støtten er der fra Googles side, men av en eller annen grunn er det bare noen få telefoner som har den.
Huawei Mate 8 har den ikke, og dermed må du som har både en Gmail-konto og en jobb-e-post fra Microsoft bruke to forskjellige e-postlesere. I hvert fall om du vil ha søkefunksjonalitet som er treffsikker for egen e-post. Søkemulighetene i Microsofts løsninger står, slik vi erfarer det, langt tilbake for Googles. Å ha alt samlet i Gmail-appen ville gjort verden enklere for mange brukere.
Den vanlige e-postklienten mangler automatisk identifisering av servere. Her risikerer du fortsatt å bli spurt om samtlige detaljer omkring din e-postkonto, i stedet for at klienten bare finner frem til det tekniske selv basert på brukernavn og passord.
Det sagt synes vi den fungerer ganske greit likevel. Du kan sveipe mellom meldinger i samme tråd, og har du avsendere i kontaktlisten legger den profilbildet til eventuelle meldinger.
Hvis det er noe spesielt vi savner her så er det kanskje først og fremst avanserte synkroniseringsløsninger. Her får du kun det mest grunnleggende. Du kan velge mellom faste oppdateringstidspunkt, eller automatisk nedlasting når meldingen kommer.
Skal man først bruke en separat e-postløsning har vi blitt godt vant til varianter som lærer seg aktivitetsmønsteret ditt å kjenne, eller som lar deg sette opp lavtrafikkperioder. Disse løsningene sparer både batteri og gjør at du ikke blir varslet om meldinger på tidspunkt du uansett ikke er interessert i dem.
For batteritidens del finnes det imidlertid både strømsparefunksjoner og smarte styringsløsninger som lar deg regulere aktiviteten til større deler av telefonen. Men vi hadde foretrukket kontroll på selve e-posten også.
Ønsker du å redigere Office-dokumenter følger WPS Office med, og byr på enkel lesing og redigering av filer du har mottatt. Den viser også frem PDF om det skulle bli nødvendig. For en gangs skyld følger ikke Google Docs med på vårt testeksemplar, men gjennom Google Drive vil du bli tatt til en av Docs-appene dersom du forsøker å opprette nye dokumenter.
Legg til at telefonen har en god filutforsker og en rekke andre nyttige hjelpemidler så som oversikt over nedlastingshastighet og støtte for flere samtidige SIM-kort, og du har en telefon som egner seg meget godt for deg som krever en del av mobilkontoret ditt.
Digert batteri
En annen ting du kanskje ønsker deg i en arbeidshest av en telefon er lang batteritid. Her må vi si at vårt Mate 8-eksemplar både imponerer og skuffer litt. Det gigantiske batteriet på 4 000 mAh er rundt 25 prosent større enn i de fleste tilsvarende store telefoner.
Huawei skryter av at telefonen skal tåle reell hard bruk i flere døgn, og det gjør den til dels også. I testperioden ladet vi annenhver til hver tredje dag. Spesielt i hvilemodus virker Mate 8 nærmest å ha evig liv. Den varsler også raskt om det dersom en eller annen app spiser systemressurser og batteritid.
Men i vanlig bruk virker den å vare noe lenger enn Sonys Xperia-modeller, som generelt gir deg rundt to døgns blandet bruk. Det er absolutt ikke dårlig, men vi hadde kanskje håpet på enda lenger batteritid ut fra Huaweis egne presentasjoner.
Telefonen lader uansett raskt, og er du litt mer forsiktig med bruken kan du strekke 15-20 prosent batteritid til neste dag.
Som vanlig telefon kan vi nevne at lydkvaliteten under samtale er god, og volumet kan bli nokså høyt.
En ting Huawei lover for Mate 8 er at telefonen automatisk skal legge til landskode dersom du er i utlandet og forsøker å ringe til noen i kontaktlisten din. Dette er en relativt utbredt irritasjon for folk som reiser en del. Ved at telefonen vet om nummeret fra før, vet den også at du sannsynligvis ønsker å ringe hjem til ditt eget land. Hvor godt det virker? Det er vi litt usikre på. Kontaktlisten min har allerede +47 i forkant av numrene jeg ringer, og telefonen fikk dermed ikke anledning til å bistå med sin egen magi selv om testen startet i USA.
Kan koble til 4G med begge kort
Huawei skryter av at Mate 8 kan bruke 4G-tilkobling for begge de to SIM-kortene som kan settes inn. Det er i og for seg riktig, i så måte at du kan velge i menyene hvilket kort som skal ha ansvaret for 3G/4G-støtten.
Sammenliknet med mange andre telefoner med støtte for to SIM-kort er dette en forbedring. De fleste av dem løser nemlig dette valget ved fysisk plassering av kort. Plasserer du et SIM-kort med datapakke i kortplassen som kun støtter 2G kommer det til å ta deg en stund å bruke opp datakvoten din.
Hvis du bommer på plasseringen, eller bare ønsker å veksle mellom kortene, gjør Mate 8 det enkelt for deg. En snartur innom innstillingsmenyen lar deg bytte kort som tar seg av 4G-støtten, og det hele er ganske raskt unnagjort. Telefonen kobler ned de gamle oppkoblingene og er helt uten dekning et bittelite øyeblikk før den kobler opp igjen nettet.
Telefonen kan imidlertid ikke la begge korts datastøtte gå opp til 4G samtidig. Dette hadde vært interessant om man hadde store datakvoter begge steder og varierende dekning. Men dette ville sannsynligvis vært svært komplekst å få til med tanke på antennedesign og dobbelt opp av 4G-modem og liknende i telefonen.
Som vanlig dukker det opp litt flere valg i menyene med en gang du legger til et SIM-kort nummer to.
Her får du de vanlige mulighetene til å velge SIM-kort ved anrop, og du kan dessuten sette ett kort som det viktigste. En egen smart modus skal forsøke å velge riktig SIM-kort for deg basert på din bruk. I løpet av testperioden brukte vi ikke telefonen så fryktelig mye med to SIM-kort, så vår telefon anbefalte ekstrakortet vi satte inn. Hvorfor vet vi ikke helt – ettersom kortet ble satt inn der minnekortet vanligvis bodde. Det var altså ikke snakk om å velge den vanlige fysiske plassen av gammel vane, og programvaren hadde heller ikke registrert bruk på kortet.
Vi mistenker at programvaren over tid vil foreslå ditt private SIM-kort om du ringer hjem til familien, mens kontakter som i hovedsak blir oppringt med jobbkortet vil få det foreslått som tilkobling.
Hei, Kina. Vi må snakke litt om «Beauty Mode»
Greit! Nå har vi gått gjennom mye som er mer nyttig enn gøy. La oss fortsette med noe som både er gøy og ... til dels skremmende.
Som så mange, mange, mange andre mobiltelefoner i dag har Mate 8 en, tja, skjønnhetsmodus. Det er iallfall det produsenten kaller det. Og joda, hvorfor ikke få litt automatisk strigling av linjer i ansiktet og andre aldringstegn. L'oreal har i detalj forklart oss at vi fortjener det, og siden vi uansett er mest opptatt av hvordan vi ser ut på Insta eller Snap for tiden, og det er så som så med konsentrasjonen uansett ... hvor blir det egentlig av den selfiestangen jeg bestilte?
Men det finnes mange måter å gjøre dette på, og Huaweis er en av de drøyere vi har vært borti. Her må du nemlig kalibrere telefonen. På samme måte som en fingersensor ønsker seg intim kjennskap til fingertuppene dine, vil Mate 8 ha flere referansebilder av ansiktet ditt. Disse bildene bruker den i kombinasjon med nye bilder du tar. Og resultatet kan bli en smule spesielt.
Telefonen bruker ikke alltid referansebildene, og det er ikke alltid så lett å legge merke til om den gjør det. Jeg endte med å legge inn noen grimaser som referansebilder, og da telefonen kombinerte disse med mer ordinære ansiktsuttrykk fikk jeg et resultat som antakeligvis kan skremme fanden på flat mark.
Hvis telefonen ikke gjenkjenner deg fra referansebildene forsøker den heller ikke å kombinere innholdet, og holder du deg under 5 på skalaen fra 0 til 10 er heller ikke effekten så påfallende. Skrur du effekten til 10 har du i praksis fjernet de fleste kontraster i bildet.
Av en eller annen grunn finner vi også en app som lar deg speilvende bildet fra frontkameraet. Et hint ber oss om å blåse på telefonen. Resultatet er en skjerm som ser ut til å dugge over. Kanskje ikke så fryktelig nyttig?
Svært imponerende mobilkamera
Huawei har åpenbart fokusert satset på kamera i Mate 8, og selv om vi kan styre oss for en del av selfiefunksjonaliteten setter vi veldig stor pris på hovedkameraet i denne telefonen. For hør bare her:
Appen kan gi deg full manuell kontroll, spesifikasjonene er forholdsvis riktige – men viktigst av alt; bildene blir stort sett fantastiske.
Vi har knapt opplevd noen annen telefon som får til å eksponere riktig under like vanskelige forhold som Mate 8 tåler. Ta bilde av et tre i ørkenen med solen midt imot? Det burde ikke bli i nærheten av brukbart. Men Mate 8 får det faktisk til på et slags vis. Kjempebra vil det jo aldri bli, men i mobilsammenheng er resultatene vi får herfra ekstremt gode.
Ellers er det minimalt med tegn på digital triksing her. De klassiske overoppskarpingslinjene som pleier å vise seg der kontrasten er forsøkt økt kunstig er knapt her i det hele tatt. Det vi ser av støy er også noenlunde uniform i farge, slik at den ikke stikker seg ut.
Samtidig skulle vi gjerne sett litt bedre ytelse i mørket. Mate 8 lider av et «problem» vi opplever ganske ofte. Nattbilder kan se svært bra ut på mobilskjermen, men blås dem opp på storskjerm og resultatet er ikke alltid like imponerende.
Men så er det også viktig å få med at så godt inntrykk som dette kameraet gjør, forventer vi kanskje litt mer av det enn det er naturlig å vente av mobilkamera. Mye vil ha mer, som det heter.
Testvideo med Huawei Mate 8 og Apples iPhone 6S Plus. Begge telefonene har optisk stabilisert kamera, og opptak er gjort i 1080p og 60 fps.
Har du et stativ, eller et sted å sette telefonen, kan du uansett korrigere for det meste med kjempelange eksponeringer.
Det er egentlig bare én viktig ting vi mangler her. Hvorfor har ikke Huawei lagt til støtte for råfiler? Det hadde gjort dette til det kanskje mest fullendte mobilkameraet vi vet om, og å bare gi muligheten til å dumpe kameradataene rett ut hadde neppe kostet så fryktelig mange utviklingsressurser. Mate 8 fortjener rett og slett RAW-støtte.
Vi må uansett nevne at mulighet for RAW-opptak i nedlastede apper ligger i Android 6.0, men vår erfaring med tredjeparts programvare for dette har ikke vært veldig overbevisende. Enn så lenge har produsentenes egne apper gjort dette vesentlig bedre i telefonene som har støtten inkludert.
Vi har ikke funnet noen dårlige sider ved Huawei Mate 8.
Fordeler
- +Virkelig godt kamera
- +Kjempegod skjerm
- +Veldig rask
- +Støtter to samtidige SIM-kort
- +Har plass for minnekort
- +Mange snedige programvarefunksjoner
- +Meget god batteritid
- +Rask fingerleser
Ting å tenke på
- —Android-puristene vil kanskje irritere seg over mengden funksjoner og apper
- —Hvorfor ingen RAW-støtte i kameraappen?
Konklusjon og alternativer
Det begynner å bli rundt fem år siden Huawei slapp sin første telefon løs på det norske markedet. Suksessen kom ikke umiddelbart, og lenge mente selskapet at heftige topptelefoner var noe andre fikk holde på med. Både mobilmarkedet og Huaweis holdninger til heftige telefoner har endret seg siden. Det er nye Mate 8 et tydelig bevis på.
Telefonen er en diger aluminiumskloss med seks tommer stor full-HD-skjerm som nesten ikke har ramme rundt seg. Fingeravtrykksensoren som enkelt lar deg åpne telefonen bare ved å legge fingeren oppå er plassert under kameraoptikken. Begge deler er runde, og tar form av et slags åttetall.
Et kamera som tar pusten fra deg
Mate 8 virker solid bygget, og skjermen er veldig flott å se til. Den er ikke like skarp som de aller råeste mobilskjermene, men det savner vi heller ikke. Her er det dessuten brukt ny IPS-teknologi som skal gi bedre fargegjengivelse. Alt i alt er vi meget godt fornøyde med skjermen i denne telefonen.
Det som virkelig tar pusten fra oss her er imidlertid kameraet. Testeksemplaret vårt ble utlevert mens CES i Las Vegas pågikk, og siden vi likevel skulle ut på en liten kjøretur i ørkenen ble Mate 8 med. Det samme ble en liten haug annet kamerautstyr, men hva skal man med det når bildene fra mobilen blir så gode?
Det er spesielt på eksponering og fravær av digitalt juks vi synes denne telefonen stiller sterkt. Her er det få tydelige sladretegn på at telefonen har forsøkt å forbedre bildekvaliteten, mens støy holdes rimelig greit i sjakk. Det er litt av den her, men fargemessig stikker den seg ikke ut, og den blir dermed heller ikke særlig plagsom.
Vi har egentlig bare én klage. Hvor er støtten for råfiler? Det hadde vært prikken over i-en, men vi har ikke klart å finne muligheter for dette i menyene.
Sære selfies
Du kan omtrent peke mobilen rett mot solen og likevel få et helt greit bilde der kun de mest utsatte delene av bildet er utbrent. Det er ikke slik at disse bildene blir gode, men de fleste andre telefoner og selv mange kompaktkamera ville kommet tilkort her, mens litt fiksing på bildene fra Mate 8 faktisk kan gi noe brukbart.
Er du glad i å ta selfies vil du finne en mengde verktøy her, hvorav noen av effektene er litt i overkant, for å si det forsiktig. Men dette er også en av de fine tingene med denne telefonen. Her er noe å velge i for alle, uten at funksjonene blir påtrengende eller menysystemet oppleves som unødvendig tregt.
Lynrask og med stort batteri
Tvert om er dette en lynrask mobiltelefon som bør kunne kjøre det som er på markedet av spill, og sannsynligvis vil kunne det en god stund fremover også. God lyd, bra bilde og heftig maskinvare gjør dette til en meget bra underholder.
En ting vi liker godt er det digre batteriet. 4 000 mAh rommer det, og det er rundt 1 000 mAh større enn det vi finner i mange sammenliknbare telefoner. Telefonen har det vi opplever som tilnærmet evig hviletid. Batterinivået kryper svært sakte nedover når telefonen forlates i en lomme. Men i praktisk bruk blir vi ikke kjempeimponert. Det digre batteriet holder i praksis til et par dager. Tre hvis du er litt forsiktig.
For all del – det kunne vært mye verre. Selv med større fokus på batteritid er det fortsatt telefoner i omløp som sliter med å vare fra morgen til kveld.
En hel mengde nytteprogramvare og fine småfunksjoner strødd rundt i menysystemet gjør at det er vanskelig å mislike Mate 8. Støtte for to SIM-kort, eller SIM og minnekort, er på plass. Noe mer uvanlig er det at du kan velge hvilket kort som skal ha 4G-støtte i programvaren. Som regel er dette basert på fysisk plassering. Her er det altså enklere.
Vårt testprodukt ble av Huawei påstått å kjøre tidlig programvare, men foruten en liten Bluetooth-blemme, som fikk oppdatering samtidig med at vi oppdaget den, har telefonen oppført seg bunnsolid i testperioden. Den har nå blitt mer enn to uker lang.
Alternativer
Huawei Mate 8 er et virkelig godt valg dersom du skal ha en god kameratelefon og ikke har noe imot å ha en stor telefon i lommen. Til rundt 6000 kroner er den rimeligere enn en del av sine konkurrenter, selv om Huawei for lengst har forlatt imaget som «billigmerke».
Så hva skal du velge om du vil ha noe annet enn Mate 8? En naturlig konkurrent er Apples iPhone 6S Plus. Også her får du en telefon som tar kjempegode bilder og har et flott og raskt menysystem. Men det er litt begrenset med muligheter i iOS, og prisen kan bli langt høyere. Billigste utgave begynner på 8500 kroner – hele 2500 kroner over Mate 8s prisområde. Da bør du uansett legge i enda litt ekstra for å få modellen med mer enn 16 GB innebygget lagring.
Trenger du en nyskapende telefon som også har flott kamera og et menysystem du kjenner igjen fra storskjermen? Microsofts Lumia 950 XL kan være et godt valg. Det er foreløpig den definitive toppmodellen blant selskapets telefoner, men det er fortsatt litt tidlig å si akkurat hvor bra Windows 10 på mobil vil bli. Ulempen er altså noe usikkerhet rundt operativsystemet fremover og per dags dato litt begrenset utvalg apper. Men her kan du også koble telefonen til storskjermen og bruke den nesten som en PC.
Ellers må vi nevne to andre telefoner til slutt. Huaweis egen Nexus 6P og Samsungs Galaxy S6 Edge+. To av de råeste Android-enhetene på markedet. Ønsker du deg en mest mulig ren Google-opplevelse går du for Nexus 6P, men vil du ha noe av det sprøeste du kan oppdrive av mobildesign er det Samsungs store telefon med bøyde skjermkanter som gjelder.
Vi har ikke funnet noen dårlige sider ved Huawei Mate 8.
Fordeler
- +Virkelig godt kamera
- +Kjempegod skjerm
- +Veldig rask
- +Støtter to samtidige SIM-kort
- +Har plass for minnekort
- +Mange snedige programvarefunksjoner
- +Meget god batteritid
- +Rask fingerleser
Ting å tenke på
- —Android-puristene vil kanskje irritere seg over mengden funksjoner og apper
- —Hvorfor ingen RAW-støtte i kameraappen?