Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei Mate 8

Huawei Mate 8 har et rått mobilkamera pakket inn i en heftig telefon

Den kinesiske mobilprodusenten har kommet svært langt siden starten.

Introduksjon

Da Huawei gjorde sine første forsiktige fremstøt mot det norske markedet hadde de ikke noe voldsomt utvalg telefoner å hjelpe seg med. Toppmodeller? Nei, det måtte vi i hvert fall ikke vente på der i gården. Tiden har gått, og også Huawei har vist at de kan lage heftige telefoner.

En av dem heter Mate 8, og fikk sin globale lansering under CES-messen i Las Vegas.

Gjør et fabelaktig førsteinntrykk

Vi har testet telefonen siden den tid, og underveis tatt noen hundre bilder i ørkenen i Nevada og Arizona. En av tingene vi fant ut var at kameraet i Mate 8 er ett av de beste vi har vært ute for i en telefon. Det kan du lese mer om lenger ut i testen.

Innledningsvis får vi starte med førsteinntrykkene, og Mate 8 gjør det ikke dårlig her heller. Telefonen er bygget i aluminium og pen å se til. Den har ingen store luker noe sted, men en skuff lar deg sette inn MicroSD-kort og nano-SIM. Hvis du ikke trenger ekstra lagringsplass kan du hive inn to SIM-kort i stedet. Telefonen kan forresten veksle mellom 4G-tilkoblinger i programvare, i motsetning til dobbel-SIM-telefoner flest der dette avhenger av fysisk plassering av kortene.

Metalldekselet virker godt sammenskrudd. Her er det ingenting som knirker, og ingenting som ser ut til å ha dårlig passform. Vi noterer oss at enkelte av linjene på telefonen ser litt strammere ut i én ende enn i den andre. Det er mulig Jony Ive og hans diamantslepne kanter hadde latt seg irritere av slikt slurv, men vi er ikke fullt så kresne som Apples tidvis hypnotiske designer (Youtube).

Stor og god skjerm

Skjermen er seks tommer stor og har full-HD-oppløsning. Her har mange av konkurrentene gått for langt høyere oppløsning i det siste. Men til vanlig mobilbruk synes vi full-HD er helt tilstrekkelig på Mate 8, selv om 1440p-oppløsningen LG og Samsung bruker i sine telefoner kanskje kunne vært nyttig for de med det heftigste falkeblikket.

Skjermen er avrundet ut mot kantene, og løsningen omtales ofte som 2,5D-glass. Forfra synes vi forresten vårt testeksemplar likner en del på Samsungs Galaxy Note 4, men Huawei har kastet bort mindre plass i rammer rundt skjermen enn det Samsung har.

Ellers er det verdt å nevne at plassen Huawei har spart i rammen rundt skjermen til dels brukes opp igjen av snarveier og knapper på skjermen. Dermed er denne innsparingen mest kosmetisk mens du bruker menyene. I spill og under videovisning skjules uansett skjermknappene.

Huawei skrøt under lanseringen av farger med høy metning og kontrast. Dette kan man endre på selv, men vi syntes den var god å bruke med de opprinnelige innstillingene. Bedre fargegjengivelse er forresten en av egenskapene ved de nye IPS-NEO-skjermene, og én av disse bor altså i Mate 8.

Ikke en Nexus – på godt og vondt

Huawei Mate 8 er bygget i aluminium fra topp til tå. Fullt så eksklusiv som en iPhone eller Galaxy S6 Edge ser den kanskje ikke ut, men den er velbygget og virker solid.

For øyeblikket lages en av Googles referansetelefoner av Huawei, og det er likheter mellom Mate 8 og Nexus 6P. Begge er bygget i aluminium, begge har store om enn litt forskjellige skjermer og begge har den sirkulære fingeravtrykksleseren på baksiden. Men på ett viktig punkt er forskjellene ganske store.

Der Nexus-modellene drives av ren Android direkte fra Googles kontorer, kjører Mate 8 en Huawei-modifisert variant av operativsystemet. Produsenten kaller det Emotion UI, eller EMUI, uten at det fremkaller så fryktelig mange følelser hos undertegnede. Vi har imidlertid sett menysystemet både få passet påskrevet og bli lovprist i andre tester, så det selv om vi mistenker Emotion-navnet for å stamme fra en snart svunnen tid, kan det stadig være passende.

Blant de kinesiske mobilprodusentene har det utviklet seg et sett konvensjoner i menydesign. Den kanskje viktigste av disse er at appmeny er ut. Velger du telefon fra ett av de største kinesiske merkene vil du som regel ikke få noen appmeny bak hjemmeskjermene i det hele tatt. I praksis blir dette en slags krysninger mellom Android- og iOS-enheter. Alle appene spres utover hjemmeskjermene, men må dele plass med småprogrammer for værvarsling og annet.

Løsningen fordrer en viss ryddighet for å være brukervennlig, men man blir fort vant til denne måten å organisere innhold på.

Mange og smarte funksjoner

Ellers har det også blitt vanlig å bøtte på med funksjonalitet som ikke ligger i Android fra før. Pussig nok synes vi kineserne svært ofte treffer på funksjonalitet vi ønsker oss. Det til tross for at store produsenter som Samsung, LG og Sony ofte gjør store poeng ut av ting vi betrakter som kjekt å ha, men ikke spesielt nødvendige.

En fiks liten ting vi liker kjempegodt er datamåleren som kan ligge konstant i toppmenyen på Mate 8. Her ser vi hele tiden hvor fort telefonen får lastet ned data. For lave tall kan si noe om tilkoblingen du er på der og da, mens kjempehøye tall i utlandet kan bety at du bør skru av datagjesting til du finner ut hvilken app som forsyner seg. Funksjonen er i og for seg liten, og det er kanskje ikke noe folk flest finner frem til, men slike smarte løsninger ligger strødd rundt i Huaweis menysystem. Her er det noe for alle.

Slik ser menyene i Huawei Mate 8 ut. Her får du ingen appmeny, men telefonen leveres med den superirriterende appen Clean Master som skal forbedre alt mulig på telefonen din. Men den maser også som et uvær, og var den første og eneste medfølgende appen vi fjernet helt fra telefonen, som uansett har tilsvarende funksjoner for det meste. Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Designmessig er menysystemet ellers ganske pent å se til, selv om Huawei ikke har blitt like flate og 2D som Google og Apple ellers har blitt. Ikoner som skal se metalliske ut, med lysrefleksjoner og det hele gjennomsyrer systemet. Ellers liker vi godt selskapets egne tilnærming til nedtrekksmenyen, der vi i praksis får en tidslinje med mulighet for å behandle enkelte oppføringer uten å forlate menyen.

I korte trekk er Huawei Mate 8 en svært rask telefon å bruke, og i testperioden har vi nesten ikke merket noe til bugs eller feil. Det lover meget godt, men holder det helt i mål?

Huawei Mate 8
9
Imponerende

Huawei Mate 8

sitat"Vi har ikke funnet noen dårlige sider ved Huawei Mate 8."

Fordeler

 • Krysse av
  Virkelig godt kamera
 • Krysse av
  Kjempegod skjerm
 • Krysse av
  Veldig rask
 • Krysse av
  Støtter to samtidige SIM-kort
 • Krysse av
  Har plass for minnekort
 • Krysse av
  Mange snedige programvarefunksjoner
 • Krysse av
  Meget god batteritid
 • Krysse av
  Rask fingerleser

Ting å tenke på

 • Bytt
  Android-puristene vil kanskje irritere seg over mengden funksjoner og apper
 • Bytt
  Hvorfor ingen RAW-støtte i kameraappen?