Tek.no

Test Bose Soundlink Revolve & Revolve+

Dårlig byggekvalitet og middelmådig lyd

Prisen er heller ikke akkurat beskjeden...

Torstein Norum Bugge, Tek.no
7 Juni 2017 12:00

Vi kjenner Bose som en produsent av gode lydprodukter, spesielt på ørepropp- og hodetelefon-fronten, med knallgode produkter som den støydempende Bose QuietComfort 35. På fronten for trådløse høyttalere har det dog vært litt mer stille, med siste testede produkt her på huset høsten 2015 i form av SoundLink Mini 2.

For ikke så alt for mange uker siden lanserte imidlertid Bose to helt nye høyttalere i denne kategorien, i form av SoundLink Revolve og storerbror SoundLink Revolve+. De representerer et radikalt skifte i designspråk, med sine kjegleformede kropper og stående posisjon.

Faktisk skiller de seg ganske godt ut på markedet, og det er jo alltid positivt. Metallet er som nevnt kjegleformet, og Revolve+ buer dessuten svakt utover mot toppen igjen. Både i topp og bunn finner vi mye gummiering, ifølge Bose selv for å beskytte mot fall.

Revolve+ (venstre) er en del større enn den vanlige Revolve-modellen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Dette, kombinert med sprutsikkert design, skal sørge for at du enkelt skal kunne ta med deg Revolve og Revolve+ ut på tur uten å måtte bekymre deg for at de blir ødelagt ved første regndryss.

Relativt tunge og kompakte

Begge høyttalerne oppleves videre svært kompakte, spesielt den lille Revolve. Nå er det ikke slik at relativ høy vekt alltid er et tegn på kvalitet, men at det høyner førsteinntrykket er det liten tvil om. Den lille modellen er dessuten såpass kompakt at den fint kan bæres i hånden, selv om for eksempel UE Boom 2 nok er bedre egnet til akkurat håndholdt bruk.

Hanken er fin, men blir fort skitten takket være materialet og fargen den er laget i.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Den større Revolve+ er ikke behagelig å bære rundt i hånden, og glipper lett takket være det glatte metallet. Heldigvis har Bose tenkt på dette, og utstyrt den med en praktisk bærehank i tøy (?). Bærehanken er festet i toppen, i blanke plastfester. Dette ser ikke direkte lekkert ut sammenlignet med resten av designet – men det er greit nok.

Revolve+ til venstre, lillebror Revolve til høyre.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

I toppen av høyttalerne finner vi ikke overraskende en rekke knapper, som er organisert noe forskjellige mellom de to modellene. På den mindre Revolve finner du alle knappene plassert med like store mellomrom langs hele kanten, der Revolve+ har de fleste i én rad nederst og kun på-knappen øverst. Alle knappene er nedfelte, og én av dem – multifunksjonsknappen – er markert med uthevede knotter. Alt er gummiert, og føles gjennomført og lekkert. Et par LED-dioder markerer også hva slags type tilkobling du har valgt som lydkilde.

Revolve+ til venstre, lillebror Revolve til høyre.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Det er imidlertid i bunnen det overraskende nok er mest spennende å titte. Her finner vi nemlig et standard skrufeste for kamerastativ, samt en ladekontakt med fire ladepunkter. Skrufestet lar deg praktisk nok (ja, du gjettet det) feste høyttalerne til vegger, påler eller hvor som helst du måtte ønske det i huset, så lenge du har skrudd inn et slikt standardfeste.

Ladekontakten er der for å brukes mot en ladebase, men denne ladebasen har vi dessverre ikke fått inn til test. Ellers er det kraftig, sklisikker gummiering også i bunnen.

Revolve+ til venstre, lillebror Revolve til høyre.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Har du ikke ladebasen, er du nødt til å ty til Micro-USB-tilkoblingen rett på oversiden av bunngummieringen, der også AUX-inngangen sitter. Begge sitter plassert i en matt plastdel, som sitter – nokså lite grasiøst – innfelt i gummikroppen.

Før vi går videre til selve lyttingen og lydkvaliteten, kan vi ta en kjapp titt på spesifikasjonene. Det er sjelden mye vits i å forsøke å lese lydkvalitet ut av tall, og Bose oppgir heller ikke alt av lydspesifikasjoner for Revolve og Revolve+ på sin sider:

Finfin lydkvalitet, men imponerer ikke

Lydkvalitet er selvsagt en subjektiv ting. Allikevel er det noen ganger relativt enkelt å identifisere enkelte egenskaper, og én av disse er at både Revolve og spesielt Revolve+ har en ålreit bassgjengivelse. De doble, passive radiatorene dytter de dypere tonene rett ned i underlaget, og gir dermed en god bunngjengivelse. Stort sett – for enkelte ganger synes vi det grumser seg litt til for søskenparet.

Revolve+ har en praktisk bærehank.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Spesielt Revolve+ roter noen ganger litt mer enn vi skulle ønske, og det går til tider også ut over de nedre delene av mellomtonen. Også vokalen er vi litt skuffet over, der den til tross for å være fremtredende og svært godt gjengitt mesteparten av tiden noen ganger faller litt bakpå.

Vi skriver «til tider», fordi dette virker å komme og gå litt, og er litt avhengig av hva slags musikk du spiller. Til Vaya con Dios' vokaltunge «Heading for a fall» fungerer lyden utmerket på begge modellene, men da vi begynte en gjennomlytting av Pink Floyds varierte og svært komplekse album «The Wall» fikk vi noen uønskede overraskelser.

Dette går mest av alt på rent grums, der de enkelte delene av lyden ikke skilles skikkelig fra hverandre – og til prisen Bose krever – 2 399 kroner for Revolve og 3 499 kroner for Revolve+ – for de to hadde vi rett og slett forventet mer.

Den «vanlige» Revolve er liten og nett.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

En klar referanseramme er UEs svært populære Boom 2 og Megaboom-høyttalere, som både størrelses-, bruks- og lydmessig stiller svært likt med de to utfordrerne fra Bose. Der de skiller seg er først og fremst på en mye lavere pris, total vanntetting og enda bedre støtsikring.

Vi foretok også en sammenlignende test av de fire høyttalerne side om side, med et løst utvalgt, musikkinteressert publikum. Reaksjonen var omtrent den samme som for undertegnede: både Boom 2 og Megaboom låt egentlig vel så bra, mest fordi de har bedre kontroll på lyden hele veien. Bassen er dog naturlig nok noe mer fraværende i disse modellene.

For skrur du volumet på Revolve og Revolve+ opp mot full pinne, mister bassen mye av tyngden, og også diskanten får problemer med å henge med så godt som den burde. Det har den for øvrig litt problemer med ellers også. På samme måte som høyttaleren de erstatter, SoundLink Mini 2, kan de dermed rett og slett bli litt «masete». Vokalen er høyttalernes største trumfkort, der de virkelig kan skinne innimellom.

Trøblete Blutetooth-sammenkobling, ingen Wi-Fi

Tilkoblingsmessig snakker vi ikke om en bonanza her. Du får valget mellom Bluetooth og AUX-kabel, noe som er helt O.K. – men ikke mer. Med tanke på at disse høyttalerne er såpass pene at de mest sannsynlig vil bli brukt fortrinnsvis innenfor hjemmets fire vegger og kanskje litt ute i hagen, skulle vi gjerne sett Wi-Fi-tilkobling her, sammen med Spotify Connect, Google Cast og/eller Apple AirPlay. Bluetooth blir fort veldig upraktisk så fort du beveger deg mer enn 10 meter unna eller bak en vegg.

Bose Connect er en litt blandet opplevelse... Men den ser pen ut!
Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdump/montasje

En annen ting Bluetooth ikke er så bra på, er sammenkobling av flere enheter samtidig. Du kan nemlig koble flere Revolve-høyttalere sammen via appen, Bose Connect – men dét var langt fra knirkefritt. I utgangspunktet skal det være så enkelt som at du først kobler til én av høyttalerne, før du deretter trykker på «Legg til»-knappen i appen.

Laderen er noe utradisjonelt utformet, og blir veldig varm.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Dette hadde vi store problemer med. Først dukket ikke den andre høyttaleren opp overhodet, selv om den stod der skrudd på og klar til dyst. O.K., hva nå? Etter å ha skrudd høyttaleren av og på forsøkte vi igjen, og den dukket riktig nok opp nå – men da vi forsøkte å «dra» den inn til den andre høyttaleren (ja, det er sånn appen fremstiller det grafisk) skjedde det lite. Først etter å ha koblet fra den først høyttaleren, koblet til den vi opprinnelig ville legge til og ha skrudd førstnevnte av og på igjen fikk vi til koblingen – men det ga ikke appen noen vettug beskjed om før vi litt forvirret returnerte oss tilbake til hovedskjermen igjen.

Dette har vi sett bedre løst før. Mye bedre, faktisk – for eksempel gjennom UEs app. UE lar deg dessuten koble til et uendelig antall høyttalere, der Bose kun lar deg sette to og to høyttalere i par. Og å oppdatere høyttalernes programvare gjennom appen? Det tar bokstavelig talt en liten evighet med tid. Bose gir deg heldigvis en nedtelling i appen, men 40 minutter for å sende over og installere programvare til en høyttaler? Det har vi ikke sett før.

Bose Connect selv har vi ikke så mye å si på. Den er pen, ren og funksjonell. Den viser batteriprosenten til høyttaleren, musikken som spilles og annen grunninformasjon. Du kan også styre musikk og volum herfra, og velge om høyttaleren skal spille høyre/venstre kanal eller ren stereo.

Multifunksjonsknappen er uthevet og lett gjenkjennelig.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

En litt artig detalj er for øvrig at høyttaleren har støtte for stemmekontroll, gjennom Apples Siri og Google Assistant/Google Now. Dette aktiveres ved å holde inne på multifunksjonsknappen på toppen mens høyttaleren er tilkoblet en Android- eller iOS-telefon, hvorpå du deretter kan kommandere telefonen til å utføre handlinger. Ettersom svært få Android-telefoner faktisk har Google Assistant for tiden vil de fleste måtte ta til takke med Google Now, som kun lar deg snakke på engelsk og sjeldent gjør så mye vettugt ut av seg. iPhone-eiere kan derimot glede seg over enkel musikkstyring og samtalehåndtering gjennom høyttaleren.

Dette er imidlertid mest av alt å se på en liten bonus – for hvor ofte snakker du egentlig til telefonen din i stedet for å navigere deg i mål selv?

Hvorfor så tvilsom byggekvalitet, Bose?

Nuvel. Både lyd, app og design er egentlig helt greit – det er bare ikke direkte imponerende. Men angående byggekvalitet kan vi virkelig ikke si det samme. Her er det nemlig ganske mye å ta tak i. Selv om både Revolve og Revolve+ markedsføres som premium-produkter som først og fremst skal selge på design, er det ikke fritt for skavanker.

SKJØNNHETSFEIL REVOLVE: 1) Kanten stikker ut her... 2) ...og her er den helt i flush, rett ved siden av. 3) Gummien sitter ikke ordentlig. 4) Anodiseringen på metallet er utsatt, og kun overfladisk.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Det startet med at vi stusset over litt skarpe kanter i overgangen mellom metallet og bunngummieringen. Dermed tok vi en nærmere titt, og oppdaget at hele skjøtet var fullstendig skjevt montert. Enkelte steder går gummien i flyt med metallet (slik vi antar at det skal), mens det andre steder stikker ut to-tre millimeter. Dette fortsetter i varierende grad rundt hele skjøtet, og det ser, vel, veldig lite gjennomført ut.

Lite gjennomført ut ser også den innfelte plastbiten som huset AUX- og Micro-USB-inngangene. Det er ganske romslig med plass rundt den innfelte biten, med det resultat at den ganske enkelt sitter skjevt. Det gummierte materialet rundt har også tydelige og ubehandlede skjøtet akkurat her, og det er ikke spesielt lekkert. Alt det nevnte gjelder begge modellene.

SKJØNNHETSFEIL REVOLVE+: 1) Gummien er heeeelt skjevt montert. 2) Ladekontakten er skjevt plassert i et alt for stort hull 3) Inngangene er også skjeve, med stygge plastsømmer ved siden av... 4) Anodiseringen slites raskt av og etterlater stygge merker.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Dermed kan vi bevege oss over til det individuelle. Den lille Revolve har nemlig problemer også i toppen, der gummien på flere punkter rett og slett ser ut til å løsne fra metallet. Revolve+ har på sin side problemer i bunnen, der både gummibunnen og ladekontakten sitter helt riv ruskende skjevt montert. Spesielt gummien er nesten komisk lite tilpasset sporet den helt klart skulle sittet montert i.

Og til slutt: anodiseringen på overflaten av metallet på begge høyttalerne er skjør og tynn, og selv uten å prøve greide vi raskt å skrape relativt stygge merker i begge modellene. Udigg.

Konklusjon: Dette gir bare ikke mening, Bose...

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er nok neppe så vanskelig å se for deg hva konklusjonen i denne testen blir, men for å oppsummere: joda, høyttalerne har helt streit lyd, de ser pene ut og de har en grei app.

Dette kan imidlertid sies om mange høyttalere på markedet, ikke bare disse.Både Revolve og Revolve+ har dessuten skavanker på alle områdene som vi rett og slett ikke kan ignorere sett opp mot prisen som kreves.

Lyden skiller seg ikke ut i en positiv retning, foruten at den spres veldig godt i alle retninger. Dette klarer imidlertid også UEs høyttalere minst like godt, samtidig som kontrollen over lyden er betydelig bedre.

Appen er ikke dårlig. Men den imponerer oss ikke, sammenlignet med det konkurrentene tilbyr. Sammenkobling av flere enn to høyttalere er dessuten ikke mulig, men kanskje er det like greit med tanke på hvor vanskelig det var å få bare to til å fungere sammen.

Til sist har vi altså det mest presserende og skuffende punktet: byggekvaliteten. Som du kunne lese i avsnittet over er den rett og slett ikke god nok, og det er skuffende.

Når Bose da krever mer enn alle sammenlignbare konkurrenter for sine høyttalere i tillegg, er det ikke vanskelig å anbefale deg å titte andre steder heller enn å kjøpe disse to.

Anbefalte alternativer til Bose Soundlink Revolve og Revolve+:

Bose SoundLink Revolve+
5.5
Middelmådig

Bose SoundLink Revolve+

sitat"Et altfor dyrt produkt med for mange skavanker og middelmådig lydkvalitet."
 • Krysse av
  Lekkert og særegent design
 • Krysse av
  Godt med gummiering
 • Krysse av
  Bra med volum, god vokal
 • Krysse av
  Pen og funksjonell app
 • Krysse av
  Nyttig og nødvendig bærehank
 • Krysse av
  Støt- og vannbeskyttet
 • Krysse av
  Svært god 360-graders spredning
 • Bytt
  Trøblete sammenkobling i app
 • Bytt
  Grumser i bassen og mister kontroll i toppen
 • Bytt
  Svært dyr ift. ytelsen
 • Bytt
  Ikke multiromsfunksjonalitet
 • Bytt
  Ikke Spotify Connect, AirPlay eller Google Cast
 • Bytt
  Ganske tvilsom byggekvalitet
 • Bytt
  Takler høyt volum dårlig
Bose SoundLink Revolve
6.5
Helt greit

Bose SoundLink Revolve

sitat"Mer for pengene enn Revolve+, men lider også av middelmådig lyd og tvilsom byggekvalitet."
 • Krysse av
  Lekkert og særegent design
 • Krysse av
  Godt med gummiering
 • Krysse av
  Pen og funksjonell app
 • Krysse av
  Støt- og vannbeskyttet
 • Krysse av
  Kompakt størrelse
 • Krysse av
  Svært god 360-graders spredning
 • Krysse av
  Mye bassgjengivelse – for deg som liker det
 • Bytt
  Ganske tvilsom byggekvalitet
 • Bytt
  Håpløs sammenkobling i appen
 • Bytt
  Svært dyr ift. ytelsen
 • Bytt
  Ikke multiromsfunksjonalitet
 • Bytt
  Ikke Spotify Connect, AirPlay eller Google Cast
 • Bytt
  Svært basstung, grumser i bunnen på høyt volum
annonse

Les også