TestStøvsuger VS Løvblåser

Her kjøler vi PC-en med en løvblåser

Hva skal du gjøre når en vanlig vifte ikke duger?

Introduksjon

De fleste som har prøvd å presse maskinvaren sin forbi de originale spesifikasjonene, på folkemunne kalt overklokking, vet at lave temperaturer er alfa og omega. Som regel kommer du et godt stykke med den originale kjøleren, men du kommer alltid litt lenger med en bedre kjøler. Du kommer som regel også enda litt lenger med en kraftig vifte. Vi bestemte oss for å sette en løvblåser på prøve.

Slik ekstremkjøling er ikke for alle og enhver.

Dette er nok så nærme du kommer ekstremkjøling uten å involvere flytende væske og minusgrader. Men er det slik moro du ser etter kan vår guide til de beste kjøletriksene være et godt sted å starte.

Folk flest ønsker derimot ikke å helle flytende nitrogen på prosessoren sin, eller ha datamaskinen på kjøkkenbenken for å bruke springen som vannkjøling. Derfor gjelder det å kunne utnytte de mulighetene folk flest har innenfor husets fire vegger, eventuelt i hageboden.

Mye luft = mye bråk!

Løvblåser eller en ekstrem prosessorvifte? (iStock: 3437012)

Inspirasjonen til denne testen kom til oss i form av rengjøringsapparater. Etter å ha observert en dedikert kommunalt ansatt som rengjorde hovedstatens gater en tidlig høstmorgen, tenkte vi at all denne vindkraften kan brukes til noe mer nyttig, nemlig som en vifte til prosessorkjøleren. Dette er jo i praksis kun en ekstremt kraftig vifte med en veldig konsentrert luftstråle.

Av andre apparater folk flest kan finne i hjemmet fant vi ut at en støvsuger også fungerer etter samme prinsipp, bare omvendt. En veldig åpenbar ulempe med disse løsningene er et høyt lydvolum, men det finnes heldigvis løsninger for slikt. Hørselsvern med integrert radio er en fin ting, og støykansellerende hodetelefoner har nok mye for seg i et slikt tilfelle.

Dessuten er ikke dette ment som en varig løsning. Det handler mer om noe du kan gjøre for å se hvor hardt du kan presse maskinvaren din. Da kan du altså unngå eller i alle fall utsette bruken av flytende vesker eller minusgrader, eller begge deler.

De heldige utvalgte

Støvsugeren vi har valgt til testen vår er en av de kraftigste du får tak i til vanlig hjemmerengjøring. Philips Performer FC9170 har en motoreffekt på 2200 watt, som produserer en sugeeffekt på hele 500 watt. Den har ellers et vaskbart Hepa 13-filter, tiltalende design og store hjul for rask utrykning.

En støvsuger finner du antageligvis i alle hjem, derfor håper vi at den vil yte temmelig godt. Modellen vi har valgt ut koster i skrivende stund rundt 1500 kroner, men støvsugere kan koste alt mellom 300 kroner og 6000 kroner, uten at vi er kvalifiserte til å fortelle deg hvilke forskjeller du betaler for.

Når det kommer til løvblåsere fant vi raskt ut at vi måtte gå for en elektrisk variant, siden det å ha en bensindrevet løvblåser innendørs er litt for ekstremt. Valget falt på en ganske rimelig Ironside løvblåser med en motoreffekt på 2500 watt til 500 kronasjer.

Denne løvblåseren blåser luften i orkan-hastigheter på inntil 270 km/t, og forflytter 12 kubikkmeter luft per minutt. Løvblåseren har også en sugefunksjon med en oppsamlerpose på 40 liter, og den leveres i en fasjonabel signalgul farge.

Vi har på følelsen at løvblåseren kommer til å gå seirende ut av denne duellen. Den er tross alt rendyrket for å flytte luft, mens en støvsuger også skal rense lufta på ymse vis. Og mens løvblåseren guffer på med luft rett på kjøleren vil støvsugeren suge luften igjennom kjøleribbene, noe vi mistenker ikke er fullt så effektiv. Men det gjenstår jo bare å se.

Bli med på neste side for å se hvilke av disse høyst ukonvensjonelle "viftene" som klarer å kjøle ned prosessoren vår mest effektivt.