TestAMD Radeon R7 SSD 240 GB

AMDs første SSD er et skikkelig råskinn

Radeon R7 SSD har hatt en trang fødsel, men jøss som den yter.

Introduksjon

AMD har lenge fablet om at de skulle komme med en SSD, men mens årene har gått har et faktisk produkt latt vente på seg. For litt siden endret dette seg, om AMD Radeon R7 SSD skal nå være på vei til butikkene.

At SSD-en nå eksisterer er vi helt sikre på, for i forbindelse med lanseringen har vi fått tilsendt en Radeon R7 SSD 240 GB til test. Nyheten kommer også i varianter på 120 GB og 480 GB, som byr på litt andre spesifikasjoner, men i dag er det altså den mellomste varianten som skal til pers.

Sikter seg inn på entusiastene

Det er lett å se hvem som har produsert AMDs nye SSD for dem.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Selv om AMD har satt navnet sitt på esken, er det OCZ som har levert innmaten på dagens SSD. Med et digert OCZ-klistremerke på baksiden av enheten er det heller ikke akkurat som om AMD prøver å skjule hvem de samarbeider med, og de to selskapene har også jobbet tett sammen om markedsføringen av denne SSD-en.

Radeon R7 SSD 240 GB.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

At den retter seg mot entusiastene er en annen sak som er lett å få med seg. I alt vi har mottatt av brosjyrer og spesifikasjonsark blir Radeon R7 SSD sammenliknet direkte med OCZ Vector 150 og OCZ Vertex 460, og dagens testmodell skal være en slags mellomting mellom disse.

Det følger greit med tilbehør med Radeon R7 SSD, blant annet programvare for å klone harddisken din.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Hastigheten skal være på nivå med Vector 150, og dermed litt raskere enn Vertex 460, mens fire års garantitid plasserer den midt mellom de to OCZ-enhetene. Den skal også tåle litt medfart, inntil 30 GB dataskriving per dag, mot da henholdsvis 50 GB og 20 GB på Vector 150 og Vertex 460.

Innsiden av AMD Radeon R7 240 GB SSD.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Antall timer drift mellom havarier, eller MTBF, er videre oppgitt til imponerende 2,3 millioner. Dermed skal enheten være mer standhaftig enn de 2 millioner timene Vertex 460 kan by på. Utenom OCZ sine egne enheter trekker de også frem at dette er betydelig bedre enn Samsung 840 EVO sine 1,5 millioner og Crucial M500 sine 1,2 millioner timer.

Komponenter vi har sett før

Innmaten på dagens testenhet er også velkjent. Her møtes OCZ' egen Indilinx Barefoot 3-kontroller, i samme utførelse som den som befinner seg på innsiden av OCZ Vector 150, og Toshiba A19nm-minnebrikkene som vi først stiftet bekjentskap med i OCZ Arc 100.

Disse komponentene kommer sammen for å gi oss spesifikasjoner som er skikkelig rå. SSD-en skal levere inntil 550 MB/s ved lesing av data og 530 MB/s ved skriving, og skal by på IOPS-verdier tett opp mot 100 000. Samtidig loves vi at IOPS over lang tid skal holde seg på rundt 20 000, som er det samme nabolaget vi målte de aller beste enhetene til da vi kjørte vår 12-timers stresstest på SSD-er (Ekstra).

På toppen av hyggelige spesifikasjoner, komponenter vi har god erfaring med, og lovnader om svært lang driftstid, kommer AMD Radeon R7 SSD ifølge OCZ også med deres nye ShieldPlus-garanti – som vi omtalte nærmere i testen av OCZ Arc 100. Det ser vi på som et pluss i margen selv før vi får testet ytelsen, for selv om vi har gode forbrukerrettigheter i Norge er det alltid fint å holde ting enkelt hvis noe først går galt.