Tek.no

Test Samsung Galaxy Tab Active

Dette Samsung-brettet skal tåle en ekstra trøkk

Men det er noe vi ikke liker med Galaxy Tab Active.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
23 Jan 2015 16:00

Samsung Galaxy Tab Active er et forholdsvis dyrt nettbrett, men for en gangs skyld kan vi ikke skylde på innmaten. Dette nettbrettet er nemlig ikke laget for å være det raskeste i gata, men snarere det mest robuste i gata.

Såvidt vi kan skjønne ser Samsung på dette nettbrettet som et jobbebrett, som først og fremst er tiltenkt å erstatte de gamle bærbare terminalene som brukes av bud og andre som er på farten. Like fullt bærer det en prislapp på rett rundt 4000 kroner, uten 4G inkludert, og må finne seg i å konkurrere med andre kompakte nettbrett på markedet. En pris Sonys Xperia Z3 Tablet Compact ikke har noen problemer med å konkurrere med.

Spesifikasjoner midt på treet

Så hva får du i Galaxy Tab Active? Du får en åtte tommer stor skjerm som skjuler en Snapdragon 400-brikke fra Qualcomm og et batteri som legger seg innenfor normalen for denne typen brett. I tillegg får du et ekstra deksel som skal gi støtbeskyttelse, og i dekselet sitter det også en penn for signaturer og skriblerier.

For mange vil det allerede være åpenbart at Galaxy Tab Active slett ikke er noen konkurrent til Sonys lille råtass. Xperia Z3 Tablet Compact overgår den på nær hver eneste spesifikasjon. Hele veien fra full-HD-oppløsning i skjermen, via Snapdragon 801-brikken under den til doblet mengde RAM er Sonys brett uslåelig. Skal du bare ha et brett til hverdags er du neppe i målgruppen for Galaxy Tab Active.

Pakket inn i et tykt gummideksel skal Galaxy Tab Active tåle fall fra 1,2 meter - men bare dersom det møter en helt plan overflate. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samsung går imidlertid også langt utenom Sonys oppskrift i designen av selve brettet. Ut fra skjermen stikker det en krombelagt list som gir skjermen litt avstand fra ytterkanten av enheten. Mister du den på et flatt underlag er det altså ikke skjermen som møter bakken først.

Godt grep

Baksiden av brettet er laget i et hardt plastmateriale med ruglete overflate, og de obligatoriske liksom-boltene som skal få brettet til å se mer solid ut. Rent praktisk minsker det sannsynligheten for at grepet om Galaxy Tab Active glipper. Til sammenlikning har Sony Xperia Z3 Tablet Compact ganske mye mer til felles med et såpestykke.

Dekselet som følger med virker å være laget med samme formål. Det er laget i myk plast og med ruglete overflate. En egen skjermpenn følger med, og bor i en lomme i dekselet. Det virker ikke som om Samsung har tenkt at disse to delene skal brukes adskilt fra hverandre.

Samsung lover at nettbrettet skal være vann- og støvtett, men sier ikke noe særlig om hva det eventuelt tåler av knall og fall. Bare at det skal tåle mer enn liknende nettbrett. Inni dekselet skal imidlertid brettet tåle fall fra 1,2 meter, igjen forutsatt at den mistes på et flatt gulv. Steiner eller andre ujevnheter vil uansett kunne treffe skjermen, med eller uten deksel på.

Nettbrettet kan fint brukes uten dekselet på, men pennen har en egen plass i dekselet, og må dermed bæres med i løsvekt om du ønsker å bruke brettet uten deksel. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Med til alt dette hører store, fysiske knapper, som skulle gjøre det enklere å betjene brettet også når du har hansker på.

Tilpasset bedrifter

Det synes kanskje litt vanskelig å akseptere prisen for en slik dings når man vet hvor mye mer kapable nettbrett man kan få for en enda billigere penge enn Galaxy Tab Active koster. Men det er verdt å tenke på at Samsung mer eller mindre har laget et økosystem i miniatyr som hører til dette brettet.

For det første er det ett av svært få nettbrett du kan skifte batteri i. Skulle Tab Active gå tom for strøm i løpet av arbeidsdagen, kan du altså ha med deg ekstra niste til det. Vi blir likevel litt i tvil om holdbarheten dersom dette gjøres ofte. Dekselet er litt vanskelig å få til å sitte skikkelig, og i løpet av perioden vi har brukt det ser det allerede ut til at vi har klart å bøye en eller to av festeføttene.

Et litt annerledes tastatur enn vi er vant til møter oss ved første oppstart. Her kan du også skrive inn med pennen, og få tekstgjenkjenning. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For bedrifter lager Samsung også større ladeløsninger for Tab Active, der mangfoldige av dem kan settes ned i samme lader, slik at alle til enhver tid har strøm.

At Samsung tilsynelatende har et klart mål med brettet gjør prisen noe enklere å svelge, men fortsatt synes 3800 kroner å være i overkant for Galaxy Tab Active.

Middels skjerm

Skjermen i brettet er altså en LCD-variant, og ikke ett av de fargesprutende AMOLED-panelene vi vanligvis får servert av Samsung. Skjermen slår oss som litt blass og kontrastsvak under de fleste lysforhold, og mot normalt finner vi ikke innstillinger i menyen som lar oss endre på fargegjengivelsen.

På den ene siden vet vi at AMOLEDs klassiske akilleshæl har pleid å være lysstyrke, og at LCD kanskje derfor er et bedre valg for et nettbrett som skal brukes mye ute.

På den annen side; AMOLED-paneler har blitt langt mer lyssterke i de senere år, og den voldsomme kontrasten i disse skjermene hjelper dessuten lesbarhet i vanskelige lysforhold. Vi kan også ta med at Samsung har målt lysstyrken i skjermen til 400 nits, mot Sony Xperia Z3 Tablet Compacts 590 nits. Sonys skjerm er altså klart mer lyssterk enn Samsungs.

Litt snodig penneløsning

Menysystemet på nettbrettet er Samsungs egen Touch Wiz, som kjører oppå Android 4.4. Det er fargerikt og funksjonsrikt. Samsung ser imidlertid ut til å ha vektet menyene sine noe mer mot nytte enn mot moro i Galaxy Tab Active. Blant annet legger vi merke til at ett av de to hurtigvalgene nederst på skjermen tar oss rett til en filutforsker.

Sikkerhetsløsningen Knox, såvel som en rekke andre arbeidsrelaterte apper følger med her, på samme måte som de følger med i mange av Samsungs øvrige produkter.

Låsekjermen på Galaxy Tab Active. Skjermkvaliteten kunne vært bedre. Spesielt med tanke på prisen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Pennen som følger med kaller Samsung en C Pen. Dette er i praksis nesten en ordinær skjermpenn for kapasitive skjermer. Vi sier nesten, fordi den vil virke på en rekke andre enheter, men ikke på alle. Der den virker vil den som regel også kreve noe hardere trykk enn mot Galaxy Tab Active-skjermen, der den knapt krever trykk i det hele tatt for å bli registrert. Dette er imidlertid ikke en digital skjermpenn, slik som de du får med i selskapets Galaxy Note-serie.

Bring your own app

Mot normalt for Samsung er det knapt mulig å finne noe som helst av medfølgende programvare pennen kan brukes i. Foruten en tastaturvariant som tillater håndskriftgjenkjenning har Samsung tilsynelatende ikke inkludert noe annet som pennen kan bidra i. Her virker det som om man først og fremst baserer seg på at en bedrift som ønsker å bruke pennen gjerne vil ha egen programvare.

Denne typen skjermpenner kan være presise, og pennen som følger med her er i bunn og grunn ganske god å skrive med. Men siden ingen deler av dette er digitalt, behandler skjermen den på samme måte som en fingertupp. Det vanskeliggjør teknikker som såkalt «palm rejection», altså løsninger som gjør at du kan hvile håndbaken på skjermen mens du skriver. Prøver du det på Galaxy Tab Active vil skjermen bare registrere en massiv berøring, og pennen slutter å virke. Løsningen virker litt halvveis sammenliknet med S Pen-variantene, men samtidig er skrivemotstanden bedre enn vi kjenner fra mange digitale løsninger, og presisjonen har vi ikke noe å utsette på.

Ytelsen er noenlunde på bånn. Asus ZenFone ble lansert som en prisgunstig «toppmodell» til 200 dollar i januar i fjor. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvorfor Samsung ikke har valgt å legge med noen av de mange appene de har som støtter penner og tegning vet vi ikke helt. Disse er heller ikke tilgjengelige fra Samsungs egen oversikt over gratis Galaxy-apper. Det er først og fremst en utvidet notatapp vi savner, der vi kan skrive notatene rett inn, og ikke er avhengig av å skrive pent og forseggjort slik at tekstgjenkjenningen forstår nok til å oversette.

Stort sett rask nok, men ...

Menyene flyter stort sett fint, og vi opplever få stopp under bruk. Dette er likevel ikke et spesielt raskt nettbrett, så den svake ytelsen gir seg utslag i at tunge applikasjoner kan ta lenger tid å starte, og at spillytelsen er ganske dårlig.

Nå er kanskje ikke Samsung Galaxy Tab Active et nettbrett som appellerer tyngst til de spillfrelste, men produsenten har blant annet snakket om utendørs bruk med navigasjon. Kartapplikasjoner og en del nytteapplikasjoner krever fortsatt sitt, og kan gli lettere på brett med bedre spesifikasjoner. Uansett ville det gitt et mer allsidig og fremtidssikret brett. I ytelsestester plasserer brettet seg under Asus ZenFone 5, som ble lansert som en svært prisgunstig telefon i januar i fjor.

Dårlig kamera

Kameraet sliter veldig i situasjoner med motlys. Bildene blir grøtete og fulle av støy. Her mistenker vi at vi beveger oss helt i grenseland av det som kreves for enkel dokumentasjon av steder, ting og hendelser. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hovedkameraet i Galaxy Tab Active har en oppløsning på 3,15 megapiksler. Interessant nok beskriver produsenten kameraet som et «Premium camera» på sine hjemmesider. Der er vi mildt sagt uenige. Igjen må vi ta med oss at Galaxy Tab Active ikke er et nettbrett Samsung retter mot vanlige forbrukere. Kameraet virker først og fremst å være her for enkel dokumentasjon, og avlesing av koder, enten strekvarianten, firkantete QR-koder eller andre løsninger.

Like fullt blir resultatet for dårlig til at vi kjøper Samsungs beskrivelse av kameraet. Brettet oppdaterer dessuten søkervisningen fra kameraet ganske tregt. Ved hjelp av noen av de bedriftsspesifikke appene som kan lastes ned fra Samsungs appbutikk forsøkte vi for eksempel å scanne mange strekkoder i slengen. Det forutsetter at du sikter litt på hver kode, og siden oppdateringen av skjermen er forholdsvis treg, og kodene er små, ser vi ikke for oss at kodeavlesningen kan gå så fryktelig fort som appen i seg selv synes å tillate.

Her har vi brukt Galaxy Tab Actives premiumkamera til å dokumentere en banan. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skulle man bruke brettet til dokumentasjon av fysiske forhold, ser vi også for oss at bedre bildekvalitet enn brettet stiller opp med er en forutsetning. Nå går vanligvis ikke takstmenn og parkeringsvakter rundt med kraftige speilreflekskamera, men det spørs om ikke Galaxy Tab Actives kornete og lavoppløste bilder kan bli for dårlig også til dette formålet.

Er du privatperson som forsøker å dokumentere ferien din med dette nettbrettet, foreslår vi heller at du oppsøker nærmeste malekurs.

Konklusjon og alternativer

Samsung lager Galaxy Tab Active først og fremst for bedrifter som trenger mange i slengen. Eksotiske ladeløsninger som lader haugevis av brett om gangen, og utskiftbart batteri, kan være svært nyttig for en bedrift med mange ansatte og mye utstyr. At brettet tåler mer er også et stort pluss i slike omgivelser.

Like fullt er prisen vanskelig å komme unna. Nesten 4000 kroner ut til en privatkunde for et nettbrett med svakere spesifikasjoner enn brett som i dag selges til under 2000 kroner er vanskelig å forsvare. Også med tanke på valutaendringene som har skjedd. For deg og meg er det mest naturlig å se til Sonys Xperia Z3 Tablet Compact. Det skilter med betydelig bedre skjerm, kamera, systembrikke, og RAM. Det er dessuten også vanntett, men har en størrelse og design som gjør den mindre egnet for bruk med hansker. Vi spurte Sony om du som storkunde kan skaffe deg ladeløsninger som likner de Samsung har til disse brettene. Det tilbyr ikke Sony selv, og vi fant heller ikke løsninger fra tredjeparts produsenter for dette.

Les testen av Sony Xperia Z3 Tablet Compact her

For at Samsung Galaxy Tab Active skal passe inn i vårt testsystem, er vi nødt til å sette karakteren basert på pris, ytelse og brukervennlighet. Slik den er for folk flest. Her når ikke Galaxy Tab Active opp. Det skyldes først og fremst prisen ut til enkeltkunder. For bedrifter med svært spesifikke behov, er det likevel få alternativer som tilbyr økosystemet Samsung har laget rundt Galaxy Tab Active, og for slike kjøpere pleier prisen også å være et forhandlingspunkt.

Samsung Galaxy Tab Active
5
Middelmådig

Samsung Galaxy Tab Active

sitat"Er du en bedrift med spesielle behov kan Galaxy Tab Active være aktuell, men den koster"
 • Krysse av
  God skjermpenn følger med
 • Krysse av
  Fysiske knapper er bra for hanskebruk
 • Krysse av
  Størrelsen gjør brettet godt å bruke i kalde forhold
 • Krysse av
  Relativt kjappe menyer
 • Krysse av
  Mye tilgjengelig tilbehør for bedriftsbehov
 • Bytt
  Veldig svak maskinvare
 • Bytt
  Dårlig kamera
 • Bytt
  Litt blass og lavoppløst skjerm
 • Bytt
  Fysisk alt annet enn kompakt
 • Bytt
  Produsenten tør ikke å love særlig om støtsikring
Les også
Samsung Galaxy Tab A 9.7: Dette Samsung-brettet er for deg som ikke vil betale mer enn nødvendig
Les også
Samsung med nye nettbrett i eliteklassen
Les også
Her er nettbrettet for hele familien
Les også
Lenovo Yoga Tablet 2 Pro: Vi har testet nettbrettet med innebygget projektor
Les også
Samsung Galaxy S5 Active: Samsung Galaxy S5 Active er rask, robust og annerledes
Les også
Sony Xperia Z3 Tablet Compact: Sonys nye Z3 Tablet Compact er tynn, lett og vanntett
annonse

Les også