Tek.no

Test Intel Core i7-7740X

Intel, hva prøver dere å oppnå med denne «ekstremprosessoren»?

Vi blir ikke helt kloke på Core i7-7740X.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen
7 Sept 2017 15:30

Intel Core i7-7740X

2017 kommer utvilsomt til å gå inn i historien som et av de mer interessante årene for prosessorinteresserte – med Intel Kaby Lake, AMD Ryzen, den priskuttende Skylake-X og AMD Ryzen Threadripper.

Men det er ikke bare dyre toppmodeller som har blitt sluppet i sommer. Intels nye Core X-serie inkluderer også et par prosessorer som i hvert fall på papiret ikke imponerer nevneverdig: Core i7-7740X og Core i5-7640X.

Kjent under kodenavnet Kaby Lake-X, er dette to firekjernede prosessorer som i svært stor grad minner om de overklokkbare fetterne i den «vanlige» Kaby Lake-familien, og som allerede finnes i hjemmene til tusenvis av entusiaster og spillere i det ganske land.

Vi snakker selvfølgelig om Core i7-7700K og Core i5-7600K.

Når vi sammeligner spesifikasjonene – og det har vi gjort i tabellen under – ser det ved både første og andre øyekast ut som om det er svært lite som skiller de to prosessorfamiliene fra hverandre.

Kaby Lake-X-prosessorene byr på marginalt høyere standard klokkefrekvens, men ellers er det som vi ser mye likt. Kaby Lake og Kaby Lake-X er dog langt fra kompatible ettersom sistnevnte benytter seg av den nye LGA 2066-sokkelen og krever det like nye brikkesettet X299.

X299 er et brikkesett som gir produsentene flere muligheter til å putte raske porter og tilkoblingsmuligheter på hovedkortene, men dette må også ha støtte i prosessoren. Brikkesettet kan også by på fire minnekanaler (quad channel) – men det er igjen avhengig av hvilken prosessor du setter inn.

Intel er jo ikke viden kjent for å gi bort ytelse gratis hvis de ikke må. Så ettersom Kaby Lake-X ikke koster mange hundrelappene mer enn de tilsvarende «vanlige» Kaby Lake-fetterne, er det begrenset hvor mye ekstra glede du får ut av et X299-hovedkort når du parer den med en Kaby Lake-X-prosessor.

En slik kombinasjon byr faktisk hverken på flere minnekanaler eller flere PCIe-baner enn den vanlige Kaby Lake og et hovedkort med Z270-brikkesettet.

Det eneste du kan være sikker på, er at du må betale minst en tusenlapp mer for et X299-hovedkort.

En annen ting å merke seg, er at Core X-prosessorene ikke har integrert grafikk. Det vil si at du er nødt til å ha en egen grafikkløsning i tillegg. Nå vil kanskje flere av dere med en slik prosessor gå for et dedikert grafikkort uansett, men det er likevel et poeng å ta med seg.

Yter som en Core i7-7700K

Med tanke på at Core i7-7740X og Kaby Lake-flaggskipet Core i7-7700K er såpass like, bør det ikke komme som noen stor overraskelse at den generelle prosesseringsytelsen ligger på samme nivå.

På papiret har Kaby Lake-X-modellen i7-7740X et lite overtak med noen få prosent høyere grunnklokkefrekvens, men med god nok kjøling vil prosessorene uansett sette inn turboen og ender da begge på 4,5 GHz.

Størrelsesforskjell: Core i7-7740X til venstre, Core i7-7700K til høyre.
Vegar Jansen, Tek.no

Ettersom prosessorene også har det samme antallet kjerner, prosesseringstråder og de samme teknologiene har egentlig ikke Core i7-7740X noe nytt å komme med.

Resultatene kan du selv studere i detalj over de neste sidene.

Faktisk oppdaget vi også at Core i7-7740X var litt dårligere enn Core i7-7700K innen flere spill i Full HD- og WQHD-oppløsning.

Den eneste gode grunnen til at noen skulle plukke opp en Kaby Lake-X-modell er i våre øyne potensialet i X299-plattformen. Med den vanlige Core i7-7700K har du allerede Kaby Lake-toppmodellen, mens du med Kaby Lake-X enklere kan oppgradere til en Skylake-X-modell med flere kjerner senere.

Men i våre øyne vil det være smartere å bare gå for en Skylake-X-prosessor umiddelbart hvis du tror du kommer til å trenge mer krefter, og det er ikke snakk om mange hundrelappene opp til den sekskjernede Core i7-7800X.

Konklusjon

Intel Core i7-7740X er beviset på at alt som glimrer ikke er gull. Samtidig som selskapets nye Skylake X-toppmodell Core i9-7900X gjorde en bedre figur enn forventet, har vi også fått disse særingene i form av Kaby Lake-X: Core i5-7640X og i7-7740X.

Vegar Jansen, Tek.no

Vi kan ikke si noe sikkert om i5-modellen, men Core i7-7740X er en ganske poengløs prosessor. Nesten alt den gjør, vil en vanlig Core i7-7700K gjøre vel så bra – eller litt bedre, når det kommer til visse spill i Full HD eller lavere oppløsninger.

Slik vi ser det er det kun to grunner til å gå for en Kaby Lake-X. Den ene er at en slik kan ta rollen som midlertidig prosessor for deg som egentlig skal ha en dyr Skylake-X, men ikke har råd akkurat nå.

Den andre grunnen kan være et litt større overklokkingspotensiale. Vi klarte å få vår Core i7-7740X opp i 5,1 GHz, mot 4,9 GHz med Core i7-7700K. Likevel – det er kun fire prosents frekvensøkning. Den høyere frekvensen krever også mer strøm og ga høyere temperaturer, i hvert fall var det fasiten for vårt testeksemplar.

Så hvis vi skulle holdt oss til Intel, ville vi så avgjort heller gått for en Core i5-7600K eller Core i7-7700K. Sistnevnte er altså minst like god, er en betraktelig rimeligere løsning dersom du også skal ha et hovedkort, og gir deg som bonus en helt kurant integrert grafikkløsning.

Eller vil du ha det aller kjappeste akkurat nå?
TEST: «The Threadrippers» >>>

Intel Core i7-7740X
6
Helt greit

Intel Core i7-7740X

sitat"Ingen direkte dårlig prosessor, men vi ser ikke det store poenget med den."

Les også