Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestZotac Zbox Magnus ER51060

Dette er den første fabrikkbygde Ryzen-PC-en vi har testet

Zotac Zbox Magnus ER51060

Vi liker best å bygge vår egen PC. Med litt kunnskap kan du da finne akkurat den balansen mellom prosessor- og grafikkytelse som passer deg best.

Men selv om moderne selvbygde datamaskiner også kommer i mindre størrelser, må vi som regel over på spesielle løsninger dersom en beskjeden størrelse er prioritert.

I fjor tok vi derfor en hard titt på den beskjedne, stillegående og meget stuevennlige Zotac Zbox Magnus EN1070, hvis etterfølger Zbox Magnus EN1070K med Kaby Lake-prosessor har vært en av de mer attraktive datamaskinene for den som ville ha en liten men spillsterk datamaskin.

På testbenken denne gangen er en ganske spesiell PC i samme familie: Zotac Zbox Magnus ER51060. Det som gjør denne såpass unik er at den kommer med en AMD Ryzen-prosessor innabords – det er dette «R5» i navnet står for. De fire andre sifrene i benevningen sier noe om grafikkløsningen: Nvidia GeForce GTX 1060.

Det som ikke kommer like klart fram er at det er GTX 1060-versjonen med 3 GB minne vi snakker om.

Selve prosessoren i denne PC-en er en AMD Ryzen 5 1400. Vi har ikke testet denne separat, men vet det er en nedskalert utgave av Ryzen 5 1500X.

Rent teknisk betyr dette fire prosessorkjerner, åtte prosesstråder og ti megabyte cache. Grunnfrekvensen ligger på 3,2 GHz, men den kan nå opptil 3,4 GHz når turboen slår inn. TDP er oppgitt til 65 watt, noe som betyr at vi i hvert fall ikke snakker om en passiv kjøleløsning for denne komponenten.

Plukk disker og RAM etter behov

Med unntak av Kompletts bidrag til samletesten av spill-PC-er før nyttår er dette den aller første «ferdigbygde» datamaskinen med Ryzen vi har hatt inne til test. Vi skriver her ferdigbygd i hermetegn fordi Zbox Magnus ER51060 kun selges som barebone i Norge.

En barebone selges ganske enkelt uten visse komponenter, og i vårt testobjekts tilfelle er dette RAM, lagring og operativsystem. Du må altså kalkulere inn dette i prisen. Fordelen med en slik tilnærming er at du kan bruke komponenter du har liggende, eller kan spesialtilpasse eventuelle innkjøp etter behov og lommebok.

Den oppmerksomme leser vil straks legge merke til at vår Zbox Magnus ER51060 rager dobbelt så høyt over bordplaten enn Magnus EN1070, som vi altså testet for nesten ett år siden.

Det til tross for at sistnevnte har et kraftigere grafikkort.

Grunnen til at det hele tar mer plass hos Magnus ER51060 er at grafikkortet er av den konvensjonelle typen som du finner i vanlige stasjonære PC-er, mens GTX 1070-kortet i EN1070 er i form av en MXM-modul – som vi vanligvis ser i bærbare datamaskiner.

Rent fysisk måler kuboiden 20 x 23 x 13 centimeter og har en vekt på 3,33 kilogram før du putter noe mer inn i den. Strømforsyningen på 230 watt er ekstern og klarer seg uten aktiv kjøling.

Sideveggene er av metall, mens den godt perforerte toppen og bunnplaten er av plast. Sistnevnte kan fjernes ved å skru av de fire beina, noe som enkelt kan gjøres uten bruk av verktøy.

Dette er også noe du kommer til å gjøre – Zbox Magnus ER51060 er som nevnt kun tilgjengelig som barebone og krever at du i det minste installerer en SO-DIMM minnemodul og en eller annen form for lagring. Dette kan være en 2,5-tommers disk og/eller en M.2 SSD-pinne.

Det er god plass og enkelt å sette inn komponentene man ønsker. Vi satt opp vårt testeksemplar med 8 GB RAM og en Samsung 950 Pro. M.2-sporet støtter for øvrig både PCIe- og SATA-enheter.

Ettersom det ikke er mye natulig luftgjennomstrømming i bunnen av kabinettet, har Zotac nå fått på plass en liten vifte som lager litt sirkulasjon og spesielt sender en luftstrøm over plassen til M.2-SSD-en. Dette er ikke dumt – under testen av den nevnte Zbox Magnus EN1070 bemerket vi at temperaturen var litt i høyeste laget.

En velutstyrt PC

Baksiden viser at det er grafikkortet som tar opp nesten halve høyden – med nok av skjermutganger å ta av: Dual Link DVI-D, HDMI 2.0b og 3 x DisplayPort 1.4.

Foruten dette har vi fire USB 3.0-kontakter, to gigabit LAN-kontakter, strøminntak, plass til kensingtonlås og to antennekontakter. Antenner følger med i pakken.

Fronten har en LED-omsluttet av/på-knapp, minnekortleser, inn- og utgang for lyd samt to USB 3.1-porter – både i form av den klassiske Type-A og den nye Type-C.

Ellers er datamaskinen utstyrt med Bluetooth 4.2 og 802.11ac trådløst nett. Totalt sett er det altså ikke så mye å savne her, muligens med unntak av Thunderbolt 3 for den som har noe slikt utstyr.

Vi skrudde av det bakre metallpanelet og kunne konstatere at med unntak av hovedkortet og den litt spesielle prosessorkjøleren, er det stort sett benyttet standardkomponenter i denne PC-en.

En ting å merke seg er at både prosessoren og grafikkortet er standard hyllevare, som betyr at du i teorien – med god tid og et par stjernetrekkere – faktisk skal kunne bytte ut både grafikkort og prosessor dersom du skulle ønske dette. Men men husk at fysisk plass, kjøleløsninger og strømforsyningen vil sette begrensninger.

Noe overdreven viftebruk

Datakomponenter trenger strøm for å fungere, og da især under belastning. Ifølge vår veggmåler trekker hele systemet omtrent 40 watt når PC-en er uvirksom og opp mot 170 watt under skikkelige anstrengelser.

Dette genererer en del varme som datamaskinen må bli kvitt – og da er det vifter som må til.

Zbox Magnus ER51060 trekker frisk luft inn gjennom den perforerte toppen og blåser dette ut bak og på venstre side. Dette sørger for at spesielt grafikkortet – som jo er plassert i kubens øvre del – får nok av kjøling, men her skulle vi gjerne sett at Zotac bedre hadde utnyttet det faktum at vifter tross alt kan spinne med variabel hastighet.

GPU-temperaturen holder seg nemlig på et relativt lavt nivå uansett belastning. Selv når grafikkortet ikke har noe spesielt å gjøre, snurrer vifta på omtrent femti prosent av full hastighet. Å ha tretti grader på GPU er fint nok det, men det kan høres relativt godt dersom du har PC-en på pulten – og det er er naturlig plassering for små datamaskiner av denne typen.

Dette er altså ikke en PC som er spesielt egnet for støyallergikere. Vi hadde snarere foretrukket litt høyere temperatur og mindre viftesus – i hvert fall burde det være mulig under lav grafikkbelastning.

Zotac Zbox Magnus ER51060 er en godt ventilert PC.

Men vi var ikke i stand til å finne noen måte å justere dette på i datamaskinens BIOS, der det ellers er mulig å påvirke kjølingen av både prosessor og SSD.

Grafikkortets kjøleprofil gjør at Zbox Magnus ER51060 er langt fra så støysvak som den mindre Magnus EN1070 – rent støymessig minner vårt testeksemplar i større grad om en «voksen» stasjonær PC.

Dette ville vært et mindre problem med et gulvstående tårnkabinett. Ikke bare ville det vært plass til alternative kjølemetoder, men avstanden til ørene ville også vært større. For den lille ER51060 er som nevnt ikke gulvet et spesielt naturlig habitat.

Utmerket til VR, Full HD og litt til...

Detaljerte grafer og resultater fra våre ytelsestester finner du på neste side. Kortversjonen er at denne datamaskinen har et godt balansert ytelsesnivå som passer fint til de fleste oppgaver og spill.

De mest krevende brukerne ville kanskje ønsket seg en sterkere prosessor, men dersom det først og fremst er spillytelse som prioriteres er uansett ikke prosessormusklene spesielt utslagsgivende i de høyere oppløsningene.

Ved spilling av nyere titler trives Zbox Magnus ER51060 best Full HD-oppløsning. Også 1440p fungerer greit dersom det er litt eldre spill eller man ikke trenger skru på de aller mest krevende innstillingene. VR er heller ikke noe problem, men for 4K-gaming bør du se deg om etter en sterkere PC.

Konklusjon

Zotac Zbox Magnus ER51060 er noe såpass uvanlig som en AMD Ryzen-basert mini-PC. Ved å bruke en CPU fra AMD i stedet for et Intel-alternativ og et vanlig grafikkort i stedet for en MXM-«mobilversjon», har Zotac gjort det mulig å få tak i Magnus-modeller til en lavere pris enn vi er vant til.

Men forandringene fører også til at ER51060 har en høyere profil og krever mer kjøling. Den lager også mer støy, uansett belastningsgrad. Med tanke på hvor lite det var å høre fra den Intel-baserte Magnus EN1070, som altså har et enda kraftigere grafikkort, ble vi ærlig talt litt skuffet over Ryzen-utgaven.

Men ikke alle bryr seg så veldig mye om viftesus, og det er altså ikke så veldig mye å sette fingeren på utenom dette. Det meste av tilkoblingsmuligheter og nyere teknologi er på plass i denne Ryzen-boksen. Et unntak er Thunderbolt 3, men der er det uansett ikke så mye utstyr å snakke om ennå.

Ytelsen er ganske godt balansert mellom prosessor og grafikk, men i spill kan den ikke måle seg mot sine slektninger med GTX 1070-grafikk – og da spesielt i høyere oppløsninger enn Full HD. Sånn sett er det verdt å få med seg at Ryzen-boksen også kommer i en utgave med nettopp dette grafikkortet. Da heter den Zbox Magnus ER51070 og koster omtrent 2500 kroner mer enn dagens testobjekt.

Støyallergikere vil ha det bedre ved å ytterligere opp i pris til den Intel-baserte og nå mye omtalte EN1070K. Eller hvis spillytelsen med et GTX 1060 er greit nok: Zbox Magnus EN1060K – om du da får tak i en.

Den største trusselen mot ER51060 kommer nok likevel fra mer konvensjonelt oppbygde stasjonære datamaskiner. For ettersom vi her snakker om en barebone, vil den reelle kostnaden være høyere enn de drøye åtte tusenlappene du må ut med til å begynne med. Plusser vi på 8 GB RAM, en grei 250 GB SSD og Windows 10, nærmer vi oss fort tre høvdinger oppå det igjen.

Så dersom ikke størrelsen betyr så veldig mye for deg, vil du komme klart bedre ut av det med en tradisjonell gaming-PC som gir deg bedre spillytelse og bedre oppgraderingsmuligheter til lavere pris.

Zotac Zbox Magnus ER51060
7
Bra

Zotac Zbox Magnus ER51060

sitat"En kjekk Ryzen-boks som dessverre er plaget av en litt hissig skjermkortvifte."

Fordeler

 • Krysse av
  USB 3.1 Gen 2 og Type-C
 • Krysse av
  HDMI 2.0b og DisplayPort 1.4
 • Krysse av
  Plass til M.2- og 2,5-tommers disk
 • Krysse av
  Liten og enkel å plassere
 • Krysse av
  Nok skjermutganger
 • Krysse av
  Relativt liten og enkel å plassere
 • Krysse av
  Enkelt å sette inn/bytte RAM og disker
 • Krysse av
  Prosessor og grafikkort er standardkomponenter

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke akkurat stillegående
 • Bytt
  Liten størrelse koster
 • Bytt
  Begrensede oppgraderingsmuligheter