Til hovedinnhold

Test: Koss QZ900 – stenger støyen ute

I Norge er Koss mest kjent for de karakteristiske PortaPro-hodesettene. Disse har vært på markedet i mer enn 25 år, men er fremdeles en bestselger. Men Koss produserer også en rekke andre hodetelefoner og øreplugger. Blant annet har de QZ900 i sortimentet, et hodesett med øreklokker og aktiv støyreduksjon.

Motfase

Hodesettet virker ved at det er plassert en mikrofon i hver øreklokke. Disse mikrofonene fanger opp omgivelseslyd som analyseres, hodesettet produserer en motfase og på den måten nøytraliseres lydbølgen før den når trommehinnene.

I teorien skulle det dermed bli helt fritt for bakgrunnsstøy inne i øreklokkene. Men selv om teknologien er kommet langt, så er den ikke helt perfekt. Jevn støy reduseres betraktelig, men den blir ikke helt borte. QZ900 er et lukket hodesett, noe som i seg selv hindrer en del av omgivelseslydene i å nå øret. Men motstøyen klokkene produserer er heller ikke helt lydløs. Dermed skapes en effekt som kan minne om ”dotter i ørene”, eller vakuum, inne i klokkene.

Dette er ikke spesielt for Koss QZ900, men er et gjenomgående fenomen for hodesett med denne typen teknologi. Faktisk er effekten mindre påtrengende med dette hodesettet enn med mange av de andre vi har prøvd.

Virker

Da vi testet hodesettet om bord i et fly, merket vi ikke noe til egenstøy. I stedet merket vi oss at mye av flystøyen ble borte, så vi kunne høre musikk og lydbøker uten å måtte stille volumet plagsomt høyt. Hodesettet egnet seg også godt når vi så film. Med støyfjerningen deaktivert druknet vokalene i flystøy og lydeffekter fra filmen. Med støyfilteret aktivert klarte vi å høre hva som ble sagt.

Design

Hodesettet er enkelt å betjene, ettersom det bare har en knapp. Det er en bryter som lar oss skru støyfilteret av eller på. Når filteret er aktivert lyser en liten rød diode. Ledningen har volumkontroll og 3,5mm plugg i begge ender. Det gjør det enkelt å bytte ledningen om det skulle skje noe med den. Det gjør det også mulig å benytte en kortere kabel kombinert med et håndfrisett med 3,5mm port. Dermed kan vi spille musikk fra mobilen og besvare samtaler uten å drukne i ledning. Vi kan også ta av ledningen, om vi bare vil bruke hodesettet for å holde støyen ute.

Lyd

Lydkvaliteten på hodesettet er det lite å utsette på. Når vi spiller av testsignalet merker vi oss at settet har god gjengivelse av både bass og diskant. Vi kunne nok tenkt oss litt fyldigere mellomtoner, særlig når vi aktiverer støyfilteret.

Men totalinntrykket er at hodesettet leverer et godt lydbilde.

Batteri

Støyfilteret drives av et standard AAA-batteri. For å komme til dette må den ene øreputen løsnes. Vi er ikke så begeistret for å måtte vrenge av polstringen på denne måten. Den kjennes som om vi ødelegger hodesettet, og det er ikke bare å trykke puten på plass igjen. En elastisk kant skal tres over en stiv plastplate.

Vi frykter at flittig batteribytte vil få puten til å strekke seg så den til slutt blir vanskelig å få til å sitte. Men skulle det skje, så er det bare å benytte seg av garantien som følger med. Koss hevder nemlig at settet har livstidsgaranti.

Garantien gjelder selvsagt ikke for batteriet, som kan anses som avskrevet etter ca 50 timers bruk.

Grei pris

Alt i alt er Koss QZ900 et bra hodesett. Det er behagelig å bruke, også over tid, og volumkontrollen på ledningen gjør at vi kan ha spilleren i lomma.

Med en prislapp på drøyt 2000 kroner (nettbutikker) er QZ900 ikke av de billigste med støyfilter, men heller ikke blant de aller dyreste. Vi synes det er et greit forhold mellom pris, kvalitet og ytelse.

Mer om
annonse