Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Corsair Obsidian 800D

Introduksjon

Det som tidligere ene og alene var en minnegigant, er i dag en produsent som markerer seg solid på alle de markedene de berører. Jeg snakker om Corsair, gutta fra solfylte Silicon Valley produserer både minnebrikker, strømforsyninger og vannkjøling.

Det er ikke lange tiden siden Corsair beveget seg inn på vannkjølingsmarkedet, og etter vår vurdering klarte de det ganske bra. Nå er de på vei med sitt første kabinett, for første gang vist frem under Computex, med navnet Obsidian 800D. Selv om enheten ikke lanseres før august/september har de gode ordene så langt vært mange.

Obsidian 800D byr på en rekke spennende funksjoner. Mange Hot-Swap brønner, termiske soner, spesielle kabelgjennomføringer og gode vannkjølingsmuligheter for å nevne noe. Ved første øyekast er det ikke tvil om at dette er et spennende produkt, la oss ta en skikkelig kikk!

Takk til Corsair som sendte kabinettet til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 609 X 609 X 229 mm
 • Materiale: Aluminium, ramme av stål
 • Farge: Sort
 • Modellnummer: CC800DW
 • Utvidelsesplasser 5,25": 5
 • Utvidelsesplasser 3,5": 6 (4 hot swap)
 • Vifter, inkludert: 3 x 140 mm
 • Vifter, ikke inkludert: 4 x 120 mm
 • Ekspansjonsporter: 7+1
 • Hovedkortstøtte: ATX, mATX, EATX
 • Ekstra funksjonalitet: 4 x USB 2.0, 1 x firewire, 1 x hodesett, 1 x mic
 • Strømforsyningsplass: 1, nede

Det står skrevet mer om Obsidian 800D på Corsairs produktsider.

Den øverste av de eksterne brønnene er dedikert til en bryter og et funksjonspanel. Her finner vi alt du skulle trenge av lett tilgjengelige tilkoblinger, slik som fire USB-porter, firewire og lydtilkoblinger. Vårt testkabinett fikk seg dessverre en liten støyt under transport, noe som er grunnen til at lokket ikke sitter skikkelig. Men, med dette riktig montert fungerer det som en fryd. Et lite trykk og lokket frigjøres, og ved å trykke det på plass sitter det godt fast igjen.

Kabinettet er designet som tre separerte rom med tanke på luftflyt. Det ene rommet er den delen der hvor strømforsyningen ligger, det andre er for harddiskene og det tredje er plassen der hovedkortet sitter. Alle disse rommene er godt adskilt, ved hjelp av både metall, plast og gummi. Flere andre produsenter har ført lignende prinsipper, men slik vi ser det har ingen gjort det like godt som Corsair. Det er meget få steder luft kan slippe ut mellom de forksjellige rommene.

Videre kan vi si at kabinettet står på noen solide aluminiumsføtter. Disse skaper god klarering fra underlaget, slik at luften som suges inn i bunn lett slipper inn. Videre kan vi si at det sitter gode støvfiltre på plass, som lett kan fjernes for rengjøring.

Utvendig design

Det første underskrevne hadde i tankene da kabinettet ble tatt ut av esken, var Lian Li. Mitt første kabinett var riktig nok et fulltower fra Chieftec, men kjærligheten ble fort rettet til Lian Lis PC-71 den gangen det kom på markedet. Obsidian har et par likhetstrekk, men det er ikke snakk om stort mer enn den slanke strukturen som raker stolt opp fra gulvet, eller pulten for den del. Kabinettet har fått seg en solid lakkering av den robuste typen, alt i sort. Utsiden er i all hovedsak preget av sortlakkert aluminium, mens innsiden består av mye stål.

Kabinettets fremside holder en ren stil med rette linjer. Funksjonspanelet er skjult bak den øverste brønnen, mens startknappen ligger like ved. Midt på fremsiden ligger det en dør som lett åpnes ved et lite trykk. På baksiden av denne finner vi fire harddiskbrønner med mulighet for Hot-Swap.

Ved første øyekast er ikke baksiden spesielt unik, men etter litt sjekking ser vi at det er flere ting som har lurt seg på plass her. Strømforsyningen skal plasseres nederst, mens de syv ekspansjonsportene med tilførende luftehull gjør det mulig for deg å montere fire massive skjermkort. Luftehullene som er plassert langs hele venstresiden er en del av en stor luftekanal for harddiskene. Luften fra harddiskbrønnene skilles fra hovedkortet ved at den beveger seg bak hovedkortbrettet og ut via disse luftehullene.

Kabinettet er godt utrustet for vannkjøling. Fra utsiden kan det strekkes to vannslanger inn i kabinettet nær toppen. Grunnen til at de er plassert her er nok med tanke på deres egne "Nautilus"-sett, eller andre vannkjølingsprodukter som kan plasseres på toppen av kabinettet. Løsninger som må stå ved siden av kabinettet, slik som Zalman sine Reserator-sett må derimot bruke lengre slanger, men dette vil aldri gi ytelsesproblemer siden vannkjøling skjer i et lukket system. På kabinettets innside finner vi også gjennomføringshull for slanger, noe som gjør intern montering av vannkjøling meget gunstig.

Montering

Før monteringen starter, må begge sidedørene og dekselet i front av. Sidedørene får du lett av ved å trykke på en knapp i bakkant. Ett lite trykk, og døren er fri. Vi har sett flere slike løsninger tidligere, men vi har ikke opplevd noen som har vært så solide som det Corsair viser her. Dekselet som omkranser brønnene i front får du enkelt av ved å dra det til deg fra undersiden og oppover.

Kabinettet kommer ikke med et hovedkortbrett du kan ta ut for enklere montering, så kabinettet må legges pent ned på et bord under de første stegene av monteringen. Har du et helt vanlig ATX-hovedkort, så står avstandsstykke allerede montert i hullene sine.

I hovedkortbrettet er det plassert et hull som enkelt lar det bytte til en tredjepartskjøler uten å ta ut hovedkortet. Hullet kommer også med et lokk, slik at luftstrømmen som går bak ikke skal slippe igjennom. Hullet på vårt testkabinett er derimot ikke stort nok for den nye LGA1366-sokkelen. Kabinettet du har mulighet til å få hjem vil derimot ha et betydelig større hull for akkurat dette, et hull som gir mer enn god nok plass for montering av bakplater til denne og eventuelt nye sokler.

Strømforsyningen skal på plass nederst i kabinettet, men her må du passe litt på. Et fåtall av dagens strømforsyninger har en litt spesiell kontakt for strøminngangen, en kontakt som i dette tilfellet kom i konflikt med kabinettet. "Vingene" på kontakten blir for brede, noe som gjør at strømforsyningen ikke blir liggende riktig. Så godt som alle andre strømforsyninger enn de som produseres av Xigmatek og PCP&C har ikke denne kontakten, og du unngår da problemet. Kablene som kommer ut av strømforsyningen luker du rett igjennom en kabelgjennomføring, for å plassere de bak hovedkortet.

Takket være meget gode og velplasserte kabelgjennomføringer, ser hele maskinen meget proff ut, vi vil egentlig bruke ordet deilig. Alle kablene vi skulle ha på plass, foruten den feite PATA-kabelen fikk vi lurt inn via gjennomføringshullene og bak hovedkortbrettet. Akkurat denne kabelen er lite i bruk den dag i dag, en Sata-kabel ville gjort alt perfekt.

Når man drar strømkabler bak hovedkortet på denne måten, kreves det definitivt noe av kabellengde. Vi opplevde at P8-kontakten ble for kort, men Corsair har lagt ved en forlenger som retter opp i dette. Hovedkort- og PCIe-kontakten rakk akkurat, noe som egentlig bare fikk det hele til å se penere ut.

Det er ikke bare gummiforinger ved kabelgjennomføringene som skjuler det som er av styggdom i oppsettet ditt. Rundt harddiskplassene kan du montere på diverse lokk som ikke bare gjør alt estetisk bedre, men de dirigerer også luften riktig vei. Når det gjelder Hot-Swap-kontaktene, så har Corsair lagt ved egne strøm- og datakabler med vinklede kontakter og perfekt kabellengde.

Harddisker

Harddisken monteres fra utsiden. Dra ut en av brønnene, og skru harddisken på plass. Det er ingen form for vibrasjonsisolering, noe vi gjerne skulle ha sett. En stor oppløfter er derimot at brønnene støtter både 3,5 " og 2,5 " disker, noe som i praksis betyr at du kan ha både SSD-enheter og vanlige harddisker i de samme brønnene.

Optiske enheter

Monteringen av optiske enheter er det ikke noe kluss ved. Disse dyttes på plass fra utsiden, og festes med et lite dytt slik bildet illustrerer.

Termiske egenskaper

Som vi har snakket om på de fire foregående sidene, er Obsidian 800D delt inn i tydelige termiske soner. Plastdeksler og gummiforinger skal forhindre luften i å strømme fritt rundt i kabinettet, men heller ledes ut slik at den ikke varmer opp andre komponenter. Temperaturtestene våre vil vise hvordan dette har fungert i praksis.

Som vi ser ut av tallene gjør Corsair det meget godt, de blir kun slått et lite hakk av Antecs Nine Hundred. En prosessortemperatur på 40 grader, samt en skjermkorttemperatur på 63 grader under last er helt gode verdier. Det store forspranget på systemtemperaturene tolker vi i retningen at det ikke er mye "gammel" luft som flyter rundt over hovedkortet, som igjen varmer opp brikkesettene. Dette er for oss en god indikator på at dirigeringen av luftstrømmene som Corsair har laget, faktisk fungerer.

Støy

Støymessig er kabinettet en fryd. Når vi startet opp maskinen for første gang la vi merke til at viftene snurret sakte, og selv under belastning opplever vi ikke systemets lydnivå som noe annet enn meget lavt. Vi påpekte også tidligere at harddiskbrønnene ikke er vibrasjonsisolert, men vi merker ikke at det er noen vibrasjoner som har forplantet seg utover i kabinettet.

Konklusjon

Hvis det er noe Corsair skal ha skryt for, så er at de virkelig gjør ting skikkelig når de kaster seg inn i et nytt marked. Obsidian 800D er nok et bevis på dette, kabinettet oser av kvalitet, det er spekket med geniale løsninger og kabinettet vil bidra til en kjøligere hverdag.

Ett av hovedpoengene med dette kabinettet er inndelingen av termiske soner, noe som sørger for at varmen fra forskjellige komponenter ikke kommer i kontakt med hverandre. Dette ser ut til å fungere meget godt, for ikke å snakke om at det samtidig ser meget pent ut. Knallgode kabelgjennomføringer i hovedkortbrettet gir innsiden et profesjonelt utsende.

Brorparten av kabinettets harddiskbrønner kommer med mulighet for Hot-Swap, og både på innsiden og utsiden er dette gjennomført meget godt. Kabinettet har også meget gode muligheter for vannkjøling, igjen både på innsiden og utsiden.

Under temperaturtestene presterer kabinettet godt, det plasserer seg som nummer to på våre lister. Statistikken består riktig nok foreløpig kun av fire produkter, men under flere tester viser Obsidian til et solid forsprang.

Det blir vanskelig å trekke frem noen spesielle negative punkter ved dette kabinettet. Det er et lite problem med plassering av enkelte strømforsyninger, men akkurat det gjelder meget få enheter. Det største negative punktet dreier seg ikke om Obsidians utførelse eller kvalitet, men det er rett og slett hva denne kvaliteten koster deg. Rett under 2500 kroner er listeprisen, noe som definitivt ikke gjør dette til et lett kjøp for mange. Etter vår mening får du definitivt det du betaler for, men det koster å være kar.

Kabinettet har en forventet lanseringstid i slutten av august eller starten av september.

+ Hot-Swap
+ Gode termiske funksjoner
+ Muligheter for vannkjøling
+ Solid konstruksjon
+ Meget god kabelkontroll
+ God temperaturytelse


- Pris

Les også
Silverstone SST-GD04B
Les også
Silverstone SST-SG06S
Les også
In Win Maelstrom
Les også
In Win Ammo
Les også
In Win Fanqua
Les også
Silverstone GD03
Les også
Lancool PC-K62
Les også
Chieftec HT-01B
Les også
Silverstone Raven RV02
Les også
Cougar 6XR9SB
Les også
Silverstone Raven RV01
Les også
Cooler Master ATCS 840
Les også
Chieftec Dragon II Miditower Black
Les også
Corsair lanserer kabinett
Les også
NZXT Panzerbox
annonse