Tek.no

Test

Huawei Ideos U8150

23 Nov 2010 11:04

Huawei Ideos U8150

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Nå er Ideos i salg, en modell som har mye til felles med HTC Wildfire, men som ligger rundt 20 prosent lavere i pris.

For ungdom

Huawei lanserer Ideos som en ungdomsmobil, med 2,8 tommer berøringsskjerm. I pakken ligger tre deksler i ganske skarpe farger. Ett er gult, mens de andre to er i metallisk blå og metallisk rosa. Fronten på vårt testeksemplar er sort.


Under skjermen er det fire berøringstaster, to fysiske taster og en rund valgtast.
Volumtastene sitter på venstre side, mens strømbryteren sitter på toppen, der det også er en utgang for 3,5 mm hodetelefoner. På baksiden er det et 3,15 megapiksler kamera uten lys.
De fire berøringstastene under skjermen er fra  venstre en tilbaketast, en menytast, en tast som tar deg til hjemmeskjermen, og en søketast. De samme tastene finnes på for eksempel Samsungs Galaxy Tab, men i en annen rekkefølge.
Valgtasten på midten er omgitt av en smal sølvfarget ring. Du kan bevege deg fra startskjerm til startskjerm ved å trykke på høyre eller venstre side av denne ringen, eller ved å stryke fingeren til høyre eller venstre på skjermen. Vippeknappen kan også brukes om du vil bla opp eller ned i menyer.
Ideos er en av de billigste mobiltelefonene med operativsystemet Android 2.2. Så er den også noe enklere utrustet enn sine viktigste konkurrenter, LG Optimus One, HTC Wildfire og Samsung Galaxy 3.

Skjerm

Ideos har kapasitiv skjerm. Det betyr at du kan kontrollere den med lette berøringer, noe som gjør den mer fingervennlig enn mobiltelefoner med resistive trykkskjermer.

Skjermen er likevel et av telefonens svakeste punkt. Størrelsen på beskjedne 2,8 tommer er mindre enn på de nevnte konkurrentene, som alle har skjermer på 3,2 tommer. Galaxy 3 og Optimus One har i tillegg høyere skjermoppløsning.

Den lave skjermoppløsningen på Ideos gjør at tekst ser litt uklar ut, og at opplevelsen av nettleseren ikke blir riktig så god som på telefoner med mer høyoppløste skjermer. Det samme gjelder selvsagt også om du vil se bilder eller film på telefonen.

Virker solid

Vårt totalinntrykk av designen er bra. Telefonen ser litt simplere ut enn for eksempel HTC Wildfire, som er litt tynnere, en del bredere og har metallramme rundt skjermen. Ideos er av plast med et deksel i en kraftig farge.

Delene har god finnish, og det er ikke noe knirk i chassiset.  

Standard Android
Brukergrensesnittet på Ideos er standard Android 2.2 uten andre endringer fra Huawei enn et alternativt tastatur. Det betyr blant annet at du har fem startskjermer du kan plassere ikoner, miniprogrammer og snarveier på. Her er ikke noen ekstra startsider plassert over eller under hovedskjermen, og du kan heller ikke legge til ekstrasider, slik som på Huaweis første Android-mobil, U8230.
Årsaken til at Huawei har valgt å ikke bruke sine egne menyer skal være ønsket om å komme tidlig ut med en modell som har Android 2.2, som er den nyeste tilgjengelige versjonen av operativsystemet.

Tastatur

Den kapasitive skjermen er presis. Selv om qwerty-tastaturet blir trangt, så går det greit å skrive på det. De to tastaturene du kan velge mellom er ”Skjermtastatur” (qwerty) som følger med Android,  og ”TouchPal”, som er Huaweis egen løsning.

Vi ser ikke den helt store forskjellen på qwerty-tastaturene, utover at TouchPal har en eneste norsk bokstav. Det er bokstaven ”æ”, som vi finner ytterst til høyre på midterste rad. De siste norske tegnene henter du ved å trykke og holde på A eller O. Standardtastaturet har ingen norske tegn.

Telefonen har ikke Swype (teksting via strøk),  men du kan hente frem et virtuelt T9-tastatur eller et tastatur med to bokstaver på hver tast ved å stryke over tastaturet.  Pussig nok er det bare bokstaver og noen tegn, men ingen tall på T9-tastaturet.

For å få frem tallene må du bytte til tall-tastatur ved å trykke på tall- og symboltasten. Da får du frem ett talltastatur som du kan trekke opp med fingrene slik at flere tegn og symboler kommer til syne.

Uansett hvilket tastatur du velger, så finner du en tast som lar deg hente opp smilefjes så du enkelt kan pynte på meldingene dine med små grønne Androider.  Om mottakeren ikke har en Android-mobil, vil ikonene se ut slik de vanligvis gjør på mobiltelefoner, eller de vil bli gjort om til tegn.

Prosessor

Prosessoren i Huawei Ideos er den samme som sitter i HTC Tattoo og HTC Wildfire. Dette er telefoner som kjører Android 1.6 og Android 2.1. Med Android 2.2 oppleves Huawei Ideos som raskere enn de andre modellene med samme prosessor.
Applikasjonene som er lagret på telefonen tar hensyn til at målgruppen er unge mennesker. Her er det lagt vekt på sosiale tjenester, i tillegg til at du kan følge den siste utviklingen i X-faktor via en egen applikasjon.  Wimp og Spotify er ferdig installert.

Allsidig

Men Ideos har mange egenskaper som gjør den anvendelig også for den som ikke definerer seg som ungdom. Du kan blant annet bruke Dockuments to Go for å lese dokumenter og du kan synkronsiere e-post mot Exchange server.

Du kan surfe på nett via mobilt Internett med turbo-3G, eller via Wi-Fi. Og trenger du internettforbindelse fra en PC, så kan Ideos settes opp som en trådløs Wi-Fi-ruter og dele 3G-tilkoblingen.

Huawei har levert det meste av modemer for mobilt Internett på det norske markedet, så at telefonen løser denne oppgaven bra kommer ikke som noen overraskelse.

Telefonen har også applikasjoner somTV2-sporten, TV-guide, Yr.no og YouTube, i tillegg til Gule Sider, Canon utskriftsprogram (bare bilder) og Norgeskart. Sistnevnte er et topografisk kart uten navigasjonsmuligheter ut over å finne egen posisjon.

Tilleggsprogrammene er alle gratisprogrammer som du selv kan laste ned på en hvilken som helst nyere androidmobil.

Kamera

Kameraet i Huawei Ideos er ikke mye å skryte av. Du kan selvsagt ta bilder med det, og bildene kan du dele på en rekke forskjellige måter. Men bildekvaliteten ligger en del tilbake for de beste kameraene i 3-megapikslerklassen.

Når vi åpner bildegalleriet får vi anledning til å dele bildene via Bluetooth, Canon EPP, E-post, Facebook, G-mail, MMS, Picasa eller Twitter.

Video
Men om stillbildene ikke er helt på høyden, så står det enda verre til med videokvaliteten. Her hakker bildet nesten som på et overvåkningskamera fra 80-tallet.  Her er et lite videoklipp filmet i godt lys på høyeste kvalitet og lastet direkte til YouTube. Legg merke til at bildet er rosa på midten, det er uskarpt og det takler bevegelser svært dårlig:

Musikk

Huawei Ideos fungerer også som MP3-spiller. Ørepluggene som følger med er ikke mye tess, men om du bruker et vanlig hodesett uten for høy motstand, så blir lyden omtrent som på andre mobiler i denne prisklassen. Vi savner muligheten for å kunne stille lydbildet manuelt, men telefonen har ikke noen form for equalizer eller forhåndsvalg.

Å bla i album eller sanglister går raskt. For den som vil plage sine omgivelser med hermetisk musikklyd, så er det mulig å spille ganske høyt på telefonens innbygde høyttaler. Men pent låter det ikke.

Film og TV

Om du vil kan du se film på den 2,8 tommer store skjermen. Ideos støtter flere filformat, emn ikke DivX, som er det mest brukte formatet blant fildelere.

Vil du se TV har NRK en bra mobiltjeneste som gir brukbar opplevelse på Ideos, enten du ser TV via mobilnettet eller Wi-Fi-tilkobling. Du kan også se filmklipp fra YouTube eller andre nettsteder. Nettleseren i Huawei Ideos støtter Adobe Flash 10.1.   

Samtaler

Som mobiltelefon er Huawei Ideos helt grei. Lyden er god. Telefonmenyen åpnes med et trykk på den grønne samtaletasten, eller ved at du trykker på rørsymbolet nederst på startskjermen, og du kan raskt søke i adresseboka ved å trykke på det lille forstørrelsesglasset under skjermen mens kontaktlista er aktivert. Men kontaktlista inneholder ikke koblinger til sosiale medier, slik det gjør på en del andre mobiltelefoner.

Ved samtale kan du enkelt aktivere høytalende-funksjonen, og da har nok den innbygde høyttalerens relativt kraftige lyd mer for seg.

Batteri

Batterikapasiteten er omtrent som på andre telefoner i denne klassen. Bruker du mobilen mye, eller har du GPS aktivert, så tømmes batteriet ganske raskt. Om du vil oppnå optimal batterikapasitet må du skru av 3G og Wi-Fi, samt stenge av for tjenester som bruker GPS for å lokalisere deg. Husk at flere programmer gjør dette uten at de nødvendigvis er programmer du vil tro bruker posisjoneringsdata.
Når dette er stengt av og telefonen er påslått men ikke i bruk, kan batteriet ved optimale dekningsforhold vare i opp til 12 dager.
Alternativer
For den som ønsker seg en rimelig Android-mobil finnes det noen alternativer det kan være lurt å vurdere. Ett av dem er Sony Ericsson X8, som har 3 tommer skjerm med høyere oppløsning. Du må imidlertid vente på en oppdatering før den får Android 2.2.
Prisen på denne er omtrent den samme som på Ideos.
Samsung har lansert Galaxy 3, som er en mobiltelefon med bedre spesifikasjoner enn Ideos både når det gjelder skjerm og kamera. Skjermen her måler 3,2 tommer. Denne modellen koster litt mer enn Ideos.
Litt dyrere er også HTC Wildfire. Også denne har større skjerm og bedre kamera, i tillegg til at den ser atskillig mer elegant ut.
LGs alternativer er LG Optimus One og GT540. Også dette er enkle androidmobiler som gir mye for pengene. Optimus One kjører Android 2.2 slik også Ideos gjør.
Finn beste tilbud på Huawei Ideos U8150 i vårt prissøk.