Test

Beauty and the Blu-ray

Anmeldelse

Historien om den bortskjemte og ufordragelige prinsen som blir forhekset om til et monster har nå kommet ut på Blu-ray. I gamledagers Frankrike lever Belle i en liten landsby og drømmer om en tilværelse utenfor det kjedelige og enkle livet på landet. Via en rekke omstendigheter befinner hun seg på slottet til den forheksede prinsen, men ser bare et uhyre. Kan Belle klare å se udyrets indre skjønnhet og bryte forhekselsen?

Tradisjonelle folkeeventyr og Jeanne-Marie Le Prince de Beaumonts versjon La Belle et la Bête fra 1756 danner rammeverket for denne helaftens Disney-klassikeren som kom ut i 1991. Regissørparet Gary Trousdale og Kirk Wise skapte med Skjønnheten og udyret en av Disneys største suksesser, både kommersielt og kritisk. Filmen spilte inn rundt 380 millioner dollar internasjonalt til et budsjett på 25 millioner.

Les også: Blu-ray-utgivelser i november

Nostalgi

Skjønnheten og udyret er et klassisk eventyr som passer ypperlig inn i det som kalles Disney-renessansen som begynte med Den lille havfruen i 1989. Etter en periode med interne stridigheter, kreative kriser og kommersielle nesten-fiaskoer på 80-tallet, begynte Disney rundt tiårsskiftet å produsere filmer basert på velkjente eventyr igjen med høye budsjetter og den klassiske Disney-streken. En rekke herlige eventyr fulgte, med Løvenes konge, Aladdin og Skjønnheten og udyret blant de mest hyllede.

Alt med Skjønnheten og udyret er koselig og nostalgisk – tegnefilmen besitter en type magi som nesten bare Disney på sitt beste klarer å fremskape, med en trygg atmosfære, sjarmerende animasjonsstil, sømløs narrasjon, friske musikalnumre og en fin balanse mellom hyggelig/skummel som ikke vil skremme barna.

Ekte stemmeskuespillere

Skjønnheten og udyret ble lagd i en tid der Disney og andre animasjonsstudioer ennå ikke hadde fått det for seg at de nesten utelukkende skulle bruke kjendiser som stemmeskuespillere. De mindre kjente stemmeskuespillerne og tidvise operasangerne Paige O'Hara, Robby Benson, Richard White og Jerry Orbach står heller bak den glimrende rollebesetningen, mens det mest kjente navnet vi får er Angela Lansbury – kjent fra TV-serien Murder She Wrote (Jessica Fletcher på norsk). Denne filmen hadde også vært utenkelig uten bidrag fra fantastiske stemmeskuespillere som Tony Jay som spiller den onde Monsieur D'Arque.

Disney har med andre ord fokusert på å fortelle en historie på en best mulig måte, uten å selge sjela si til kjente-fjes-hysteriet som dukket opp senere. Resultatet er en film som er så hyggelig å se og høre at den passer ypperlig for hele familien, fra de minste til de godt voksne. Filmen sprudler av fortellingsglede, til tross for sitt klassiske – og noen vil si klisjéfylte – format. Det er ingenting i veien med klisjeer når de blir levert på en såpass solid og glimrende måte som i denne filmen, hvor vi kan spore kvalitet i alle nivåer og aspekter.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Skjønnheten og udyret er en av de beste Disney-klassikerne med sin bunnsolide kvalitet i alle lag, iblandet med en sjarm som Disney kan være mestere til å få til når de vil. Her har vi endelig fått den helaftens tegnefilmen for store og små på en glimrende Blu-ray-utgivelse, og det er egentlig bare å løpe og kjøpe!

Ikke glem å lese om det tekniske eller å se på skjermbildene!