Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy A3

Samsung Galaxy A3 gir bedre kvalitetsfølelse enn fjorårets toppmodeller fra selskapet

Premium-design i mellomklassen.

Innledning, design og praktisk bruk

Etter å ha tviholdt på plastmaterialer siden de lanserte sin første mobiltelefon, ser det omsider ut til at Samsungs designavdeling har åpnet for hardere saker. Selskapets 2015-flaggskip Galaxy S6 og Galaxy S6 Edge kom begge med Cornings solide Gorilla Glass 4 både foran og bak.

Oppgraderingen av byggematerialer gjelder imidlertid ikke bare telefonene øverst i hierarkiet, men også telefonen vi nå har inne til test: Galaxy A3.

Unibody i aluminium

Galaxy A3 er, sammen med storebror Galaxy A5, Samsungs første Galaxy-telefon med unibody-design, som kort fortalt innebærer at det ikke finnes noen avtagbare deksler – her får du étt stykke.

Fronten er heldekket av glass, mens kantene og baksiden av telefonen består av aluminium. Helt glatt er telefonen ikke: volumtastene, av- og på-tasten og kameralinsen bygger alle en millimeter og to ut fra overflaten, uten at det er noe vi skal sutre over.

Galaxy A3 har fått unibody-design, og Samsung har kvittet seg med plasten til fordel for aluminium. Det gjør underverker for kvalitetsfølelsen. (Foto: Marius S. Eltervåg). Foto: (Foto: Marius Sørland Eltervåg, Tek.no)

Kombinasjonen av glass og aluminium smeltet sammen i unibody-design er en sikker og velutprøvd løsning vi har sett jevnlig fra andre produsenter i flere år, så vi skal på ingen måte påstå at det er noe revolusjonerende her. At man ikke finner opp kruttet på nytt trenger heldigvis ikke være negativt, og du sitter tross alt igjen med en mellomklassetelefon som gir langt bedre kvalitetsfølelse enn selskapets toppmodeller i fjor.

God, lavoppløst skjerm

Den 4,5 tommer store Super AMOLED-skjermen i Galaxy A3 serverer både god fargemetning og klart bilde. Ikke like klart som på toppmodellene med 1080p-oppløsning, riktignok – oppløsningen stopper på 960 x 540 piksler.

Nå skal vi være nøye med å understreke at skjermen oppleves som god i daglig bruk, og egner seg bra til både spill, film og surfing.

Skjermen har ikke de kvasseste spesifikasjonene, men er likevel god. Foto: (Foto: Marius Sørland Eltervåg, Tek.no)

Telefonen leveres ellers med 16 GB interminne, så selv etter at operativsystem og diverse Samsung-dilldall har forsynt seg av ca 6 GB har du grei plass til multimediefiler som film, musikk og bilder.

Det er også gjort plass til MicroSD-kort, noe som slett ikke er noen selvfølge lenger. Ifølge Samsung støtter telefonen kort med kapasiteter opp til 64 GB.

Spreking

Bak dekslene på Galaxy A3 finner du Qualcomms medium høyt spesifiserte systembrikke Snapdragon 410, som inkluderer en firekjernet 1,2 GHz-prosessor og grafikkbrikken Adreno 306. Det er også gitt plass til 1,5 GB arbeidsminne (RAM).

Dette er nok til å gi en smidig bruksopplevelse samme hvilke funksjoner du bruker, og vi opplevde ingen tilfeller av treghet eller annet irriterende spetakkel i testperioden.

Galaxy A3 har medium kraftig maskinvare, men er også lettdrevet. Foto: (Foto: Marius Sørland Eltervåg, Tek.no)

En heldig bieffekt av medium spesifisert skjerm og maskinvare er at det trengs mindre strøm for å drive godsakene. Når batteriet i tillegg har såpass høy kapasitet som 1900 mAh ble resultatet at vi fint gikk to dager mellom hver lading gjennom testperioden.

Ytelsestestene finner du på neste side »

Android 4.4.4 KitKat

Galaxy A3 er ikke blant de prioriterte telefonene som allerede har fått Android 5.0 Lollipop, og kjører i skrivende øyeblikk på versjon 4.4.4 KitKat. Dette betyr at du blant annet går glipp av lokasjonsbevisste sikkerhetsfunksjoner, animerte ikoner og andre nyheter.

Samsung har som vanlig maskert Android-systemet med sitt egenutviklede TouchWiz-grensesnitt, som gjennom noen år med prøving og feiling har nådd omtrent samme nivå av brukervennlighet som originalmenyene.

Mange muligheter, greie bilder

Galaxy A3 har et kamera som tar stillbilder i opp til 8 megapiksler, og den kan filme i 1080p-oppløsning. I tillegg finner du et frontkamera som tar bilder i fem megapikslers oppløsning.

Galaxy A3 har fått et greit kamera. Foto: (Foto: Marius Sørland Eltervåg, Tek.no)

Samsungs kameraprogramvare kommer med en lang liste moduser. Den ene lar deg holde inne kameraikonet for å ta seriebilder, for så å sette bildene sammen til en GIF-animasjon, mens en annen tar opp lyd i ni sekunder etter du har tatt et stillbilde. I tillegg har du de vanlige modusene som HDR (sette sammen flere eksponeringer til én fil for å få mer data i bildet), sportsfunksjon (maks lukkerhastighet) og så videre.

Galaxy A3 har fått ganske så standard optikk, og bildekvaliteten er helt ok, uten at du kommer til å imponere noen. Som hverdagskamera vil dette uansett være godt nok for de fleste.

Under kan du se eksempelbilder tatt med telefonen, eller du kan gå direkte til neste side for å se ytelsestestene og lese konklusjonen.

Ytelsestester og konklusjon

Ytelsestester

Vi har sendt telefonen gjennom de vanlige ytelsestestene, der den som forventet ikke kan konkurrere med de dyrere modellene.

Her er det viktig å understreke at dette ikke betyr at den føles tregere – målt og opplevd ytelse er to vidt forskjellige ting.

Geekbench 3 er en multiplattform test som måler generell ytelse, mens 3D Mark måler ytelse med fokus på spill. Antutu måler også generell ytelse.

Konklusjon

Galaxy A3 er Samsungs første Android-telefon med unibody-design, og selskapet har også kastet plasten på dør. Istedenfor består telefonens ytre hovedsaklig av aluminium og glass, og det merker du godt. Faktisk gir denne mellomklassemodellen bedre kvalitetsfølelse enn samtlige toppmodeller Samsung sendte på markedet i fjor.

Og det er ikke bare designen som fungerer her. Skjermen er god til tross for noe lav oppløsning, maskinvaren er kraftig nok til å drive sakene uten hakking og annet hat, mens lydkvaliteten er god både når du hører på musikk og når du ringer.

Teknologi skranter det heller ikke på, kameraet er funksjonsrikt og tar greie bilder, og vi finner i grunnen ingen store svakheter å sette fingeren på.

Det er altså klart at du får mye for de 2700 kronene du må ut med for denne telefonen, så om du er ute etter en liten og nett mobil med bra design er det absolutt verdt å vurdere Galaxy A3.

Den er imidlertid ikke uten solide konkurrenter i klassen under 3000 kroner. Nokia Lumia 735 gir deg en særdeles god pakke for pengene, med en prislapp på under 2000. Det forutsetter at du ikke krever Android, da denne kjører Windows Phone 8.

Les testen av Lumia 735 »

Honor 6 er også en sterk kandidat, og gir deg noen hakk kvassere spesifikasjoner på de fleste punkter, til samme pris. Vi nølte ikke med å kalle den årets beste kjøp i november i fjor, enkelt og greit fordi du får veldig mye for pengene.

Les testen av Honor 6 »

Ellers har både Sony og LG hver sin aggressive konkurrent på vei med henholdsvis Xperia M Aqua, som skal komme i norske butikkhyller iløpet av mai, og Spirit, som skal være på markedet i disse dager. Begge telefonene lander på under 2500 kroner.

Les sniktitt på Sony Xperia M Aqua »

Les sniktitt på LG Spirit »

Les også
Her er Samsungs nye og oppgraderte Galaxy A-serie
Les også
Nå kan du snart kjøpe klapptelefon med Android
Les også
Samsung Galaxy A7: Slik er Samsungs metallmobil
Les også
Metallrush fra Samsung
Les også
Samsung Galaxy A5 og A3 har metall overalt
Mer om
annonse