Tek.no

Test Sony UBP-X800

Sonys nye 4K-Blu-ray er nesten perfekt

Men vi savner én funksjon.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
22 Juni 2017 06:00

Stadig flere har fått seg en TV som takler 4K-signaler. Men skal du ha innhold i denne oppløsningen, er det ikke fullt så mye å velge blant. Enten kan du ty til titler via strømmetjenester som Netflix, eller gå for fysiske plater i form av den nye UHD-Blu-ray-standarden.

Her begynner det etter hvert å bli en del filmer å boltre seg i, og flere titler er på vei til butikkhyllene.

Modellen vi nå har fått inn til test, har fått navnet Sony UBP-X800, og er selskapets første forsøk på en spiller som gir deg 4K. Prisen på denne spilleren ligger rundt 3700 kroner.

Enkel men robust

Spilleren har rene linjer og en tøff overflate.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ut av esken er det en ganske tøff spiller som møter oss. Den har ingen spradene vinkler eller spesiell utforming, men et tradisjonelt utseende med en liten vri.

Overflaten er nemlig litt ruglete over og under den blanke overflaten i midten av spilleren. Dette glasset brer seg også ut på sidene av spilleren.

Utover dette er spilleren ganske enkel, hvor du kun har to knapper på den ene siden. Den ene er av- og på-knappen, mens den andre er for å løse ut plate-skuffen.

Har det du trenger av tilkoblinger

Denne er også enkel når det kommer til tilkoblingsmulighetene.

Det er ikke flust med tilkoblinger, men har det de fleste trenger.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

På baksiden av spilleren er det ikke mange alternativene du har, men likevel nok for de aller fleste.

Først og fremst har spilleren to HDMI-utganger. Den ene kobles til TV-en, mens den andre kun sender ut lyd, i tilfelle du vil koble den til forsterkeren din.

Skulle du heller trenge å hente lyden ut på andre måter, har spilleren også en koaksial-utgang. Utenom dette er det ikke flere porter på baksiden av spilleren annet enn en nettverksport. I tillegg har enheten innebygget støtte for trådløst nett.

Enkel å bruke

Menyen på spilleren er enkel og grei.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Spilleren viser seg å være veldig enkel i bruk, og en rekke populære apper ligger forhåndsinnstilt når du skrur den på for første gang. På fjernkontrollen har du i tillegg en egen Netflix-knapp som lar den åpne appen uten å gå via menyen først.

Fjernkontrollen er ganske liten og kompakt. Den har en tradisjonell utforming som vi har sett på mange Sony-produkter, hvor kontrollen er ganske stor, med gummierte trykknapper som har en god respons. Ikke veldig lekker å se på, men helt klart funksjonell.

Menyen i seg selv er grei og oversiktlig. Spilleren er ikke like lynrask til å navigere rundt som de beste spillerne vi har testet, men den er heller ikke så treg at det er noe stort problem.

Spilleren kan fint brukes som en mottaker fra mobilen din, og du kan koble de to sammen via for eksempel Bluetooth.

Fjernkontrollen er ikke den spenstigste, men får jobben gjort.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

En ting vi gjerne kunne tenkt oss var bedre kommunikasjon mellom fjernkontrollen og spilleren. Med teknologien Sony bruker er du avhengig av å ha spilleren i syne for at kontrollen skal fanges opp, og innimellom trengs det i tillegg litt fin-sikting før kommunikasjonen er optimal.

Her hadde en radio-sender vært bedre, slik at du hadde hatt muligheten til å gjemme unna spilleren i et skap eller lignende.

Bildekvalitet

Det aller viktigste testkriteriet vårt er selvfølgelig bildekvaliteten. Sony har ved flere anledninger visst at de behersker bildebehandling på en mesterlig måte – senest med sin nye, smekre OLED-TV – og X800 er intet unntak.

Spesielt må vi trekke frem fargene som Sonys nye blu-ray-spiller klarer å levere. De er levende og innbydende, og balanseres mesterlig på kanten til å bli for mye av det gode. Spesielt når vi fyrer opp testplaten vår, Planet Earth II, leverer denne spilleren farger av ypperste klasse.

USB fremsideUSB-porten finner du på fremsiden av spilleren.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtidig må vi si at også mørke scener fremstilles på en suveren måte. Om vi ser nøye etter i mørke scener med mye detaljer, skilles de ulike graderingene godt fra hverandre. Dette er fullt på høyde med de aller beste spillerne vi har testet hittil.

Spilleren er også god når det kommer til materiale som har vanlig HD-oppløsning. Her oppskaleres innholdet slik at skarpheten og fargene blir bedre enn utgangspunktet.

Det er dog ett problem med denne spilleren: Den støtter ikke Dolby Vision. Hadde den hatt det hadde du virkelig vært framtidssikret.

En god lydkilde

Det er ikke bare på bildekvalitet at denne spilleren viser muskler mot konkurrentene. Den er også meget god når det kommer til lyden – en av de aller beste vi har testet.

Lyden den serverer deg er ikke farget i nevneverdig grad, men gjengir musikk nøytralt og ærlig. Som CD-spiller fungerer den overraskende godt til prisen du betaler. Vi tester med et par av test-skivene våre, og resultatet er en gjengivelse som byr på godt med detaljer. Spilleren støtter også Super Audio CD og DVD-Audio for deg som trenger det.

Denne spilleren har støtte for det aller meste av lydformater til film. Blant annet kan den skilte med støtte for Dolby Atmos, en av de nyeste formatene du kan ha hjemme i stuen din.

Konklusjon

Er du på jakt etter en Blu-ray som kan servere deg 4K til en grei pris, er X800 fra Sony noe du burde se nærmere på. Her har nemlig Sony klart å lage en totalpakke som er den beste vi har testet av slike spillere.

Bildekvaliteten denne spilleren leverer er fra øverste hylle, hvor Sony nok en gang viser at de har god kontroll på bildebehandling. I alle ledd holder denne spilleren kontroll på detaljer og farger, være seg om du ser 4K-innhold med HDR, eller om du ser på tradisjonell HD.

Sonys nye UHD Blu-ray er et anbefalt produkt
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtidig har denne spilleren god lyd for å komplimentere bildekvaliteten. Her får du en spiller som tygger unna det meste av formater, og som fint kan tjenestegjøre som CD-spiller i tillegg til å gi deg knakende gode filmopplevelser.

Spilleren har godt med apper installert, og er enkel å bruke. Riktignok er fjernkontrollen avhengig av å treffe presist for at spilleren skal reagere, men kontrollen er kjapp i responsen.

Skal vi sette fingeren på noe om Sonys nye spiller, må det være at den ikke takler Dolby Vision-formatet. Med dette på plass hadde nok denne spilleren luktet på toppkarakteren.

Likevel er det ingen grunn til å ikke anbefale deg denne spilleren. Dette er et trygt og godt kjøp. Likevel er det greit å ha Samsung sin spiller i baktankene. Den yter omtrent like godt, og koster nå under 1700 kroner fordi den erstattes av en ny modell.

Anbefalte alternativer

Sony UBP-X800
9
Imponerende
Anbefalt

Sony UBP-X800

sitat"Dette har blitt vår nye favoritt-Blu-ray"
 • Krysse av
  Meget god bildekvalitet
 • Krysse av
  Meget god lydkvalitet
 • Krysse av
  Enkel i bruk
 • Krysse av
  Kurant med innganger
 • Krysse av
  Godt med formatstøtte
 • Bytt
  Støtter ikke Dolby Vision
Les også
Sony slipper 4K-Blu-ray-spiller som ikke koster skjorta
Les også
Denne Sony-spilleren skal gi deg både 4K og HDR
Les også
Dette er Sonys første 4K-Blu-ray-spiller
annonse

Les også