Tek.no

Test Asus ROG Zephyrus G14

Asus har hivd ut Intel – var det lurt?

Vi tester verdens første spillbærbar med 7-nanometers AMD-prosessor.

Denne 14-tommeren pakker masse krefter på liten plass.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Oppdatering 07.05.2020: Asus har bekreftet til oss at de har funnet (enda) en feil i sin GameFirst-programvare. Denne starter automatisk med Windows og kjører i bakgrunnen på alle selskapets ROG G14-maskiner. Ifølge selskapet fører GameFirst til kraftig redusert batteritid, slik vi rapporterte om i vår test. Vi har avslått forespørselen om å teste maskinen på nytt uten GameFirst aktivert, men avventer en oppdatering som er rullet ut til alle kunder via oppdateringsprogramvaren på maskinen. Asus har foreløpig ingen dato for denne oppdateringen.

Den ser så uskyldig ut, Asus’ kompakte spillbærbare ROG Zephyrus G14. Den danner likevel spydspissen i en krig som akkurat har blusset opp igjen med full styrke mellom prosessorgigantene Intel og AMD.

For på innsiden av G14 har Asus gjort noe som nærmest var utenkelig for bare kort tid siden. De har skyflet ut prosessorløsningen fra Intel, markedslederen gjennom mer enn et tiår, til fordel for en ny løsning fra deres stadig mer innpåslitne «lillebror» AMD.

Forklaringen er at AMD nylig har gjort tidenes «comeback» i stasjonære maskiner med sine Ryzen-prosessorer, mens Intel har stagnert.

Om AMD lykkes med sine Ryzen-prosessorer for bærbare maskiner er det gode nyheter for alle. Tøffere konkurranse betyr jo som oftest bedre ytelse og lavere pris.

Nå skal vi ikke hevde G14 i seg selv er rimelig, men så er ikke det hovedpoenger med den heller. Asus hevder nemlig maskinen er verdens kraftigste 14-tommer.

Det er i så fall imponerende ettersom både vekten og tykkelsen også er svært beskjeden.

Vi har selvsagt sjekket påstanden til Asus, og etter flere runder på testbenken vår må vi gi dem rett i at dette er kraftige greier. Kanskje verdens kraftigste greier på 14 tommer, rett og slett.

Hemmeligheten her er både den nevnte Ryzen-prosessoren fra AMD, men også kombinasjonen med grafikk fra Nvidia som skal ha æren for at G14 takler både de nyeste spillene og tunge prosessorlaster.

Så er dette en maskin du fint kan kjøpe for ytelsen dens? Så absolutt. Men en bærbar er så mye mer enn ytelse. Den er skjerm, tastatur, pekeplate, støykilde(?), og den skal være med deg dit du er. Takler den alt dette også?

Under får du historien om hvordan Asus og AMD treffer spikeren på hodet når det kommer til ytelse, men likevel får oss til å tvile på om det er lurt at du hopper på den første lasten med G14 som sendes ut fra butikkene i mai. For vær advart: på vår testmodell fant vi rusk i maskineriet.

Asus ROG Zephyrus G14
5.5
Middelmådig

Asus ROG Zephyrus G14

sitat"Full av potensiale, men her er det fremdeles rusk i maskineriet."
 • Krysse av
  Prosessorytelsen setter ny standard i klassen
 • Krysse av
  Høy grafikkytelse
 • Krysse av
  Rask og jevn skjerm med fine farger
 • Krysse av
  Godt og stille tastatur
 • Krysse av
  Funksjonsrik og presis pekeplate
 • Krysse av
  Svært lett og kompakt
 • Krysse av
  God lyd
 • Krysse av
  Sømløs oppstart og pålogging
 • Bytt
  Skuffende batteritid
 • Bytt
  Viften går alltid, tidvis med uforklarlig mye støy
 • Bytt
  Ytelsen kan "låse" seg på lavt nivå
 • Bytt
  Plastlokket buer ut
 • Bytt
  Ikke ideell plassering av porter
 • Bytt
  Har ikke kamera
 • Bytt
  Amerikansk tasteoppsett og ujevn bakbelysning

Rå prosessorytelse

Ettersom den store nyheten i ROG Zephyrus G14 er ytelsen den pakker inn i et kompakt 14-tommers format er det denne vi begynner med.

Og som vi hintet til: for en ytelse! Vi har ikke engang testet toppkonfigurasjonen i G14-serien til Asus, men en mellomkonfigurasjon med Ryzen 7–4800HS-prosessor og Nvidia GTX 1660 Ti-grafikk.

For dem som ikke er så inne i prosessorer kan vi fortelle at 4800HS i vår maskin til rett under 20 000 kroner byr på hele 8 kjerner og 16 tråder.

Den er basert på AMDs Zen 2-arkitektur, noe som kort oppsummert betyr at prosessoren har tatt syvmilssteg i retning av å tette gapet som tidligere eksisterte mellom AMDs og Intels prosessorer når det kom til spillytelse. Dette er både takket være den moderne produksjonsteknikken som tillater høyere klokkefrekvenser, men også selve arkitekturen som leverer en økning i antall instruksjoner prosessoren kan utføre per klokkesyklus på rundt 15 prosent!

I tillegg nyter AMD godt av deres tidligere kjente forsprang når det kommer til svært prosessorintensive arbeidslaster som videoredigering, eller kanskje mer typisk: strømming. Med flere prosessorkjerner er det lettere å gjøre flere krevende ting samtidig uten stort ytelsestap.

Om du kikker på grafene våre kan du se hvordan G14 i prosessorytelse leder an mot (omtrent) tilsvarende prisede Acer Predator Triton 500 som vant vår samletest av spillbærbare med kraftigere RTX 2060-grafikk i fjor sommer. Til tross for svakere grafikkløsning i G14 tetter den nesten gapet til Triton 500 i spillmålingene våre. Det skyldes den langt høyere prosessorytelsen hos dagens testmaskin. Både for fler- og enkeltkjernet ytelse.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Dårlig batteritid

Det er ett element vi ennå ikke har berørt hos den nye Ryzen-prosessoren.

Energieffektiviteten.

På papiret skulle Ryzen-prosessorer fra AMD kunne matche det konkurrenten Intel har å tilby. Den er nemlig bygget på en svært effektiv såkalt 7-nanometerprosess. I tillegg til høyere klokkefrekvenser gir dette lavere strømforbruk og mindre behov for kjøling.

Men, dessverre klarer vi bare ikke gjenskape Asus’ i utgangspunktet troverdige estimater for batteritid. Ikke på langt nær faktisk. Asus skriver om nærmere 11 timer på sine nettsider, mens vi maksimalt klarer å tyne 5 timer og 50 minutter ut av maskinen på ett av våre totalt fire forsøk.

På de andre forsøkene målte vi knapt tre til tre og en halv time. Og dette er etter at vi virkelig har forsøkt alt av innstillinger både i Asus’ strømstyring- og ytelsesapp «Armoury Crate», AMDs Radeon-valgpanel, Nvidias GeForce Experience-panel og Windows’ innebygde strøminnstillinger.

Med et batteri på relativt høye 76 wattimer – og alle forbedringene hos Ryzen-prosessoren – tror vi noe er galt et sted. Vi mistenker at synderen ikke er AMDs prosessor, men Asus, som i tillegg til å ha snekret sammen maskinen har kodet strømstyringsprogramvaren til prosessoren.

Allerede tidlig i vår testing kom vi over en feil i «GameFirst», et av de mange Asus programmene som ligger i bakgrunnen og jobber. Dette var ekstremt ivrig og førte til konstant 10–15 prosent prosessorutnyttelse. Asus ordnet en hasteoppdatering for oss som gjorde biffen, men fremover tror vi de vil måtte hoste opp flere oppdateringer til maskinen.

Eller, vi håper, for om det ikke er Asus som er skyld i batteriproblemene vi opplevde spår vi en snarlig død for AMDs bærbare Ryzen-planer. Og det tror vi egentlig ikke noe på.

OBS: Det hender ofte at vi tester produkter før de er helt ferdige for butikken, noe som gjøre at vi av og til vurderer uferdig programvare. Denne gangen spurte vi imidlertid spesifikt om en kundeklar maskin, nettopp for å unngå dette.

Legg merke til estimert batteritid nede i høyre hjørne. Her står maskinen uvirksom i «batterisparemodus».

Ytelseskrøll og viftestøy

Enda et par momenter som får mistanken vår til å vande til Asus er at ytelsen vår av og til «låser» seg til rundt 65 prosent av forventet ytelse etter at vi har byttet mellom ytelsesmodusene i «Armoury Crate».

Selv i den mest aggressive strømsparemodusen slutter dessuten aldri viftene å spinne.

Det jevne og konstante suset er ikke veldig sjenerende under veldig lette kontoroppgaver, men skulle etter vår mening ikke være nødvendig i det hele tatt. Og allerede under YouTube-videoer øker viftesuset markant, til forstyrrende nivåer.

Ved spilling og hard last går viften aldri over 50 desibel i «Performance»-modusen vi har målt ytelsen i. Det er helt akseptabelt for såpass tunge oppgaver, men du vil ønske deg lukkede hodetelefoner.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

En ultraportabel spillrigg

Deler av den 1,6 kilo tunge G14 er konstruert i magnesium for å spare vekt. Det er sterkt og holdbart, og utelukkende positivt. Samtidig er det litt leit at ikke Asus spanderer på seg mer utstrakt bruk av materialet. Kombinert med at hele undersiden, skjermrammen og fronten av maskinen er bygget med plastdeler oppnår du nemlig aldri den «premium»-følelsen som maskiner med full magnesium- eller aluminium-finish fremkaller. I stedet fremstår G14 som resultatet av at en på økonomavdelingen i sluttspurten har sluppet til med sine kostnadsreduserende tiltak bak ryggen på designeren.

Maskinen er ikke dårlig bygget, for all del, men trolig hadde eksempelvis ikke den nedre delen av skjermen på vårt eksemplar bulet ut fra basen om materialene var av det mer solide slaget over hele fjøla.

Du kan ane hvordan lokket i plast buer ut mot midten. Det er kun en visuell skavank, uten at det er noe forsvar.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Om du legger merke til alle prikkene i lokket på maskinen lurer du kanskje på hvilken misjon de har. For vår del kan vi bare løfte skuffet på skuldrene og si: ingen. På de aller mest påkostede modellene av G14 er de på den annen side lyssatt av hvite LED-dioder slik at du kan dekorere fronten av maskinen med animasjoner, lysshow eller logoer i mørket.

Selv uten lys er vår modell dekorativ nok, men vi misliker selvsagt å konstant bli minnet på at designet egentlig er tenkt ut for funksjonalitet vår modell ikke har.

Lokket er designet for lysshow, men modellen vår har ingen lys bygget inn.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Smart og dum om hverandre

Noe maskinen vår faktisk har er imidlertid en fingeravtrykksleser av det virkelig smarte slaget. Asus har nemlig bygget sensoren inn i på-knappen, noe de utnytter ved å la oss starte maskinen og logge direkte inn i Windows i samme handling. Dette har Huawei vært alene om til i dag, og vi er glade for at andre følger etter i det som er en helt naturlig utvikling. Du tenker kanskje at ett trykk for å starte maskinen og så et nytt trykk for å logge inn i Windows ikke er så stress? Vel, prøv denne elegante løsningen før du konkluderer!

Bygget inn i på-knappen finner du en fingeravtrykksleser som logger deg rett inn i Windows.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Men smart ett sted og korttenkt på det neste? Om du spiller på en bærbar vil du ha behov for å koble til en mus. Da håper vi den er trådløs, for USB-portene finner du ikke lengst bak, men midt på høyre kortside. Akkurat slik at USB-kontakten kommer i veien for der det er naturlig å holde musen. På venstrekanten, også i midten, har de plassert ladekontakten. Dermed er det i praksis vanskelig å spille uten flere synlige ledninger i veien. Uansett hva du måtte mene om det ytre kan vi konkludere med at dette ikke er verdens mest gjennomtenkt design.

Du må holde musen lenger unna enn det som føles naturlig ettersom USB-kabelen stikker ut akkurat der du helst vil bruke den.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Kontakten for strøm sitter midt på venstre kortside. Det er ikke helt optimalt, selv om vi ser at det har blitt sånn på grunn av ventilasjonen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Merk også at Asus har valgt å droppe webkamera komplett. Det er kanskje like greit ettersom integrerte løsninger oftest er svært dårlige og «streamere» uansett bør kjøpe eksterne løsninger. Akkurat nå for tiden er det likevel kjedelig om du hadde planlagt å ringe inn på jobbmøter med denne.

Høyttalerne er på sin plass blant de bedre. De spiller ikke med særlig «omph» og er ingen «match» for husets MacBook Pro 16, men spiller både høyt og klart.

Høyttaler på hver side av tastaturet, og skjult flere mindre synlige steder i maskinen også.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Herlig rask skjerm

Sammen med ytelsen er skjermen et av G14s sterkeste kort. Den har Full HD-oppløsning som kler panelstørrelsen veldig godt. Samtidig viser panelet 120 bilder i sekunder, noe som gir overlegent mye bedre opplevelse i spill enn mer tradisjonelle 60Hz-paneler. Spesielt for FPS-titler og konkurransespilling.

I tillegg støtter panelet Adaptive Sync. Slik «timer» grafikkbrikken hvert nye bilde som tegnes med panelets oppdateringsfrekvens for en jevnere bildeflyt helt fri for «riving» som kan oppstå når du flytter kameraet raskt.

G14 har slanke skjermrammer rundt panelet.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

GTX 1660 Ti Max-Q-grafikkbrikken er stort sett kraftig nok til å utnytte 120Hz-panelet, selv om du må jekke ned grafikkinnstillingene litt i de aller mest krevende spillene.

Vi har ikke sjekket kalibreringen av IPS-panelet, men opplever fargene, metningen, hvitbalansen og kontrasten som god. Innsynsvinkelen er også super. Asus skriver at panelet skal være Pantone-validert for 100 prosent nøyaktig representasjon av sRGB-skalaen. Slike utsagn pleier etter vår erfaring ikke å stemme helt, så vi ville ikke kjøpt maskinen for profesjonell bildebehandling, men for alle andre er panelet mer enn godt nok. Lysstyrken på 350 nits er nok til å spille i dagslys, selv om vi registrerer at konkurrenter som Razer stiller i en høyere liga med sin Blade Stealth 13.

Supergodt tastatur med frustrerende oppsett

Asus lager gode tastaturer til sine spillbærbare. Med lang vandring, svært god demping og dermed også tilnærmet lydløs tasting er G14 intet unntak. Særlig har vi også sansen for den spesielle utformingen av mellomrom-tasten der venstresiden er større for å få god plass til tommelen når du har resten av fingrene plassert på «WASD»-tastene.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Helt problemfritt er imidlertid ikke tastaturet. For det første er den hvite bakgrunnsbelysningen ekstremt ujevn. Man ser altså områder på tastaturet og under enkelttaster som er mye mindre lyssatt enn andre. Det ser «flekkete» ut, rett og slett.

Asus har også gitt blaffen i å tilpasse tastaturet til ISO-oppsettet som er standarden i Norge. De har i stedet klint noen felles nordiske tegn på et amerikansk oppsett, bedre kjent som «ANSI», med blant annet avlang Enter-tast. Dette sparer Asus for noen tiere, men krever at du lærer deg å finne enkelte taster på nytt. Dette er en uting som er i ferd med å bre seg i hele bransjen og som hver og en må spørre seg om de vil være med å støtte opp om.

Pekeplaten er på sin side en såkalt presisjonsstyreplate. Dermed har den full støtte for alle flerfingerbevegelser i Windows, med jevne animasjoner når du forstørrer, ruller og panorerer. Pekeren er også veldig presis og jevn, så tommel opp der.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Konklusjon

Med ROG Zaphyrus G14 er Asus først i verden med en spillbærbar som utnytter en såkalt Zen 2-basert Ryzen-prosessor fra AMD. Denne er bygget på selskapets nye 7-nanometerteknologi, som skal krediteres for at maskinen setter en ny standard for prosessorytelse i kompakte maskiner. Kombinert med god dedikert grafikk fra Nvidia leveres en kraftpakke som takler alle spill på høye grafikkinnstillinger til en tålelig pris.

Til tross for noen uforståelige valg, som plasseringen av porter, flekkete tastaturbelysning og amerikansk tasteoppsett, er maskinen stort sett en fryd å spille på. Tastaturet er godt, pekeplaten presis og skjermen utstyrt med topp bildekvalitet med 120 Hz panel og adaptiv synkronisering for en jevn spillopplevelse.

Du får også godt med minne og greit med lagringsplass, en elegant løsning for sømløs innlogging og det du trenger av tilkoblinger.

Potensialet er med andre ord stort her. Men, i denne omgang kan vi likevel ikke anbefale ROG Zephyrus G14.

Vi mistenker at den er sluppet prematurt. Kanskje er noe i strømstyringsprogramvaren til Asus feil. Maskinens vifter går nemlig alltid, og de kan virkelig frustrere blant annet under videostrømming. Samtidig tappes batteriet periodevis på så lite som tre timer uten aktiv bruk og ytelsen kan låse seg uforklarlig på et lavere nivå til neste omstart.

Både støy, stabilitet – og særlig batteritiden – må ordnes opp i før denne pakken får noe som ligner en anbefaling fra oss. Vi vil be Asus om å enten levere en oppdatering eller en ny maskin for kontroll litt senere. Inntil da kan det være lurt av deg å holde på lommeboken – i tilfelle det vi opplever ikke er isolert til vår testmaskin, og i tillegg viser seg vanskelig for Asus å fikse.

Asus ROG Zephyrus G14
5.5
Middelmådig

Asus ROG Zephyrus G14

sitat"Full av potensiale, men her er det fremdeles rusk i maskineriet."
 • Krysse av
  Prosessorytelsen setter ny standard i klassen
 • Krysse av
  Høy grafikkytelse
 • Krysse av
  Rask og jevn skjerm med fine farger
 • Krysse av
  Godt og stille tastatur
 • Krysse av
  Funksjonsrik og presis pekeplate
 • Krysse av
  Svært lett og kompakt
 • Krysse av
  God lyd
 • Krysse av
  Sømløs oppstart og pålogging
 • Bytt
  Skuffende batteritid
 • Bytt
  Viften går alltid, tidvis med uforklarlig mye støy
 • Bytt
  Ytelsen kan "låse" seg på lavt nivå
 • Bytt
  Plastlokket buer ut
 • Bytt
  Ikke ideell plassering av porter
 • Bytt
  Har ikke kamera
 • Bytt
  Amerikansk tasteoppsett og ujevn bakbelysning
annonse

Les også