Tek.no

Test Asus ROG Zephyrus G14

Oppdatert: Vi har testet Asus’ «minikraftverk» på nytt

Denne gangen får verdens første spillbærbar med 7-nanometers AMD-prosessor mer sving på sakene.

Denne 14-tommeren har plass til store krefter på minimalt med plass.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud
6 Juni 2020 12:46Først publisert 2 Mai 2020 12:15

For en måned siden – i begynnelsen av mai – publiserte vi vår test av Asus ROG Zephyrus G14. Da hadde vi hatt den hos oss i to uker og blant annet reagert på konstant og relativt sjenerende viftestøy når maskinen ikke jobbet med noe, samt svært dårlig batteritid.

I tiden etter publisering har Asus tilbudt oss å teste maskinen uten Asus-programvare installert samt å teste maskinen med programvare som ikke er sluppet for allmuen. Dette har vi avslått fordi vi ikke har noen garanti for at fiksene som blir servert til oss også blir tilgjengelig for andre. Vi ønsker rett og slett å vurdere maskinen slik den vil oppleves for deg som skal kjøpe den, og ikke er prisgitt samme service som oss.

Nå, en måned etter publisering av testen vår som resulterte i karakter 5,5 av 10, har Asus både funnet og utbedret årsaken til problemene vi rapporterte om.

Synderen var Asus’ eget «GameFirst VI»-program. Dette kjører konstant i bakgrunnen på alle G14-maskiner, og en feil gjorde at dette stadig belastet prosessoren og slo den dedikerte Nvidia-grafikkbrikken av og på. (Det er ikke rart det blir krøll av og til, for på maskinen identifiserer vi raskt minst 18 Asus-programmer som kjører i bakgrunnen!)

Gjennom en ny og oppdatert testmaskin kan vi bekrefte at Asus har tatt hånd om flere av de kritiske problemene vi opplevde for en måned siden. Derfor kan du nå lese en oppdatert vurdering av G14 som reflekterer det du får om du kjøper maskinen i dag og oppdaterer den gjennom «Armoury Crate».

Oppdatert test følger:

Den ser så uskyldig ut, Asus’ kompakte spillbærbare ROG Zephyrus G14. Den danner likevel spydspissen i en krig som akkurat har blusset opp igjen med full styrke mellom prosessorgigantene Intel og AMD.

For på innsiden av G14 har Asus gjort noe som nærmest var utenkelig for bare kort tid siden. De har skyflet ut prosessorløsningen fra Intel, markedslederen gjennom mer enn et tiår, til fordel for en ny løsning fra deres stadig mer innpåslitne «lillebror» AMD.

Forklaringen er at AMD nylig har gjort tidenes «comeback» i stasjonære maskiner med sine Ryzen-prosessorer, mens Intel har stagnert.

Om AMD lykkes med sine Ryzen-prosessorer for bærbare maskiner er det gode nyheter for alle. Tøffere konkurranse betyr jo som oftest bedre ytelse og lavere pris.

Nå skal vi ikke hevde G14 i seg selv er rimelig, men så er ikke det hovedpoenger med den heller. Asus hevder nemlig maskinen er verdens kraftigste 14-tommer.

Det er i så fall imponerende ettersom både vekten og tykkelsen også er svært beskjeden.

Vi har selvsagt sjekket påstanden til Asus, og etter flere runder på testbenken vår må vi gi dem rett i at dette er kraftige greier. Kanskje verdens kraftigste greier på 14 tommer, rett og slett.

Hemmeligheten her er både den nevnte Ryzen-prosessoren fra AMD, men også kombinasjonen med grafikk fra Nvidia som skal ha æren for at G14 takler både de nyeste spillene og tunge prosessorlaster.

Så er dette en maskin du fint kan kjøpe for ytelsen dens? Så absolutt. Men en bærbar er så mye mer enn ytelse. Den er skjerm, tastatur, pekeplate, støykilde(?), og den skal være med deg dit du er. Takler den alt dette også?

La oss sjekke!

Asus ROG Zephyrus G14
7.5
Bra

Asus ROG Zephyrus G14

sitat"Lynrask OG superkompakt, men også støyende og varm."
 • Krysse av
  Prosessorytelsen setter ny standard i klassen
 • Krysse av
  Høy grafikkytelse
 • Krysse av
  Rask og jevn skjerm med fine farger
 • Krysse av
  Godt og stille tastatur
 • Krysse av
  Funksjonsrik og presis pekeplate
 • Krysse av
  Svært lett og kompakt
 • Krysse av
  God lyd
 • Krysse av
  Sømløs oppstart og pålogging
 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Bytt
  Viften går alltid, tidvis med mye støy
 • Bytt
  Ikke ideell plassering av porter
 • Bytt
  Har ikke kamera
 • Bytt
  Amerikansk tasteoppsett og ujevn bakbelysning
 • Bytt
  Varm!
 • Bytt
  En HAUG av Asus-tjenester i bakgrunnen

Rå prosessorytelse

Ettersom den store nyheten i ROG Zephyrus G14 er ytelsen den pakker inn i et kompakt 14-tommers format er det denne vi begynner med.

Og som vi hintet til: for en ytelse! Vi har ikke engang testet toppkonfigurasjonen i G14-serien til Asus, men en mellomkonfigurasjon med Ryzen 7–4800HS-prosessor og Nvidia GTX 1660 Ti-grafikk.

For dem som ikke er så inne i prosessorer kan vi fortelle at 4800HS i vår maskin til rett under 20 000 kroner byr på hele 8 kjerner og 16 tråder.

Den er basert på AMDs Zen 2-arkitektur, noe som kort oppsummert betyr at prosessoren har tatt syvmilssteg i retning av å tette gapet som tidligere eksisterte mellom AMDs og Intels prosessorer når det kom til spillytelse. Dette er både takket være den moderne produksjonsteknikken som tillater høyere klokkefrekvenser, men også selve arkitekturen som leverer en økning i antall instruksjoner prosessoren kan utføre per klokkesyklus på rundt 15 prosent!

I tillegg nyter AMD godt av deres tidligere kjente forsprang når det kommer til svært prosessorintensive arbeidslaster som videoredigering, eller kanskje mer typisk: strømming. Med flere prosessorkjerner er det lettere å gjøre flere krevende ting samtidig uten stort ytelsestap.

Om du kikker på grafene våre kan du se hvordan G14 i prosessorytelse leder an mot (omtrent) tilsvarende prisede Acer Predator Triton 500 som vant vår samletest av spillbærbare med kraftigere RTX 2060-grafikk i fjor sommer. Til tross for svakere grafikkløsning i G14 tetter den nesten gapet til Triton 500 i spillmålingene våre. Det skyldes den langt høyere prosessorytelsen hos dagens testmaskin. Både for fler- og enkeltkjernet ytelse.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Overbevisende batteritid ...

På papiret skal Ryzen-prosessorer fra AMD kunne matche alt hva konkurrenten Intels Core i-serie har å tilby. Den er nemlig bygget på en svært effektiv såkalt 7-nanometerprosess. I tillegg til høyere klokkefrekvenser skal dette gi lavere strømforbruk og mindre behov for kjøling.

Og der vi målte kun 3,5 timer batteritid på vår første maskin, med feil på GameFirst VI-programmet, disker den oppdaterte maskinen vår med ny versjon av GameFirst VI opp med godt over 10 timer. Det er godt over forventningene våre og signifikant bedre enn mange tilsvarende kraftige spillbærbare. Vi skal dessuten ikke glemme hvor kompakt G14 også er.

Om resultatene våre fra batteritesten av Asus G14 er representativ for andre spillbærbare med AMDs nye Ryzen 4000-prosessorer skal Intel virkelig passe seg. Deres argeste rival er nemlig på full fart inn i bærbarsegmentet, det Intel nærmest har hatt for seg selv i over et tiår.

... men viften er alltid på jobb

Flere spillbærbare høres ikke når de står på tomgang eller du strømmer videoer eller skrive en epost. På Asus’ G14 går imidlertid begge viftene konstant. På tomgang er viftesuset lavt, men vi hadde definitivt foretrukket at det var helt tyst.

Vi forstår imidlertid at viften må holde seg i aktivitet, for temperaturen i maskinen ligger høyere enn de fleste konkurrenter på tomgangskjøring, og der AMD virker å ha stjålet ytelsestronen fra Intel kan det virke som sistnevnte har en vei å gå på energieffektiviteten.

Ved spilling og hard last går viften aldri over 50 desibel i «Performance»-modusen vi har målt ytelsen i. Men til gjengjeld ligger den alltid tett opptil denne støygrensen – som Asus har valgt for modusen – også. Det er akseptabelt for såpass tunge oppgaver, og helt nødvendig ettersom temperaturen blir svært høy under last, men du vil definitivt ønske deg lukkede hodetelefoner.

For å gi en pekepinn på hvor varm maskinen blir så kunne vi altså ikke holde på området der du finner volum- og Armour Crate-tastene i mer enn to sekunder før vi brant oss. Temperaturen lå på 55 celsius her, og enda høyere, med 59 celsius, under maskinen. Typiske temperaturer under andre maskiner med tilsvarende støynivå er 45–50 celsius ved last. Du må også regne med å svette litt på hendene, for i området der du hviler dem mens du skriver og bruker pekeplaten målte vi 36 celsius. Det er noe å tenke på nå som sommervarmen er her.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

En ultraportabel spillrigg

Deler av den 1,6 kilo tunge G14 er konstruert i magnesium for å spare vekt. Det er sterkt og holdbart, og utelukkende positivt. Samtidig er det litt leit at ikke Asus spanderer på seg mer utstrakt bruk av materialet. Kombinert med at hele undersiden, skjermrammen og fronten av maskinen er bygget med plastdeler oppnår du nemlig aldri den «premium»-følelsen som maskiner med full magnesium- eller aluminium-finish fremkaller. I stedet fremstår G14 som resultatet av at en på økonomavdelingen i sluttspurten har sluppet til med sine kostnadsreduserende tiltak bak ryggen på designeren.

Maskinen er ikke dårlig bygget, for all del, men trolig hadde eksempelvis ikke den nedre delen av skjermen på vårt første testeksemplar bulet ut fra basen om materialene var av det mer solide slaget over hele fjøla.

På den første testmaskinen vår buet plastlokket ut mot midten. Denne konstruksjonssvakheten finner vi ikke spor av på erstatningsmaskinen vi tok inn en måned senere.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Om du legger merke til alle prikkene i lokket på maskinen lurer du kanskje på hvilken misjon de har. For vår del kan vi bare løfte skuffet på skuldrene og si: ingen. På de aller mest påkostede modellene av G14 er de på den annen side lyssatt av hvite LED-dioder slik at du kan dekorere fronten av maskinen med animasjoner, lysshow eller logoer i mørket.

Selv uten lys er vår modell dekorativ nok, men vi misliker selvsagt å konstant bli minnet på at designet egentlig er tenkt ut for funksjonalitet vår modell ikke har.

Lokket er designet for lysshow, men modellen vår har ingen lys bygget inn.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Smart og dum om hverandre

Noe maskinen vår faktisk har er imidlertid en fingeravtrykksleser av det virkelig smarte slaget. Asus har nemlig bygget sensoren inn i på-knappen, noe de utnytter ved å la oss starte maskinen og logge direkte inn i Windows i samme handling.

Dette har Huawei vært alene om til i dag, og vi er glade for at andre følger etter i det som er en helt naturlig utvikling. Du tenker kanskje at ett trykk for å starte maskinen og så et nytt trykk for å logge inn i Windows ikke er så stress? Vel, prøv denne elegante løsningen før du konkluderer!

Bygget inn i på-knappen finner du en fingeravtrykksleser som logger deg rett inn i Windows.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Men smart ett sted og korttenkt på det neste? Om du spiller på en bærbar vil du ha behov for å koble til en mus. Da håper vi den er trådløs, for USB-portene finner du ikke lengst bak, men midt på høyre kortside. Akkurat slik at USB-kontakten kommer i veien for der det er naturlig å holde musen. På venstrekanten, også i midten, har de plassert ladekontakten. Dermed er det i praksis vanskelig å spille uten flere synlige ledninger i veien. Uansett hva du måtte mene om det ytre kan vi konkludere med at dette ikke er verdens mest gjennomtenkt design.

Du må holde musen lenger unna enn det som føles naturlig ettersom USB-kabelen stikker ut akkurat der du helst vil bruke den.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Kontakten for strøm sitter midt på venstre kortside. Det er ikke helt optimalt, selv om vi ser at det har blitt sånn på grunn av ventilasjonen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Merk også at Asus har valgt å droppe webkamera komplett. Det er kanskje like greit ettersom integrerte løsninger oftest er svært dårlige og «streamere» uansett bør kjøpe eksterne løsninger. Akkurat nå for tiden er det likevel kjedelig om du hadde planlagt å ringe inn på jobbmøter med denne.

Høyttalerne er på sin plass blant de bedre. De spiller ikke med særlig «omph» og er ingen «match» for husets MacBook Pro 16, men spiller både høyt og klart.

Høyttaler på hver side av tastaturet, og skjult flere mindre synlige steder i maskinen også.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Herlig rask skjerm

Sammen med ytelsen er skjermen et av G14s sterkeste kort. Den har Full HD-oppløsning som kler panelstørrelsen veldig godt. Samtidig viser panelet 120 bilder i sekunder, noe som gir overlegent mye bedre opplevelse i spill enn mer tradisjonelle 60Hz-paneler. Spesielt for FPS-titler og konkurransespilling.

I tillegg støtter panelet Adaptive Sync. Slik «timer» grafikkbrikken hvert nye bilde som tegnes med panelets oppdateringsfrekvens for en jevnere bildeflyt helt fri for «riving» som kan oppstå når du flytter kameraet raskt.

G14 har slanke skjermrammer rundt panelet.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

GTX 1660 Ti Max-Q-grafikkbrikken er stort sett kraftig nok til å utnytte 120Hz-panelet, selv om du må jekke ned grafikkinnstillingene litt i de aller mest krevende spillene.

Vi har ikke sjekket kalibreringen av IPS-panelet, men opplever fargene, metningen, hvitbalansen og kontrasten som god. Innsynsvinkelen er også super. Asus skriver at panelet skal være Pantone-validert for 100 prosent nøyaktig representasjon av sRGB-skalaen. Slike utsagn pleier etter vår erfaring ikke å stemme helt, så vi ville ikke kjøpt maskinen for profesjonell bildebehandling, men for alle andre er panelet mer enn godt nok. Lysstyrken på 350 nits er nok til å spille i dagslys, selv om vi registrerer at konkurrenter som Razer stiller i en høyere liga med sin Blade Stealth 13.

Supergodt tastatur med frustrerende oppsett

Asus lager gode tastaturer til sine spillbærbare. Med lang vandring, svært god demping og dermed også tilnærmet lydløs tasting er G14 intet unntak. Særlig har vi også sansen for den spesielle utformingen av mellomrom-tasten der venstresiden er større for å få god plass til tommelen når du har resten av fingrene plassert på «WASD»-tastene.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Helt problemfritt er imidlertid ikke tastaturet. For det første er den hvite bakgrunnsbelysningen ekstremt ujevn. Man ser altså områder på tastaturet og under enkelttaster som er mye mindre lyssatt enn andre. Det ser «flekkete» ut, rett og slett.

Asus har også gitt blaffen i å tilpasse tastaturet til ISO-oppsettet som er standarden i Norge. De har i stedet klint noen felles nordiske tegn på et amerikansk «ANSI»-oppsett, med blant annet avlang Enter-tast. Dette sparer Asus for noen tiere, men krever at du lærer deg å finne enkelte taster på nytt. Dette er en uting som er i ferd med å bre seg i hele bransjen og som hver og en må spørre seg om de vil være med å støtte opp om.

Pekeplaten er på sin side en såkalt presisjonsstyreplate. Dermed har den full støtte for alle flerfingerbevegelser i Windows, med jevne animasjoner når du forstørrer, ruller og panorerer. Pekeren er også presis og jevn, så tommel opp der.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Konklusjon

Med ROG Zephyrus G14 er Asus først i verden med en spillbærbar som utnytter en såkalt Zen 2-basert Ryzen-prosessor fra AMD. Denne er bygget på selskapets nye 7-nanometerteknologi, som skal krediteres for at maskinen setter en ny standard for prosessorytelse i kompakte maskiner. Kombinert med god dedikert grafikk fra Nvidia leveres en kraftpakke som takler alle spill på høye grafikkinnstillinger til en tålelig pris.

Til tross for noen ganske uheldige valg, som plasseringen av porter, flekkete tastaturbelysning og amerikansk tasteoppsett, er maskinen stort sett en fryd å spille på. Tastaturet er godt, pekeplaten presis og skjermen utstyrt med topp bildekvalitet med 120 Hz panel og adaptiv synkronisering for en jevn spillopplevelse.

Du får også svært god batteritid, masse minne og rask lagring, en elegant løsning for sømløs innlogging og det du trenger av tilkoblinger.

Potensialet er med andre ord stort her, og for flere kan denne maskinen være kameraten de ser etter i prisklassen under 20 000 kroner. Men, den kommer også med et par svakere sider det er greit å ikke skyve under teppet om dere skal holde ut sammen over tid.

Maskinen blir svært varm under spilling, og selv i «Performance»-modusen – som ikke er den kraftigste – får du konstant slengt 50 dBA mot ørene. Du kan blokkere ut dette med lukkede hodetelefoner, men det kan ikke omgivelsene dine. Vi synes også det er kjedelig at viften aldri holder helt fred.

Hvorvidt støyen er en «dealbreaker» for deg eller ikke må bli opp til enhver å bedømme, men sammen med de uheldige valgene vi nevnte over her gjør dette sitt til at vi ikke går ut med noen generell «anbefaling» i denne omgang. Den kan det være greit å ha til gode til neste revisjon kommer. For vi tipper, og håper, dette ikke er det siste vi ser til G14.

Asus ROG Zephyrus G14
7.5
Bra

Asus ROG Zephyrus G14

sitat"Lynrask OG superkompakt, men også støyende og varm."
 • Krysse av
  Prosessorytelsen setter ny standard i klassen
 • Krysse av
  Høy grafikkytelse
 • Krysse av
  Rask og jevn skjerm med fine farger
 • Krysse av
  Godt og stille tastatur
 • Krysse av
  Funksjonsrik og presis pekeplate
 • Krysse av
  Svært lett og kompakt
 • Krysse av
  God lyd
 • Krysse av
  Sømløs oppstart og pålogging
 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Bytt
  Viften går alltid, tidvis med mye støy
 • Bytt
  Ikke ideell plassering av porter
 • Bytt
  Har ikke kamera
 • Bytt
  Amerikansk tasteoppsett og ujevn bakbelysning
 • Bytt
  Varm!
 • Bytt
  En HAUG av Asus-tjenester i bakgrunnen
annonse

Les også