Til hovedinnhold

Kameramobil versus kompaktkamera

Mobilen.no har fått gjennomført en større laboratorietest av en rekke kameramobiler, en test du vil finne på våre nettsider fra i morgen kveld. Testingen ble gjennomført av fagredaktøren i Digit.no, Kai Thon, som er testsjef ved det topp moderne og velutstyrte DIWA Labs i Sandefjord.

Kai Thon er en av landets mest erfarne kameratestere, og har også tidligere testet kameramobiler for Mobilen.no. Han sier han er svært imponert over ytelsene til de nye kameramobilene, og trekker frem LG KC910 som særlig imponerende.

For å se hvordan en moderne kameramobil hevder seg mot et kompaktkamera, foretok Thon en sammenligning av måleresultatene fra LG KC910 og et rimelig, temmelig ordinært utstyrt kompaktkamera, Nikon Coolpix S600 til omlag 2500 kroner (nå erstattet av Coolpix S620).

Men selv om LG KC910 under ideelle forhold kan ta bilder som er på høyde med bildene fra Nikon Coolpix S600, så er det også en del forskjeller. Thon mener dette er de viktigste forskjellene:

Hastighet

Mobilkameraet har generelt betydelig langsommere responser, spesielt ved oppstart.
Nikon-kameraet har en oppstartstid på under 1 sekund fra avslått, LG omlag 30 sekunder fra avslått, og 5 sekunder når mobilen er påslått.
Ved autofokus er Nikon S600 omlag dobbelt så rask som LG KC910 og ved lagring er et digitalkamera tilnærmet momentant, mot flere sekunder med en kameramobil fordi man først må bekrefte at man vil ta et nytt bilde.

Fysiske forskjeller

Med en kameramobil vil du også ha fysiske forskjeller som kan gjøre det mer hensiktsmessig å velge kompaktkamera for effektiv fotografering.

- Det er vesentlig færre opptaksvalg i kameramobilen, ofte med svært langsomme og tidkrevende menyer.

- Objektivet i kameramobilen mangler som oftest optisk zoom , og digital zoom gir betydelig dårligere bildekvalitet. Moderne kompaktkameraer har gjerne kraftig tele og vidvinkelen er som regel bedre enn optikken i en kameramobil, slik at det blir lettere å ta bilder i trange omgivelser.

- I mange tilfeller er objektivet ubeskyttet i kameramobilen, med stor risiko for slørete bilder pga. fingermerker, riper og støv. På de fleste kompaktkameraer er det et automatisk objektivdeksel som stenges når kameraet slås av.

- Mobilkameraene bruker ekstremt små minnekort, som er fiklete å sette inn og lette å miste.

Bildekvalitet

Selv om et kamera vinner stort når det gjelder brukervennlighet, er forskjellene i bildekvalitet overraskende små i sammenligningen mellom LG KC910 og Nikon Coolpix S600 (forutsatt at objektivet er rengjort, naturligvis).
Optisk skarphet og oppløsningsevne (evnen til å gjengi små detaljer):
Objektivet i KC910 tegner skarpere oghar høyere oppløsningsevne, primært pga. at objektivet ikke har zoom.
Linjefortegning (evnen til å gjengi rette linjer):
Nikon S600 er en tanke bedre, men ubetydelig forskjell
Vignettering (lystap mot hjørnene):
KC910 er en tanke bedre, men ubetydelig forskjell

Feilbrytning av farger:

Her er de to praktisk talt like. Nikon-kameraet har noe jevnere resultater over hele bildeflaten, mens LG KC910 gir mer brytningsfeil i hjørnene enn S600.

Små brikker

For generell bildekvalitet, avspeiles forskjellene i at bildebrikken i kameramobilene er vesentlig mindre enn i et dedikert kamera. I testen ble det bare sammenlignet opptak ved ISO 100, hvor forskjellene er minst. Ved ISO 1600 er forskjellen betydelig større, i favør av Nikon Coolpix S600, naturligvis.

Fargefølsomhet:

Nikon har over 1 bit høyere måleverdi, som betyr at kameraet kan registrere mer enn 256 flere fargenyanser.
Fargenøyaktighet:
Minimal forskjell, men Nikon S600 er litt mer presis.
Hvitbalanse:
Minimal forskjell, men Nikon S600 er litt mer presis. (Søstermodellen LG GP900 ga ekstremt rødstikk i lampelys, selv ved tilpasset innstilling)

Signal/støy-forhold:

Overraskende nok ga KC910 bedre måling enn S600
Gråtonestøy (nyanseforskjell mellom mørke og lyse støypunkter):
KC910 en smule bedre enn S600
Fargestøy (innslag av farger i nøytralt grå områder):
Vesentlig dårligere resultat med KC910, som åpenbart skyldes dårligere signalbehandling.

Kornstørrelse:

Nikon Coolpix S600 er betydelig bedre pga større piksler. Selv med 10 Mp vil vesentlig større bildebrikke gi større piksler enn 8 Mp i KC910.
Kontrastomfang (evnen til å gjengi detaljer både i høylys og skyggepartier):
Liten forskjell i favør av S600
Toneomfang (evnen til å definere alle 256 nyanser for hver farge - i sammenligningen er kun gråtoner evaluert):
KC910 en del bedre enn S600

Kompaktkamera gir større spillerom

Helhetsinntrykket er at et dedikert kamera bare gir beskjedent bedre generell bildekvalitet enn en kameramobil ved opptak under normalt gode lysforhold (forutsatt at objektivet er rent på begge).
Derimot gir selv et rimelig kompaktkamera betydelig gevinst i svak belysning.
Den viktigste forskjellen er dog ikke relatert til bildekvaliteten, men til hastighet (oppstart, autofokus, utløserrespons, lagring, serieopptak osv.), egenskaper (optisk zoom, manuelle valg osv.) og brukervennlighet (raskere innstillinger, bedre menyer, dedikerte knapper osv.).

Megapiksler er ikke alt
Testen avslører også at 8 Mp synes å være en øvre grense for hva de små bildebrikkene i en kameramobil kan gjøre effektiv bruk av. Hvis opptak i svak belysning er et viktig kriterium, vil det være bedre å velge 5 Mp.
- Dessverre er 12 Mp utelukkende et salgsargument, som kun medfører dårligere bildekvalitet, langsommere prosessering og at det blir plass til færre bilder på minnekortet, sier Thon.
Konklusjonen er at moderne mobiltelefoner, hvor det er lagt stor vekt på kamerafunksjonen, er blitt oppsiktsvekkende mye bedre de siste 12 månedene.

Les også
Stem på årets beste mobiler
Les også
Test: LG KP500 Cookie - Mye touchmobil for pengene
Les også
Test: LG KC910 Renoir
Mer om
annonse