TestCanon PowerShot S100

Lommevennlig entusiastkamera

24mm vidvinkel, 5x zoom og FullHD videoopptak

Overblikk

Introduksjon

Canon har to serier med kompaktkameraer rettet mot entusiastmarkedet. Mest kjent er G-serien som Akam har testet de fleste versjoner av, inklusiv G12 som ble lansert høsten 2010. G-serien er noen av de mest avanserte kompaktkameraene som er tilgjengelig, men også et av de største med stort og solid kamerahus, mange kontrollhjul og knapper, blitssko, og vridbar skjerm.

S-serien er også avanserte kompaktkameraer, men her har Canon prøvd å lage det så lite som mulig. Bildebrikke og elektronikk har stort sett vært det samme som i tilsvarende generasjon av G-serien, men plasskrevende finesser er ofret for å få ned størrelse og vekt. Resultatet er en av de minste entusiastmodellene og et kamera som har blitt populært blant de som ønsker noe virkelig lommevennlig som også tillater valg av lukker og blender. Forrige Akam-test av et S-serie kamera var S80 da det kom, men det er hele seks år siden. Etter S80 tok Canon en pause før S90 ble lansert i 2009 og oppdatert til S95 et år senere. Både S90 og S95 var svært populære modeller.

Årets modell heter S100 og kamerahuset er til forveksling likt forgjengeren S95 som igjen var nesten identisk S90. Inni er imidlertid S100 vesentlig endret men ny elektronikk, ny bildebrikke med flere piksler, bedre videofunksjon, innebygd ND-filter og objektiv med større zoomområde. Canon har dessuten fått plass til GPS og alt sammen uten at kameraet har blitt noe større.

Kamerahuset er såpass slankt at objektivet ikke går helt inn og det er løst ved en ring som stikker litt ut på forsiden. Det geniale Canon gjorde på S90 var å utnytte ringen til noe nyttig og designet den som et stort kontrollhjul. Denne løsningen ble beholdt på S95 og nå på S100 og bidrar til å øke brukervennligheten på et kamera som ikke har så mye plass til knapper og ratt. S100 er også et av de  minste kameraene med RAW-støtte og har meget bra lysstyrke på vidvinkel.

Testen av Canons nyeste S-modell starter på neste side mens avsnittene under gir et sammendrag.

Fysisk

S100 er et middels stort kompaktkamera, men er en av de minste entusiastmodellene. Kamerahuset virker solid og overflaten er litt ru så det sitter ikke så verst i hånden selv uten grep. Et stort kontrollhjul på fronten gir plusspoeng og stativfestet er rett under objektivet, noe som er uhyre sjeldent på kompaktkameraer.

Objektivet har 5x zoom og F2.0 som største blender på vidvinkel og det er meget bra. Dessverre synker lysstyrken raskt på lengre brennvidder, men det er kompromiss for å holde størrelsen nede. Objektivet har bildestabilisator.

S100 mangler søker mens skjermen er OK uten å utmerke seg spesielt. Batteriet er lite og gir bare 200 bilder.

I bruk

S100 har ny bildebrikke og ny bildeprosessor i forhold til tidligere generasjoner i S-serien. Det gir en del nye muligheter, blant annet videofunksjon med opptak i Full HD. S-serien har alltid vært godt utstyrt med både automatikk og manuell funksjoner og S100 har fått enn flere motivprogram og mer intelligent full. Andre nyheter er innebygd GPS og et ND-filter som skrus på i menyene. S100 er også et av de minste kameraene med RAW-støtte.

Autofokusen fungert bra, rimelig rask på vidvinkel og OK på tele. Bilde til bildehastighet kunne gjerne vært litt bedre, spesielt med bruk av RAW-format. Ergonomien er var bra for et så lite kamera og Canons menyer er enkle og raske i bruk.

Bildekvalitet

Den store styrken til S100 er god bildekvalitet i et lite kamera. Bortsett fra noe dårlig skarphet i hjørnene i vidvinkelområdet var det lite å klage på. Ytelse på høy Iso var bra, automatisk eksponering og hvitbalanse fungerte godt, fargene var bra og det var lite feilbrytningsproblemer. RAW-støtte gir ekstra fleksibilitet. Noe fortegning var det, men ikke plagsomt for vanlige bilder. God lysstyrke på 24mm kombinert med bra bildekvalitet på høy Iso gjør S100 godt egnet i dårlig lys, men bare i vidvinkelområdet for på full tele har objektivet dårlig lysstyrke.

Konklusjon