TestNorgeskart - App for navigasjon i skog og mark

Norgeskart – God gratisløsning.

Norgeskart har detaljerte kart men noen svakheter.

I vår pågående test av apper som hjelper deg å finne frem i marka har turen nå kommet til gratisløsningen Norgeskart. Har du en Android-telefon er dette et svært godt alternativ for turen, enten du skal traske rundt i skogen, fiske eller jakte.

Tidligere apptester i serien:

Norgeskart - Android

Norgeskart er et populært GPS-program for Android-telefoner. Her får du topografisk kart, topografisk rastekart og sjøkart fra Statens Kartverk, og det er utvilsomt en god kartpakke. I tillegg kan du velge Googles satellittkart.

Det første vi ser i Norgeskart er en full skjerm med topografisk kart, et kompass øverst til venstre som viser nord ved hjelp av det digitale kompasset i telefonen din og en markør i midten av skjermen.

Nederst til høyre finner du litt informasjon om posisjonen din. Msl står for Mean Sea Level og viser høyden din over havet. Du får også oppgitt farten din i kilometer i timen så vel som posisjonskoordinatene dine med mange desimaler.

For å vise posisjonen din på kartet, får du opp en pil som i samme slengen forteller deg i hvilken retning du holder telefonen ut ifra det digitale kompasset i mobilen din. Ved å berøre skjermen dukker det opp zoom-taster, men du kan alternativt dra to fingre mot hverandre og fra hverandre på skjermen for å zoome.

Det er ved å trykke på menytasten du får opp de mer spennende funksjonene. Her finner du blant annet mulighet for å rotere kartet manuelt, alltid ha nord oppover eller rotere kartet etter hvilken vei du holder telefonen. Du kan også legge til veipunkter som dukker opp i kartet som røde prikker. Trykker du på et veipunkt kan du blant annet velge å gå til det. I det tilfellet vil kompasset få en grønn nål i tillegg til den røde. Den grønne peker mot målet ditt, mens den røde som vanlig peker mot nord.

Din egen posisjon markeres med en blå runding, og retningen du holder mobilen i markeres av en blå pil. Det som er veldig kjekt er at retningen du navigerer til markeres med en grønn pil. Hvis den blå pila og den grønne pila ligger oppå hverandre, er du på rett vei.

Vi synes Norgeskart med dette er bra å navigere etter i forhold til mange sammenlignbare applikasjoner, men vi savner en søkemotor. Her må du bla rundt i kartet for å finne det vannet du vil navigere til.

Når det er sagt, er skrittet til en skikkelig GPS for bruk i fjellet langt. Den knøttlille kompassnålen er vanskelig å følge, og en ekte GPS ville kunne fylt skjermen med en langt mer nøyaktig peker mot målet ditt. I tillegg savner vi en strek på kartet eller lignende som forteller deg retningen.

Du kan riktig nok endre størrelsen på kompassnålen ved å endre skriftstørrelse i innstillingsmenyen, men da endrer du altså også skriftstørrelsen.

Mye kart avlogget

Norgeskart lagrer en rekke "maptiles", slik at du kan se store kartområder uten å trenge å laste noe ned over mobilnettet. Imidlertid har Statens Kartverk strenge krav som sier at applikasjonen må slette kartene etter to uker og tvinge deg til å laste dem ned på nytt.

I to uker fungerer det altså fint å se på kartene avlogget, men ikke lenger enn det.

Konklusjon

Med Norgeskart kan du sette opp veipunkter og navigere til disse etter en grønn pil på kompasset; en mulighet vi har savnet i de andre applikasjonene. Dessverre er det ikke like lett og oversiktlig å navigere på denne måten som i håndholdte GPS-er vi har testet, ettersom kurspilen er knøttliten.

Ellers er programmet lett å bruke, og vi setter pris på at det er enkelt å lagre kart for bruk uten mobilnettoppkobling. Kartene er Norgeskart fra Statens Kartverk, og med det det mest detaljerte i alle kommuner i hele Norge med unntak av Oslo.

Søkefunksjon er imidlertid fraværende i Norgeskart, noe som kanskje ikke betyr all verdens mens du er på tur men kan være kjekt før og etter.

Alt i alt er Norgeskart et svært godt navigasjonsverktøy om du holder deg unna Oslo Kommune der detaljoppløsningen er lav i Statens Kartverks topografiske kart.

Vi har for øvrig vært i kontakt med utvikleren av Norgeskart-applikasjonen, som lover mulighet for permanent to ganger skalering som hindrer nedlasting av nye kart, bedre zooming med animasjon, mulighet til å endre et veipunkt, bedre meny for kartfunksjoner og bedre stabilitet. I tillegg skal det bli enklere å gi donasjoner ved hjelp av tjenestene Google Checkout og PayPal.

Last ned Norgeskart til Android

Norgeskart - Android

Følg med videre denne uken på Mobilen.no: Vi har testet flere apper til bruk i skog og mark.

Les også
Garmin Nüvi 30: Denne GPS-en koster bare 600 kroner
Les også
Mio Spirit 687: Rimelig GPS med stor skjerm
Les også
Garmin Nüvi 3590LMT: Perfekt når du fortsetter turen til fots
Les også
Slik rooter du Android-mobilen din
Les også
Dette er de essensielle Android-appene
annonse