Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestZyxel PLA5456 HD Powerline Adapter

Zyxel PLA5456 HD lover deg lynraskt nett over strømnettet hjemme

Zyxels nye HomePlug-adapter skal klare opptil 1800 Mbit/s.

Kurt Lekanger

Ingenting er mer irriterende enn å ha dårlig wifi-dekning, og noen ganger hjelper det ikke å flytte ruteren. Den beste løsningen hvis du vil ha god hastighet på nettet hjemme er naturligvis å legge opp kablet nett til de rommene som har dårlig wifi-dekning. Det er imidlertid ikke alltid like praktisk eller gjennomførbart.

En annen løsning er å bruke en såkalt HomePlug-adapter. Dette fungerer ved at du plugger to små adaptere i hver sin stikkontakt, i hvert sitt rom i huset. Så plugger du en nettverkskabel fra ruteren din inn i den ene HomePlug-adapteren, og PC-en din i den andre adapteren. De to enhetene vil så kommunisere via strømnettet, og på den måten forlenge nettverket ditt til andre rom i huset.

Da disse adapterne dukket opp på markedet for en del år siden, var de ganske trege. HomePlug 1.0 som kom i 2001 hadde en overføringshastighet på bare 14 Mbit/s. Senere kom HomePlug AV som skulle takle hastigheter opptil 200 Mbit/s (enkelte proprietære løsninger klarte opptil 500 Mbit/s). Nå er det HomePlug AV2 som gjelder.

Opptil 1800 Mbit/s

Vi har fått inn Zyxels nyeste HomePlug-adapter, PLA5456, som støtter AV2. Standarden støtter i utgangspunktet opptil 600 Mbit/s, men ved å ta i bruk såkalt MIMO-teknologi (Multiple-Input, Multiple-Output) er det mulig å øke hastigheten ytterligere.

Les mer om HomePlug: Denne gir deg nettverk rett i stikkontakten » (Tek Ekstra)

Zyxel hevder at deres nye HomePlug-adapter kan takle hastigheter helt opp til 1800 Mbit/s, men understreker at dette er teoretiske hastigheter ut fra spesifikasjonene til HomePlug AV2-standarden. I praksis vil du antagelig ikke få i nærheten av disse hastighetene, og hastigheten du får avhenger av en rekke faktorer – som avstand mellom HomePlug-adapterne, om de befinner seg på samme strømkurs, kvaliteten på strømnettet i huset ditt, og så videre.

Ganske stor

Zyxel PLA5456 er en ganske stor og klumpete HomePlug-adapter, med fysiske mål på 13 x 7,5 x 3,8 centimeter. Det er vesentlig større enn for eksempel en tidligere Zyxel-modell som vi har sammenlignet ytelsen med, PLA5205. Denne måler 8,1 x 5,6 x 2,8 centimeter – altså vesentlig mindre.

Adapteren er ganske stor, og blokkerer delvis stikkontakten ved siden av. Kurt Lekanger

Det store fotavtrykket gjør at adapteren bruker mye plass, og setter du den i en dobbeltkontakt vil den dekke delvis over kontakten ved siden av. Men ikke mer enn at du fortsatt får brukt et støpsel av den smale typen.

Adapteren er imidlertid såpass smart konstruert at den har gjennomføring av stikkontakten du plugger den inn. Dermed kan du fortsatt bruke den stikkontakten du plugger adapteren i – selv om kontakten ved siden av riktignok blir delvis blokkert.

Enkel å sette opp

Det å sette opp adapteren er svært enkelt. Vi plugget den ene i en stikkontakt i nærheten av nettverksruteren vår, og plugget i en nettverkskabel som gikk fra ruteren. Det følger med to CAT 5E Ethernet-kabler i esken.

Deretter var det bare å plugge den andre adapteren i en annen stikkontakt, og plugge en nettverkskabel fra adapteren til PC-en. Etter noen sekunder indikerte lampene på adapterne at de var i kontakt med hverandre. Lampen i midten lyser rødt, oransje eller grønt avhengig av hvor god forbindelsen er. Hos oss lyste den grønt alle steder i huset – noe som ifølge Zyxel betyr at du har hastigheter på mer enn 80 Mbps.

Det er to Ethernet-kontakter på adapteren. Kurt Lekanger

I utgangspunktet sendes informasjonen ukryptert, men i hurtigveiledningen som følger med oppfordres det til å trykke reset/encrypt-knappen på begge enhetene for å sette opp kryptering av forbindelsen. Du holder inne knappen på den ene adapteren i to sekunder, så må du gjøre det samme på den andre i løpet av to minutter. Krypteringen er av typen 128-bits AES – altså temmelig sikker.

Ved hjelp av reset/encrypt-knappen kan du også opprette flere separate nettverk over strømnettet. Dette gjøres ved å først opprette en kryptert forbindelse mellom to adaptere, og så gjenta prosedyren med neste par adaptere.

Ingen garanti for at det virker optimalt

For best mulig resultat anbefales det at du kobler adapterne til stikkontakter som befinner seg på samme strømkurs. I praksis kan dette være vanskelig, ettersom en moderne bolig gjerne har mange strømkurser – og det er ganske sannsynlig at det rommet du mangler Internett i befinner seg på en helt annen kurs.

MIMO-teknologien gir bedre ytelse, men krever at du bruker en stikkontakt med jording. Zyxel

Vi prøvde imidlertid adapteren både i to stikkontakter bare noen meter fra hverandre på samme kurs, og i et rom i andre etasje som befant seg på en annen kurs. Begge deler fungerte utmerket – men hastigheten var vesentlig dårligere i andre etasje. Vi prøvde også en tredje stikkontakt i et annet rom – og der fikk vi ikke forbindelse i det hele tatt. Det elektriske opplegget i dette rommet var imidlertid av eldre dato, mens resten av huset var oppgradert forholdsvis nylig.

Du har altså ingen garanti for at det fungerer optimalt i ditt tilfelle, og ting som kan påvirke er blant annet kvaliteten på strømnettet, og om det er mye støy og forstyrrelser i strømnettet. Det anbefales å ikke bruke stikkontakter i nærheten av større elektriske apparater, som varmepumper og kjøleskap.

Ytelsen

Vi sammenlignet ytelsen med en tidligere AV2-adapter fra Zyxel, PLA5205. Dette er også en HomePlug AV2-adapter, men støtter kun 600 Mbit/s. For å måle ytelsen delte vi en mappe på en Windows-PC som var koblet til nettverksruteren vår via gigabit Ethernet. En kontrollmåling viste at vi oppnådde en hastighet på 930 Mbit/s ved filkopiering fra denne mappen til en annen PC som var koblet til med kabel via vår nettverksruter. Det er altså et stykke under de 1800 Mbit/s som er den teoretiske makshastigheten til PLA5456-adapteren, men vi bestemte oss for å prøve dette først – før vi skulle vurdere om vi måtte få tak i heftigere testutstyr for opptil 10 Gbit/s.

Det skulle vise seg at det ikke var behov for kraftigere testutstyr. Via vårt strømnett klarte vi nemlig maks 116,3 Mbit/s på samme strømkurs i første etasje, mens hastigheten sank til 27,6 Mbit/s da vi gikk over to etasjer (og to ulike strømkurser).

Nå skal det understrekes at dette er et resultat vi er langt fra misfornøyde med. Hastigheten er nemlig rundt tre ganger bedre enn med den «gamle» PLA5205-adapteren. Se grafen under for flere detaljer.

untitled link

Hva med ping?

Mange som spiller spill sliter med dårlig ping (responstid) ved spilling via trådløst nett – i hvert fall hvis man har litt svak forbindelse eller en gammel ruter.

Så hva betyr det å kjøre Internett via strømnettet for pingen? Ganske minimalt, viser vår test. På undertegnedes Get-linje oppnådde jeg et resultat på 10 millisekunder (ms) ved måling med tjenesten pingtest.net, mens pingen gikk opp til rundt 11 ms da vi målte via den nye Zyxel PLA5456-adapteren. Det var samme resultat som med den gamle Zyxel-adapteren.

Da vi beveget oss opp i andre etasje sank ping-tiden til 13 ms med den gamle adapteren og 12 ms med den nye. Etter gjentatte målinger på ulike steder ser det ut til at du må regne med 1-3 ms ekstra ping når du bruker Internett via strømnettet. I undertegnedes hus er det omtrent den samme forsinkelsen jeg får når jeg bruker trådløst nett, i stedet for å være fysisk tilkoblet ruteren. Altså minimalt med forsinkelse.

To nettverkskontakter

PLA5456 har to Ethernet-kontakter på hver adapter, slik at du kan koble til to enheter samtidig – for eksempel en PC og en spillkonsoll.

Zyxel sier ytelsen skal være god nok til at du skal kunne strømme video i 4K, og våre tester viser at det bør fungere greit. Netflix har en anbefaling på 25 Mbit/s på 4K, og selv om vi var i grenseland når HomePlug-adapterne befant seg på ulike strømkurser, var det masse å gå på når de sto på samme kurs.

Innebygget QoS (Quality of Service) skal sørge for at trafikken prioriteres, så videostrømming, online-spilling og andre ting skal gå så smertefritt som mulig.

Konklusjon

Zyxel HD Powerline Adapter PLA5456 (puh!) oppførte seg stort sett eksemplarisk i vår test, men da vi brukte den på to ulike strømkurser var forbindelsen noe mer ustabil – og ytelsen var sånn passe. Men har du dårlig wifi-ytelse enkelte steder i hjemmet ditt vil du antagelig få en mye bedre opplevelse ved å ta i bruk en HomePlug-adapter av denne typen. Vi har hatt dårlig erfaring med ytelsen til enkelte eldre adaptere, men MIMO-teknologien i PLA5456 gjør at ytelsen blir ganske god.

Du har ingen garanti for at alt fungerer like godt i ditt eget hjem som det gjorde hos oss, men alt i alt er dette et produkt vi kan anbefale. Prisen på rundt 1000-1100 kroner for to adaptere er det ikke så veldig mye å si på.

En ny trådløs ruter hjemme kan også gi deg bedre nett:
Vi har satt de tre råeste trådløse ruterne opp mot hverandre »

ZyXEL PLA5456
7
Bra

ZyXEL PLA5456

7
Bra
sitatZyxel PLA5456 er en god måte å få nett i hele huset på

Fordeler

  • +
    God ytelse, under gitte forutsetninger
  • +
    Enkel å sette opp
  • +
    Gir deg internett i hele huset

Ting å tenke på

  • Ingen garanti for høy ytelse
  • Stor og klumpete
annonse