Tek.no

Test Western Digital Red 6 TB NAS

For deg med voldsomme lagringsbehov

Vi sjekker ut NAS-verstingmodellen fra Western Digital.

Rolf B. Wegner, Tek.no
13 Feb 2015 05:32

Harddiskbransjen har, som flere andre deler av IT-bransjen, gått fra å være mange aktører, til å bli kun et fåtall. En rekke harddiskprodusenter har smeltet inn i to store selskaper, Western Digital og Seagate, og selv om SSD-ene har kommet godt inn på markedet trenger folk fremdeles disklagring i store mengder.

Dedikerte NAS-harddisker har vært med oss i flere år, og de grommeste modellene har nå fått hele seks terabyte med lagringskapasitet. Dessverre er det slik at det koster å være kar, nærmere bestemt 2500 kroner. Skal du fylle opp en NAS kan det med andre ord bli dyrt, spesielt for deg med mange ledige brønner som skal fylles.

Derfor skal du bry deg

De dedikerte NAS-diskene er på ingen måter de rimeligste harddisktypene på markedet, og det er på sin plass å spørre om hvorfor man i alle dager skal legge de ekstra kronene i en NAS-variant. Det du får for pengene er en disk som er litt bedre skrudd sammen, den er rett og slett beregnet på et hardere bruk enn de aller rimeligste harddiskene. Ser du etter billig lagringskapasitet til bruk i en egen server trenger du strengt tatt ikke en slik dedikert NAS-versjon, det hele kommer an på bruken din.

Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Saken er at etter hvert som NAS-enheter har blitt stadig mer populære har hele bransjen fått en ny utfordring. NAS-produsentene fikk nemlig plutselig veldig mange supporthenvendelser fra folk som brukte vanlige harddisker i NAS-boksen sin.

NAS-ene er nemlig bygget på samme lest som gamle dagers proffbruk, og utnytter derfor en rekke avanserte kommandoer og signaler. NAS-ene er slikt sett bygget for enterprise-disker, men folk bruker gjerne de aller rimeligste harddiskene, og disse har ikke støtte for disse kommandoene.

En typisk forbrukerharddisk er ikke beregnet brukt sammen med slike signaler, og vil ikke nødvendigvis respondere på samme måte som en som støtter disse spesialkommandoene. Det som typisk kan skje er at kontrollerkortet i NAS-en sender en forespørsel til harddisken, og dersom den ikke får riktig svar fra harddisken innen rett tid vil den kunne kaste disken ut av RAID-oppsettet. Harddiskene er naturlig nok ikke ødelagte, men de må settes opp på nytt.

Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Til tross for dette er det mange som bruker mer tradisjonelle harddisker i NAS-en sin, og for mange kan dette gå helt fint.

Litt av problemet er at produsentene gjerne har listet opp disse rimelige seriene som godkjente enheter for de ulike NAS-ene, så de får ta sin del av skylden for at folk bruker vanlige harddisker i NAS-en sin.

Harddiskprodusentene fikk etter hvert mange henvendelser fra NAS-bransjen om de ikke kunne ordne en serie som taklet livet i en NAS bedre, uten at den skulle koste så veldig mye mer. Dermed ble NAS-seriene født. Disse skal takle alle SCSI-kommandoene som brukes, uten at disken eller kontrolleren mister fatningen av den grunn.

Flott ytelse

Harddiskene blir testet både som lagringsenhet i en stasjonær maskin, og som en rene NAS-disker. Til selve NAS-testen bruker vi en Asustor AS-604T, som er en NAS med god ytelse.

Western Digital Red 6 TB blir satt opp mot sin egen forgjenger i form av en Red 4 TB, samt en enhet med 4 TB kapasitet fra Seagate.

Den aller første testen ut er klassikeren Atto. Her måles maksimal skrive- og leseytelse over et spekter av filstørrelser.

Her ser vi at nykommeren fra Western Digital rykker fra, noe som henger sammen med at dataene er lagret tettere på platene. Dermed får lese- og skrivehodene med seg mer data for hver runde som platene snurrer.

Dagens testobjekt kan notere seg godt over 180 megabyte i sekundet, og det synes vi er bra. Det er ikke helt SSD-ytelse over dette, men samtidig er det tydelig at også harddiskytelsen forbedrer seg fra år til år. Du skal ikke mange årene tilbake før 180 megabyte i sekundet var helt rått.

Neste test ut er PCMark 8, og den dedikerte testen for lagringsløsninger. Testen kjører gjennom en rekke forskjellige oppgaver, og for hver oppgave får harddisken en poengsum. Etter at alle oppgavene er gjort får harddisken en totalsum som baserer seg på alle undertestene.

Her ser vi at Western Digital Red 6 TB NAS virkelig drar fra. Poengsummen er nesten dobbelt så høy som for lillebroren med fire terabyte. Da beveger vi oss over på den rene NAS-testen.

Nas Performance Tester kjører en fil på én terabyte gjennom NAS-en en rekke ganger. Filen blir både skrevet og lest fra boksen. Ved én harddisk får vi ytelser på rundt 115 megabyte i sekundet både ved skriving og lesing, om vi derimot setter opp RAID1 – speiling – faller ytelsen til rett under 70 megabyte i sekundet ved skriving på samtlige diskoppsett.

Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Vi tar også en runde med Atto, og her ser vi samme trenden som for Nas Performance Tester. Her ser vi også at diskene begynner å stange hodet i taket på NAS-en, ved 119,1 megabyte i sekundet. Dette viser også litt av det tradisjonelle problemet. NAS-bokser er ingen greie for dem som skal ha råeste mulig ytelse, i alle fall ikke de NAS-boksene som er myntet på mannen i gata.

Sitter du, som oss, på vanlig gigabit LAN vil du aldri oppleve over 125 megabyte i sekundet. Realistisk sett vil du også ligge under der igjen, siden gigabit går på mengden rådata som dyttes over, og ikke hva du får over av ulike filer. 119,1 megabyte i sekundet sier vi oss godt fornøyde med.

Konklusjon

Western Digital Red 6 TB NAS gjør en skikkelig god jobb med å fungere som lagringsløsning for filene dine.

Det er en dedikert NAS-harddisk, og prisene for slike dedikerte harddisker ligger rett over det som de tradisjonelle skrivebordsmodellene gjør, gjerne en hundrelapp eller to mer. Hvis du først skal handle deg nye disker til en NAS hadde vi siktet på slike harddisker, slik at du er sikret mot feilene som tid og annen rammer vanlige harddisker som brukes i NAS-bokser.

Har du derimot planer om å sette opp en dedikert server, så er det ikke noe stort poeng å skulle ha akkurat disse harddiskene, da gjelder det heller å finne ut av behovene dine. Finner du ut antall terabyte du flytter i året er du godt på vei, for da kan du hos de ulike harddiskprodusentene finne den harddisken de anbefaler til ditt bruk.

Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Harddisker med en kapasitet på seks terabyte er omtrent råeste du finner på markedet i dag, og for den harddisken vi har tittet på må du ut med hele 2500 kroner. Ellers får du andre disker, for eksempel Seagate Archive HDD 6TB til noe over 2100 kroner.

Ytelsen på harddisken synes vi er bra, rundt 180 megabyte i sekundet dersom den står i en dedikert maskin. Likevel er det ikke slik bruk den er myntet på, den skal stå i en NAS. Problemet er at det ofte vil være NAS-en i seg selv, eller nettverket ditt som bremser opp ytelsen. Sitter du på gigabit vil du ikke få noen bedre ytelse.

En NAS vil nemlig bli flaskehalsen med moderne harddisk på innsiden, og da kan det være like greit å la andre egenskaper bli avgjørende for ditt valg. Likevel synes vi at Seagate må tilskrives seieren denne gangen, harddiskene derfra yter hakket bedre enn konkurrenten fra Western Digital, selv om vi er overbeviste om at begge seriene vil gjøre en knakende god jobb i NAS-en din.

Totalt sett har vi ingen problemer med å anbefale denne harddisken fra Western Digital, hadde den bare vært litt billigere...

Hardiskbransjen er ikke veldig redd for SSD-ene:
– SSD er ingen reell utfordrer til harddisken ennå » (Ekstra)

Western Digital Red 6TB NAS

Western Digital Red 6TB NAS

annonse
Prisjakt
2113 NOK
Sjekk nå
KjellAndCompany
2290 NOK
Kjøp nå
sitat"Her får du vanvittig med lagringskapasitet med god ytelse"
 • Krysse av
  God kapasitet
 • Krysse av
  Stillegående
 • Krysse av
  God ytelse
 • Bytt
  Pris
Les også
SSD-er kan miste data etter bare én uke
Les også
La diskene samarbeide for å gi deg bedre ytelse eller bedre sikkerhet
Les også
Mac mini 2014: Nye Mac mini er en herlig tass, men ikke problemfri
Les også
Nå skal lynraske SSD-er utnyttes for å gjøre nettjenester raskere
annonse

Les også