Test

GPS-mobil uten taster

GPS-mobil uten taster

Testresultater

WLAN, Turbo-3G og Edge. Innbygget FM-radio og GPS med navigasjon. Touch-menyer.
Høy pris. Touch-meny bare i deler av programvaren. Ikke fotolys.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

HTC Touch Cruise er nemlig den tredje HTC-mobilen med det nye brukergrensesnittet Touch Flo.

Designen på Touch Cruise er ikke så veldig spennende. Faktisk er det lite som skiller den fra P3300, som også er en GPS-mobil. Men Touch Cruise har det nye grensesnittet, bedre kamera og mulighet for å utnytte optimale overføringshastigheter i mobilnettene. 

Styrekulen borte

Underveis har HTC imidlertid valgt å droppe styrekulen fra P3300. Musepekeren var riktig nok ikke alltid like lett å styre med den lille kulen, men vi savner den likevel. På Touch Cruise er det en dreieskive med kvitteringstast i midten, i tillegg til to snarvei-taster under rør av/på-tastene.

På høyre side finner vi kamerautløser og brønn for minnekort, mens vi på venstre side kan aktivere talekontroll og regulere volumet.

Touch-menyen er slik vi kjenner den fra Touch Dual. Det vil si at HTC har lagt flere av sine egne applikasjoner inn i mobilen, og lar deg bruke disse fra HTCs eget grensesnitt. Skal du ringe gjør du dette enkelt fra HTC-menyen. Men skal du skrive meldinger havner du i det vanlige Microsoft-grensesnittet. 

Selve tekstingen kan du så gjøre på vanlig Windows Mobile måte med skjermpennen, eller du kan hente opp et berøringstastatur med 12 eller 20 taster. Velger du 12 taster ser tastaturet ut slik du kjenner det fra tradisjonelle mobiltelefoner. Velger du 20 taster får du en variant med to bokstaver på hver tast, sortert som på et PC-tastatur (qwerty). ÆØÅ er plassert som et tredje alternativ på sine respektive taster Telefonen har den nye XT9-ordboken som hjelper deg, enten du velger 12 eller 20 taster.

Tastene er greie å bruke, men krever at du trykker atskillig hardere enn du må gjøre på en iPod. 

Opera

Starter du nettleseren kommer du også til Microsofts egen nettleser, til tross for at HTC har lagt til Operas nettleser i programmenyen. Operaleseren fungerer bedre enn Microsofts nettleser på Touch Cruise.

Vrir du menykuben til du får opp telefonmenyene, så ser du et rutenett med 3x3 felter. Trykker du på ett av disse feltene kan du legge til en kontakt. Siden vil feltet fungerer som hurtigtast til denne kontakten. Har du lagret bilde i adresseboken dukker dette opp i rutenettet. Så er det bare å stikke fingeren i fjeset til den du vil ringe.

Under rutenettet ligger fire menyvalg. Du kan hente opp talltaster, se ringelogg, søke i adresseboka eller legge til en ny side med flere hurtigknapper til kontaktene du mener det er viktig å ha enkel tilgang til. 

Underholdning

Den tredje siden i menykuben (egentlig er det et triangulært prisme med grunnflaten ned, men det er så tungvint å si) viser underholdningsmenyen, med en knapp for musikk, en for bilder og en for video.

Bildemenyen er den samme som på Touch Dual, med mulighet for å bla i bilder ved å stryke over skjermen. Roterer du fingeren med klokken over et felt i bildet, så zoomer du deg inn mot dette feltet. Roterer du motsatt vei, zoomer du ut. To raske tapp på skjermen bringer bildet tilbake til utgangspunktet.

Dette fungerer bra, men vi opplever skjermen som litt lite følsom. Vi må faktisk trykke nokså hardt for å få touch-funksjonene til å fungere. For å åpne menyen er det viktig å starte strøket helt i bunnen av skjermbildet.

Menyene er de samme i Touch Cruise som i Touch Dual, med noen små endringer. Operaleseren er en av disse. I tillegg har Touch Dual også FM-radio. Men Dual har ikke noe tilsvarende til den hurtigstart-menyen som Dual har når tastaturet hentes frem. 

TomTom

Telefonen vi fikk til test mangler navigasjonsprogramvaren som skal følge med til sluttbrukeren. Dette er TomTom 6.0, en applikasjon vi kjenner godt fra før, og som er meget godt egnet som navigasjonsløsning også på mobiltelefoner.

I salgspakken følger det med et gratis bykart som du kan laste ned til mobilen. Forløperen, P3300, kom med bilholder og en egen variant med kart over hele Europa. Det gjør ikke Touch Cruise. Det er imidlertid enkelt å kjøpe og hente kart til andre byer og land om du ønsker det. 

Kamera

Kameraet i telefonen tar greie bilder. Det har autofokus og oppløsning på 3 megapiksler. Men i dårlig lys er den håpløs. Her finnes verken blits eller fotolys.

Videodelen er grei nok, og kvaliteten ligger ikke noe tilbake for det du ser når du kikker på videoklipp fra Youtube. Men skal du hente det opp på en større skjerm blir oppløsningen for lav.

Musikkspilleren er også informativ og grei. Her savner vi lite, rent bortsett fra at vi synes det godt kunne fulgt med en adapter til 3,5mm hodesett. Men brukt sammen med et A2DP-hodesett (stereo Bluetooth) blir lyden bra. 

Kan "alt"

HTC begynner etter hvert å få en nokså bred portefølje av gode Windows-mobiler. Vi har ingen problemer med å kjøre Device Management på noen av dem, heller ikke på denne nye modellen. Vi kan sette den opp som IP-telefon over WLAN (tredjepartsprogram), navigere med GPS-delen, surfe på internett og se TV fra Slingplayeren vi har hjemme (Orb fungerer også).

Vi kan også bruke telefonen som jobbverktøy med kalender, e-post og tilgang til bedriftens database. Dessuten kan vi opprette og redigere Office-dokumenter.

Men om du skal skrive mange eller lange meldinger er nok tastaturvariantene som TyTN II eller S730 å foretrekke. Et annet alternativ er Touch Dual, som har standardtaster. Men den modellen mangler både radio og WLAN.

Dermed føyer HTC Touch Cruise seg inn i HTC-familien som en av telefonene med flest tilkoblingsmuligheter til ulike nett, og samtidig som den eneste som både har alle nettløsninger og den nye berøringsskjermen. 

Magien uteblir

Den banker iPhone på teknologi, men må nok se seg slått på brukervennlighet. Der mangler den noe av den magien Apple kan vise til, og som vi drømmer om å se i kommende Touch-modeller.