Tek.no

Test Panasonic FZ150

Superzoomen som har alt

Med FZ150 på lomma, er du klar for det meste.

17 Nov 2011 04:41

Overblikk

Introduksjon

Årets mest avanserte superzoomkamera fra Panasonic heter FZ150. Det har 24 ganger zoom, en bildebrikke med tolv megapiksler, blitssko og støtte for RAW-format. FZ150 erstatter FZ100, som kom sommeren 2010. Utseendemessig er FZ100 og FZ150 nesten identiske, men bildeprosessor og bildebrikke er oppgradert. Da Akam testet FZ100 fant vi mye positivt, men bildekvaliteten stod dessverre ikke helt i stil med resten av kameraet. Panasonic lover at oppgraderingen av elektronikken skal gi bedre bildekvalitet og det kommer vi tilbake til senere i testen.

Panasonic har en enklere versjon av FZ150 som heter FZ48. Det er fysisk nesten identisk FZ150 og har samme objektiv, men mangler blant annet blitssko og skjerm som kan vris. Inni er det også forskjeller og FZ48 har en annen type bildebrikke som gir en del begrensninger i videomodus og seriebildefunksjonen. Fordelen med FZ48 er lavere pris og litt lavere vekt. Vi vil kommentere noen av forskjellene på FZ48 og FZ150 utover i testen. I avsnittene under er det et sammendrag, mens selve testen av FZ150 starter på neste side.

Fysisk

FZ150 er et middels stort superzoomkamera og vi synes Panasonic har fått til god ergonomi uten at kameraet nærmer seg små systemkameraer i størrelse og vekt. Kameraet er laget vesentlig i plast og byggekvaliteten virker god selv om enkelte komponenter som mikrofonene sitter litt utsatt til. Grepet er relativt stort og belagt med et materiale med bra friksjon, og det er tilsvarende belegg på baksiden der tommelen plasseres.

Objektivet har 24 ganger optisk zoom med brennvidde tilsvarende 25 mm til 600 mm. Det er imponerende, men likevel et av de korteste zoomområdene i denne klassen - to av konkurrentene har hele 36 ganger zoom. FZ150 leveres med solblender og objektivet har filtergjenger. Panasonic lager en 1.7 telekonverter som ekstrautstyr.

Spesifikasjonene for skjerm og søker er ikke spesielt imponerende og enkelte av konkurrentene har dobbelt så mange punkter på LCD-skjermen. Skjermen er imidlertid hengslet i siden og det gir en fleksibilitet som trekker inntrykket kraftig opp. Den elektroniske søkeren er liten og har ganske lav oppløsning, men det gjelder dessverre alle kameraer i denne klassen i øyeblikket.

FZ150 bruker et oppladbart Li-Ion batteri og batterikapasiteten på vel 400 bilder er litt bedre enn snittet.

I bruk

FZ150 er et av de mest avanserte superzoomkameraene i dag. Det finnes modeller som har funksjoner FZ150 mangler og motsatt, men totalt sett er det bare Fujifilm HS20 som er et like komplett kamera som FZ150. De fleste andre konkurrentene mangler for eksempel støtte for ekstern blits og/eller RAW-format.

Videofunksjonen er også bra på FZ150 med 1080p60 HD opptak og lagring med ganske høy bitrate. Stereomikrofoner er innebygd og ekstern mikrofon kan kobles til. FZ150 gir dessuten mulighet for full kontroll over eksponering, også i videomodus.

Både autofokus og generell ytelse er god på FZ150 og det er sjelden nødvendig å vente på kameraet. Selv RAW-modus, som gjør de fleste kompakt- og superzoomkameraer trege i bruk, fungerer bra på FZ150 – både i enkeltbildemodus og med seriebilder.

Mange av superzoommodellene har bra ergonomi og FZ150 er intet unntak. Det har et ganske bra grep, plass til venstre hånd på objektivet og en egen zoombryter der slik at det blir enklere å zoome uten å bevege kameraet. Knappene er generelt litt små, men mye bedre enn på de minste kompaktkameraene.

Panasonics menyer er ikke spesielt forseggjorte, men godt organiserte og kjappe i bruk. FZ150 har dessuten mange viktige funksjoner lett tilgjengelige på egne knapper.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten til superzoomkameraer kan ikke konkurrere med større systemkameraer, til dels på grunn av liten bildebrikke og til dels på grunn av stort zoomområde som alltid krever en del kompromisser. Det store zoomområdet gir imidlertid superzoomkameraene en fantastisk fleksibilitet og FZ150 dekker alt fra makro og vidvinkel til supertele. Objektivet kan gi en del flare i kraftig motlys, men det er ganske vanlig for kompliserte zoomobjektiv. Objektivet har både fortegning og noe feilbrytningsproblemer uten at det er plagsomt mye for vanlig bruk. Ytelse på høy ISO er ganske god i forhold til de nærmeste konkurrentene, men et systemkamera er enda bedre. Innenfor sin klasse er FZ150 et av de beste kameraene på bildekvalitet og RAW-støtte gir ekstra fleksibilitet.

Konklusjon

Les også