Tek.no

Test Nintendo New 2DS XL

3D-funksjonen er borte, men ellers er det mye å like

Mindre, lettere og billigere enn storebror.

Stein Jarle Olsen, Tek.no
19 Aug 2017 12:00

Nintendos portefølje av håndholdte spillkonsoller er ikke helt enkel å holde oversikt over. Den første modellen het rett og slett Nintendo 3DS, og innoverte ved å tilby stereoskopisk 3D som ikke krevde briller eller annet ekstrautstyr. Så kom 3DS XL, som rett og slett gjorde skjermene større, og 2DS, som droppet både 3D-skjermene og det sammenleggbare formatet.

Siden fikk vi New 3DS og New 3DS XL, som oppgraderte maskinvaren og åpnet for en del «New»-eksklusive spill, i tillegg til å gi flere knapper og hodesporing som gjorde 3D-funksjonen langt mer behagelig å se på. Sist ut er New 2DS XL, som tilsynelatende er siste krampetrekning fra Nintendo for å holde formatet i live.

Det samme, men ikke helt

Stein Jarle Olsen, Tek.no

New 2DS XL ser i praksis ut som en litt mer leketøy-aktig utgave av New 3DS XL, hvor alt stort sett er det samme, med unntak av at 3D-funksjonen altså mangler. Den er imidlertid sammenleggbar, i motsetning til den forrige 2DS-utgaven.

Prisen er satt til cirka 1500 kroner, altså 500 kroner mindre enn en New Nintendo 3DS XL. Ut av eska legger vi imidlertid merke til en tydelig forskjell, og det er at New 2DS XL leveres med lader, noe 3DS XL ikke gjør.

Ellers er altså New 2DS XL noen steg ned på siklefaktoren, i alle fall utad. Den hvite og oransje fargekombinasjonen ser rett og slett litt billig ut sammenliknet med den blå perlefinishen på vår New 3DS XL, tross at begge er bygget hovedsaklig i plast. Uten å ha sett den live vil jeg tro den blå og svarte fremstår noe stiligere enn den hvite og oransje.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Den matte finishen på 2DS XL er imidlertid svært resistent mot fingermerker, og endelig kan man bytte microSD-kort uten å ta ut batteriet. Halleluja. Kortet som følger med er for øvrig på 4 GB, men du kan altså bytte dette ut med et større om du så skulle ønske. Det du ikke kan bytte ut på denne modellen er batteriet. 3DS XL har utbyttbart batteri, og det er således et lite minus her, men samtidig noe vi er vant med fra så godt som alle andre forbrukerprodukter i dag.

Byggekvaliteten er ellers god, og spesielt skjermhengselen gir oss tro på at dette er en plastdings som kan vare lenge. Den gir fra seg et tilfredsstillende klikk når du treffer en av de to innstillingene, og fremstår generelt som svært solid.

Spillene holder dette i live

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Når det er sagt, så fremstår det som et lite paradoks at denne konsollstandarden fortsatt lever, etter hvert som selv billige mobiler har beveget seg opp mot HD- og etter hvert også full HD-skjermer. Nintendo-skjermene opererer med en oppløsning på 400 x 240 piksler, og fremstår som grøtete og lavoppløste, spesielt om du spiller spill som var laget for TV-formatet, som for eksempel Xenoblade Chronicles 3D.

Det var i utgangspunktet et spill som krevde «New» 3DS eller 3DS XL, men disse fungerer også på New 2DS XL. Andre spill, som Pokemon Sun/Moon, kan se helt kurante ut, men det er fortsatt et langt stykke herfra og opp til en gjengs mobilspillopplevelse rent visuelt i dag. Det er derfor tydelig at det er spillbiblioteket til Nintendo mer enn den rent tekniske opplevelsen som har gjort at 3DS/2DS har overlevd, og her er det lite å klage på, med stortitler som perler på en snor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ikke veldig behagelig å bruke over lang tid

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ergonomisk er imidlertid 2DS XL i likhet med 3DS XL ikke optimal. Sammenliknet med en vanlig spillkonsollkontroller er spesielt styrespaken plassert litt for tett på kanten, noe som gir en ganske uergonomisk måte å plassere tomlene på. 2DS XL er en god del lettere enn sin 3D-utstyrte storebror (260 gram versus 329 gram), men den er likevel såpass tung at den er litt ubehagelig å holde om du spiller i flere timer av gangen.

At den høyre styrespaken bare er en tapp (tenk på den som sitter i tastaturet på Thinkpad-laptoper), og ikke en vanlig spak, er også litt frustrerende i de spillene hvor høyrespaken brukes til å styre kameraet. De små knappene innenfor triggerne bakpå konsollen kan også være litt finurlige å finne frem til med fingrene, da de er rimelig små og godt gjemt, men det er nok en tilvenningssak.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Stylusen var litt i korteste laget allerede på 3DS XL, men er nå blitt enda kortere. Det gjør den både upraktisk og litt ubehagelig å bruke, men er sannsynligvis fint for mindre (barne-)hender. Det burde vært mulig for Nintendo å lage en teleskopvariant som kan forlenges under bruk, slik at den kunne passet for flere.

Middels batteri

Batteritiden virker også å være et lite hakk svakere enn på storebror 3DS XL, noe som sannsynligvis kan tillegges den lavere vekten. Vi opplevde drøye fire timer med spilling med lysstyrken på nest høyeste nivå og lyden stort sett på full styrke.

Det er kanskje noe mindre enn vi strengt tatt skulle ha ønsket, men du kan nok drøye det litt om nødvendig ved å skru ned lysstyrken til et lavere nivå. Når det er sagt, så er nest høyeste nivå ikke brukbart til noe annet enn innendørs-spilling, og selv maks lysstyrke er i mørkeste laget for bruk utendørs.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Lyden må vi også nevne, for det er ikke mye kraft i de små 2DS XL-høyttalerne. De spiller verken spesielt høyt eller flott, og bass kan du bare glemme. For spill med flotte lydspor vil vi anbefale at du bruker noen form for hodetelefoner, og i så måte er det litt synd at det ikke finnes noen bluetooth-støtte, all den tid vi stort sett lener oss på trådløse hodetelefoner nå til dags. Det følger heller ikke med noen øreplugger eller liknende i pakken.

VGA-kameraene som var her tidligere er fortsatt på plass, noe som kan fremstå som litt underlig, siden de to kameraene på baksiden er i stand til å ta 3D-bilder, men skjermen ikke kan vise dem. Det skyldes sannsynligvis at enkelte spill fortsatt benytter seg av dem, og 2DS XL markedsføres med støtte for alle 3DS-spill. Støtte for Nintendos Amiibo-system er for øvrig også på plass.

Konklusjon

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Likevel synes vi absolutt New 2DS XL er et fint alternativ for deg som ikke synes 3D-funksjonen er noe must med Nintendos håndholdte. Du sparer rundt 500 kroner, og mer om du uansett måtte ha kjøpt lader til en eventuell New 3DS XL.

Stylusen er litt i korteste laget og konsollen ser litt mer leketøyaktig ut enn sin 3D-utstyrte storebror, men ellers er det lite som minner om et budsjettprodukt her, og 2DS XL gjør ingenting som gjør at vi vil fraråde noen å velge den.

3D-funksjonen har i alle fall for undertegnede aldri vært noe argument for å anskaffe en 3DS, og mangelen på det her endrer ikke på det noe vis.

Dette er absolutt et godt valg, enten du er ny til det fenomenale 3DS-biblioteket og vil ha en billig inngang til universet, eller du vil oppgradere fra en av de forrige modellene. Sannsynligvis gir 2DS XL også den beste valutaen for pengene av Nintendos modeller akkurat nå.

Bare ikke forvent noe teknisk vidunder, for det er den så langt fra.

7.5
Bra

Nintendo 2DS XL

sitat"2DS XL gir deg en relativt billig inngang til 3DS-universet"
 • Krysse av
  Store skjermer
 • Krysse av
  Godt med knapper og spaker
 • Krysse av
  Lettere enn 3DS XL
 • Krysse av
  Svært godt spillbilbliotek
 • Bytt
  Skjermene er veldig lavoppløste og litt lyssvake
 • Bytt
  Middels batterilevetid
 • Bytt
  Veldig kort stylus
 • Bytt
  Svak lyd i høyttalerne
 • Bytt
  Litt leketøysaktig design
 • Bytt
  Ikke utbyttbart batteri
annonse