Til hovedinnhold

Netflix på mobilen gir deg en TV i lomma

De nye Netflix-appene lar deg ta favorittserien med på tur.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Finn Jarle Kvalheim
Slik ser Netflix-appen ut på en Android-telefon ...
... og slik ser den ut på iPhone.

De Amerikanske TV-tjenestene Netflix og HBO er på vei inn i det norske markedet. Netflix var først ute, og åpnet tjenesten sin for norske brukere nå på tirsdag. For 79 kroner i måneden kan du nå se på haugevis av TV-serier og filmer. Tjenesten skal fungere både på PC, spillkonsoller og på telefoner. Vi har tatt en titt på Netflix-appene for Android og iOS.

Appene er gratis å laste ned fra App Store og Google Play. Du må ha konto for å bruke tjenesten, men du kan starte én måneds gratis prøveperiode direkte fra appen. Hvis du har konto men har glemt passordet fins det en løsning for å fiske frem dette også direkte i appen.

Les også: Netflix er her - kan være gratis ut året (Hardware.no)

Likt på begge plattformer

Det aller meste av navigasjonen i appen er så å si helt lik i begge appene. Det er kun på avspilling det skiller noe mellom de to appene. Det skal vi komme tilbake til.

Det som møter deg når du starter Netflix-applikasjonen er et hav av ulike forsider fra filmer og TV-serier. Det er omtrent ikke brukt tekst i det hele tatt til å vise hvilke filmer eller serier det er snakk om – alt formidles via filmplakatene som går ned over skjermen.

Synkroniserer mellom dingser

Unntaket er filmer du allerede har begynt å se på. Disse havner øverst på skjermen, med tittel og skjermbilde fra der du sluttet å se. Hvis du bruker Netflix på flere ulike enheter vil du dessuten legge merke til at stedet du sluttet å se en film eller episode synkroniseres mellom enhetene. Dermed kan du fortsette avspillingen uten å måtte leite deg frem når du bytter mellom for eksempel telefon og nettbrett.

Netflix forsøker å presentere et tilpasset utvalg innhold. Når du registrerer kontoen blir du bedt om å svare på hvilke sjangre du liker, og svarene dine brukes til å anbefale innhold. Når du har tatt tjenesten i bruk begynner den også å anbefale innhold basert på det du tidligere har sett.

Les også: Forbrukerrådet slakter Netflix

På iPad-utgaven fins det et eget barnefilter som henter frem tegnefilm og familieunderholdning.
Av og til låser appen seg, slik at du må stoppe den manuelt før den vil virke igjen.

Tematisk inndeling

Innholdet presenteres altså som filmplakater ned over skjermen på telefonen. Hver rad plakater representerer en sjanger eller et tema, for eksempel Thrillere eller Nyutgivelser. Du kan også bla sidelengs i filmplakatene på hver rad.

I tillegg til plakatene har du to knapper som kan trykkes på. Øverst til venstre finner du en knapp som lar deg se utvalget basert på sjanger. Søkeknappen på andre siden av Netflix-banneret lar deg søke etter spesifikke titler.

Søket fungerer greit, men utvalget i den norske Netflix-tjenesten er foreløpig relativt begrenset. Derfor er det slett ikke alltid du får treff – selv ikke på relativt kjente titler. Ved lansering har det imidlertid blitt sagt at utvalget vil øke, og at det i andre markeder har vært omtrent doblet innen ett år etter lanseringen.

Litt ustabilt

Det som er desto mer irriterende er at appene er litt ustabile – på begge plattformer.

Appene har en tendens til å låse seg på en grå bakgrunnsfarge når vi går inn og ut av dem i tide og utide. På Android-appen klarer vi å provosere frem reaksjon ved å trekke ned varsellinjen øverst på skjermen. Når vi slipper den går appen imidlertid tilbake til sin grå og låste virkelighet. For å få bukt med problemet måtte vi flere ganger stenge appene både på iOS og på Android.

Disse problemene virker å oppstå i mye større grad når vi bruker mobilnett i stedet for trådløst nett.

I tillegg til at appene låser seg opplever vi at filmplakatene hakker og av og til ikke er spesielt samarbeidsvillige når vi forsøker å trekke dem rundt på skjermen. Både iPhone 5 og Samsung Galaxy S III burde ha krefter nok i massevis til å kjøre denne typen menynavigasjon uten hakking.

Under avspilling synes vi grensesnittet ser litt gammeldags ut på Android. Vi irriterer oss også over at det ikke er mulig å fjerne teksting.

Avspilling

Når du skal spille av video skiller de to plattformene seg litt fra hverandre. Funksjonsmessig er de omtrent like, men Android-versjonen ser en del mindre forseggjort ut. Knappene som styrer avspillingen ser egentlig mest ut som knappene vi kjenner fra de eldste utgavene av Android.

Det er altså på iOS at grensesnittet tar seg best ut, men også her støter vi på en liten pussighet. Volumkontrollen som Netflix har laget gjør at Apples egen volumviser kommer opp over skjermen. Har du hodetelefoner på deg kan du heller ikke skru volumet helt opp med Netflix' egen volumskyver.

Det ser altså litt merkelig ut med to ulike volumkontroller på skjermen samtidig, og i starten er det litt forvirrende at du ikke kan stille opp volumet helt etter eget ønske.

Grensesnittet under avspilling er bedre på iOS enn på Android, men det volumkontrollen på skjerm er litt forvirrende.

Enkel å bruke

Ellers er det fint lite å foreta seg praktisk under mediespillingen. Du kan spole i filmen eller episoden du ser på, og du kan pause avspillingen. Det er mulig å velge språk for tale og tekst underveis.

Der det er norsk tekst tilgjengelig er det stort sett umulig å skru av teksten. Det kan være irriterende for noen.

Blir ikke så skarpt

Videokvaliteten justerer seg selv avhengig av hvor rask internettlinjen din er. Hvis du ser på via 3G-tilkoblingen din tar det gjerne litt lenger tid å starte avspillingen, men med god dekning på mobilnettet er også kvaliteten på avspillingen forholdsvis god.

Helt knivskarpt blir det imidlertid sjelden, siden mye av innholdet i Netflix' arkiver ikke er tilgjengelig i høyoppløste utgaver. Selv de som er høyoppløste er ikke fullt på høyde med det vi har blitt vant til fra Bluray og andre nett-TV-løsninger de siste årene.

Alt i alt

Netflix-appen er stort sett enkel å bruke, enten du bruker den på iPhone, iPad eller en Android-telefon. Den er litt ustabil, men når den fungerer er det veldig lettvint å bla rundt mellom innholdet som er tilgjengelig.

Det fins ingen muligheter for å laste ned innhold eller lage spillelister i appen. Dermed er du prisgitt en fungerende internettlinje for at den skal fungere.

Til tross for noen svakheter er dette en veldig enkel og god app å bruke. At tjenesten hele tiden vet hvor langt du har kommet i en film eller serie er også et pluss, siden du kan gjenoppta tittingen fra hvilken som helst enhet der du er logget inn med kontoen din.

Terningkast: 5

- Last ned til Android

- Last ned til iOS

Her finner du alle våre app-tester

Se også:

annonse