TestMSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V

En lydløs kraftmaskin av et spillskjermkort

MSI har laget vår nye favorittkomponent til spillmaskinen.

Hovedside

Da vi først fikk klørne i et Gainward GeForce GTX 970 Phantom tok skjermkortet oss med storm. Vi kom frem til at GeForce GTX 970 byr på ellevill ytelse til lav pris, og ga det en av våre varmeste anbefalinger på lenge. Det var imidlertid flere som reagerte på kortets design, men nå har vi fått tak i en annen variant av GeForce GTX 970 – som utvendig ser mer tradisjonell ut, men innvendig har en spesiell vri.

Kortet vi skal teste i dag er MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V, som i likhet med Asus' Strix-serie med skjermkort stopper viftene fullstendig når kortet slapper av. Dermed blir skjermkortet fullstendig lydløst når man surfer på nettet, jobber med kontoroppgaver og andre lite krevende oppgaver, men det betyr på ingen måte at dette skal være noen svekling i spill.

Les mer: Nvidias Maxwell-arkitektur kan åpne helt nye muligheter for overklokking »

Heftig innmat til trivelig pris

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Dagens testmodell er overklokket fra fabrikken, og bør dermed ligge i akkurat samme liga som Gainward-versjonen av GeForce GTX 970 vi har testet fra før av. I tillegg har vi tidligere fått svært gode resultater fra MSIs skjermkort, som da vi testet det heftige MSI Radeon R9 280X Twin Frozr IV Gaming. På bakgrunn av disse tingene har vi temmelig høye forventninger til ytelsen som dagens testmodell bør levere i spill.

Prismessig er det også en temmelig attraktiv kandidat som har endt opp på testbenken vår i dag. MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V koster nemlig rett i overkant av 3000 kroner, og det er i høyeste grad overkommelig dersom det leverer ytelse som forventet. Hvis de to 100-millimeters viftene, med sine 15 vifteblader hver, dessuten er stille mens de snurrer er det en svært fin pris.

Når vi pakker kortet ut av esken blir vi slått av hvor kompakt det hele virker. Særlig kjøleløsningen ser litt puslete ut tatt i betraktning at den skal klare å holde kortet kjølig med viftene avslått – og da vi nylig testet Asus GeForce GTX 980 Strix OC, som har tilsvarende funksjonalitet, merket vi oss at kjøleren var noen temmelig enorme saker. Dagens testkort fra MSI er rene lilleputten i forhold.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V er langt ifra det største skjermkortet vi har sett.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Skjermkortet måler 35 millimeter på det aller tykkeste punktet, og grunnflaten er på 268 x 145 mm når vi også tar med ytterpunktene på viftehuset og kjølerørene. Monteringsbraketten er da som vanlig ikke regnet med. Vekten klokker inn på forholdsvis beskjedne 818 gram.

Dagens skjermkort gir deg blant annet en musematte på kjøpet.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Dette betyr at det vil være en smal sak å putte flere av disse skjermkortene inn i en datamaskin, dersom det frister med SLI-oppsett. Da vil du i så fall kunne få ganske betydelig mer kraft enn fra bare ett kort, eller fra storebror GeForce GTX 980, skjønt for de flestes bruk vil det som regel holde lenge med kun ett kort.

Samtidig mistenker vi at de som ønsker å drive med overklokking for å få litt bedre ytelse vil være bedre stilt med dette skjermkortet enn med Gainward-modellen vi testet tidligere. MSIs stillegående GeForce GTX 970 krever nemlig en 8-pins og en 6-pins PCIe-kontakt, i stedet for de to 6-pins kontaktene Gainward ba om. I tillegg frister MSI med en programvareløsning for enkel overklokking, som også kan brukes for å sette kortet i en ekstra stillegående – om enn litt veikere – modus.

Helt ny arkitektur i bunn

Flere strømpinner og bedre tilrettelegging for hobbyoverklokking til tross, MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V er ikke et spesielt strømslukende skjermkort. Kortet er nemlig bygd på Nvidias Maxwell-arkitektur, og har en litt forenklet versjon av den samme kjernen som sitter i GeForce GTX 980. Dermed får man også tilgang til flere nye teknologier som er unike for den nye serien, så som DSR og MFAA.

Bakerst på MSIs nye GeForce GTX 970 står det en 6-pins og en 8-pins strømkontakt.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Siden kortet er bygd på samme lest som GeForce GTX 980 er også flere av spesifikasjonene ganske like. Antallet CUDA-kjerner er riktig nok satt ned til 1664, og kortet har bare 104 teksturenheter. Kjernen på dagens testmodell er klokket til 1140 MHz som standard, og 1279 MHz ved boost, men ellers er det meste likt på de to nye spillkortene.

Minnebåndbredden er en del lavere enn vi kjenner fra de eldre Kepler-baserte skjermkort Nvidia har hatt tilgjengelig, men dette skal være kompensert for gjennom en ny algoritme for komprimering av fargeinformasjon – litt på samme måte som AMD har gjort det med sitt Radeon R9 285.

Den mest interessante spesifikasjonen er likevel, som vi tidligere har vært inne på, strømforbruket. TDP, et mål på hvor mye varme som genereres som henger tett sammen med strømforbruket, er nemlig bare oppgitt til forsiktige 145 watt på referansemodellen.

Lurer du på hva spesifikasjonene betyr?
Med Tek Ekstra kan du lese vår store guide til hvordan skjermkort fungerer »

Knallgod ytelse, nesten uten en lyd

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Som vi har sett i våre tidligere tester av skjermkort i GeForce GTX 900-serien betyr ikke lavt effektforbruk at ytelsen blir laber. Ikke på noen måte, faktisk. Det samme gjelder dagens testmodell, som i hele vårt testløp bekreftet at det vil tilfredsstille de aller fleste spilleres behov i temmelig lang tid fremover.

Du vil kanskje ikke klare å drive de aller nyeste spillene så godt på ekstremt høye oppløsninger – men hvis du, som de fleste andre, har en skjerm som klarer maksimalt 1920 x 1080 piksler, så vil dette skjermkortet gi deg spillbar bildeflyt uansett spill, selv med alle kvalitetsinnstillinger skrudd til høyeste nivå.

Det mest imponerende er likevel støynivået.

Varmesprederen er forholdsvis liten, men gjør absolutt jobben sin godt.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Fra før av hadde vi jo en anelse om at dette skjermkortet kom til å levere ytelse i toppklassen, og vi ble ikke skuffet på det punktet. Støyen var vi mer avventende til, men MSI har overgått seg selv når de nå har kommet ut med femte generasjon av deres Twin Frozr-kjøleløsning.

På Windows-skrivebordet står viftene bom stille, men selv når de spinner er de så godt som fullstendig lydløse. Vi merket kun at de startet opp fordi vi satt og så på dem. Med en fysisk mindre varmespreder ombord enn Asus GeForce GTX 980 Strix OC må riktig nok dette litt svakere MSI-kortets vifter jobbe litt hardere, og starte opp litt raskere, men når man uansett ikke kan høre dem over prosessorkjøleren gjør ikke det oss noe.

Vi fant også ut at kortet lager et ekstremt lavmælt elektrisk hvin, men dette skyldes faktisk at vi prøvde å lytte etter støy fra viftene. Hvinet var nemlig ikke hørbart så snart vi flyttet hodet mer enn 20 centimeter unna selve skjermkortet på den åpne testbenken vår. Normalt ville vi ikke lagt merke til det engang.

Konklusjon

Lav støy, god pris og fantastisk ytelse gjør MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V til vårt absolutte førstevalg i dag.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Som forrige gang vi testet et GeForce GTX 970 kan vi slå fast at dette kortet leverer ekstremt godt når det kommer til ytelse. I en rekke tester kommer det bedre ut enn Nvidias forrige toppmodell, GeForce GTX 780 Ti, men dagens forseggjorte testmodell fra MSI koster likevel flere hundre kroner mindre enn de billigste versjonene av det gamle flaggskipet.

Kjøper du et rimelig GeForce GTX 780 Ti vil du imidlertid ofte høre lyden av vifter som snurrer, også når du bare gjør enkle ting på skrivebordet. I spill vil viftene snurre enda mer, og enkelte modeller byr på det fryktede fenomenet kjent som elektriske hvin, eller «coil whine». Sistnevnte registrerte vi, på det mest lavmælte nivået vi noen gang har hørt det, på dagens testmodell – mens førstnevnte, altså viftestøy, er på det mest komfortable nivået vi noen gang har vært ute for.

Da er konklusjonen klinkende klar: Dette skjermkortet anbefaler vi mer enn gjerne, og MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V er den modellen vi selv ville valgt i dag. Det like mye ytelse for pengene som Gainward-modellen vi testet sist, men den gjør det uten å bråke.

Finn laveste pris på MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V i Prisguide »

På bruktmarkedet vårt kan du legge ut ditt gamle skjermkort for salg, eller finne noen røverkjøp lagt ut av andre som nå skal oppgradere »

Alternativer:

Trenger du enda mer kraft har selskapet også laget en liknende variant av GeForce GTX 980, men siden vi ikke har testet denne kan vi ikke på stående fot gå god for at det gjør en like strålende figur som dagens testmodell. Hvis lommeboka tillater det kan du imidlertid gjerne gå for den noe dyrere Asus GeForce GTX 980 Strix OC, som også sikter på å kombinere super ytelse med minimalt med støy.

Detaljerte resultater

På de neste sidene kan du se nærmere på hvordan dagens testkort ligger an med tanke på ytelse. Aller først har vi listet opp testoppsettet vårt for de som er interessert i slikt – men hvis du vil se hvordan dagens testmodell yter kan du også bare hoppe direkte til de første resultatene »

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V
10
Fantastisk

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V

sitat"MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V er den modellen vi selv ville valgt i dag"

Fordeler

 • Krysse av
  Knallgod ytelse
 • Krysse av
  Så godt som lydløst
 • Krysse av
  Mye for pengene

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen spesielle