Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V

En lydløs kraftmaskin av et spillskjermkort

MSI har laget vår nye favorittkomponent til spillmaskinen.

Varg Aamo, Tek.no / EA (bakgrunn)

Hovedside

Da vi først fikk klørne i et Gainward GeForce GTX 970 Phantom tok skjermkortet oss med storm. Vi kom frem til at GeForce GTX 970 byr på ellevill ytelse til lav pris, og ga det en av våre varmeste anbefalinger på lenge. Det var imidlertid flere som reagerte på kortets design, men nå har vi fått tak i en annen variant av GeForce GTX 970 – som utvendig ser mer tradisjonell ut, men innvendig har en spesiell vri.

Kortet vi skal teste i dag er MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V, som i likhet med Asus' Strix-serie med skjermkort stopper viftene fullstendig når kortet slapper av. Dermed blir skjermkortet fullstendig lydløst når man surfer på nettet, jobber med kontoroppgaver og andre lite krevende oppgaver, men det betyr på ingen måte at dette skal være noen svekling i spill.

Les mer: Nvidias Maxwell-arkitektur kan åpne helt nye muligheter for overklokking »

Heftig innmat til trivelig pris

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Dagens testmodell er overklokket fra fabrikken, og bør dermed ligge i akkurat samme liga som Gainward-versjonen av GeForce GTX 970 vi har testet fra før av. I tillegg har vi tidligere fått svært gode resultater fra MSIs skjermkort, som da vi testet det heftige MSI Radeon R9 280X Twin Frozr IV Gaming. På bakgrunn av disse tingene har vi temmelig høye forventninger til ytelsen som dagens testmodell bør levere i spill.

Prismessig er det også en temmelig attraktiv kandidat som har endt opp på testbenken vår i dag. MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V koster nemlig rett i overkant av 3000 kroner, og det er i høyeste grad overkommelig dersom det leverer ytelse som forventet. Hvis de to 100-millimeters viftene, med sine 15 vifteblader hver, dessuten er stille mens de snurrer er det en svært fin pris.

Når vi pakker kortet ut av esken blir vi slått av hvor kompakt det hele virker. Særlig kjøleløsningen ser litt puslete ut tatt i betraktning at den skal klare å holde kortet kjølig med viftene avslått – og da vi nylig testet Asus GeForce GTX 980 Strix OC, som har tilsvarende funksjonalitet, merket vi oss at kjøleren var noen temmelig enorme saker. Dagens testkort fra MSI er rene lilleputten i forhold.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V er langt ifra det største skjermkortet vi har sett.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Skjermkortet måler 35 millimeter på det aller tykkeste punktet, og grunnflaten er på 268 x 145 mm når vi også tar med ytterpunktene på viftehuset og kjølerørene. Monteringsbraketten er da som vanlig ikke regnet med. Vekten klokker inn på forholdsvis beskjedne 818 gram.

Dagens skjermkort gir deg blant annet en musematte på kjøpet.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Dette betyr at det vil være en smal sak å putte flere av disse skjermkortene inn i en datamaskin, dersom det frister med SLI-oppsett. Da vil du i så fall kunne få ganske betydelig mer kraft enn fra bare ett kort, eller fra storebror GeForce GTX 980, skjønt for de flestes bruk vil det som regel holde lenge med kun ett kort.

Samtidig mistenker vi at de som ønsker å drive med overklokking for å få litt bedre ytelse vil være bedre stilt med dette skjermkortet enn med Gainward-modellen vi testet tidligere. MSIs stillegående GeForce GTX 970 krever nemlig en 8-pins og en 6-pins PCIe-kontakt, i stedet for de to 6-pins kontaktene Gainward ba om. I tillegg frister MSI med en programvareløsning for enkel overklokking, som også kan brukes for å sette kortet i en ekstra stillegående – om enn litt veikere – modus.

Helt ny arkitektur i bunn

Flere strømpinner og bedre tilrettelegging for hobbyoverklokking til tross, MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V er ikke et spesielt strømslukende skjermkort. Kortet er nemlig bygd på Nvidias Maxwell-arkitektur, og har en litt forenklet versjon av den samme kjernen som sitter i GeForce GTX 980. Dermed får man også tilgang til flere nye teknologier som er unike for den nye serien, så som DSR og MFAA.

Bakerst på MSIs nye GeForce GTX 970 står det en 6-pins og en 8-pins strømkontakt.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Siden kortet er bygd på samme lest som GeForce GTX 980 er også flere av spesifikasjonene ganske like. Antallet CUDA-kjerner er riktig nok satt ned til 1664, og kortet har bare 104 teksturenheter. Kjernen på dagens testmodell er klokket til 1140 MHz som standard, og 1279 MHz ved boost, men ellers er det meste likt på de to nye spillkortene.

Minnebåndbredden er en del lavere enn vi kjenner fra de eldre Kepler-baserte skjermkort Nvidia har hatt tilgjengelig, men dette skal være kompensert for gjennom en ny algoritme for komprimering av fargeinformasjon – litt på samme måte som AMD har gjort det med sitt Radeon R9 285.

Den mest interessante spesifikasjonen er likevel, som vi tidligere har vært inne på, strømforbruket. TDP, et mål på hvor mye varme som genereres som henger tett sammen med strømforbruket, er nemlig bare oppgitt til forsiktige 145 watt på referansemodellen.

Lurer du på hva spesifikasjonene betyr?
Med Tek Ekstra kan du lese vår store guide til hvordan skjermkort fungerer »

Knallgod ytelse, nesten uten en lyd

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Som vi har sett i våre tidligere tester av skjermkort i GeForce GTX 900-serien betyr ikke lavt effektforbruk at ytelsen blir laber. Ikke på noen måte, faktisk. Det samme gjelder dagens testmodell, som i hele vårt testløp bekreftet at det vil tilfredsstille de aller fleste spilleres behov i temmelig lang tid fremover.

Du vil kanskje ikke klare å drive de aller nyeste spillene så godt på ekstremt høye oppløsninger – men hvis du, som de fleste andre, har en skjerm som klarer maksimalt 1920 x 1080 piksler, så vil dette skjermkortet gi deg spillbar bildeflyt uansett spill, selv med alle kvalitetsinnstillinger skrudd til høyeste nivå.

Det mest imponerende er likevel støynivået.

Varmesprederen er forholdsvis liten, men gjør absolutt jobben sin godt.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Fra før av hadde vi jo en anelse om at dette skjermkortet kom til å levere ytelse i toppklassen, og vi ble ikke skuffet på det punktet. Støyen var vi mer avventende til, men MSI har overgått seg selv når de nå har kommet ut med femte generasjon av deres Twin Frozr-kjøleløsning.

På Windows-skrivebordet står viftene bom stille, men selv når de spinner er de så godt som fullstendig lydløse. Vi merket kun at de startet opp fordi vi satt og så på dem. Med en fysisk mindre varmespreder ombord enn Asus GeForce GTX 980 Strix OC må riktig nok dette litt svakere MSI-kortets vifter jobbe litt hardere, og starte opp litt raskere, men når man uansett ikke kan høre dem over prosessorkjøleren gjør ikke det oss noe.

Vi fant også ut at kortet lager et ekstremt lavmælt elektrisk hvin, men dette skyldes faktisk at vi prøvde å lytte etter støy fra viftene. Hvinet var nemlig ikke hørbart så snart vi flyttet hodet mer enn 20 centimeter unna selve skjermkortet på den åpne testbenken vår. Normalt ville vi ikke lagt merke til det engang.

Konklusjon

Lav støy, god pris og fantastisk ytelse gjør MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V til vårt absolutte førstevalg i dag.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Som forrige gang vi testet et GeForce GTX 970 kan vi slå fast at dette kortet leverer ekstremt godt når det kommer til ytelse. I en rekke tester kommer det bedre ut enn Nvidias forrige toppmodell, GeForce GTX 780 Ti, men dagens forseggjorte testmodell fra MSI koster likevel flere hundre kroner mindre enn de billigste versjonene av det gamle flaggskipet.

Kjøper du et rimelig GeForce GTX 780 Ti vil du imidlertid ofte høre lyden av vifter som snurrer, også når du bare gjør enkle ting på skrivebordet. I spill vil viftene snurre enda mer, og enkelte modeller byr på det fryktede fenomenet kjent som elektriske hvin, eller «coil whine». Sistnevnte registrerte vi, på det mest lavmælte nivået vi noen gang har hørt det, på dagens testmodell – mens førstnevnte, altså viftestøy, er på det mest komfortable nivået vi noen gang har vært ute for.

Da er konklusjonen klinkende klar: Dette skjermkortet anbefaler vi mer enn gjerne, og MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V er den modellen vi selv ville valgt i dag. Det like mye ytelse for pengene som Gainward-modellen vi testet sist, men den gjør det uten å bråke.

Finn laveste pris på MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V i Prisguide »

På bruktmarkedet vårt kan du legge ut ditt gamle skjermkort for salg, eller finne noen røverkjøp lagt ut av andre som nå skal oppgradere »

Alternativer:

Trenger du enda mer kraft har selskapet også laget en liknende variant av GeForce GTX 980, men siden vi ikke har testet denne kan vi ikke på stående fot gå god for at det gjør en like strålende figur som dagens testmodell. Hvis lommeboka tillater det kan du imidlertid gjerne gå for den noe dyrere Asus GeForce GTX 980 Strix OC, som også sikter på å kombinere super ytelse med minimalt med støy.

Detaljerte resultater

På de neste sidene kan du se nærmere på hvordan dagens testkort ligger an med tanke på ytelse. Aller først har vi listet opp testoppsettet vårt for de som er interessert i slikt – men hvis du vil se hvordan dagens testmodell yter kan du også bare hoppe direkte til de første resultatene »

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V
10
Fantastisk

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V

10
Fantastisk
sitatMSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V er den modellen vi selv ville valgt i dag

Fordeler

 • +
  Knallgod ytelse
 • +
  Så godt som lydløst
 • +
  Mye for pengene

Ting å tenke på

 • Ingen spesielle

Testoppsett

I dag tester vi MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V, med følgende tekniske spesifikasjoner, sammenliknet med andre relevante skjermkort:

ModellNvidia GeForce GTX 980Nvidia GeForce GTX 770MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr VAMD Radeon R9 290
GrafikkprosessorGM204GK104GM204Hawaii
Kjernefrekvens1126 MHz1046 MHz1140 MHz-
Boost-frekvens1216 MHz1085 MHz1279 MHz947 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)7000 MHz7010 MHz7010 MHz5000 MHz
Minnemengde4096 MB GDDR52048 MB GDDR54096 MB GDDR54096 MB GDDR5
Minnebusbredde256-bit256-bit256-bit512-bit
Streamprosessorer2048153616642560
Transistorer5,2 mrd.3,5 mrd.5,2 mrd.6,2 mrd.
TMU128128104160
ROP64326464
Typisk forbruk165 W230 W- -

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er også nærmere beskrevet i en egen sak om skjermkort-testriggen vår, men her følger en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

Vår testbenk for skjermkort.Foto: Varg Aamo, Tek.no

I dagens test benytter vi drivere med versjonsnummer 344.16, akkurat som i testen av Asus GeForce GTX 980 Strix OC. De øvrige skjermkortene i utvalget, som vi sammenlikner dagens testmodell med, benytter følgende drivere:

 • Radeon R9 285: Catalyst 14.30.1005
 • Radeon-kort, alle andre modeller: Catalyst 14.4
 • Gainward GeForce GTX 970 Phantom og Nvidia GeForce GTX 980: 344.07
 • GeForce-kort, alle andre modeller: 340.52

Syntetisk ytelse testes med 3DMark Fire Strike 1.1 og prosesseringskraft med FAHBench 1.2. Spillytelse måles i Battlefield 4, Batman: Arkham Origins, Hitman: Absolution, Metro: Last Light og DCS World. Bildeflyten måles enten med Fraps eller innebygde måleverktøy i spillene, og samtlige spilltester kjøres minimum to ganger for å sikre at vi har stabile, representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z med mindre annet er oppgitt, og temperaturen som måles er den høyeste som oppnås under det sammenhengende testløpet av Metro: Last Light. Effektmålinger leser vi av ved stikkontakten under samme test.

MSI sendte kortet til test.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V
10
Fantastisk

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V

10
Fantastisk
sitatMSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V er den modellen vi selv ville valgt i dag

Fordeler

 • +
  Knallgod ytelse
 • +
  Så godt som lydløst
 • +
  Mye for pengene

Ting å tenke på

 • Ingen spesielle

Syntetiske tester

3DMark Fire Strike

Første test er gode gamle 3DMark, som belaster hele datamaskinen for å simulere ytelse i moderne spill. Her kommer dagens testmodell, et MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V, hakk i hæl på Gainward GeForce GTX 970 Phantom. Forskjellen på de to kortene er på mindre enn én prosent, og vi ser altså bedre resultater fra GeForce GTX 970 enn hva GeForce GTX 780 Ti klarte å servere.

FAHBench

Denne testen har ingenting med spill å gjøre, men måler først og fremst skjermkortets prosesseringsevne. Dette er den offisielle ytelsestesten for Folding@Home-programmet, og her kommer vårt MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V igjen ut helt på samme nivå som Gainward GeForce GTX 970 Phantom. Kun våre to GeForce GTX 980-modeller har levert skarpere.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V
10
Fantastisk

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V

10
Fantastisk
sitatMSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V er den modellen vi selv ville valgt i dag

Fordeler

 • +
  Knallgod ytelse
 • +
  Så godt som lydløst
 • +
  Mye for pengene

Ting å tenke på

 • Ingen spesielle

Batman: Arkham Origins

Spilltest nummer én er som forventet en liten nedtur etter de syntetiske testene våre, men vi får likevel svært trivelige testresultater. Sammenliknet med Gainward GeForce GTX 970 Phantom er det fortsatt ingen reell forskjell å spore, og flere av AMD sine Radeon-skjermkort gjør det omtrent like godt her.

Isolert sett leverer uansett MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V et fint spillbart resultat både på høyeste og laveste oppløsning, selv om vi som alltid har slått grafikknivået og effektene opp til høyeste nivå; og kortet plasserer seg dermed mellom GeForce GTX 780 og GeForce GTX 780 Ti.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V
10
Fantastisk

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V

10
Fantastisk
sitatMSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V er den modellen vi selv ville valgt i dag

Fordeler

 • +
  Knallgod ytelse
 • +
  Så godt som lydløst
 • +
  Mye for pengene

Ting å tenke på

 • Ingen spesielle

Battlefield 4

I Battlefield 4, ved 1920 x 1080 pikslers oppløsning, går det akkurat som i forrige GeForce GTX 970-test betydelig bedre enn da vi kjørte kortet gjennom Batman: Arkham Origins. Det er særlig en svært sterk minsteverdi som sikrer dagens testkort, MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V, en god plassering ved 1920 x 1080 piskler, som vi også så med Gainward GeForce GTX 970 Phantom.

På høyeste oppløsning faller våre GeForce GTX 970 litt på tabellen, men dagens testkort klarer likevel å levere et bedre resultat enn toppkortet AMD Radeon R9 290X.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V
10
Fantastisk

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V

10
Fantastisk
sitatMSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V er den modellen vi selv ville valgt i dag

Fordeler

 • +
  Knallgod ytelse
 • +
  Så godt som lydløst
 • +
  Mye for pengene

Ting å tenke på

 • Ingen spesielle

DCS World

Når vi kommer til kampflysimulatoren DCS World går det enda bedre. Vårt MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V kommer tikkende inn på en meget pen fjerdeplass på tabellen, og kun de to råsterke GeForce GTX 980-modellene vi har testet har et overtak av videre betydning – uansett oppløsning.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V
10
Fantastisk

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V

10
Fantastisk
sitatMSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V er den modellen vi selv ville valgt i dag

Fordeler

 • +
  Knallgod ytelse
 • +
  Så godt som lydløst
 • +
  Mye for pengene

Ting å tenke på

 • Ingen spesielle

Hitman: Absolution

Nest siste spilltest er Hitman: Absolution. Spillet har vært med oss en stund, men er fortsatt en av de hardeste testene vi har å by på – som vises på at det er en rekke skjermkort som ikke klarer å drive det på høyeste oppløsning engang. Dagens testmodell klarer riktig nok å drive spillet uten særlige vansker, men det blir med en sjetteplass for vårt MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V.

Det betyr at Nvidias nest sterkeste i dagens lydløse MSI-drakt klarer å yppe med de beste skjermkortene fra AMD, men det ekstra overtaket vi har sett i de fleste andre spillene uteblir.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V
10
Fantastisk

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V

10
Fantastisk
sitatMSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V er den modellen vi selv ville valgt i dag

Fordeler

 • +
  Knallgod ytelse
 • +
  Så godt som lydløst
 • +
  Mye for pengene

Ting å tenke på

 • Ingen spesielle

Metro: Last Light

I siste spilltest, Metro: Last Light, får vårt MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V svært forskjellige resultater på de to oppløsningene. Ved Full HD må det se seg slått av GeForce GTX 780 Ti, så vel som naturligvis av de to GeForce GTX 980-modellene våre og – med hårfin margin – av Gainward GeForce GTX 970 Phantom.

På høyeste oppløsning blir det imidlertid andre boller, og en svært sterk minsteverdi bidrar til at kortet for en gangs skyld hanker inn en tredjeplass. Sammenliknet med Gainward sitt GeForce GTX 970 er dog forskjellen ubetydelig også her.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V
10
Fantastisk

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V

10
Fantastisk
sitatMSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V er den modellen vi selv ville valgt i dag

Fordeler

 • +
  Knallgod ytelse
 • +
  Så godt som lydløst
 • +
  Mye for pengene

Ting å tenke på

 • Ingen spesielle

Effektforbruk og temperatur

Effektforbruk

En av de virkelig spennende egenskapene ved den nye Maxwell-arkitekturen fra Nvidia er effektforbruket, som vi fra før av vet er svært lavt – særlig med tanke på all ytelsen kortene vi har testet leverer. Dagens testmodell har også et svært lavt forbruk objektivt sett, men det er faktisk det høyeste av alle de Maxwell-baserte kortene vi har testet; selv det kraftigere Asus GeForce GTX 980 Strix OC.

Dermed føyer MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V seg inn i rekken av Maxwell-baserte skjermkort som gir oss pussige resultater som vi ikke helt kan forklare på effektforbruk-fronten. Som sagt er forbruket uansett lavt per FPS produsert, så vi dveler ikke lenge ved dette, men går heller videre til temperaturene.

Temperaturer

Som med Asus' liknende Strix-skjermkort kan den dårlige grafplasseringen for dagens testmodell være litt misvisende. Hvis vi ser nærmere etter har vi nemlig en av de laveste temperaturene vi noen gang har sett når kortet blir belastet, og det som trekker ned, samlet sett, er en høy minsteverdi. I likhet med Strix-kortet fra Asus er det imidlertid en svært god grunn til at MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V har en høy minsteverdi, nemlig at skjermkortets vifter står bom stille når det ikke blir tungt belastet.

Det er dette som først og fremst bidrar til at skjermkortet er så stillegående som det er, men at temperaturen ved belastning også er så lav som den er – til tross for at viftene også da er nesten lydløse – må vi bare få kalle imponerende.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V
10
Fantastisk

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V

10
Fantastisk
sitatMSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Twin Frozr V er den modellen vi selv ville valgt i dag

Fordeler

 • +
  Knallgod ytelse
 • +
  Så godt som lydløst
 • +
  Mye for pengene

Ting å tenke på

 • Ingen spesielle
Mer om
annonse