Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGarmin Fenix 5, 5X og 5S

Treningsklokka som kan alt, og enda litt til

Oppsummering og konklusjon

Fenix-serien er Garmins toppmodeller innen treningsklokker, og antakeligvis de mest funksjonsrike klokkene på markedet. Skikkelige alt-mulig-klokker med smart-funksjoner, GPS-navigasjon og avanserte treningsfunksjonalitet. Vi har tidligere testa både Fenix 3, og Tactix Bravo (en variant av samme klokke), og begge imponerte.

Så mye at undertegnede har lurt litt på om en oppfølger ville være langt unna, for jeg så ikke det helt store forbedringspotensialet - det var rett og slett ikke veldig mye jeg savnet, i alle fall ikke som ikke kunne komme via en fastvareoppdatering. Men nå sitter vi altså her med siste utgave i serien; Garmin Fenix 5X.

5S, 5 og 5X

Fra venstre: Fenix 5s, Fenix 5 og Fenix 5X.

Garmin hoppa rett over Fenix 4, visstnok ikke bare fordi 5 klinger bedre; Fenix 4 har visstnok en uheldig oversettelse på kinesisk. De nyeste klokkene i serien er nå Fenix 5s, 5 og 5X, fra minst til størst. Noe som er fint, for Fenix 3 kom bare i én størrelse, og den så velvoksen ut på selv de storvokste blant oss.

Vi har hatt den største modellen i hende, men siden det bare er små forskjeller på dem, anser vi at de alle kan vurderes som ett produkt når det kommer til karaktersetting. Hovedforskjellen, bortsett fra størrelse, er at Fenix 5X kan vise topografiske kart og leveres kun med safirglass og innebygget Wi-Fi, mens de mindre modellene kommer i utgaver med og uten safirglass og Wi-Fi. Det er også forskjell på batteritiden; alle vil fungere fint til vanlig bruk, men hvis du skal bruke klokka på lengre turer (for eksempel på fjellet eller på sjøen), kan nok den minste utgaven komme litt til kort.

Fenix 5sFenix 5Fenix 5X
Diameter42 mm47 mm51 mm
SafirglassValgfrittValgfrittKrysse av
Vekt, silikonrem:67 gram85 gram98 gram
Vekt, metallrem: 125 gramIkke oppgitt196 gram
Batteritid (GPS-sporing)14 timer24 timer20 timer
GPS og kartGPSGPSGPS og kart
Veil. pris uten safirglass6399,-6399,-Ikke tilgjengelig
Veil. pris med safirglass7499,-7499,-7999,-
Veil. pris, safirgl. og metallrem8999,-8999,-9599,-

Legg merke til prisen, som er et kraftig hopp opp fra forgjengeren. Ifølge prishistorikken hos Prisguide.no (komersiell partner) kostet Fenix 3 HR med safirglass omtrent 4600 kroner ved lansering, mens tilsvarende Fenix 5 koster omtrent 7500 kroner. Spesielt når vi ser på toppmodellen, som vi har under lupen her nå, har det gått fra å være en ganske dyr klokke, til å være en veldig dyr klokke. 8000 kroner er kanskje ikke mye hvis det er et mekanisk kvalitetsur som kan vare livet ut, men for en slik smartklokke er det slettes ikke sikkert at funksjonaliteten henger med om en fem års tid, eller at batteriet fortsatt duger.

Kort sagt

Du vil finne flere detaljer på side 2, her skal vi forsøke å fatte oss i korthet og oppsummere kjapt og enkelt.

Den nye pulssensoren ligger omtrent flatt med resten av klokka.

Garmin presenterer flere nyttige forbedringer med Fenix 5-klokkene, men ikke riktig som mange som vi hadde håpet på. Hvis vi ser bort fra kart-støtten, som bare gjelder Fenix 5X, ser de største forbedringene først og fremst ut til å ligge i en flatere pulssensor, bedre batteritid, forholdsvis små oppdateringer i brukergrensesnittet (flere hurtigtaster og en egen hurtigmeny) og et gyroskop skal gi bedre sporingsnøyaktighet i «Ultra Track»-modus (se neste side).

Fenix 5-klokkenes styrke ligger fortsatt i de avanserte sports- og treningsverktøyene, men tilpasset aktivitetssporing og informasjon underveis i treningen. Klokkene kommer med 21 ulike sportsprofiler forhåndsinnstallert, med mulighet for å legge til egne, og svært gode tilpassningsmuligheter for hva slags data du vil ha tilgjengelig. Sammen med gode treningsrapporter etterpå, og statistikk over tid, blir Garmin Fenix 5-klokkene kjempegode treningsverktøy enten du er mosjonist og vil følge med på formutviklingen din, eller trener for maraton og vil følge med på ting som skrittfrekvens, kraft i pedaltråkk (krever ekstra sensor) eller lengde per åretak i roing. Men dette gjorde de forrige utgavene også, så det eneste nye vi kan se her, er at Fenix 5-klokkene beregner anearob treningseffekt i tillegg til den aerobe.

Appen og nettjenesten Garmin Connect gir oss en del data som gjør at vi kan følge med på treningsresultater over tid.

De mange mulighetene går litt utover brukervennligheten, og klokka krever litt tilvenning. Men når du har lært deg med den og vet hvor ting er, fungerer det fint. Det er også verdt å få med seg at den optiske pulsmåleren er upålitelig til en del aktivitetstyper (les mer på neste side), men dette er et problem med teknologien generelt og vil også gjelde andre optiske pulsmålere på andre klokker.

Vi liker at klokkene egentlig ikke ser ut som sportsklokker, men er nokså nøytralt elegante klokker som står seg greit til både hverdags og fest. Og det er selvsagt kjempefint at vi nå har flere størrelser å velge i, siden 5X nok kan bli litt i største laget for mange. Nye klokkeremmer med en kjapp klipps-funksjon gjør det dessuten enkelt å endre stilen raskt, men disse er dessverre veldig kostbare.

Sammenlignet med for eksempel Polar V800, ser Fenix 5X mer ut som en «vanlig» klokke.

Kartfunksjonen på Fenix 5X havner i stor grad i «kjekt å ha»-kategorien, men vi ser at den kan være nyttig for jegere og andre friluftsfolk som beveger seg ekstra mye utenfor stien. Vi skulle dog ønske at Garmin oppdaterte ruteplanleggingsfunksjonen, slik at det hadde gått an å planlegge løyper i mobilappen og overført dem til klokken trådløst. Dette manglet på de forrige modellene, og vi er skuffet over at Garmin ikke har forbedret det her.

Konklusjon

Garmin presenterer flere nyttige oppdateringer med Fenix 5-serien, men det er for det meste snakk om små fremskritt, og ikke større hopp. Det at klokka måler anearob treningseffekt såvel som aerob er veldig fint, men noe vi tror alle andre en seriøse idrettsutøvere kan greie seg uten. Forbedret batteritid er fint, men batteritiden var ganske god allerede. Kartfunksjonen er kjekk å ha, men med tanke på prisen hadde vi heller sett at Garmin gjorde det enklere å opprette GPS-løyper i mobilappen.

Men forbedringer er forbedringer, og Fenix 5-klokkene er nok de mest avanserte og allsidige sportsklokkene på markedet. Bare synd prisen er så høy.

Vi kommer med en større samletest av treningsklokker i sommer, i mellomtiden finner du flere gode alternativer i testarkivet vårt »

Mer informasjon

Design og komfort

Garmin bygger videre på designet fra Fenix 3-serien, og har ikke gjort store endringer. Det mest markante er kanskje de små, røde detaljene som skiller Fenix 5 og 5X fra andre klokker i serien. De synes dog ikke så godt til hverdags som på bilder, så ikke forvent at folk kommer til å legge merke til det.

Fenix 5 og 5X er fortsatt nokså store, men har likevel en hvis elegant minimalisme, litt avhengig av hvordan du setter opp urskiva. Dette er klokker som står like fint til dress- som sykkeljakken, og ekstra klokkeremmer gir også litt variasjonsmulighet.

Sammenlignet med for eksempel Polar V800, ser Fenix 5X mer ut som en «vanlig» klokke.

Standardbåndet er et silikonbånd, av mer eller mindre samme sort som andre sportsklokker. Dette er fint når du trener, siden det er enkelt å bare skylle av svetten etterpå. Komforten er grei nok, men undertegnede synes ikke det er det beste på litt varme, klamme dager, da båndet har lett for å klistre seg litt til huden.

En ny klokkerem kan gjøre mye for å endre stilen på klokka, men skal du ha med det QuickFit-systemet blir det kostbart.
Den nye pulssensoren ligger omtrent flatt med resten av klokka.

Heldigvis er det superenkelt å bytte med det nye «QuickFit»-systemet, hvor båndene kan klipses av og på på noen sekunder. Det gjør det praktisk mulig å ha for eksempel en metall- eller lærrem i hverdagen, og bare skifte til silikon når du skal trene. Dessverre er disse også fryktelig kostbare, og ut fra det vi har sett må du forvente å betale over 800 kroner for en lærrem, og over 2000 for en i metall.

Pulssensoren har også fått et redesign, og stikker nesten ikke ut av klokka lengre. Hvor plagsomt det opplevdes med de tidligere modellene er nok veldig individuelt, men det er uansett fint at den tar mindre plass en før. Klokkene er ellers solid utført, med safirglass, ramme av rustfritt stål og et ytterbelegg av fiberforsterket polymer; en veldig, veldig hard plasstype som blant annet finnes i luftfarten (ifølge Wikipedia). Alt i alt burde den tåle litt juling, om uhellet skulle være ute.

Skjerm og batteri

Se skjermen «i aksjon» når vi leker oss med innstillingene for selve urskiva. Farten på videoen her er doblet, men vi opplever klokka som responsiv nok i normal hastighet.

Skjermen har fått en nesten umerkelig oppgradering på oppløsningen, fra 218x218 piksler til 240x240 piksler (gjelder ikke 5s). Ikke det helt store akkurat, men til sitt bruk synes vi den gamle oppløsningen fungerte fint, så dette blir jo helt fint og så bittelitt til. Fargene har fått et sterkere løft, og har gått fra 16 til 64, noe som sikkert kommer godt med på de nye kartfunksjonene.

Som mange andre treningsklokker, bruker skjermen et såkalt «e-ink display». Det vil si at den ikke trenger baklys fra selve klokka, men kan leses med lys utenfra. Dette sparer strøm, og fungerer helt fint både ute i sola og i innendørslys. Og klokka har selvsagt et baklys, slik at du kan se hva som foregår der også når du ikke får nok lys utenfra.

Hvor lenge batteriet holder avhenger modellen og bruken. Hvis du kun bruker smartfunksjonene skal batteriet på 5X holde i 12 dager. Bruker du GPS- og puls i aktivitetssporing, skal det holde i 20 timer, men hvis du slår over i UltraTrac, et modus beregnet for virkelig langdistanseøkter hvor klokka reduserer antall GPS-målepunkter, holder den i 35 timer sammenhengende. Hvor du ender opp avhenger veldig av bruken. Hvis du skal spore sykling til og fra jobben hver dag, bruker du mer batteri enn noen som trener i treningsstudio (altså uten GPS) tre dager i uka, men de fleste vil komme unna med å lade klokka en gang i uka. Kanskje litt sjeldnere hvis du på død og liv ikke vil lade før den er nesten tom.

Fenix 5-klokkene har fått en betydelig slankere ladekabel enn den gamle «krybba» fra Fenix 3-serien (nederst på bildet over). Fint når du er på reise, men nå blir det langt fra like enkelt å lade klokka og bruke den samtidig. Med det gamle systemet kunne du koble til en batteribank, legge klokka i toppen av sekken eller rundt sykkelstyret, og fortsette målingene omtrent som før.

Brukervennlighet

Fenix 5-klokkene er avanserte klokker med svært mange muligheter, og læringskurven er bratt i begynnelsen. Plasseringen av knappene virker ikke helt logisk for undertegnede, noen menyvalg burde vært mye bedre forklart, og et trinnvis intstruksjonsmodus på klokka eller som en videoserie på YouTube, hadde virkelig ikke vært å forakte. Det samme gjelder for appen og netttjenesten Garmin Connect.

Men når du først har lært deg å bruke det synes vi at det fungerer veldig greit, det meste er forholdsvis lett tilgjengelig når man vet av det, og da setter vi pris på de mange avanserte tilpassningsmulighetene.

Som smartklokke og aktivitetsmåler

Vi blar litt i de ulike smartklokke-funksjonene.

Fenix 5-klokkene bygger videre på funksjonaliteten fra tidligere modeller i serien, og i testen av Tactix Bravo går vi mye mer i dybden på mye av det. I korte trekk kan vi si at de gjør det vi forventer at moderne smartklokker og aktivitetsmålere skal gjøre. De viser oss meldinger og hvem som ringer (og lar oss svare eller avvise), kalendervarsler, værmeldingen, måler aktivitet gjennom dagen via skritt, puls, etasjer klatret og søvn.

Dette fungerer fint, men etasjer klatret kunne gjerne blitt byttet ut med høydemeter, som jo er mer anvendelig i et land med langt flere motbakker enn høyhus. Og vi savner et mål på inaktivitet så vel som aktivitet. Altså, hvor lenge vi er stillesittende iløpet av dagen.

Som treningsklokke

Mange sportsprofiler
Klokkene kommer 21 ulike sportsmoduser, eller programmer, installert, og dekker det aller meste. De fleste varianter du trenger av løping og sykling (innendørs, vanlig og terreng, i grove trekk), treningssenter-aktiviteter som tredemølle, romaskin og spinningssykkel, mer spesialiserte fritidaktiviteter som klatring, ståpadling og mye mer. Og skulle ikke dette være nok går det an å laste ned flere fra nettet, eller sette opp egne.

Programmene på klokka, og noen eksempler på hva man kan laste ned.

Vi blar gjennom de ulike programmene og leker oss med dataskjermene vi kan tilpasse innafor dem.

Disse er satt opp med litt ulike dataskjermer (som du kan og bør endre selv), og klokkene varierer litt hva som logges. Hvis du ror utendørs logger den for eksempel tempo i tid pr. 500 meter og tak i minuttet, under løping er skrittfrekvensen viktigere, mens for innendørs svømming registrerer den bassenglengder. I tillegg er det altså de ulike datafeltene som du kan sette opp etter behov. Under lengre fjellturer har du kanskje mer behov for å følge med på gjennomsnittshastighet, høydemeter, tid til ankomst og solnedgang - ting som er nokså unødvendig å holde rede på under kortere løpeturer.

Selve treningseffekten ser ut til å beregnes ut fra pulsen og ikke aktiviteten, for på våre sammenligningstester har vi fått samme kaloriforbruk uansett hva slags aktivitet vi valgte.

Treningsverktøy
Klokkene har også noen verktøy som kan hjelpe oss underveis i treningen, som tempo- og pulsvarsel (samt en rekke andre varsler), intervaller på tid eller avstand, og en funksjon som lar oss kappes mot tidligere aktiviteter. Veldig fine ting alt sammen, enten vi trenger å passe på at vi holder farten og/eller pulsen oppe, eller vi vil bruke det virtuelle kappløpet for å presse oss selv til å forbedre tiden fra forrige gang. For eksempel hvis du skal sykle Birken og vil gjøre det bedre enn i fjor.

Garmins netttjeneste lar oss sette opp enkle eller komplekse intervalløkter, men vi savner å kunne gjøre det i appen, samt å kunne gi øktene en beskrivelse i tillegg til navnet - det kan raskt bli uoversiktlig hvis du har mange økter.

Men det irriterer oss at mye av dette er vanskelig eller umulig å slå av eller på midt i en treningsøkt. Hvis du skal legge noen sprintintervaller inn i joggeturen din, må du enten legge de inn før du starter aktiviteten, og hvis de da ligger inne med 10 minutter oppvarming, er det det du får. Hvis du heller bare vil ta det når du føler for deg iløpet av turen, må du stoppe aktiviteten du er i gang med, for så å starte en ny, nå med intervallene. Dette syntes vi var et problem på Fenix 3-serien, og det er litt kjipt at det ikke har blitt forbedret her.

Ut fra dataene klokka samler gir den noen mer generelle mål du kan følge med på over tid. Kondisjon, melkesyreterskel, treningseffekt, FTP, treningsstatus og «pulsvariasjonsstress». Mange av disse er vel mest for seriøse atleter, men vi synes særlig kondisjonsmålet og treningsstatusen var veldig fine å ha.

Appen og nettjenesten Garmin Connect gir oss en del data som gjør at vi kan følge med på treningsresultater over tid.

Pulssensor
Vi har gjort flere tester der vi har brukt den optiske pulsmåleren parallelt med en brysttropp på en annen Garmin-klokke. Den innebygde pulssensoren virker å være nøyaktig og pålitelig til kondisjonstrening med jevnt tempo og lite belastning på hendene. Men når vi tester på aktiviteter ting som vektløfting, roing på romaskin og terrengsykling, er det tydelig at teknologien fortsatt har noen svakheter.

Pulsdata fra Garmin Fenix 5X med optisk sensor øverst, og Garmin Tactix Bravo med bryststropp nederst. Foto/montasje: Skjermbilder

Som du kan se på bildene over er målingene svært like på fjellturen (gjennomsnitt- og makspuls 153 og 187 mot 158 og 183), mens på for eksempel intervalløkten på romaskin er gjennomsnittspulsen hele 10 pulsslag i minuttet lavere med den optiske håndleddssensoren enn med brystreima. Vi kan også se at jo lengre ut i intervallene jeg kommer, jo mer ustabile blir målingene fra den optiske sensoren, noe som tyder på at den i stor grad påvirkes av at armene anstrenges. Vi tipper derfor at den også vil være upålitelig under svømming, padling og langrenn.

Den er likevel nyttig å ha for å følge med på hvilepulsen over tid, og aktiviteter som ikke anstrenger hendene, som for eksempel jogging, en del ballspill og fotturer.

Treningsrapport
Etter endt treningsøkt får du en ganske detaljert treningsrapport med informasjon om ting som tempo, hastighet (beste og gjennomsnitt), tid, avstand, puls, kaloriforbruk og ikke minst treningseffekt. Dette siste er noe vi liker godt. I en skala fra 1 til 5 får du vite hvor effektiv treningen var med tanke på forbedring av aerob og anaerob kapasitet. 2 regnes som vedlikehold, 3 til 5 er forbedring, hvor 5 er en hard trening som bør følges av ekstra hvile (restitusjon som det så fint heter innafor trening). De tidligere modellene oppga bare aerob treningseffekt, så det er en fin oppdatering at vi nå også får med den anaerobe.

I tillegg til dette beregner klokka også anbefalt restitusjon (for eksempel lett trening eller tren som normalt) og informerer om eventuelle rekorder, som for eksempel raskeste kilometer.

Disse dataene gjør det mye enklere å sette opp egne treninger. Hvor mange sprint-intervaller skal du ha for at det blir en effektiv, men ikke for hard trening for deg? Det kan være langt flere, eller langt færre enn det som sto i den bloggen du leste på nettet. Men med denne funksjonen kan du prøve deg frem, og legge til eller trekke fra intervaller til du treffer den treningseffekten du er ute etter.

Som tur- og navigasjonsklokke

Kartet er ikke veldig stort, men kjekt å ha, og sikkert gull verdt i en nødsituasjon.

Den største forskjellen på Fenix 5X og de andre to, er at 5X kan vise topografiske kart. Klokka kommer med noen forhåndsinnstallert, men hvor detaljerte de er kan variere litt fra sted til sted. Her undertegnede jobber i Nordland ble det nødvendig å laste ned et ekstra kart, som kan kjøpes fra Garmin.

På grunn av den lille skjermen og litt knotete navigasjonen fungerer kartene best som en supplement til en håndholdt GPS eller papirkart (som gjerne har større målestokk). Vi kan tenke oss til at det er gull verdt hvis du blir tatt av tåka på fjellet, men utover det havner det litt i «kjekt å ha»-kategorien.

En annen kjekk funksjon er at klokka kan sette opp sykkel- og løpeturer for deg. Skriv inn hvor mange kilometer du vil sykle/løpe, om det skal være en rundtur, og om løypa skal gå nord-, sør-, øst- eller vestover, også setter klokka opp et forslag. Kan nok være fint for løpeglade folk som reiser en del.

Alle utgavene kan ta imot GPS-spor, som vi skrev mye om i testen av Tactix Bravo. Med et slikt spor inne på klokka kan vi følge med på hvor langt det er igjen, og når klokka estimerer at vi vil være fremme. Det er informasjon som kan være kjekk å ha på småturer, og gi ekstra sikkerhet på lengre, mer krevende turer. Dessverre er det ikke blitt noe enklere å legge disse inn på klokka enn tidligere, og her trengs det sårt en oppdatering som lar oss gjøre dette via mobilappen. Dette burde virkelig vært på plass sammen med de nye kartfunksjonene.

Oppdatert: Dette er nå blitt betydelig enklere.

Det kan du altså lese mer om i testen av Fenix 3-varianten Tactix Bravo »

Konklusjonen til denne testen finner du på side 1 »

annonse