Tek.no

Test Asus RT-AC5300

Asus RT-AC5300 koster nesten 5500 kroner

Men er den verdt pengene? Vi har testet.

Kurt Lekanger
18 Feb 2016 06:00

Innledning

Før jul testet vi ruteren Asus RT-AC3200, en kraftig trebånds trådløs ruter som vi omtalte som «den beste ruteren vi har hatt på testbenken». Nylig ble imidlertid en enda heftigere Asus-ruter tilgjengelig på markedet – Asus RT-AC5300.

Om en trådløs ruter fortjener betegnelsen «monsterruter» så må det være denne. Det digre beistet veier nemlig hele 1,8 kilo og er utstyrt med åtte antenner – mot seks for de fleste andre trebåndsrutere. Antennene er store og tykke, og snur du dem nedover ser ruteren nesten ut som en fryktinngytende edderkopp eller robot fra en eller annen science fiction-skrekkfilm.

Det er ikke bare utseendet som er fryktinngytende – det samme må vi kunne si om prislappen på hele 5 500 kroner. Til sammenligning koster Asus RT-AC3200 rundt to tusen kroner mindre – og du får ellers svært gode trebåndsrutere til rundt 2500 kroner.

Så hva er det egentlig Asus RT-AC5300 har som gjør at produsenten kan forsvare å ta seg betalt like mye som det to virkelig gode trådløse rutere koster? La oss se nærmere på beistet.

5 gigabit per sekund

Asus oppgir en samlet båndbredde for denne ruteren på hele 5334 Mbit/s, altså over 5 gigabit per sekund. Det betyr ikke at du får denne hastigheten mot enhetene dine. For det første er dette teoretiske øvre hastigheter, og for det andre er det tre frekvensbånd – ett 2,4 GHz-bånd med hastighet opptil 1000 Mbit/s og to 5 GHz-bånd som hver støtter hastigheter opptil 2167 Mbit/s.

Kurt Lekanger, Tek.no

En PC eller annen enhet i nettet ditt er bare koblet til ett av de tre frekvensbåndene samtidig, og for å oppnå de høyeste hastighetene må også enhetene dine støtte en proprietær løsning for modulering av det trådløse signalet, kalt NitroQAM (1024-QAM). NitroQAM støttes av Broadcom-brikken som sitter i Asus-ruteren, og skal ifølge Broadcom gi en ytelsesøkning på 25 prosent sammenlignet med 256-QAM-moduleringsteknikken som brukes i standard 802.11ac-baserte wifi-nett.

Vi skal gå nærmere inn på ytelsen – og hva som er poenget med åtte antenner – på siste side i testen.

Hvorfor bare fire Ethernet-porter?

Siden ruteren er såpass stor og dominerende er den kanskje ikke av de mest plasseringsvennlige, men mange vil kanskje ha lyst til å ha den stående så alle kan se den. Undertegnede liker utseendet – men innser at den ikke passer like godt inn i alle pent møblerte hjem. Stilen er ikke akkurat minimalistisk.

På baksiden av ruteren er det fire gigabit Ethernet-porter (LAN). Dette har blitt ganske standard på de fleste trådløse rutere for hjemmebruk – men vi lurer fortsatt på hvorfor ingen kan levere en trådløs ruter med for eksempel åtte porter. Du skal ikke ha mye utstyr hjemme før du blir nødt til å gå til innkjøp av én eller flere gigabitsvitsjer til alt du vil ha tilkoblet kablet nett. Årsaken ligger nok i begrensninger i brikkesettet som er brukt – i spesifikasjonene til Broadcom går det nemlig frem at brikkesettet har en integrert gigabit Ethernet-svitsj med fem porter.

Kurt Lekanger, Tek.no

I tillegg til de fire LAN-portene er det en gigabit WAN-port og en USB 3.0-kontakt. Det er også en ekstra USB-kontakt i fronten av ruteren, men den er av typen USB 2.0. Foran på ruteren er det også en knapp for å skru av og på wifi, en WPS-knapp, samt en knapp for å skru av LED-lysene. Sistnevnte er kjekt om du har ruteren for eksempel på soverommet eller et annet sted hvor du synes det er forstyrrende med blinkende lys.

Maskinvaren er av det kraftige slaget. Prosessoren er en 1,4 GHz BCM47094-brikke fra Broadcom. Her er en oppsummering av spesifikasjonene, og et par alternative modeller:

På neste side skal vi se på hvordan ruteren er i bruk »

10
Fantastisk
Anbefalt

Asus RT-AC5300

sitat"Både ytelse, rekkevidde og funksjonalitet imponerer stort"
 • Krysse av
  Imponerende ytelse både på 2,4 og 5 GHz
 • Krysse av
  Svært god rekkevidde
 • Krysse av
  Tre frekvensbånd
 • Krysse av
  Beamforming og Smart Connect
 • Krysse av
  Veldig bra brukergrensesnitt
 • Krysse av
  Dual WAN-støtte
 • Krysse av
  VPN-server
 • Krysse av
  Spill-optimalisering
 • Bytt
  Høy pris