Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus RT-AC5300

Asus RT-AC5300 koster nesten 5500 kroner

Men er den verdt pengene? Vi har testet.

Kurt Lekanger

Innledning

Før jul testet vi ruteren Asus RT-AC3200, en kraftig trebånds trådløs ruter som vi omtalte som «den beste ruteren vi har hatt på testbenken». Nylig ble imidlertid en enda heftigere Asus-ruter tilgjengelig på markedet – Asus RT-AC5300.

Om en trådløs ruter fortjener betegnelsen «monsterruter» så må det være denne. Det digre beistet veier nemlig hele 1,8 kilo og er utstyrt med åtte antenner – mot seks for de fleste andre trebåndsrutere. Antennene er store og tykke, og snur du dem nedover ser ruteren nesten ut som en fryktinngytende edderkopp eller robot fra en eller annen science fiction-skrekkfilm.

Det er ikke bare utseendet som er fryktinngytende – det samme må vi kunne si om prislappen på hele 5 500 kroner. Til sammenligning koster Asus RT-AC3200 rundt to tusen kroner mindre – og du får ellers svært gode trebåndsrutere til rundt 2500 kroner.

Så hva er det egentlig Asus RT-AC5300 har som gjør at produsenten kan forsvare å ta seg betalt like mye som det to virkelig gode trådløse rutere koster? La oss se nærmere på beistet.

5 gigabit per sekund

Asus oppgir en samlet båndbredde for denne ruteren på hele 5334 Mbit/s, altså over 5 gigabit per sekund. Det betyr ikke at du får denne hastigheten mot enhetene dine. For det første er dette teoretiske øvre hastigheter, og for det andre er det tre frekvensbånd – ett 2,4 GHz-bånd med hastighet opptil 1000 Mbit/s og to 5 GHz-bånd som hver støtter hastigheter opptil 2167 Mbit/s.

Broadcom-brikkesettet begrenser antallet Ethernet-utganger – men vi sier det igjen: vi skulle gjerne ønsket oss enda flere Ethernet-porter.
Kurt Lekanger, Tek.no

En PC eller annen enhet i nettet ditt er bare koblet til ett av de tre frekvensbåndene samtidig, og for å oppnå de høyeste hastighetene må også enhetene dine støtte en proprietær løsning for modulering av det trådløse signalet, kalt NitroQAM (1024-QAM). NitroQAM støttes av Broadcom-brikken som sitter i Asus-ruteren, og skal ifølge Broadcom gi en ytelsesøkning på 25 prosent sammenlignet med 256-QAM-moduleringsteknikken som brukes i standard 802.11ac-baserte wifi-nett.

Vi skal gå nærmere inn på ytelsen – og hva som er poenget med åtte antenner – på siste side i testen.

Hvorfor bare fire Ethernet-porter?

Siden ruteren er såpass stor og dominerende er den kanskje ikke av de mest plasseringsvennlige, men mange vil kanskje ha lyst til å ha den stående så alle kan se den. Undertegnede liker utseendet – men innser at den ikke passer like godt inn i alle pent møblerte hjem. Stilen er ikke akkurat minimalistisk.

På baksiden av ruteren er det fire gigabit Ethernet-porter (LAN). Dette har blitt ganske standard på de fleste trådløse rutere for hjemmebruk – men vi lurer fortsatt på hvorfor ingen kan levere en trådløs ruter med for eksempel åtte porter. Du skal ikke ha mye utstyr hjemme før du blir nødt til å gå til innkjøp av én eller flere gigabitsvitsjer til alt du vil ha tilkoblet kablet nett. Årsaken ligger nok i begrensninger i brikkesettet som er brukt – i spesifikasjonene til Broadcom går det nemlig frem at brikkesettet har en integrert gigabit Ethernet-svitsj med fem porter.

WiFi kan skrus av og på via en knapp på forsiden av ruteren, og der kan du også deaktivere LED-lysene hvis du synes de er plagsomme.
Kurt Lekanger, Tek.no

I tillegg til de fire LAN-portene er det en gigabit WAN-port og en USB 3.0-kontakt. Det er også en ekstra USB-kontakt i fronten av ruteren, men den er av typen USB 2.0. Foran på ruteren er det også en knapp for å skru av og på wifi, en WPS-knapp, samt en knapp for å skru av LED-lysene. Sistnevnte er kjekt om du har ruteren for eksempel på soverommet eller et annet sted hvor du synes det er forstyrrende med blinkende lys.

Maskinvaren er av det kraftige slaget. Prosessoren er en 1,4 GHz BCM47094-brikke fra Broadcom. Her er en oppsummering av spesifikasjonene, og et par alternative modeller:

Asus RT-AC5300Netgear Nighthawk X6 (R8000)Asus RT-AC3200
ProsessorBroadcom BCM47094, tokjerne 1,4 GHz ARM Cortex-A9Broadcom BCM4709, tokjerne 1GHz ARM Cortex-A9 + 3 avlastningsprosessorerBroadcom BCM4709, tokjerne 1GHz ARM Cortex-A9
RAM 512 MB256 MB256 MB
Frekvensbånd1x2,4 GHz, 2x5,0 GHz (Smart Connect på alle)1x2,4 GHz, 2x5,0 GHz (Smart Connect på 5 GHz-båndene)1x2,4 GHz, 2x5,0 GHz (Smart Connect på alle)
Trådløs teknologi802.11a/b/g/n/ac802.11a/b/g/n/ac802.11a/b/g/n/ac
Overføringshastighet2x2167 Mbps (LINK 5 GHz) +1x1000 Mbps (2,4 GHz)1x600 Mbps (802.11n) + 2x1300 Mbps (802.11ac)1x600 Mbps (802.11n) + 2x1300 Mbps (802.11ac)
Antenner866
Porter 4 x gigabit Ethernet, 1 x gigabit WAN, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0.4 x gigabit Ethernet, 1 x gigabit WAN, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0.4 x gigabit Ethernet, 1 x gigabit WAN, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0.
Størrelse24,5 x 24,5 x 6,5 cm29,6 x 22,7 x 5,5 cm29,0 x 18,8 x 5,8 cm
Vekt1,8 kilo1,1 kilo1 kilo
Ca. pris5 500 kroner2 995 kroner3 300 kroner

På neste side skal vi se på hvordan ruteren er i bruk »

Asus RT-AC5300
10
Fantastisk
Anbefalt

Asus RT-AC5300

10
Fantastisk
sitatBåde ytelse, rekkevidde og funksjonalitet imponerer stort

Fordeler

 • +
  Imponerende ytelse både på 2,4 og 5 GHz
 • +
  Svært god rekkevidde
 • +
  Tre frekvensbånd
 • +
  Beamforming og Smart Connect
 • +
  Veldig bra brukergrensesnitt
 • +
  Dual WAN-støtte
 • +
  VPN-server
 • +
  Spill-optimalisering

Ting å tenke på

 • Høy pris

Praktisk bruk

Asus RT-AC5300 er en ekstremt avansert trådløs ruter som har alt vi kan drømme om av funksjoner – og litt til. Men likevel er den ikke vanskelig å sette opp.

Har du et rent modem (for eksempel kabelmodem) uten innebygget ruter eller trådløst aksesspunkt fra Internett-leverandøren din, kobler du WAN-porten fra RT-AC5300 direkte til modemet – og du trenger antagelig ikke å gjøre andre endringer. Men antagelig inneholder boksen fra Internett-leverandøren din allerede en ruter og/eller et trådløst aksesspunkt. Da må du velge om du vil bruke ruterfunksjonaliteten i boksen fra bredbåndsleverandøren din – eller om du vil bruke ruterfunksjonene i RT-AC5300. Høyst sannsynlig er det det siste du vil. Det å plassere en ruter foran en ruter kan skape problemer, siden du får dobbelt opp av en del funksjoner (NAT, DHCP, etc.). Derfor bør du ta en tur innom oppsettmenyene til hjemmeruteren fra bredbåndsleverandøren din og sette den i såkalt «Bridge»-modus. Da unngår du IP-adressekonflikter og masse annet styr du kan risikere ellers.

Asus RT-AC5300 er stor og tung.
Kurt Lekanger, Tek.no

Ønsker du å bruke ruterfunksjonaliteten i ruteren fra bredbåndsleverandøren, kan du sette opp RT-AC5300 til å kun fungere som aksesspunkt.

Har du såpass mye penger at du vil kjøpe to RT-AC5300-rutere kan du sette opp den ene som en såkalt Media Bridge. Da fungerer den ene som vanlig trådløs ruter, mens den som er mediabro gir trådløs Internett-tilgang til flere medieenheter (spillkonsoller, smart-TV-er, etc.) som er koblet til mediabroen med Ethernet-kabel. Denne funksjonen har vi ikke prøvd.

Første gang du starter opp Asus-ruteren får du opp en oversiktlig oppsettveiviser, og du er ganske raskt igang. AsusWRT, som er navnet på brukergrensesnittet, er veldig enkelt og logisk bygget opp – og alt i alt mener vi grensesnittet er blant de aller beste på markedet.

Smart Connect samler frekvensbåndene

Som standard settes de tre frekvensbåndene opp med tre ulike SSID-er (nettverksnavn), men hvis du aktiverer Smart Connect får du kun én SSID – og så vil enhetene automatisk koble seg til det som er best til enhver tid. Du kan enten la Smart Connect omfatte alle tre frekvensbånd, eller kun de to 5 GHz-båndene. Sistnevnte kan være praktisk hvis du vil tvinge enheter som står langt unna til å kun bruke 2,4 GHz (har lenger rekkevidde) og enheter som er nær ruteren til å bruke 5 GHz (kortere rekkevidde, men raskere).

Slik ser oppstartsbildet ut.

Etter at vi hadde gjort ytelsestestene på de ulike frekvensbåndene, aktiverte vi Smart Connect på alle tre frekvensbånd – og det så ut til å fungere veldig stabilt og problemfritt i den uken vi testet ruteren. Vi hadde ikke problemer med tap av forbindelse selv om vi beveget oss over i områder med svak eller ingen 5 GHz-dekning – så veksling mellom 5 GHz og 2,4 ser tilsynelatende ut til å fungere godt.

Du kan sette opp hele tre gjestenettverk per frekvensbånd – altså totalt ni (!) gjestenettverk. Gjestenettverkene er adskilt fra ditt vanlige nett, hvis du da ikke ønsker å skru på tilgang til intranett. Om du er ekstra påpasselig med sikkerheten kan du skru på Mac-filtrering, slik at kun bestemte enheter kan koble seg til gjestenettet. Og du kan sette opp tidsbegrensede gjestenettverk, som automatisk forsvinner etter et gitt antall timer.

Sikkerhetsfunksjoner

Ruteren har innebygget brannmur og beskyttelse mot DoS-angrep, og det er mulig å blokkere nettsider basert på både tekst i URL og nøkkelord. Du kan også blokkere bestemte tjenester i bestemte tidsrom, for eksempel om du vil blokkere web-tilgang om natten. En lignende funksjon finner du under menyvalget AiProtection, hvor du kan aktivere foreldrekontrollen. Her kan du gi bestemte enheter i nettet tilgang til Internett til bestemte tider på døgnet, og du kan også blokkere bestemte typer innhold – som porno, P2P/filoverføringer, strømmetjenester eller chattetjenester.

Hva bruker mest data i nettet ditt, og hvilken enhet er synderen? Trafikkanalyse-knappen gir kjapt svar på det.

AiProtection inneholder også en funksjon for sanntids nettverksovervåking for å oppdage skadevare, virus og andre inntrengere før de når noen av enhetene i nettverket. Løsningen er levert av Trend Micro og kan også blokkere ondsinnede nettsteder. Den kan også oppdage infiserte enheter i nettverket, og forhindre disse i å overføre sensitiv informasjon ut av nettverket.

Ellers er det en ganske nyttig funksjon for å se hvor mye trafikk som farer gjennom nettet ditt, og hvilke enheter som bruker mest data.

To Internett-leverandører

I likhet med RT-AC3200 har også denne ruteren såkalt «Dual WAN»-støtte. Det betyr at du kan være tilkoblet to Internett-leverandører. For å få til det må du enten ofre den ene av de fire LAN-portene, eller du kan koble til et Ethernet-adapter via en av USB-portene. Skulle den ene Internett-forbindelsen gå ned, vil den andre ta over («failover»). Eventuelt kan du velge lastbalanseringsmodus, da vil trafikken fordeles over de to linjene.

En annen funksjon som er sjelden å se på hjemmerutere, er Link Aggregation (802.3ad). Selv om Ethernet-portene er på «bare» 1 Gb/sek, kan du sette opp en forbindelse på 2 Gb/sek ved å koble til en enhet med to Ethernet-kabler. For å bruke funksjonen trenger du en enhet med støtte for 802.3ad, for eksempel en avansert NAS (nettverksdisk). Dermed unngår du at nettverkskabelen mot NASen blir en flaskehals når flere enheter i nettet ditt skal overføre data samtidig fra NASen.

Denne NAS-en har Link Aggregation: TEST: Austor AS5002T har det meste »

Slik forklarer Asus hvordan Link Aggregation fungerer på RT-AC5300.

Med innebygget støtte for DDNS kan du koble deg til ruteren utenfra selv om du har en offentlig IP-adresse som endres dynamisk. Praktisk hvis du for eksempel kjører en web-server hjemme, eller vil ha tilgang til tjenester i hjemmenettverket ditt selv om du befinner deg utenfor huset. I tillegg til Asus’ egen DDNS-tjeneste er det støtte for blant annet DynDNS, No-ip.com og en rekke andre.

Det er ellers støtte for de vanlige tingene, som portvideresending, i tillegg til mer avanserte muligheter som NAT-passthrough – slik at du kan koble deg til enheter i hjemmenettverket utenfra via en VPN-tilkobling. Det er også en VPN-server innebygget i ruteren (både PPTP og OpenVPN).

Game Boost

Innebygget støtte for WTFast GPN kan gi deg bedre ping og mer stabil forbindelse mot spillservere.

En funksjon vi finner på RT-AC5300, men ikke på RT-AC3200, er Game Boost. Under dette menyvalget finner du tre valg: Internet Game Boost, LAN Boost og Real-Time Network Protection. Sistnevnte går bare rett til AiProtection-menyen, som vi har nevnt ovenfor.

Internet Game Boost er innebygget støtte for WTFast GPN, som er en VPN-tjeneste for gamere. Dette er en tjeneste som skal optimalisere nettverkstrafikken mot spillservere, og blant annet kunne gi deg kortere pingtid, mindre pakketap og bedre stabilitet. Normalt koster tjenesten rundt 6-10 dollar i måneden avhengig av abonnementstype, men dette er altså innebygget og gratis i ruteren – riktignok kun for én tilkoblet enhet av gangen. En fordel med å ha dette i ruteren, er at du slipper å installere tilleggsprogramvare på spill-PC-en din.

LAN Boost-funksjonen gjør ikke annet enn å fortelle ruteren at spilltrafikk skal ha førsteprioritet – altså det samme du kan gjøre under QoS-innstillingene (som vi skal si mer om på neste side).

Ellers nevner vi AiCloud 2.0, som lar deg nå enheter i hjemmenettverket ditt utenfra via en nettleser, eller via apper til Android eller iOS. Du kan for eksempel ha musikk eller filmer lagret på en USB-disk tilkoblet ruteren, eller på en PC hjemme, og så få tilgang til dette fra mobiltelefonen din når du er på farten.

Kobler du til USB-harddisker eller minnepinner vil innholdet på disse kunne deles med andre enheter i nettet. Det er også støtte for deling av skrivere i nettet.

Hvor rask er egentlig Asus RT-AC5300? Bli med til neste side, så konkluderer vi »

Asus RT-AC5300
10
Fantastisk
Anbefalt

Asus RT-AC5300

10
Fantastisk
sitatBåde ytelse, rekkevidde og funksjonalitet imponerer stort

Fordeler

 • +
  Imponerende ytelse både på 2,4 og 5 GHz
 • +
  Svært god rekkevidde
 • +
  Tre frekvensbånd
 • +
  Beamforming og Smart Connect
 • +
  Veldig bra brukergrensesnitt
 • +
  Dual WAN-støtte
 • +
  VPN-server
 • +
  Spill-optimalisering

Ting å tenke på

 • Høy pris

Ytelse og konklusjon

Ytelse

Asus RT-AC5300 har som nevnt hele åtte antenner, mens de fleste andre trådløse rutere for hjemmebruk har fire eller seks antenner.

Årsaken til at det er åtte antenner, er at det brukes fire antenner til å sende og fire til å motta – en såkalt 4x4 MIMO-konfigurasjon. Det er Broadcomms BCM4366-brikke som står for radiodelen i RT-AC5300, og med Broadcoms såkalte XStream-løsning støttes bruk av to 5 GHz-bånd samtidig (også samtidig med 2,4 GHz-båndet).

De nyeste 802.11ac-ruterne – inkludert RT-AC5300 – håndterer mange samtidige enheter bedre enn eldre trådløse rutere, ettersom de støtter det som kalles MU-MIMO (Multiuser Multiple Input/Multiple Output). Det betyr at det kan sendes separate datastrømmer til flere enheter samtidig, omtrent som om hver enhet hadde sin egen dedikerte wifi-ruter. Dermed deles den totale tilgjengelige båndbredden bedre mellom enhetene i huset ditt. For at du skal kunne bruke MU-MIMO kreves det at både den trådløse ruteren/aksesspunktet og enhetene du kobler til støtter det.

Som nevnt på førstesiden støtter ruteren også en proprietær løsning for modulering av det trådløse signalet som skal overføres, kalt NitroQAM, som gir høyere hastighet. I tillegg er det støtte for såkalt beamforming, som sørger for at radiosignalene automatisk fokuseres mot de tilkoblede enhetene. Dette er en teknologi som er innebygget i 802.11ac, og som sørger for at aksesspunktet og trådløse enheter i nettverket utveksler informasjon om hvor de befinner seg, slik at signalet kan konsentreres der det er mest behov for det. I tillegg benyttes det Asus kaller «Asus RF fine-tuning», som betyr at styrken på det trådløse signalet til enhver tid optimaliseres.

Broadcoms nye brikkesett har mulighet til å lokalisere, analysere og deretter respondere på andre trådløssignaler enn WiFi. Rutere som benytter det nye brikkesettet kan dermed bli både mer stabile i svært signalforurensede miljøer og levere bedre ytelse.

I våre ytelsestester gjorde RT-AC5300 det svært godt. På 5 GHz var den desidert raskest i nesten alle våre målinger, og mellom 11 og 33 prosent raskere enn RT-AC3200.

untitled link

På 2,4 GHz imponerte den enda mer – og leverte overlegen ytelse selv i rommene lengst fra ruteren. På badet i underetasjen – med murvegger – oppnådde vi utrolige 75 prosent høyere hastigheter enn ruteren som kom på andreplass. 63 stabile megabit per sekund i et rom de fleste andre rutere slet med å opprettholde en god forbindelse i, er imponerende.

untitled link

RT-AC5300 har de samme smarte funksjonene for prioritering av nettverkstrafikken som vi så i RT-AC3200. Med funksjonen Adaptive QoS (Quality of Service) får du en fin oversikt over hvor mye båndbredde de ulike enhetene i nettet ditt bruker.

Du kan velge hva slags type bruk som skal prioriteres i nettet, for eksempel spill eller videostrømming. I tillegg kan du velge hvilke enheter i nettverket som skal ha høyest prioritet.

Konklusjon og alternativer

Asus RT-AC5300.
Kurt Lekanger, Tek.no

Asus RT-AC5300 er den mest avanserte trådløse ruteren vi har testet. Ruteren har ekstremt god rekkevidde og ytelsesmessig er ingen av de andre ruterne vi har testet i nærheten. Og til tross for at den er fullstappet med avanserte funksjoner, er den veldig enkel og grei å sette opp.

Men prislappen på rundt 5500 kroner gjør at du nok skal ha spesielle behov før du blar opp for denne. Eller så er du bare en av dem som bare vil ha det beste som finnes, koste hva det koste vil (det er ingenting å skamme seg over, vi kjenner oss godt igjen...).

For to tusen kroner mindre får du en trådløs ruter som er nesten like god: Asus RT-AC3200. Også denne har veldig god rekkevidde og god ytelse.

Et annet godt alternativ er Netgear Nighthawk X6, også en trebåndsruter med høy ytelse. Den har til tider vært på tilbud helt ned mot 2000 kroner – og til den prisen er den et kjempekjøp. I skrivende stund koster X6 imidlertid nesten 3000 kroner, bare 200-300 kroner mindre enn Asus RT-AC3200. Med den lille prisforskjellen ville vi gått for Asus RT-AC3200. Med mindre du vil fleske til og gå for flaggskipet AC-RT5300. Men selv om vi gir sistnevnte toppkarakteren 10/10 kan vi ikke gi et Anbefalt-stempel – til det er prisen hinsides all fornuft.

Asus RT-AC5300
10
Fantastisk
Anbefalt

Asus RT-AC5300

10
Fantastisk
sitatBåde ytelse, rekkevidde og funksjonalitet imponerer stort

Fordeler

 • +
  Imponerende ytelse både på 2,4 og 5 GHz
 • +
  Svært god rekkevidde
 • +
  Tre frekvensbånd
 • +
  Beamforming og Smart Connect
 • +
  Veldig bra brukergrensesnitt
 • +
  Dual WAN-støtte
 • +
  VPN-server
 • +
  Spill-optimalisering

Ting å tenke på

 • Høy pris
annonse