TestWeenect Cats

Vi har sporet redaksjonskatta Plumbo i to uker med en helt genial dings

Med Weenect Cats kan du spore pelsdyret ditt når det er på rov.

De første erfaringene

Hvis du har en utekatt kjenner du kanskje følelsen. Det begynner å bli vår. Snøen er endelig vekk, og temperaturene stiger. Pelsballen som bare har våget seg på ti minutter lange ekspedisjoner gjennom den sure og våte vinteren begynner å ta seg lenger og lenger tid ute. Hvor er det egentlig katteskinnet har gjort av seg nå da?

Spørsmålet kan tidvis virke like vanskelig å besvare som hva meningen med livet er. Men et lite knippe selskaper gjør nå sitt ytterste for å hjelpe oss, og ett av disse er franske Weenect.

Tilkoblet katt

Dingsen som landet på pulten min for noen dager siden er på størrelse med et røykvarslerbatteri, og den skjuler en mengde teknologi. Viktigst av alt er en GPS-mottaker og en sender for mobilnettet. Det er ikke allverden til båndbredde katten får rundt halsen, ettersom det er en 2G-tilkobling, men det er tilstrekkelig til at GPS-dataene løpende kan oversendes det store vide internettet.

Den skal også la deg ringe katten din, og har dermed en høyttaler innebygget. Innendørs kan høyttaleren brukes til å lokalisere kattesniken, som naturligvis sitter ... oppå kjøkkenskapet, inni skohylla eller et annet sted som disse dyrene våre betrakter som mer eksklusivt enn Hilton og Waldorf Astoria til sammen.

Til sist er det en liten vibrasjonsmotor inni dingsen som skal kunne gjøre ett eller annet. Akkurat hva den er godt for vet jeg ikke helt, men over tid kan den kanskje brukes rett i forkant av at katten får godsaker, slik at den forbinder den lette vibrasjonen med kattemat i gourmetklassen. Muligens til hjelp når man trenger å sanke inn kreket til en bestemt tid, for eksempel før en dyrlegetime.

Ettersom katten min er en anelse treig i oppfattelsen, for ikke å si sta, vil det nok ta lenger tid å trene den opp til å følge dette signalet enn jeg har til rådighet i denne testen.

Et produkt i løpende utvikling

Slik ser løsningen ut når alt virker som det skal.

I testperioden har vi hatt to utgaver av Weenect Cats, der den første ble svimeslått under postgang. Det er en del forskjell på disse to enhetene, blant annet på plassering av indikatorlys, og i perioden har både Weenects spørsmål og svar-seksjon forandret seg. Det har funksjonaliteten på nett gjort også. Med den siste kom det imidlertid langt bedre dokumentasjon for selve brikken enn med den første. Det er fornuftig å ta en titt både på nett og i papirene som følger med, siden dette åpenbart er et produkt i løpende utvikling.

Hvis ikke risikerer man å forholde seg til utdatert informasjon på papir, eller instruksjoner som gjelder nyere enheter på nett.

Brukervennligheten er uansett god når brikken faktisk er i drift, men det aller enkleste kan faktisk være litt kinkig her. Å skru av og på brikken fungerer ikke helt som man skulle tro. Et trykk på knappen sørger for litt blinking, før den skrur seg av igjen. I stedet må man holde inne knappen til den gir fra seg et høyt pip. Gir man knappen et langt eller kort trykk mens den er på sender den en SOS-tekstmelding til eieren. Det er praktisk, ettersom knappen sannsynligvis er det første noen vil trykke på dersom de finner katten din og plukker den opp.

Vil man skru den av må man i stedet trykke tre ganger i rask rekkefølge på knappen.

Hvordan vil dette virke? Som jeg nevnte er katten min en stabeis. Han heter Plumbo og er en forholdsvis diger kastrert hannkatt av rasen Gatemixus Bergensis, også kjent som god blanding. Han har aldri sett et halsbånd han ikke har fått av seg.

For liten sele som ikke kan klipse av automatisk

Brikken ute av den lille silikonlommen sin. Til sammen skal pakken tåle å bli utsatt for vann, men hva slags IP-sertifisering den har er ikke oppgitt.

Med sporingsbrikken i laderen, og testkatten behørig plassert på fanget var det tid for å tilpasse den lille selen som fulgte med i esken. Men det viste seg raskt at seks kilo katt var i overkant for seletøyet. Det gikk på, og uten å stramme så veldig, men det satt tett nok til at katten kun tok to skritt om gangen før den la seg ned. Dermed ble det en tur til dyrebutikken for å finne noe mer fornuftig.

I butikken ble de ikke helt klok på hva jeg ville, eller hvorfor. Men viste etter beste evne vei i mylderet av halsbånd og seletøy for katt og små hunder. Valget falt på et vanlig halsbånd som blir selvlysende i mørket, og som klipser seg av dersom dyret skulle gå seg fast. Selen som følger med Weenect Cats gjør ikke noen av disse tingene, og man risikerer å måtte jakte opp både katt og sensor om den går seg fast i noe.

Med en pris på rundt 1 800 kroner er sensoren relativt kostbar, men de fleste katteeiere vil nok likevel foretrekke at det er den som setter seg fast, og ikke hele katten. Rasekatt eller ei, kalkulatoren som kan regne ut et kjæledyrs verdi i penger finnes ikke.

Høyere makter sto både meg og katten bi, og halsbåndet ble faktisk godt mottatt. Plumbo virket ikke å la seg affisere av den lille dingsen i det hele tatt. Det var klart for overvåking med et detaljnivå som ville gjort Vladimir Putin grønn av misunnelse.

Forfølg kjæledyret i sanntid

Et langt trykk på den store grønne knappen ble fulgt av et høylydt pip, og Weenects nettsted kunne fortelle meg at GPS-posisjon ikke var tilgjengelig. Jeg var litt spent da jeg slapp katten ut.

Sporingsbrikken har tre ulike moduser:

  • Sanntidsmodus, hvor den overfører data konstant
  • Smartmodus, hvor den overfører data hvert femte minutt hvis katten beveger seg
  • Hvilemodus, hvor den bare sender posisjonsdata når du ber om det.
  • med bare mobilnettet oppe til du ber om en posisjon.
Den går hit, den går dit, den går bort en liten bit ... det var muligens en evighetsmaskin Plumbo skulle hatt rundt halsen. Men inntil 4 dager batteritid i dvalemodus gir en viss frihet.

Førstnevnte modus skal vare i rundt 12 timer, mens den i hvilemodus skal holde inntil fire døgn. Smart-modusen avhenger naturligvis litt av hvor energisk katten din er.

Første kveld gikk med til å følge katten på kartet med Weenecten i sanntidsmodus. Det er mildt sagt fascinerende å se på, for kartet oppdaterer seg løpende, og posisjonen er svært presis. Jeg så det lille potemerket flytte seg fra hage til hage rundt nabohusene, og akkurat da han begynte å bevege seg litt langt unna huset, så jeg at han snudde og begynte på returen.

Batteriet døde imidlertid fort hen. I starten så det ut til å kunne klare seg i nærmere ett døgn i sanntidsmodus, men etter å ha bikket under 70 prosent tappet sporingsbrikken strømmen vesentlig raskere enn i starten. Sannsynligvis handler dette mest om at batteriindikatoren som er bygget inn i systemet ikke er helt god. Brikken ga seg til slutt etter rundt tolv timer.

På vei mot tomt batteri valgte jeg å gå over til Smart-modusen, der brikken kun er aktiv når katten er det. Dette kan fjernstyres løpende via Weenects nettsider, men forutsetter at brikken er på og at den har dekning.

Weenect Cats veier bare 25 gram og er dermed knøttliten i forhold til Plumbo som bærer rundt på den. Det virker faktisk ikke som om han merker sporingsbrikken i det hele tatt. Den burde likevel være høyst overkommelig også for mindre katter.

Massevis av spennende informasjon

Resten av kvelden gikk med til å tukle med innstillingene på Weenects sider. Og dem er det veldig mange av.

Jeg kan for eksempel velge å se historikken for et selvvalgt tidsområde, eller et sted mellom den siste timen og det siste døgnet. Og jeg kan ikke si annet enn at Plumbo samvittighetsfullt patruljerer området mellom veien jeg bor i og naboveien. Han ser ikke ut til å ta mange avstikere utenfor den lille tungen mellom de to veiene. Vi snakker om to-tre hundre meter i alle retninger rundt huset.

Over tid kan man aktivere et varmekart også, som gir deg oversikt over hvor katten foretrekker å være. Innledningsvis er det åpenbart at han trives veldig godt i hagen hos naboen, der også nabokatten bor. De to går som regel godt overens, og de bytter gjerne på å ligge oppå og under gelenderet på verandaen til huset.

Trygghet når den virker, frustrasjon når den ikke melder seg

Nå som det er varmt om dagene foretrekker katten å gå ute om nettene, og å sove inne mens sola står på. Dermed holdt Plumbo seg ute helt til batteriet var tomt. Og her kommer jeg til det første punktet der en slik sporingsdings kanskje ikke er så kjekk å ha.

Et vanlig halsbånd ble løsningen når seletøyet som fulgte med ikke passet.

Når man har sett i detalj hvor katten går gjennom mange timer, og det i tillegg er nytt for både eier og katt at noe skal henge fast rundt halsen, blir man raskt usikker på hva som skjer når signalet har stoppet i flere timer utendørs.

Sitter katten fast? Har utløsermekanismen i halsbåndet virket? Har det endelig bikket over for dyret? Kan han ha klikket i vinkel med poter, haler og ører i alle himmelretninger for å få av seg halsbåndet på egen hånd?

Da katten ikke var kommet inn morgenen etter ante jeg uråd, og påkalte sjefen. Muligheten til å ha hjemmekontor kan være praktisk enten man skal til legen eller ha bilen på verksted. Det var ikke uten en viss humring at jeg oppga «jeg må lade katten!» som årsak til å ikke dukke opp på kontoret.

Den siste posisjonen som ble registrert av brikken var naturligvis midt uti et tett brenneslekratt. Et håndmalt skilt markerte tydelig at tomtens eiere ønsket svigresset sitt i fred. Skilt eller ei er det usannsynlig at jeg hadde lett etter sporingsbrikken her, dersom katten ellers kom til rette. Og en liten time senere gjorde han nettopp det, med både halsbånd og brikke på plass.

Ny lading og Smart-modus ble valgt fra første øyeblikk, før katten tok seg ut i verden igjen.