Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestWeenect Cats

Vi har sporet redaksjonskatta Plumbo i to uker med en helt genial dings

Med Weenect Cats kan du spore pelsdyret ditt når det er på rov.

De første erfaringene

Hvis du har en utekatt kjenner du kanskje følelsen. Det begynner å bli vår. Snøen er endelig vekk, og temperaturene stiger. Pelsballen som bare har våget seg på ti minutter lange ekspedisjoner gjennom den sure og våte vinteren begynner å ta seg lenger og lenger tid ute. Hvor er det egentlig katteskinnet har gjort av seg nå da?

Spørsmålet kan tidvis virke like vanskelig å besvare som hva meningen med livet er. Men et lite knippe selskaper gjør nå sitt ytterste for å hjelpe oss, og ett av disse er franske Weenect.

Tilkoblet katt

Dingsen som landet på pulten min for noen dager siden er på størrelse med et røykvarslerbatteri, og den skjuler en mengde teknologi. Viktigst av alt er en GPS-mottaker og en sender for mobilnettet. Det er ikke allverden til båndbredde katten får rundt halsen, ettersom det er en 2G-tilkobling, men det er tilstrekkelig til at GPS-dataene løpende kan oversendes det store vide internettet.

Den skal også la deg ringe katten din, og har dermed en høyttaler innebygget. Innendørs kan høyttaleren brukes til å lokalisere kattesniken, som naturligvis sitter ... oppå kjøkkenskapet, inni skohylla eller et annet sted som disse dyrene våre betrakter som mer eksklusivt enn Hilton og Waldorf Astoria til sammen.

Til sist er det en liten vibrasjonsmotor inni dingsen som skal kunne gjøre ett eller annet. Akkurat hva den er godt for vet jeg ikke helt, men over tid kan den kanskje brukes rett i forkant av at katten får godsaker, slik at den forbinder den lette vibrasjonen med kattemat i gourmetklassen. Muligens til hjelp når man trenger å sanke inn kreket til en bestemt tid, for eksempel før en dyrlegetime.

Ettersom katten min er en anelse treig i oppfattelsen, for ikke å si sta, vil det nok ta lenger tid å trene den opp til å følge dette signalet enn jeg har til rådighet i denne testen.

Et produkt i løpende utvikling

Slik ser løsningen ut når alt virker som det skal.

I testperioden har vi hatt to utgaver av Weenect Cats, der den første ble svimeslått under postgang. Det er en del forskjell på disse to enhetene, blant annet på plassering av indikatorlys, og i perioden har både Weenects spørsmål og svar-seksjon forandret seg. Det har funksjonaliteten på nett gjort også. Med den siste kom det imidlertid langt bedre dokumentasjon for selve brikken enn med den første. Det er fornuftig å ta en titt både på nett og i papirene som følger med, siden dette åpenbart er et produkt i løpende utvikling.

Hvis ikke risikerer man å forholde seg til utdatert informasjon på papir, eller instruksjoner som gjelder nyere enheter på nett.

Brukervennligheten er uansett god når brikken faktisk er i drift, men det aller enkleste kan faktisk være litt kinkig her. Å skru av og på brikken fungerer ikke helt som man skulle tro. Et trykk på knappen sørger for litt blinking, før den skrur seg av igjen. I stedet må man holde inne knappen til den gir fra seg et høyt pip. Gir man knappen et langt eller kort trykk mens den er på sender den en SOS-tekstmelding til eieren. Det er praktisk, ettersom knappen sannsynligvis er det første noen vil trykke på dersom de finner katten din og plukker den opp.

Vil man skru den av må man i stedet trykke tre ganger i rask rekkefølge på knappen.

Hvordan vil dette virke? Som jeg nevnte er katten min en stabeis. Han heter Plumbo og er en forholdsvis diger kastrert hannkatt av rasen Gatemixus Bergensis, også kjent som god blanding. Han har aldri sett et halsbånd han ikke har fått av seg.

For liten sele som ikke kan klipse av automatisk

Brikken ute av den lille silikonlommen sin. Til sammen skal pakken tåle å bli utsatt for vann, men hva slags IP-sertifisering den har er ikke oppgitt.

Med sporingsbrikken i laderen, og testkatten behørig plassert på fanget var det tid for å tilpasse den lille selen som fulgte med i esken. Men det viste seg raskt at seks kilo katt var i overkant for seletøyet. Det gikk på, og uten å stramme så veldig, men det satt tett nok til at katten kun tok to skritt om gangen før den la seg ned. Dermed ble det en tur til dyrebutikken for å finne noe mer fornuftig.

I butikken ble de ikke helt klok på hva jeg ville, eller hvorfor. Men viste etter beste evne vei i mylderet av halsbånd og seletøy for katt og små hunder. Valget falt på et vanlig halsbånd som blir selvlysende i mørket, og som klipser seg av dersom dyret skulle gå seg fast. Selen som følger med Weenect Cats gjør ikke noen av disse tingene, og man risikerer å måtte jakte opp både katt og sensor om den går seg fast i noe.

Med en pris på rundt 1 800 kroner er sensoren relativt kostbar, men de fleste katteeiere vil nok likevel foretrekke at det er den som setter seg fast, og ikke hele katten. Rasekatt eller ei, kalkulatoren som kan regne ut et kjæledyrs verdi i penger finnes ikke.

Høyere makter sto både meg og katten bi, og halsbåndet ble faktisk godt mottatt. Plumbo virket ikke å la seg affisere av den lille dingsen i det hele tatt. Det var klart for overvåking med et detaljnivå som ville gjort Vladimir Putin grønn av misunnelse.

Forfølg kjæledyret i sanntid

Et langt trykk på den store grønne knappen ble fulgt av et høylydt pip, og Weenects nettsted kunne fortelle meg at GPS-posisjon ikke var tilgjengelig. Jeg var litt spent da jeg slapp katten ut.

Sporingsbrikken har tre ulike moduser:

  • Sanntidsmodus, hvor den overfører data konstant
  • Smartmodus, hvor den overfører data hvert femte minutt hvis katten beveger seg
  • Hvilemodus, hvor den bare sender posisjonsdata når du ber om det.
  • med bare mobilnettet oppe til du ber om en posisjon.
Den går hit, den går dit, den går bort en liten bit ... det var muligens en evighetsmaskin Plumbo skulle hatt rundt halsen. Men inntil 4 dager batteritid i dvalemodus gir en viss frihet.

Førstnevnte modus skal vare i rundt 12 timer, mens den i hvilemodus skal holde inntil fire døgn. Smart-modusen avhenger naturligvis litt av hvor energisk katten din er.

Første kveld gikk med til å følge katten på kartet med Weenecten i sanntidsmodus. Det er mildt sagt fascinerende å se på, for kartet oppdaterer seg løpende, og posisjonen er svært presis. Jeg så det lille potemerket flytte seg fra hage til hage rundt nabohusene, og akkurat da han begynte å bevege seg litt langt unna huset, så jeg at han snudde og begynte på returen.

Batteriet døde imidlertid fort hen. I starten så det ut til å kunne klare seg i nærmere ett døgn i sanntidsmodus, men etter å ha bikket under 70 prosent tappet sporingsbrikken strømmen vesentlig raskere enn i starten. Sannsynligvis handler dette mest om at batteriindikatoren som er bygget inn i systemet ikke er helt god. Brikken ga seg til slutt etter rundt tolv timer.

På vei mot tomt batteri valgte jeg å gå over til Smart-modusen, der brikken kun er aktiv når katten er det. Dette kan fjernstyres løpende via Weenects nettsider, men forutsetter at brikken er på og at den har dekning.

Weenect Cats veier bare 25 gram og er dermed knøttliten i forhold til Plumbo som bærer rundt på den. Det virker faktisk ikke som om han merker sporingsbrikken i det hele tatt. Den burde likevel være høyst overkommelig også for mindre katter.

Massevis av spennende informasjon

Resten av kvelden gikk med til å tukle med innstillingene på Weenects sider. Og dem er det veldig mange av.

Jeg kan for eksempel velge å se historikken for et selvvalgt tidsområde, eller et sted mellom den siste timen og det siste døgnet. Og jeg kan ikke si annet enn at Plumbo samvittighetsfullt patruljerer området mellom veien jeg bor i og naboveien. Han ser ikke ut til å ta mange avstikere utenfor den lille tungen mellom de to veiene. Vi snakker om to-tre hundre meter i alle retninger rundt huset.

Over tid kan man aktivere et varmekart også, som gir deg oversikt over hvor katten foretrekker å være. Innledningsvis er det åpenbart at han trives veldig godt i hagen hos naboen, der også nabokatten bor. De to går som regel godt overens, og de bytter gjerne på å ligge oppå og under gelenderet på verandaen til huset.

Trygghet når den virker, frustrasjon når den ikke melder seg

Nå som det er varmt om dagene foretrekker katten å gå ute om nettene, og å sove inne mens sola står på. Dermed holdt Plumbo seg ute helt til batteriet var tomt. Og her kommer jeg til det første punktet der en slik sporingsdings kanskje ikke er så kjekk å ha.

Et vanlig halsbånd ble løsningen når seletøyet som fulgte med ikke passet.

Når man har sett i detalj hvor katten går gjennom mange timer, og det i tillegg er nytt for både eier og katt at noe skal henge fast rundt halsen, blir man raskt usikker på hva som skjer når signalet har stoppet i flere timer utendørs.

Sitter katten fast? Har utløsermekanismen i halsbåndet virket? Har det endelig bikket over for dyret? Kan han ha klikket i vinkel med poter, haler og ører i alle himmelretninger for å få av seg halsbåndet på egen hånd?

Da katten ikke var kommet inn morgenen etter ante jeg uråd, og påkalte sjefen. Muligheten til å ha hjemmekontor kan være praktisk enten man skal til legen eller ha bilen på verksted. Det var ikke uten en viss humring at jeg oppga «jeg må lade katten!» som årsak til å ikke dukke opp på kontoret.

Den siste posisjonen som ble registrert av brikken var naturligvis midt uti et tett brenneslekratt. Et håndmalt skilt markerte tydelig at tomtens eiere ønsket svigresset sitt i fred. Skilt eller ei er det usannsynlig at jeg hadde lett etter sporingsbrikken her, dersom katten ellers kom til rette. Og en liten time senere gjorde han nettopp det, med både halsbånd og brikke på plass.

Ny lading og Smart-modus ble valgt fra første øyeblikk, før katten tok seg ut i verden igjen.

Konklusjon

Dekning er naturligvis et tema med disse brikkene. Det satte den første og ødelagte brikken vi fikk fokus på. Den kom ut av pappesken med en sprekk som fulgte hele den ene langsiden. Innledningsvis forsøkte jeg å bruke den i påvente av ny, men dekningen så ut til å være dårlig. Den var sjelden over 20 prosent, og brikket koblet fra i tide og utide.

Den nye brikken er sjelden under 20 prosent dekning, og som regel over 60 prosent. Arbeidsteorien er at antennen var slått løs på innsiden av den første.

Defekte produkter eller fraktproblemer kan dukke opp overalt, og påvirker ikke vurderingen i seg selv. Men når brikken faller av nettet uten forklaring setter det til en viss grad fokus på at vi er på vei over i en verden der 2G med tiden skal erstattes av nyere teknologier. Dekningen på LTE-båndene er i ferd med å bli bedre enn den er og har vært på gamle 2G.

Det er altså fornuftig å sjekke et dekningskart før du investerer i en slik dings, og der bør du skru av både 3G og 4G i visningen. Vær obs på at om du er helt i utkanten av 2G-dekningen din vil brikken, akkurat som en mobiltelefon, jobbe hardere med å opprettholde tilkoblingen og dermed bruke opp et ganske magert batteri fortere.

Erfaringene etter to uker med kattesporing

Du kan sette opp et geogjerde slik at du blir varslet om katten streifer utenfor. Kanskje bor du, som meg, i et rolig nabolag med en større bilvei et lite stykke unna. Da kan det være greit med et hint før katten kommer så nærme at den krysser veien.

Weenects sider er der all den praktiske informasjonen dukker opp. Her er det tydelig at selskapet jobber med løsningen fortløpende. Nye funksjoner kommer til, og knapper får seg en visuell puss nå og da. En periode av testen dukket det opp en kodesnutt som overskrift på ett av skjermbildene, og noen dager etterpå var den borte igjen.

Dette er altså et vel så levende produkt som katten du putter brikken på. Småbugs som kodesnutten plaget meg ikke så veldig. De viser at slike løsninger er en ganske ny produktkategori, i hvert fall om mobildekningen skal med. Men mest av alt viser de at det jobbes med å forbedre tjenesten ytterligere, og slikt liker vi å se.

En av de stiligste funksjonene her er varmekartet som vi nevnte litt tidligere. I kombinasjon med satellittbilder blir det ekstremt tydelig hvor pelsballen liker å oppholde seg. Det gir kunnskap som kan være til nytte også om katten senere kommer bort uten halsbåndet på seg eller med flatt batteri. Er det en flekk i hagen to hus unna som er knallrød på varmekartet? Da ville det vært det første stedet jeg sjekket.

Det er mulig å få detaljerte oppsummeringer per døgn katten er ute, men hvorfor får man ikke velge lenger perioder?

Brikken viser også med all tydelighet streifene katten gjør utenfor eget territore. Plumbo er en bedagelig herre mesteparten av tiden, men en gang nå og da trekker han tydeligvis til skogs.

Litt artig er det at nettsidens historikkvisning har en play-knapp, som viser frem kattens bevegelser i kronologisk rekkefølge. Dermed får man enda bedre innblikk i kattens bevegelsesmønster. Har den for eksempel et sted den pleier å gå når den sist befant seg utenfor garasjen nedi gata? Det virker kanskje ikke så nyttig ved første øyekast, men samtidig er ett av problemene med å lete etter kjæledyr på villspor at man ikke vet hvor man skal begynne. I seg selv skal jo Weenect Cats gjøre det enkelt å finne katten ved at GPS-en står på, men dataene som kommer ut kan også bidra til å gjøre det vesentlig enklere å finne rabagasten også når GPS-en er av.

Finner du ikke katten? Få brikken til å pipe!

Det er mulig å få detaljerte oppsummeringer per døgn katten er ute, men hvorfor får man ikke velge lenger perioder?

En av de mer spesielle funksjonene jeg liker er lydsignalet som kan lokalisere katten innendørs. Det er høyt, og burde høres selv om katten er i et annet rom, eller kanskje også hvis katten er i en annen etasje, avhengig av hvor godt lyden bærer i huset ditt.

Vitsen med å ringe opp katten for å snakke til den er jeg mer i tvil om. Selv om katten reagerer på navnet sitt er dette fortsatt stemmen min gjennom en laber 2G-tilkobling og en enda labrere høyttaler der alt fokus er på høyt volum. Nå gjør Plumbo stort sett som han vil, samme hva jeg roper ut vinduet, men om han så lot seg tilkalle av navnet sitt er jeg slett ikke sikker på at han ville reagert på stemmen gjennom Weenect Cats. En fordel er dog at man kan høre det som skjer rundt katten når oppkoblingen er i gang.

En ting vi ikke er så fornøyd med i denne løsningen er historikken. Det vil si, det vi får av historikk er kjempetøft, men av en eller annen grunn er Weenects løsning satt opp bare for å kunne vise ett døgns historikk av gangen. Det er mulig å gå mange dager tilbake i tid, men ikke å få vist mer enn ett døgn i slengen.

Hvis man utelukkende er ute etter spindelvevet som viser nøyaktig hvor katten har gått er det på sett og vis greit. Kartet blir fort fullt av streker i løpet av et døgn. Men for varmekartet hadde det vært nyttig å se hvor dyret oppholder seg gjennom lang tid.

Irriterende å måtte vente på lading

Den viktigste innsigelsen vi har mot Weenect Cats er imidlertid at den ikke har utskiftbart batteri. Den lader svært raskt i den medfølgende ladekrybben, men det forutsetter likevel at katten må være inne litt, hvis den skal ha med seg brikken ut igjen.

Ellers kommer løsningen med sin egen app som virker både på iOS og Android. Appen skiller seg en del fra nettsidene ved å blant annet ikke inkluderer varmekartet. I stedet får jeg samtidig posisjonsoversikt for både brikke og telefon, slik at jeg kan spasere direkte mot katta når den er ute.

En slags kompassfunksjon skal også vise hvilken vei jeg må gå for å finne katten, men erfaringene så langt er at nålen er ganske virrete av seg. Har du erfaring med å følge deg selv som prikk på Google Maps er det like greit å gå etter kartet.

Oppringning og styring av vibrasjonen lar seg også gjøre via appen.

Android-appen er enkel å bruke, men struktur og navn er ikke helt lik nettsidene. Android- og iOS-appene er imidlertid helt like hverandre.

Noe avvik mellom nettsider og app

En liten ulempe med appen er at knappene ikke alltid har akkurat samme navn eller beskrivelse som i nettsidene. Her ser vi igjen et tegn på at hele løsningen er under utvikling, og får flere funksjoner, mens vi bruker den.

Foreløpig har for eksempel knappen som skal vise hvor aktiv katten er ingen funksjon. Det skal altså bli mulig å få et enda bedre inntrykk av om katten er en latsabb eller ei, men foreløpig er ikke dette lagt inn i appen eller på nettsidene.

Det er verdt å nevne at brikken selv kan ta seg av utsending av e-post eller SMS hvis batteriet blir dårlig. I utgangspunktet er e-postvarsling satt opp, og av en eller annen grunn er e-postene jeg får på fransk. Men kontoen ble opprinnelig satt opp av selskapet, og det kan være så enkelt som at jeg ikke har funnet språkinnstillingene ennå.

Tjenesten er abonnementsbasert, og det følger med én måned gratis bruk av den. Deretter betaler man periodevis, enten per måned, per år eller per to år. Kjøper man to år i slengen koster det knappe 800 kroner, eller 33 kroner i måneden. Noen minutter oppringning i løpet av hver måned er inkludert, men varsling via tekstmeldinger er holdt utenfor. Det kan virke merkelig, men jeg mistenker at dette handler om å holde abonnementsprisene nede, og for mange av oss er e-post og app et fullgodt alternativ.

En slags utvidet virkelighet skal hjelpe deg å finne katta. Bortsett fra når katten hører deg, og vandrer hjem igjen mens du følger det digitale sporet.

Helt til slutt

Alt i alt er dette et knallgodt produkt. Enkelt beskrevet er det trygghet, læring og ikke så rent lite underholdning i samme knøttlille kinderegg.

Men tryggheten og moroa er ikke helt gratis. Selve brikken må du regne med å betale 1850 kroner for, mens abonnement koster 800 kroner for en toårsperiode. Det er mulig å abonnere måned for måned, men da blir prisen rundt det dobbelte.

Går katten din ute bør du uansett den uansett være forsikret og merket med sporingsbrikke, i tilfelle uhellet er ute. Sammenliknet med forsikringsprisene er imidlertid ikke Weenect Cats særlig dyr. Det kan koste opp i flere tusenlapper i året å holde en katt forsikret.

Brikken viser aktivitet ved å blinke. Det røde lyset indikerer at den mangler GPS-dekning.

Har du lyst til å spore hunden din i stedet? Da kan du få en større utgave av samme dings med noe annerledes egenskaper.

Dette er det første av flere slike produkter vi tester, og neste produkt ut er vi allerede i gang med. Karakteren her er satt basert på verdien Weenect Cats gir, og hvor godt det etterlever produsentens lovnader, men er også basert på de første dagene med et konkurrerende produkt. Her skårer Weenect Cats så godt at det er vanskelig å styre unna toppkarakteren.

Det første produktet vi kommer til etter Weenect er det Pod Trackers som leverer. En åpenbar fordel her er utskiftbart batteri, og at det kommer to slike med i pakken. Dermed rekker man å bytte batteri på pus mens den bare er inne for å spise litt. Men størrelsen, vekten og funksjonaliteten er ganske annerledes på Pod Trackers-varianten, og her ligger også noe av grunnen til at vi allerede nå tildeler en toppkarakter til Weenect.

Heng med oss videre hvis du vil være med Teks redaksjonskatter på tur.

Les også
Sensibo Sky: Denne lille dingsen gjør den gamle varmepumpen din smart
Les også
Skyt godbiter på bikkja når du er på tur
annonse