Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Testda Vinci Mini w

En superenkel 3D-skriver til 3000 kroner

Frasen «klikk-og-skriv» blir virkelighet, men det er noe som lukter...

Sammendrag

da Vinci Mini w er en liten og kompakt 3D-skriver, og med en prislapp på 3000 kroner er dette så langt den rimeligste 3D-skriveren vi har testet her i Tek.

Den lille maskinen fra kinesiske XYZprinting har vi fått låne fra den norske bedriften 3DNet. Skriveren er designet med tanke på å gjøre prosessen så enkel og lettfattelig som overhodet mulig, og da Vinci Mini w lykkes langt på vei. Både programvaren og selve skriveren er enkle å forstå, og det tok ikke mange minuttene fra vi pakket da Vinci Mini w ut av esken til den var i gang med sin første utskrift.

Gode innstillinger og bra veiledning

Programmet som styrer skriveren heter XYZware, og inneholder tre forhåndsinnstillinger å velge mellom. Disse innstillingene er svært godt tilpasset skriverens kapasitet, i motsetning til for eksempel Wanhao Duplicator I3 V2.1. Forhåndsinnstillingene til Duplicator i programmet Cura var rett og slett ganske håpløse å jobbe med. Innstillingene i XYZware fungerer strålende. Vår faste benchmark, jolla 3DBenchy, sto ferdig skrevet ut med rimelig bra kvalitet bare en time etter at vi fikk da Vinci Mini w ut av esken.

TEST: Wanhao Duplicator I3 V2.1

da Vinci Mini w skriver raskt og godt.

Skriveren har ikke minnekortleser, men kobles til pc-en enten via usb-kabel eller wifi. Wifi-tilkoblingen gikk som en drøm, og programvaren veileder deg enkelt igjennom dette. Skriveren har ikke betjeningspanel, og all informasjon foregår inne i programmet. Her får du beskjed om hvor lang tid utskriften vil ta, hvor lang tid som er gått og hvor lang tid som gjenstår. Men du kan trygt skru av pc-en selv om skriveren er koblet til enten med wifi eller usb, hele fila du skriver ut overføres og lagres i internminnet på skriveren.

XYZware-programmet: Kalibrering av skriveplate og wifi-tilkobling er godt forklart og du veiledes gjennom skrittene i programmet.

XYZware må lastes ned fra nett, og programvaren finnes både i Windows-versjon og i MacOS-versjon. Det er bilder av ulike skrivermodeller på nettsiden, og det er bare å klikke på bildet av vår testmodell, da Vinci Mini w, og laste ned og installere XYZware. Enkelt og greit.

Prosessen med å installere filament og å kalibrere skriveplaten er så godt som automatisert, og programvaren holder deg i hånda hele veien. Kalibreringen skjer ved hjelp av en sensor som du feller ned ved å trykke på en knapp ved skriverhodet, resten går automatisk.

XYZware-programmet: Odd Richard i ferd med å bli "slicet" fra .stl-fil til fil skriveren kan lese. Dette tok lengre tid enn med andre slicer-programmer vi har prøvd. Programmet er litt tregt, det tar tid før det responderer. Litt irriterende tregt, faktisk.

Programvaren forvandler dine .stl-filer til filer skriveren kan lese i en prosess som kalles «slicing». En ferdig slicet fil inneholder alle parametre for hvordan skriveren skal bevege seg, og hvor fort det skal gå.

XYZware er et enkelt program, og fordi det skal være enkelt, er det også begrenset med innstillinger du kan justere på. Vi kikker nærmere på det tekniske og da Vinci Mini w i bruk på neste side.

Problematisk plast

da Vinci Mini w bruker PLA (Polylactic Acid) med standard diameter 1,75 mm, som er den vanligste og enkleste plasten å jobbe med. Men printeren støtter kun proprietært filament. Det betyr at du er låst til å bruke filament fra XYZprinting.

NFC-brikke monteres i en brakett som festes i filament-spolen. Uten denne brikken virker ikke skriveren.

For at skriveren skal virke, må det monteres en akselring i filamentspolen. Denne akselringen inneholder en NFC (Near Field Communication) -brikke som forteller hvor mye filament som er brukt og hvor mye filament det er igjen på spolen. Dette er kanskje nyttig hvis du har lite filament igjen og er redd for å gå tom midt i en utskrift. Ut over det er det fint lite hensiktsmessig. Tvert i mot er det en skikkelig ulempe.

Om du skulle få lyst til å kjøpe rimeligere filament av bedre kvalitet og ta bryet med å spole om til XYZprinting-spolen, vil du likevel ikke få brukt den fordi NFC-brikken forteller skriveren at spolen er tom.

En spole inneholder 600 gram filament og koster i skrivende stund 230 kroner eksklusive frakt om du kjøper den fra XYZprinting. Til sammenligning koster en kilo standard PLA fra nær sagt hvor som helst fra rundt 200 kroner.

I tillegg til å være uforholdsmessig dyr, opplever vi at kvaliteten på PLA-en fra XYZprinting er dårligere enn andre typer PLA vi har testet.

Med vårt tannhjulhjerte kommer det tydelig fram hvordan sammentrekning og vridning arter seg.

Vi opplevde problemer med vridning i materialet, selv for små gjenstander. Det lukter også sterkere av denne plasten enn vi er vant til med PLA. Heldigvis er PLA ikke giftig, men vi føler likevel større behov for frisk luft enn vi har gjort selv med ABS, som er kjent for å lukte en god del.

Proprietære løsninger kan i sjeldne tilfeller være bra hvis det faktisk gjør ting enklere og bedre, men det er dessverre ikke tilfellet her. Det er veldig synd, fordi både skriver og programvare gjør seg fortjent til høy score på vår skala.

At XYZprinting velger å låse brukerne til sitt filament er egentlig en katastrofe. Når alt annet fungerer så enkelt og flott som det gjør, er det bare trist at XYZprinting blåser av seg beinet med en dårlig løsning og dårlig kvalitet på filamentet.

Det hadde vært fantastisk moro å prøve da Vinci Mini w med filament av bedre kvalitet. Det lar seg sikkert gjøre, men da må vel NFC-brikken eller programvaren hackes, så for vår del får det bli med drømmen.

XYZprinting da Vinci Mini W
6
Helt greit

XYZprinting da Vinci Mini W

sitat"da Vinci Mini w kunne blitt en testvinner, men snubler på målstreken med dårlig PLA."

Fordeler

 • Krysse av
  Meget brukervennlig
 • Krysse av
  Automatisk kalibrering
 • Krysse av
  Støtter wifi
 • Krysse av
  Gode forhåndsinnstillinger
 • Krysse av
  Skriver raskt og presist
 • Krysse av
  Intuitiv programvare

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kun proprietært filament
 • Bytt
  Filamentet vrir seg lett
 • Bytt
  Filamentet avgir mye lukt
annonse
XYZprinting da Vinci Mini WI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no