TestAsus VivoMini UN65H

Asus bidrar med noe skikkelig godt i knøtteklassen.

VivoMini er kanskje liten, men kan likevel gjøre noe stort.

Asus VivoMini UN65H

Vi skal ikke så langt bak i tid før små og nette PC-er hørte til sjeldenhetene, men de siste par årene har ting virkelig tatt av i lilleputtland. Store kabinettbeist er byttet ut med alt-i-ett-modeller og mer plasseringsvennlige småtasser.

For den som da ikke for lengst har byttet ut den stasjonære med en bærbar datamaskin.

Men med relativt lav pris, et stadig mer behagelig støynivå og mulighet til å kunne bruke noen av de sparte pengene på en stor og god skjerm, finnes det altså et marked for de aller minste PC-ene også.

En ganske ny modell vi har hatt mulighet til å se på er fra velkjente Asus. De har god erfaring fra å lage tynne og smekre bærbare, og har nå tatt med seg sine designelementer til Asus VivoPC Mini. Joda, du har selvfølgelig hørt om VivoPC før, men VivoPC Mini er som du kan gjette i en annen størrelsesklasse.

Her har vi en tass som er i størrelseorden HP Pavilion Mini Desktop – en drøy håndfull dette altså. Den er litt mindre rund i kantene enn den nevnte HP-en, og vi kan vel kanskje også mene at den har en litt sprekere design. Karosseriet er i blåsort plast, men hele klossen virker solid satt sammen uten svake punkter eller for mye knirk.

Datamaskinen rager drøye fem centimeter over bordplaten og vår modell – som da inkluderer en 2,5-tommers tradisjonell harddisk – har en vekt på 640 gram.

For Asus VivoMini kommer typisk nok i flere forskjellige konfigurasjoner og tilhørende prislapper. Nederst på stigen finner du Intel Celeron-utstyrte utgaver til rundt 1500 kroner – da får du den uten minne, harddisk og operativsystem.

Trenger du mer krefter, kan du heller velge en modell med raskere prosessor: Pentium, Core i3, Core i5 og Core i7 er tilgjengelig for den som kan og vil betale for det. I det hele tatt minner dette om valgfriheten du har med Intels egne NUC-modeller.

Vårt testeksemplar har den fulle betegnelsen Asus VivoMini UN65H-M016Z DT, og er på en måte en slags middelvei. Her finner vi en Intel Core i3-6100U med klokkefrekvens på opp mot 2,3 GHz. Altså snakker vi siste generasjon prosessor, nemlig Skylake, som da sammen med 4 gigabyte minne holder det hele i gang.

Prosessoren har to kjerner og støtter Hyper-threading (Ekstra), som betyr at vi snakker om fire logiske prosessorkjerner. Den har også en integrert grafikkdel i form av HD Graphics 520.

Datamaskinen er naturlig nok også utstyrt med lagringsplass, og her får du gledelig nok muligheten til å putte inn en M.2 SSD-pinne og/eller 2,5-tommers disk.

Vår modell har begge deler på plass rett fra fabrikken og koster også derfor nærmere 6000 kroner, da inkludert operativsystemet Microsoft Windows 10.

Det rent fysiske

Asus VivoMini har to USB 3.0-porter, DisplayPort, HDMI, lydutgang og gigabit LAN-kontakt på baksiden. På venstre side finner vi ytterligere to USB 3.0-porter og en minnekortleser. Høyre side har plass til Kensington-lås. Fronten har kun av/på-knapp og en liten LED som viser diskaktivitet.

Av usynlige, trådløse nettverksmuligheter har vi ikke det aller nyeste og beste i vårt eksemplar av VivoMini, men 802.11n Wi-Fi og Bluetooth 4.0 vil muligens holde for de fleste. Intel Wireless Display (WiDi) er også støttet. Det trådløse nettverkskortet kan for øvrig skiftes ut, og noen av de mer påkostede konfigurasjonene støtter da også den nye 802.11ac-standarden.

God lufting i bunnen. Skruene som holder ting på plass er skjult bak fire gummihetter.

Undersiden er behørlig perforert og har fire små gummiføtter som sørger for at den ikke glir på underlaget. I tillegg finnes det fire gummihetter som skjuler like mange skruer. Det er disse du må løsne dersom du ønsker tilgang til datamaskinens indre anliggender – altså RAM, M.2-plass, trådløst nettverkskort og 2,5-tommers HDD.

På vårt testeksemplar var det meste fylt opp, med unntak av den ene minnemodulplassen. Dette er ikke det beste for grafikkytelsen (Ekstra), men betyr jo også at det er ganske grei skuring å oppgradere til 8 GB minne dersom det skulle være ønskelig.

Ellers kan vi se at denne modellen er utstyrt med en M.2-SSD på 128 GB og en vanlig harddisk på 500 GB. Dette er en kjekk kombinasjon, da kan operativsystemet ligge på SSD-en og nyte godt av dennes hastighet, mens den tradisjonelle snurredisken sørger for mer økonomisk lagringsplass for større filer som spill, video og musikk.

Det er selvfølgelig heller ikke noe i veien for å bytte ut harddisken med en 2,5-tommers SSD, men da må du altså åpne PC-en først.

Det er lett å komme til innsiden, men vær påpasselig med kabelen som går til 2,5-tommeren.

De fleste mindre PC-er trekker Asus VivoMini beskjedent med strøm. Under belastning målte vi mellom ti og tyve watt på vårt apparat, og godt under ti watt når datamaskinen gikk på tomgang.

Støynivået er også svært lavt. Ønsker du så lite støy som mulig, bør du gå for en modell uten 2,5-tommers harddisk, eller bytte ut denne med en SSD. Men helt stillegående blir ikke Asus VivoMini, ettersom den har en aktiv vifte som holder prosessoren kjølig nok.

Asus VivoMini UN65H-M016Z DT
8
Meget bra
Anbefalt

Asus VivoMini UN65H-M016Z DT

sitat"En god knøtte-PC som finnes i mange forskjellige konfigurasjoner."

Fordeler

 • Krysse av
  Liten og plasseringsvennlig
 • Krysse av
  RAM og andre komponenter kan byttes ut
 • Krysse av
  Plass til både M.2-SSD og 2,5-tommers disk
 • Krysse av
  Takler 4K @ 60 Hz via DisplayPort
 • Krysse av
  Svært stillegående
 • Krysse av
  Greit utstyrt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Vår modell har kun 802.11n Wi-Fi