Til hovedinnhold

Prison Break slik det burde vært

Når kona til læreren John Brennan blir siktet og dømt for drap, setter han i gang en plan for å bryte henne ut av fengselet.

Filmen

Mange husker sikkert TV-serien Prison Break, som handlet om at Michael Scofield lot seg plassere i fengsel for å redde sin dødsdømte bror.

Serien begynte godt og hadde sine øyeblikk, men rotet seg etter hvert inn i et stadig større nett av konspirasjoner og såpeopera. Hadde det ikke vært mye bedre om serien var mer cut to the chase?

Les også: Blu-ray-utgivelser i april

Der kommer The Next Three Days inn – en thriller som går ut på mye av det samme som Prison Break: en mann må redde den han har kjær og setter igang en omfattende plan for å få det til. Alt på litt over to timer – akkurat passe lengde!

The Next Three Days er regissert av Paul Haggis (Crash) og er en remake av den franske filmen Pour Elle av Fred Cavayé fra 2008. I rollene finner vi blant andre Russell Crowe, Elizabeth Banks, Brian Dennehy, Olivia Wilde og Liam Neeson.

Filmen har altså et sterkt premiss, og når man blander dette sammen med sympatiske rollefigurer og en tettsittende fortelling, da blir resultatet en knakende god thriller. Russell Crowe er glimrende i rollen som John – og får frem nyanser som gjør ham til en likandes rollefigur.

Han er smart, ironisk, sjarmerende og – kanskje viktigst av alt – ekstremt tiltaksfull. En tafatt og tiltaksløs ektemann med kone i fengsel hadde nok ikke vært like spennende.

Vi følger Johns planer og handlinger, og han møter på større og større utfordringer. Fordi vi har investert en god del tid sammen med han og familien hans, er det mye på spill og vi ønsker vår helt alt vel. Kombinert med fremragende klipping og spenningsmusikk blir det en neglebitende affære av god, gammel sort.

En del folk har klaget på at The Next Three Days mangler troverdighet, men dette var ikke noe problem for min del. John har planlagt til tusen og kan improvisere med en stoisk ro. Og han har litt flaks. Uten flaks hadde de fleste filmhelter dødd i løpet av fem minutter uansett.

Poenget er at det blir aldri overdrevet i en negativ forstand i denne filmen. Hendelsene er plausible nok, og man burde heller glemme slikt flisespikkeri og nyte filmen for det den er – fabelaktig spenning med fyldige rammer.

The Next Three Days er smart, spennende og sjarmerende, og er et ypperlig eksempel på moderne kvalitet fra Hollywood. Den er vel verdt en titt.

Teknisk

Video

Den visuelle siden av The Next Three Days på Blu-ray blir presentert i AVC-enkodet bilde i Full HD 1080p med sideforhold 16x9 2.39:1. Bildet på Blu-ray-utgaven av denne filmen er det egentlig lite å utsette på, da det hele ser ut til å være en trofast gjengivelse av kildematerialet eller det opprinnelige uttrykket.

Detaljer er skarpe når kameraet er fokusert på dem, mens man også kan se diverse innstillinger der objekter nettopp er ute av fokus, noe som illustrerer representasjonskraften til Blu-ray-formatet.

The Next Three Days inneholder mange mørke scener, og svarttonene fremstår alltid på en svært sterk og mettet måte. Et lag med filmatisk korn pryder bildet gjennom hele filmen, og er mest merkbart på deler av innstillingene som er ute av fokus, da vanligvis bakgrunner.

Dette er slik filmen er lagd og er en del av filmens fysiske egenskaper, så det er bra at dette kommer frem i HD. Det er med andre ord ikke noe spesielt å utsette på bildet i denne utgivelsen, med unntak av noen få hvite prikker her og der som gjør seg mest gjeldende ved begynnelsen av filmen.

Audio

Den auditive siden av The Next Three Days på Blu-ray blir presentert i det tapsfrie lydformatet DTS-HD High Resolution 5.1 med engelsk tale. Som så å si alltid ved profesjonelle filmer og like profesjonelle utgivelser, er det veldig lite som kommer i veien for den aurale opplevelsen.

Lydbildet i The Next Three Days svøper oss inn i fiksjonen på en sømløs måte og Blu-ray-gjengivelsen gjør dette på en prikkfri måte. Alle lyder fra dyp bass via mellomtoner til lyder blant de høyere frekvensene kommer frem på en naturlig måte, og har alltid en god klang som sikrer at vi kan gjenkjenne og skille objekter fra hverandre.

Til å være en thriller, er ikke lydbildet spesielt prangende eller flamboyant. Dette gjør ikke noe, da den helhetlige opplevelsen sitter som et skudd uansett. Lyden har selvsagt noe å si for dette, selv om den ikke stikker seg ut. Noe av det man likevel legger best merke til er lyder av en pistol som avfyres, og dermed har filmskaperne fått frem en god sjokkeffekt.

Surround-bruken er med andre ord ikke utpreget og blir brukt på en relativt tradisjonell, men nedtonet måte. Danny Elfmanns filmmusikk blir gitt verdig behandling, mens dialogen er klar og hørbar. Man forstår altså det meste som blir sagt uten å måtte konsentrere seg noe spesielt. Totalt sett er lydbildet i The Next Three Days godt, selv om det heller ikke blir stilt ut som et prakteksempel på hva man kan få til med lyd på Blu-ray.

Ekstramateriale

  • Director's Commentary
  • Deleted Scenes
  • Extended Scenes
  • Bump Key Video
  • Cast Moments
  • True Escapes for Love
  • Men of the Next Three Days
  • Making the Next Three Days

Konklusjon

The Next Three Days er en glimrende thriller som har fått en god utgivelse på Blu-ray, med lyd og bilde av det feilfrie slaget, samt ekstramateriale som er av det anstendige slaget. Vel verdt et kjøp.

PS: Skjermbildene er ikke nødvendigvis en helt nøyaktig representasjon av hvordan filmen faktisk ser ut på Blu-ray.

annonse