Mobilt bredbånd - Del 2

Innledning

Hastigheten på mobilt bredbånd har blitt stadig bedre, men behovene våre har også blitt mye større. Forsidene på de store nettavisene har blitt fulle av grafikk, og vi bruker stadig flere tunge musikk- og video-tjenester, som Spotify og YouTube.

Dette betyr at en hastighet som fungerte fint for få år siden, ikke lenger fungerer så bra. Vi har alle opplevd å vente en evighet på å en avisforside, eller på at videoen vi skal se mellomlagrer nok til å spille av skikkelig.

For at mobilt bredbånd skal gi en god opplevelse forutsetter det en operatør som kan levere god dekning og høye hastigheter i mobilnettet sitt. Alle de norske operatørene lover dekning over store deler av landet, og i noen tilfeller loves også svært høy hastighet.

Det store bildet

Dermed er det duket for en ny episode i vår test av mobilt bredbånd. Denne gangen er det dekning og hastigheter som skal måles. Vi har tatt stikkprøver flere steder i landet, resultatene overrasket oss.

Målingen har vi foretatt ved hjelp av den velrennomerte tjenesten Speedtest.net for hastighetsmåling på internett. Målingene har vi gjort på 27 punkter i landet, konsentrert rundt noen av de største byene i sitt område.

Det er viktig å få med seg at vi absolutt ikke har forsøkt å erstatte operatørenes dekningskart. Hver måling er et øyeblikksbilde, og situasjonen kan fort snu seg. Det er mye som kan påvirke disse målingene, men dette er faktorer som er like for alle operatørene som er med i testen.

De største nettene

Her er det det store bildet vi er på jakt etter. Vi kårer altså det beste bredbåndet basert på hvor mange punkter hver aktør har vunnet.

Det er operatørene Ice, NetCom og Telenor som er med i denne testen. De fleste som tilbyr mobilt bredbånd i Norge bruker dekningen til en av disse aktørene. Utstyret som vi testet i forrige del er også likt på tvers av mange operatører.

Vi går i gang

Vi går rett på sak med en samlende konklusjon på neste side. Dersom du ønsker å lese mer om resultatene på de ulike stedene vi har vært, fortsetter dette med bilder og testgrafikk fra side 3.

I forrige uke testet vi utstyret fra hver operatør.
Les mer: Her er Norges beste 3G-modem.

Vinneren

Dersom du har surfet med mobilt bredbånd vet du at hastighet og dekning er et viktig tema. Plutselig stopper musikken fra Spotify eller WiMP, eller kanskje det går så sakte at nettavisen du forsøker å lese ikke kommer opp.

Vi har tatt stikkprøver flere steder i landet for å få et inntrykk av hva man kan forvente av en slik linje, og forskjellene er store. Enkelte steder er mobilt bredbånd betydelig raskere enn kabelen i veggen, mens det andre steder er så tregt at det grenser til ubrukelig.

De største operatørene

Punktene vi har testet ser du i kartet til høyre på siden. Detaljene for hvert punkt finner du i de påfølgende sidene.

Slik har vi testet

Testen har foregått ved at vi kobler opp mot internett med operatørene etter tur. For hver gang tar vi hastighetsmålinger opp mot nettstedet speedtest.net.

Enkelte steder har opplevelsen vært svært ustabil. Der har vi tatt flere målinger for å forsøke å få et inntrykk av gjennomsnittet på stedet.

I tillegg til hastighetstesten har vi forsøkt praktisk bruk. Det innebærer surfing på vanlige nettsider, bruk av musikktjenester som Spotify og WiMP, og videotjenesten YouTube.

Vinneren er... Telenor!

Dette har fungert i svært ulik grad de forskjellige stedene vi har testet, og etter å ha testet nesten 30 forskjellige punkter står Telenor igjen som det mest solide alternativet. Telenor var raskest og mest stabilt på 17 av punktene vi har målt.

Det innebærer at Telenor ga den klart beste opplevelsen med de tyngste nettmediene som Spotify og Youtube på mange steder. Telenor var også helt alene om å ha skikkelig dekning på flere steder i testen.

NetCom kommer inn på en annenplass, med seire på ti av stedene. Ice var raskest på seks målepunkter.

Sjekk din by:

Litt urettferdig

Det er likevel flere faktorer som kommer inn her. Netcom skryter mye av hastighet om dagen. Ut fra våre målinger ser vi at de ikke nødvendigvis har så gode hastigheter i 3G-nettet sitt. Der de likevel har sine ord i behold er for 4G-nettet sitt.

NetComs 4G-dekning er ikke spesielt god ennå, og den er konsentrert rundt Norges største byer. Der vi finner den er det likevel ekstremt rask, og den ser ut til å være et godt alternativ til fastmontert bredbånd som ADSL og kabel på iallfall to av stedene vi testet den.

I testen landet vi svært ofte rundt 2 Mbps på målingene, mens vi med 4G oppnådde mellom 15 og 20 ganger så høye hastigheter i Oslo og Trondheim. I Bergen var hastighetene noe lavere, men det er viktig å få med at 4G-testene utenfor Oslo ble utført før tjenesten var offisielt lansert på stedene.

For Ice sin del er nok denne målingen litt ufordelaktig, ettersom de lever av å tilby internett midt oppå fjellet, og langt til havs. Vår test er utført der vi har kommet oss uten å ta båt eller ski fatt.

EDGE og utbygging

Noe som peker seg ut i testen er at utstyret ofte har varslet dekning på den gamle 2G-standarden EDGE, uten at vi faktisk har fått kontakt med internett. Vi er usikre på hva dette betyr, men konstaterer at vi i alle tilfeller har fått betydelig bedre tilkobling fra konkurrenter der dette har skjedd.

Samtlige operatører driver i disse dager en storstilt utbygging av kapasitet. Denne beskjeden fikk vi fra alle involverte da vi fikk låne utstyr. Ettersom alle tre er midt i en oppgraderingsprosess mener vi likevel ikke at testen bør bli for urettferdig.

Utbygging og oppgradering er uansett en kontinuerlig prosess i moderne telenett.

Hele testen

Testen finner du i sin helhet, inndelt i områder, på de påfølgende sidene. Lurer du på hvilken operatør som har best utstyr finner du svaret på det i Del 1 – Norges beste 3G-modem.

Pris, tjenester og innhold blir del 3, og kommer i neste uke.

Østlandet

Oslo Sentrum - Grønland (Dag & Kveld, 3G & 4G)

På dette punktet er det jevnt svake hastigheter for alle operatørene. På dagtid er det Ice som vinner med stabile hastigheter mellom 1,6 og 2,1 Mbit per sekund, mens NetCom kommer best ut på kveldstid med opp under 2 Mbit på de fleste målingene.

Dette er imidlertid et av punktene i testen som NetCom har 4G-dekning på. Linjen varierte i hastighet mellom 30 og 55 Mbit per sekund, noe som er om lag to gangre så raskt som dagens raskeste ADSL-linjer.

Oslo - Kjulsli (Dag, 3G)

Et par mil utenfor Oslo sentrum er det Telenor som har overtaket. Hastigheter inntil 2,5 Mbit per sekund er bra nok til å surfe internett med Spotify ved siden av. Det holder også greit til å spille av YouTube i HD-kvalitet.

Her kommer NetCom ut på andreplass, med målinger mellom 1,3 og 2 Mbit per sekund, mens Ice legger seg mellom 1 og 1,5 Mbit per sekund i våre målinger. Begge disse svinger en del og er ikke så stabile som vi skulle ønske.

4G-dekning får vi ikke på dette punktet.

Utsikt over Drammen.

Drammen - Marienlyst Stadion (Dag, 3G)

I Drammen har Telenor er massivt overtak. Her opplevde vi forholdsvis stabile hastigheter på rundt 5 Mbps. Dette er raskt nok for de fleste formål, og selv høyeste HD-kvalitet video fra YouTube spilles av uten problemer.

Ice kommer ut på annenplass, med forholdsvis stabile hastigheter rundt 2 Mbps holder det til normal surfing og litt multimedia. NetCom derimot ga svært lave hastigheter da vi testet, og linjen var heller ikke særlig stabil.

Drammen - Åssiden (Kveld, 3G)

NetCom er raskeste valg midt på Åssiden i Drammen. Hastigheter rundt 2,5 Mbps er ikke fantastisk, men det er betydelig bedre enn konkurrentene stiller opp med.

Både Ice og Telenor stiller nemlig med 1 Mbps. Dette er i tregeste laget til nettvideo og direkteavspilling av musikk. Surfing går greit, om enn tregt. Hastigheten vi fikk fra Ice var i tillegg svært ustabil, og kun laveste kvalitet YouTube-video fungerte.

Larvik - Jernbanestasjonen (Kveld, 3G)

I Larvik merket vi ikke voldsomt stor forskjell på de tre leverandørene. Vi fikk stabile hastigheter på 1,5 Mbit fra Ice. NetCom gir oss her mellom 1,5 Mbit og 1,8 Mbit.

Vi målte Telenor til inntil 2 Mbit, men fordi linjen var litt ustabil er den opplevde hastigheten omtrent lik på tvers av alle tre operatørene. På dette punktet i målingen kårer vi ingen vinnere, men konstaterer at alle burde vært bedre.

Sørlandet

Risør - Havn (Kveld, 3G)

Telenor utklasser konkurrentene i Risør. 6 Mbps er hastigheten vi oppnår med den blå propellen. Stabil og god linje gir mulighet for full-HD-video fra YouTube uten problemer.

NetCom gir greie hastigheter omkring 2,5 Mbps, mens Ice varierer mellom 2,5 og 0,8 Mbps. Ice er altså taperen i den første sørlandsbyen vi er innom og NetCom plasserer seg i midten.

Foto fra Arendal sentrum.

Arendal - Nyli (Dag & kveld, 3G)

Rett utenfor Arendal målte vi både på dag og kveld. Her konsentrerer alle tre operatørene seg omkring 1,5 Mbps på nesten alle målinger. Operatøren som skiller seg ut positivt er Ice som i kveldsmålingen gir jevne måleresultater over 2 Mbps.

I praksis fungerte laveste HD-kvalitet fra YouTube greit med Ice på kveldstid. Imidlertid var også de andre operatørene stabile nok til at HD-kvalitet kunne fungere med litt ventetid i starten. Alle linjene fungerte greit nok til vanlig surfing, men Telenor utmerket seg ved å være ustabile på dagtid.

Grimstad (Dag, 3G)

Her er det Telenor og NetCom som tar kaka. Telenor er noen knepp bedre enn NetCom med oppunder 5,5 Mbps. NetCom ga resultater på rett under 5 Mbps da vi testet, men også dette er svært respektable hastigheter.

Ice er dårligst her, men gir likevel en helt grei og stabil linje på i overkant av 1,5 Mbps. Fordi linjen er såpass stabil kan laveste HD-kvalitet fra YouTube fungere med Ice, om man er litt tålmodig. For både NetCom og Telenor gikk høyeste HD-kvalitet uproblematisk. Opplevelse omtrent som en vanlig bredbåndslinje.

Birkeland (Dag, 3G)

NetCom ga det aller beste resultatet i Birkeland. Med omkring 5 Mbps var NetCom den eneste operatøren som ga oss hastigheter gode nok til å se nettvideo i full HD-kvalitet. Hastighetene var også relativt stabile.

Her gjør også Ice et av sine beste resultater, med stabil linje på 2,5 Mbps - opp mot i underkant av 3 Mbps. Høyoppløst video fungerte, men full HD-kvalitet ble for tungt. Telenor holder omtrent samme tempo som Ice på dette punktet.

Alle tre duger finfint til vanlig surfing og bruk av Spotify eller Wimp.

Kristiansand - Sentrum (Kveld, 3G)

Vi opplevde relativt svake resultater fra alle tre operatører i området rundt Kristiansand. NetCom disker opp med relativt ustabil linje på omkring 1 Mbps, som er i svakeste laget også for en god brukeropplevelse på vanlige nettsider. Fordi linja var ustabil hakket YouTube i ett sett, uansett kvalitet.

Ice og Telenor gjør det her bedre, og omtrent like bra. Målingene sier i underkant av 2 Mbps, og dermed fungerer HD-kvalitet video akkurat. Surfing og direkteavspilling av musikk var heller ikke noe problem med disse linjene.

Kristiansand - Kjevik lufthavn (Kveld, 3G)

Også ved Kjevik lufthavn opplevde vi svake hastigheter. Vi opplevde faktisk ikke en eneste måling over 2 Mbps i området rundt Kristiansand. Også her skiller Telenor seg positivt ut med målinger et stykke i underkant av 2 Mbps.

Her er imidlertid Ice like svake som NetCom, og begge leverer rundt 1 Mbps. Dette skulle gjerne vært bedre, og kun Telenor gir hastigheter som egner seg til videoavspilling fra internett. De andre operatørene fungerte greit til surfing, men opplevelsen ble ganske dårlig med Spotify eller Wimp i bruk samtidig.

Troms

Tromsø sentrum (Dag & kveld, 3G)

Midt i Tromsø er det Telenor som stikker av med seieren. Med de tregeste resultatene på kveldstid fikk vi mellom 2,5 og 5 Mbps med Telenors mobile bredbånd. Linjen var likevel stabil nok på tidspunktene vi testet til at de fleste nettbaserte tjenester fungrete problemfritt, inkludert høyoppløst video i 720p.

Ice kommer på annenplass i Tromsø. Jevne resultater på omtrent 2 Mbps både på dag og kveld gjør at de fleste tjenester fungerer greit, men høyoppløst YouTube-video blir likevel litt for ambisiøst. Nederst plasserer NetCom seg med måleresultater på omtrent 1,5 Mbps.

Fagernes (Dag, 3G)

Her har både Ice og NetCom falt av lasset, og den eneste operatøren som gir oss dekning er Telenor. Til gjengjeld får vi hastigheter på i overkant av 5 Mbps fra operatøren med den blå propellen.

Dermed fungerer høyoppløst video og andre krevende nettjenester utmerket her, mens NetCom- og Ice-kunder må regne med å besvare e-posten sin et annet sted.

Breivikeidet (Dag, 3G)

Både NetCom og Ice sliter her, som på forrige målepunkt, men NetCom gir oss tilsynelatende EDGE-tilkobling. Vi får likevel ikke kontakt med noe. Det gjør vi derimot med Telenor, og også her dreier det seg om EDGE-dekning.

Denne dekningen holder kun til de aller mest tålmodige, men da vi testet fikk vi Wimp til å spille musikk forholdsvis problemfritt. Det er mulig å se YouTube, om man lar den mellomlagre lengre. Man bør imidlertid ha særdeles god tid.

Denne linjen egner seg egentlig ikke til så mye annet enn helt grunnleggende internettbruk. Telenor er likevel alene om å tilby tilgang på dette punktet.

Lyngseidet - Fergeleie (Kveld, 3G)

Vi nærmer oss et inntrykk av Troms som et vanskelig fylke for mobilt bredbånd. På Lyngseidet melder likevel NetCom seg på igjen. Ice glimrer fortsatt med sitt fravær.

Selv om både NetCom og Telenor treffer på dette punktet, er ikke linjene spesielt stabile. Målingene våre sier rundt 1,5 Mbps for NetCom og rundt 2,5 Mbps for Telenor, men fordi linjene er så ustabile har vi problemer med å få YouTube til å fungere som det skal begge stedene. Surfing og nettmusikk fungerer noenlunde greit.

Ice havner på jumboplass her, mens Telenor og NetCom deler seieren.

Ysteby - Kåfjord (Dag, 3G)

NetCom stiller med EDGE-dekning, men vi får av en eller annen grunn ikke kontakt med noe som helst. Nettsider i nettleseren virker ikke, og det gjør heller ikke enkle ping-forespørsler som ikke burde kreve allverden med båndbredde. Heller ikke Ice kobler til på dette punktet.

Telenor sender målingene våre rett til himmels, og omkring 6,5 Mbps er noe i nærheten av rekord på 3G-testene våre så langt. Denne hastigheten kryper også opp mot maks på ustyret vi bruker, altså 7,2 Mbps for Telenors del.

De fleste typer tjenester fungerer utmerket med Telenor, mens de to andre operatørene skuffer.

Olderdalen - Kåfjord (Dag, 3G)

NetComs USB-pinne hevder hardnakket å ha EDGE-dekning her, mens ruteren fra Ice stadig ikke har livnet til. I praksis får vi ikke kontakt med noe som helst med NetCom.

Telenor knuser konkurransen med full pinne og stabile hastigheter på rundt 6,4 Mbps. Dette er raskt nok til omtrent alle typer tjenester, inkludert YouTube i absolutt høyeste kvalitet.

Birtavarre (Foto: Rauenstein, Wikipedia / Creative Commons)

Birtavarre - Kåfjord (Dag, 3G)

I Birtavarre mister også Telenor grepet. Her stiller både NetCom og Telenor med EDGE-dekning, og NetCom gir hakket bedre dekning enn Telenor.

Hastighetene er imidlertid absolutt ikke noe å skryte av. Spesielt svartidene (ping) på opp mot sekundet gjør at man egentlig kan glemme å gjøre ting som krever rask respons med denne nettlinja.

Kåfjorddalen (Dag, 3G)

Vi forsøkte flere punkter i Kåfjorddalen uten at noen aktører imponerer. Her stiller både Telenor og NetCom med EDGE-tilkobling, men vi får ikke kontakt med internett selv om dekningen ifølge programvaren er god. Ruteren fra Ice får heller ikke kontakt.

Manndalen - Kåfjord (Dag, 3G)

Full pupp fra Telenor. 6,5 Mbps er raskt nok til det aller meste. Alle nettjenester vi prøver oss på fungerer utmerket, så her har vi ingenting å utsette.

Ice er stadig ikke med, mens NetCom viser EDGE-dekning uten at vi får kontakt med noenting som helst. Klar seier til Telenor her.

Skibotn (Kveld, 3G)

Telenor vinner her også. Omkring 2,5 Mbps er hastigheten vi får, og høyoppløst film fra YouTube fungerer greit, selv om vi må gi tapt på aller høyeste kvalitet.

NetCom rapporterer stadig om EDGE-dekning, men vi får ikke kontakt med internett. Ice-ruteren ser ut til å gitt opp i dette fylket.

Trondheim

Trondheim (Dag & kveld, 3G & 4G)

På dagtidsmålingen fikk vi voldsomme hastigheter fra NetCom, med hele 11,8 Mbps. I kveldsmålingen gikk dette ned til omkring 2 Mbps. Telenor ligger stabilt på mellom 5 og 6 Mbps i målingene både på dag og kveld.

Ice gir rundt 2,5 Mbps på dagtid, mens resultatene halveres på kveldstid. Det er likevel raskt nok til surfing, men YouTube blir straks mindre givende omkring 1 Mbps.

Dette er et av punktene der NetCom har åpnet sitt 4G-nett, og med hastigheter på rundt 40 Mbps hver gang vi tester er det NetComs nye nett som er suverent raskest på dette punktet. Av 3G-nettene var det Telenor som lå mest stabilt på den høyeste hastigheten.

Klæbu (Dag, 3G)

Et par mil utenfor Trondheim er det NetCom som vinner. Telenor går svært tregt, og gir oss kun rundt 0,5 Mbps. Laveste kvalitet YouTube går såvidt, om man lar den mellomlagre litt. Ice kommer inn på andreplass her, med stabile målinger i overkant av 1 Mbps.

NetCom gir oss betydelig bedre målinger og rundt 2 Mbps. Vanlig surfing fungerer utmerket, og det gjør YouTube-video også, selv om høyoppløst video får lastepauser underveis.

Lundamo (Dag, 3G)

Her vinner Ice forholdsvis greit. Med antenne fikk vi i underkant av 2 Mbps, mens hastigheten ble halvert uten antenne. Begge resultatene er betydelig raskere enn Telenor og NetCom disker opp med.

Igjen merker vi at NetCom stiller med en EDGE-dekning som ikke gir oss kontakt med noe som helst, mens Telenor gir oss rundt 0,2 Mbps på sin slappe 3G-tilkobling. Dette gjør at surfing fungerer, men kun såvidt.

Alle kvaliteter YouTube hakker med Telenors tilkobling, mens YouTube fungerer greit på Ice. Surfing er også en betydelig bedre opplevelse på Ice ved dette punktet.

Vestlandet

Bergen sentrum (Dag & kveld, 3G & 4G)

I vestlandets hovedstad gir NetCom omtrent flat hastighet rundt 2 Mbps på dagtid, og opp under 3 Mbps på kveldstid. Her har de også åpnet 4G, men hastighetene er ikke like imponerende som ellers i våre tester. Vi får omkring 6 Mbps i 4G-målingene.

Da vi testet Ice var resultatene svært variable. Uten ekstra antenne gikk nettet kjempetregt på dagtid, mens det med antenne blir helt brukbart. På kveldstid varierte resultatene mellom 1 og 1,5 Mbps. Nok til vanlig surfing.

Telenor ga jevne resultater rundt 0,7 Mbps, og dermed er det NetCom som vinner vår lille 3G-krig i Bergen, samtidig som 4G for første gang skuffer litt der det er tilgjengelig.

Vaksdal (Dag, 3G)

Ice kommer soleklart best ut her. Vi fikk jevne hastigheter på 2,5 Mbps, mens både Telenor og NetCom stilte med lavere hastighet. Verst ut kom Telenor med kun 0,6 Mbps på målingene.

Ice fungerer greit for de fleste typer bruk, men høyeste videokvalitet fra YouTube blir for hardt for denne tilkoblingen. NetCom gir brukbare surfehastigheter, med omkring 1 Mbps.

Foto: Terje Nesthus

Voss (Dag, 3G)

På Voss trekker NetCom det lengste strået. Hastighetene er ikke helt stabile, men variasjoner mellom 2 og 3 Mbps er helt greie resultater. Både YouTube og andre nettbaserte tjenester fungerte greit da vi testet, selv om vi måtte stå over det aller tyngste innholdet.

Ice la seg rundt 1 Mbps. Hastighetene var ustabile både med og uten ekstern antenne. Telenor kom dårligst ut med hastigheter på rundt 0,8 Mbps da vi testet. Dette fungerer til surfing, men blir for sakte for direkteavspilling av video.

Les også
Mobilt bredbånd - del 4
Les også
Mobilt bredbånd - Del 3
Les også
Del 1: Norges beste 3G-modem
Les også
Mobile bredbåndsrutere
Mer om
annonse