Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHP Envy X2

Denne bærbare PC-en er helt lydløs

Men er HPs hybridmodell verd prisen?

Innledning

Da Windows 8 ble sluppet i fjor høst, var det også duket for en del interessante bærbare datamaskiner med berøringsskjerm. Blant disse finner vi arvtageren til minibærbare – strømgjerrige PC-er med avtagbare tastaturer og full Windows 8.

I denne kategorien har vi allerede sett på 10-tommeren Acer Iconia W510, en kjekk liten tass vi likte godt nok til å gi vårt anbefalt-stempel.

Men Iconia W510 er naturligvis ikke den eneste hanen i hurven. Flere produsenter har lagd små bærbare for dette segmentet, og her hører også HP Envy X2 til.

Envy-navnet har HP vanligvis brukt på sine litt påkostede modeller, og ikledd full metalldrakt har da Envy X2 også utseendet med seg.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Litt svak, men hendig

Envy X2 er utstyrt med en tokjernet Intel Atom-prosessor, faktisk akkurat den samme modellen som sitter i den nevnte Acer Iconia W510. Det vil si at dagens testmodell ikke er noe stort arbeidsjern. Men så er dette heller ikke en datamaskin som er ment for spesielt tunge jobber – her er det lagt vekt på portabilitet og batteritid, ikke skjermareal eller datamuskler.

Det er ikke bare datakreftene som skiller denne 11,6-tommeren fra bermen av bærbare. Som nevnt er den også spesiell på den måten at skjermen kan skilles fra basen og brukes som et rent nettbrett, om du ikke trenger eller ønsker det fysiske tastaturet eller den ekstra batteritiden du får med skjermen dokket. Operativsystemet er fullversjonen av Windows 8, som har full støtte for bruk av fingre i tillegg til tradisjonelle inputmetoder.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Atom Z2760 (1,8 GHz, 1 MB cache, 2 kjerner, 4 tråder)
Harddisk 64 GB Flashminne
Skjerm 11,6 tommer Berøringsfølsom 1366 x 768 pikslers oppløsning Reflekterende konstrastbelegg
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11a/b/g/n WiFi Bluetooth NFC (Near field communication)
Batteri Både i brett- og basedel
Annet -
Størrelse 1,9 cm tykk
Vekt Som rent nettbrett: 700 gram Inkludert tastaturdokk: 1,41 kg Strømforsyning: 280 gram
Pris Ca 6000 kroner

I det store og hele er altså HP-en en direkte konkurrent til Acer Iconia W510, men visse forskjeller er det jo. Envy X2 har litt større skjerm og er hakket tynnere – på den annen side blir det også litt mer vekt å dra på.

På neste side ser vi nærmere på hvordan Envy X2 er i bruk >>>

Takk til HP for lånet av datamaskinen.

I bruk

HP Envy X2 gir gir et godt inntrykk allerede ved første øyekast, og følelsen skuffer heller ikke – bunn og skjermlokk er kledd i aluminium, noe som gir et eksklusivt inntrykk. Platen rundt tastaturet er av sølvgrå plast. Datamaskinen har grei stivhet og virker i og for seg godt konstruert, uten spesielle svake punkter.

Farge- og materialvalget fører til at datamaskinen er relativt motstandsdyktig mot merker og skitt. Likevel kan det være greit å ha en pusseklut i reserve, ettersom den blanke skjermen tross alt er lagd for å bruke fingrene på. En liten puss av den sorte skjermrammen må til iblant dersom du vil holde en velpolert stil.

På brettryggen sitter et fremoverrettet kamera, samt av/på-knapp og lydvolumjustering på hver sin side.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Festeanordningen mellom lokket og basen – eller selve datamaskinen og tastaturdokken om du vil – er noen hakk mer elegant enn den kraftige koblingen du finner på Acer Iconia W510.

Samtidig føles også festet litt mer spinkelt – i dokket posisjon er det lett å provosere fram litt «slark». Men under vår nokså lange testperiode har vi ikke kunnet spore noen form for slitasje eller forverring her, så vi ser ingen grunn til klage spesielt på dette punktet.

Skjermfestet fungerer også som «bakbein».Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Med Envy X2 i bruk som en vanlig bærbar får for øvrig dette festet en ekstra funksjon. Med lokket åpnet, vrir hengselet seg og fungerer som et stort bein, slik at basedelen løftes i bakkant. Det gir tastaturet en svak vinkel, noe mange foretrekker dersom de skal skrive mye.

Skulle tastaturet føles overflødig, er det bare å skyve på den lille bryteren på skjermfestet og skille de to delene fra hverandre. Da sitter du igjen med et rent Windows 8-nettbrett på 700 gram, altså halve vekta i forhold til full pakke. Men du ofrer litt mer enn bare tastaturet – også HDMI- og USB-kontaktene sitter på tastaturdokkingen, i tillegg til omtrent halvparten av batterikapasiteten.

Som for nettbrett flest er det ikke meningen at du skal åpne den eller oppgradere maskinvaren. Men synes du 64 GB er litt snaut med plass, kan brettet ta et microSD-minnekort. I tillegg har basedelen plass til et vanlig SD-minnekort.

Skjerm

Skjermstørrelsen på 11,6 tommer gjør datamaskinen til en litt liten bærbar, eller til et nettbrett som ligger litt over gjennomsnittet. Men uansett hvordan du har tenkt å bruke den, gjør skjermen en fin jobb. Lysstyrken er god, og IPS-panelet sørger for stor innsynsvinkel og klare farger. Noen vil sikkert irritere seg over at skjermen er av den blanke typen, men det er for tiden prisen å betale for en berøringsskjerm.

Til å sammenligne med har vi plukket et knippe med andre touchmodeller: den like store 11,6-tommeren Asus Vivobook S200, Lenovo IdeaPad Yoga på 13,3 tommer, Acer Iconia W510, som altså er bygget på samme lest, og til slutt den spesielle Sony Vaio Duo 11.

Selve panelet har en oppløsning på 1366 x 768 piksler – ingen kjempeoppløsning, men på en 11,6-tommer er dette helt kurant. Selve berøringsfunksjonaliteten fungerer fint, med god nøyaktighet og følsomhet.

I skjermrammen sitter typisk nok et et webkamera, mikrofoner og en sensor for automatisk regulering av skjermens lysstyrke. I rammen under panelet sitter en berøringsfølsom Windowstast.

Tastatur og pekeplate

HP Envy X2s basedel har et «island style»-tastatur, som vi jo finner på nesten alle moderne bærbare. Det har kvadratiske taster og er i full størrelse. Det har ført til at visse ekstrataster, som Page Up og Page Down, ganske enkelt ikke har fått plass. I våre øyne er det helt riktig å prioritere full størrelse på tastaturet. Layouten er ellers god, og gjør at Envy X2 er relativt god å skrive på. Det er ikke det aller beste eller stillegtastende tastaturet vi har vært borti, men du skal være svært så kresen for å mistrives med dette.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Pekeplaten er følsom og god – ikke helt i Apple-klasse, men ganske nærme. Den er av den moderne typen med støtte for opp til fire fingre, integrerte musetaster og klikking med hele platen.

Høyttalere

HP Envy X2 har naturligvis høyttalerne plassert i selve brettdelen. Det begrenser jo plassen, men betyr samtidig at du ikke legger igjen lydmulighetene hjemme dersom du ikke tar med tastaturdokken. Lydkvaliteten er på linje med de fleste andre tynne og små bærbare, altså null bass og fremtreden diskant. Høyttalerne er brukbare til systemlyder, chat og en nettvideo eller tre, men for det meste annet ville vi brukt eksterne høyttalere eller et hodesett.

Sånn sett er det også greit at både selve brettet og tastaturdokken har 3,5 mm lydutgang.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde HDMI
Enhetstilkobling 2 x USB 2.0
Annet Integrert webkamera og mikrofon Fremoverrettet 8 MP kamera 2 x minnekortleser – for SD og microSD
Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

På tastaturdokkens høyre side finner du to en USB 2.0-kontakt, SD-minnekortleser og en proprietær ladekontakt lengst bak.

Bildet over viser også skjermen åpnet til maksimal vinkel. I praksis holder dette fint, men det er jo greit å merke seg at basen ikke kan brukes som fot, slik som nettopp med Acer Iconia W510 eller Lenovo IdeaPad Yoga

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Venstre side har HDMI, USB 2.0 og 3,5 millimeter lydutgang.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Nettbrettets «underside» har 3,5 millimeter minijack for lyd ut, skjermfester og minnekortleser for microSD på venstre side. Kontakten i midten samme type ladeplugg som brukes i basen.

En ulempe med å ha såpass få kontakter i brettdelen, er at det kan gjøre deg avhengig av å dra med deg basen uansett – for eksempel dersom du skal koble til en skarve USB-enhet.

Temperatur og støy

Envy X2 svetter aldri – selv under hard jobbing holder den seg imponerende temperert. Kjølingen er helt passiv, altså er dette en totalt lydløs PC.

Batteri

En portabel modell som dette – enten den brukes som bærbar eller nettbrett – bør ha god batteritid. Dette testet vi ved å spille av vårt trofaste HD-filmklipp (720p) i mediespilleren VLC.

Under batteritesten kjørte vi lysstyrken så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig. Det er under halv lysstyrke for Envy X2.

Datamaskinen klarte hele fem timer med sammenhengende HD-avpilling når vi bare brukte brettet. Sammen med tastaturdokken klokket vi den inn på litt over ni timer. Her ser vi altså fordelen med en svak prosessor: god batteritid og null støy.

Batterikongen er likevel fremdeles 10,1-tommeren Acer Iconia W510, som durer videre i timesvis etter at Envyen har tatt kvelden.

Det er også verd å nevne at Envy X2 lader og bruker batteriene på en smart måte – i første omgang konsentrerer den seg om å holde brettdelen oppladet så lenge som mulig. Og kobler du sammen et nesten utladet brett til en batteridokk med mye strøm, vil det meste av strømmen automatisk brukes til å lade batteriene i brettet.

Vi ser nærmere på ytelsen >>>

Ytelse

HP Envy X2 kommer med fullversjonen av Windows 8, noe som betyr at du kan kjøre de fleste av de vante Windows-programmene dine. Windows 8 er langt mer fingervennlig enn andre operativsystemer ment for vanlige datamaskiner, slik at det ikke byr på noen problemer å bruke Envy X2 som et rent nettbrett.

På forrige side så vi at Atom-prosessoren i Envyen gir den bedre batteritid enn de fleste andre bærbare. Samtidig betyr dette at den har lavere ytelse enn en konvensjonell modell – dette vet vi godt fra de gode og gamle minibærbare.

Men å kjenne på musklene skal vi da gjøre likevel, og sammenligne med andre relativt små bærbare med berøringsskjermer. Vi har tatt ut 11,6-tommeren Asus Vivobook S200, Lenovo IdeaPad Yoga på 13,3 tommer, lille Acer Iconia W510 og Sony Vaio Duo 11.

Her forventer vi oss en del forskjeller – spesielt opp til Lenvoen og Sony Vaio Duo, som jo har priser på rundt ti tusen kroner.

Opplevelsesindeksen måler ytelsen til datamaskinens forskjellige komponenter.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler.

Handbrake er et program som konverterer og komprimerer video.

HP Envy X2 og Acer Iconia W510 er utstyrt med den samme prosessoren, så det kom ikke som noen overraskelse at disse også stiller med tilnærmet identisk ytelse. Videre kan vi se at det er et godt stykke opp til de vanlige modellene – så ikke kjøp en PC med Atom-prosessor hvis du vil ha skikkelig fart på sakene.

Når det er sagt, gir prosessoren akkurat nok kraft til å ha en kurant brukeropplevelse i Windows 8. Det går ikke akkurat unna, men samtidig går det heller ikke så sakte at du rekker å kjede deg. Til surfing, kontorprogrammer og mediebruk er det helt ålreit.

Grafikkytelsen er et annet kapittel – på dette punktet er dagens Atom-prosessorer utdatert. Her er det nok krefter til HD-video, samt spilling i nettleseren, kabal eller andre småspill. Men skikkelige spill med 3D-grafikk kan du i stor grad bare glemme.

Heldigvis blir det andre boller når neste generasjon Atom dukker opp mot årsskiftet.

Til slutt: dommen >>>

Oppsummering og konklusjon

Oppsummering

HP Envy X2 er en bærbar PC og nettbrett i ett – alle viktige komponenter sitter i skjermen, som med et enkelt håndgrep kan separeres fra tastaturdelen. Så med mindre du har planer om å skrive mye, kan du legge igjen tastaturet hjemme og på den måten slippe unna med halve vekta.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Som bærbar PC er Envy X2 en velbygd 11,6-tommer med aluminiumskledning. Med en vekt på 1,4 kilogram er den ingen utpreget lettvekter, men det er heller ikke avskrekkende. Skjermen bruker IPS-teknologi, noe som betyr stor innsynsvinkel og fine farger. Den er også av den blanke typen, men veier til en viss grad opp for dette ved å være ganske lyssterk. Oppløsningen på 1366 x 768 piksler er helt kurant.

Windows 8 gjør at berøringsskjermen blir noe langt mer enn en unyttig gimmick. Å kunne variere bruk av pekeplate og tastatur med stryking og tapping på skjerm, er i våre øyne en stor fordel. Envy X2s gode pekeplate og tastatur i full størrelse er for øvrig også to av datamaskinens sterke sider.

Som et nettbrett er Envy X2 med sin 11,6-tommers skjerm i skrivende stund over gjennomsnittlig stor. Vekten ligger dog på 700 gram, som er rett i nærheten av typiske 10-tommers brett.

Uansett i hvilken form eller egenskap den brukes, virker HP Envy X2 som en godt sammensatt datamaskin. Mye metall gjør at den både ser og føles litt eksklusiv ut.

Laber ytelse, god batteritid

Envy X2 er utstyrt med en tokjernet Atom-prosessor, 2 GB minne og 64 GB med lagringplass. Trenger du større kapasitet enn dette, kan du sikre deg mer plass på flere måter, herunder skylagring, minnekort, minnepinner og eksterne harddisker. Men det innvendige får du ikke gjort så mye med uten egnet verktøy og kunnskap.

Datamaskinens ytelse er god nok til jobbing med kontorprogrammer, nettsurfing, avspilling av film og musikk, samt de aller letteste spillene. Til tyngre jobber ville vi plukket en kjappere PC.

Den litt labre ytelsen er dog bare en side av Atom-prosessoren. Det lave strømforbruket er en annen, og det noe som resulterer i ganske så gode batteritider. Prosessoren blir heller ikke varmere enn at den kan kjøles passivt, og her har HP gjort en meget god jobb – selv ved tung belastning blir Envy X2 knapt lunka å ta på.

Tilkoblingsmuligheter er det ikke flust av på Envy X2, og her har HP tenkt mer form enn funksjon. HDMI og USB 2.0-kontaktene finnes kun på tastaturdokken, og dette ser vi på som en svakhet. Konkurrenten Acer Iconia W510 har det aller meste på selve brettet – ok, så er den ikke like rund i kantene, men så blir det ikke like viktig å måtte ha med seg tastaturet sånn i tilfelle.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Konklusjon

HP Envy X2 er en liten kjekkas med en rekke gode egenskaper. Blant de sterkeste sidene må vi trekke fram skjermen, tastaturet og pekeplaten, som gjør dette til en hendig sekundær datamaskin for studenter, cafégjengere eller pendlere som i hovedsak trenger en datamaskin å skrive på. Dessuten sørger den gode batteritiden for at Envy X3 holder gjennom en lang og travel dag.

Datamaskinen fungerer også uten tastaturdelen, men blir da den litt mindre anvendelig ettersom video- og USB-kontaktene jo sitter på tastaturdokken.

Den relativt svake prosessoren gjør også at den føles den litt spinkel for noe annet enn de letteste jobbene. For ikke å nevne dyr. Prislappen ligger på 6000 kroner, og hvis det da er brettdelen du er mest interessert i, kan for eksempel pengene alternativt gi deg en fullspekket fjerde generasjon Apple iPad med Retina-skjerm.

Er det som bærbar PC Envy X2 i hovedsak interesserer deg, vil seks tusen blås også la deg velge blant en rekke modeller mellom 11 og 13 tommer med langt mer dataakrefter, dersom det er viktigere enn utholdenheten på batteridrift.

Eller er det slik at du helst vil kunne veksle? Da kan du spare to tusenlapper på å velge en Acer Iconia W510 i stedet. Aceren er riktignok ikke like elegant eller har et like godt tastatur, men den har enda bedre batteritid og gjør i det store og hele den samme jobben. Mindre og lettere er den også.

Uansett synes vi faktisk at HP har gjort mye riktig med Envy X2. Vi har bare litt problemer med å rettferdiggjøre et kjøp til fullpris.

+  Kan brukes som både nettbrett og bærbar PC
+  Lyssterk og klar berøringsskjerm
+  Godt tastatur og pekeplate
+  Lydløs og kjølig


-  USB-kontakt og video ut kun på tastaturdokken
-  Pris

Les også
HP lanserer kraftigere hybrid-PC-er
Les også
HP slipper nye ProBook-modeller med Haswell
Les også
Sony Vaio Duo 11: Denne hybriden prøver på to ting – og bommer
Les også
Acer Iconia W510: Liten og lydløs batterikonge
Les også
Asus VivoBook S200: Billig og kjælen bærbar
Les også
Windows 8: Vi har stortestet Windows 8
annonse