På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Sony Ericsson W995
Innhold
- Design og brukervennlighet
- Design og brukervennlighet
- Fin og funksjonell
- Endelig gode taster!
- Litt jåleri
- Strøkne menyer
- Stappfull salgspakke
- Teknologi og funksjoner
- Teknologi og funksjoner:
- På tide å oppgradere startskjermen
- GPS med assistanse
- Telefon til å trives med
- Multimedia
- Multimedia:
- Spenstige spill
- Saftig musikkspiller
- Minijack!
- Vanlig video
- Fett kamera
- Konklusjon
- Konklusjon
- Form og funksjon
- Semi-proff
- Multimediemonster
- Minijack!
- Kjøp deg stillhet
- Ikke gratis moro
Design og brukervennlighet
Oppdatert:Vi har blitt gjort oppmerksom på at det støydempende hodesettet ikke lenger følger med i salgspakken. Dette er selvfølgelig et minus, og du bør høre med din forhandler om du kan få med et slikt hodesett da det er en av de store fordelene til denne telefonen.
W995 er Sony Ericssons nye flaggskip på underholdningsfronten. Her finner du det meste av funksjoner og moro stappet under et lekkert skall. Ikke overraskende med tanke på navnet, Sony Ericsson bruker som kjent stort sett en tresifret modellangivelse, og når tallet er 995 skjønner du at her er vi omtrent på topp.
Fin og funksjonell
Med W995 har Sony Ericsson virkelig gjort hjemmeleksen sin. Her har de klart å kombinere stor skjerm, gode taster og en drøss funksjoner med et lekkert og passe omfangsrikt ytre.
Ved første øyekast kan W995 forveksles med en krympet Nokia N95. Den er også noen viktige millimeter mindre den litt lubne kameratelefonen Sony Ericsson C905.
Det gode førsteinntrykket holder seg når du begynner å bruke W995. Overflater i børstet stål og en passe stram skyvemekanisme gir inntrykk av solid kvalitet.
Endelig gode taster!
Sony Ericsson har en broket historie hva gjelder brukervennlige tastesett. W995 er har heldigvis langt bedre taster enn den gjengse Sony Ericsson-telefon, ja faktisk er tastesettet meget bra. Responsen er god, tastene har brukbar størrelse og de er også godt adskilt. Sannsynligheten for å trykke feil er derfor minimal, og du kan dytte ut tekstmeldinger i en rasende fart om du skulle føle for det.
Det eneste vi kan pirke på angående tastene, er volumtasten på siden av telefonen. For det første er det i overkant mange taster på høyre side av telefonen, og volumtasten er også i minste laget. Dette gjør det kronglete å justere volumet under samtale.
Litt jåleri
Øverst bak på telefonen sitter det noe som vel best betegnes som en liten dings. Denne kan du vippe ut slik at telefonen står skråstilt av seg selv når du setter den fra deg. Ifølge reklamen skal dette blant annet gjøre det enklere å vise frem bilder og film, men vi opplevde dette ministativet mest som en gimmick.
Å samle en stor forsamling for å se på bilder eller video på en 2,6 tommers skjerm er neppe det du kommer til å gjøre til daglig, men det skal sies at stativet ikke er så veldig i veien, og noen vil helt sikkert også ha glede av det.
Strøkne menyer
Menyene til Sony Ericsson har fungert bra i mange år. De er enkle å bruke og har godt med funksjoner til daglig bruk.
Et relativt ferskt innslag i menyene er muligheten for såkalt trådet sms. Dette finner du blant annet på Iphone og endel HTC-telefoner. Med dette blir melidnger til og fra samme person samlet i en tråd, eller samtale om du vil. Resultatet er en vesentlig mer oversiktlig innboks, samt at det blir enklere å holde orden på hva man faktisk har snakket med en person om.
Mer lesestoff om menyene finner du blant annet i vår test av C905.
Stappfull salgspakke
Det medfølgende tilbehøret til W995 er nær komplett. Alt du trenger for å bruke den som en fullverdig musikktelefon følger med. Du trenger for eksempel ikke kjøpe ekstra minnekort med det aller første, som standard følger det nemlig med et minnekort på 8 GB.
Det mest spennende blant tilbehøret er allikevel uten tvil hodetelefonene. Hodetelefonene er nemlig aktivt støyreduserende. Det vil enkelt forklart si at de utligner støyen rundt deg slik at du kan nyte musikken din i fred og ro.
Og det fungerer. Sitter du på buss eller fly og aktiverer støydempingen, forsvinner bakgrunnstøyen i stor grad. Du bruker ikke lang tid til å venne deg til roen hodetelefonene gir, og det er en nedtur å ta dem av og oppdage hvilken dur av bakgrunnsstøy du blir omgitt av når du er ute og reiser.
Som om ikke det var nok er hodetelefonene også svært behagelige å ha på seg. De er av typen til å dytte inn i øret, men har også en slags "tallerken" som sitter ytterst i øret og gjør at du kan ha dem på i lang tid uten å få vondt i ørene.
Her er den komplette listen over tilbehøret som følger med:
- W995
- Batteri
- Lader
- Støydempende hodesett
- Datakabel
- Minnekort
- Kortleser
- Bruksanvisning
- CD med programvare
- Nakkebånd
Teknologi og funksjoner
Som tidligere nevnt er W995 et flaggskip fra Sony Ericsson. Det meste du kan ønske deg, og sannsynligvis litt til, kan denne telefonen derfor skilte med. Det er nesten like greit å trekke frem omtrent den eneste funksjonen som mangler, nemlig FM-sender.
Bortsett fra dette er det meste på plass. Dataoverføring i alle tilgjengelige hastigheter, inkludert Wi-Fi, gjør at surfing og nedlasting av e-post til en rask fornøyelse.
Det går forøvrig fint å surfe med W995, men når vi surfet på Facebook med mobilen (som en del av hardt, journalistisk arbeid), fikk vi til stadighet feilmeldinger fra Facebook. Dette har vi ikke opplevd på andre telefoner, så det er tydelig at det er noe som ikke spiller optimalt sammen her.
Kalenderen er ikke den mest avanserte, men bør holde for de fleste. Du kan også synkronisere kalender, e-post og kontakter med Exchange. Selv om W995 ikke er noen utpreget profftelefon, kan den altså fungere fint for mange forretningsbrukere.
På tide å oppgradere startskjermen
Vi kan allikevel ikke la være å trekke frem en funksjon som Sony Ericsson snart bør se å få på plass i sine vanlige telefoner. Å kunne vise kalenderen på startskjermen på telefonen er noe Nokia har hatt i årevis, og nå er det virkelig på tide at Sony Ericsson også får en slik funksjon som standard på sine telefoner også.
GPS med assistanse
W995 kan som seg hør og bør for en kostbar mobiltelefon vise deg veien. GPS-en er en såkalt A-GPS, som betyr at den får assistanse fra mobilnettet til å finne posisjonen raskere og mer nøyaktig.
Programvaren for å navigere er fra Wayfinder, som er en av de store aktørene innen navigasjonsprogramvare. Vi hadde ingen problemer med å finne frem, og det gikk også greit å sitte inne i en bil og fortsatt ha signaler nok til å navigere oss frem.
Navigasjonen bør uansett overlates til en passasjer. Fravær av trykkbetjening og en mindre skjerm enn dedikerte GPS-er gjør at det krever mer konsentrasjon å finne veien sammenlignet med en vanlig GPS.
I navigasjonsmenyen har du forøvrig flere valg. For enkel kartvisning har du Google Maps. Videre har du en treningsassistent som holder orden på en rekke nøkkeltall når du er ute og trener.
En annen og enklere funksjon som også retter seg mot fysisk aktivitet, er den innebygde skrittelleren.
Telefon til å trives med
Telefon-delen av W995 fungerte også bra. Både vanlig samtale og høyttaledefunksjon fungerte som det skulle. Foretrekker du videosamtaler, har W995 et eget kamera i fronten som kan brukes til dette.
Sony Ericsson har ofte levert telefoner som har ligger godt over gjennomsnittet på batteritid. W995 er dessverre ikke like overbevisende. Vi måtte lade telefonen omtrent annethvert døgn, noe som er ganske så gjennomsnittlig. Da ble telefonen aktivt brukt, blant annet var geomerking av bilder påskrudd, men selv om vi hverken synkroniserte, brukte blåtann eller Wi-Fi fikk vi batteriet til å være noe særlig lenger. Batteritiden er allikevel akseptabel, spesielt med tanke på den store skjermen, som naturligvis trekker endel strøm.
Multimedia
W995 er Sony Ericssons råeste multimediemonster, så her kan du meske deg i alskens artige funksjoner.
Vi kan for eksempel nevne programmet Voice Transform, som lar deg ta opp din egen stemme (eller en hvilken som helst annen lyd), og spille den av igjen med for eksempel robot- eller pipestemme. Selvfølgelig fantastisk artig.
Du har også et program som grafisk viser hvor høy lyd det er rundt deg.
Spenstige spill
W995 leveres med intet mindre enn syv spill., hvorav noen også kan styres ved å bevege på telefonen. Her har du alt fra bil- og fotballspill til klassiske arkadespill.
Lyd er en del av spillopplevelsen, og her bidrar et par stereohøyttalere plassert i hver sin ende av telefonen sterkt.
Det blir naturligvis ikke noe bass å snakke om fra høyttalere på denne størrelsen, men bortsett fra dette er det brukbar trykk i musikken.
Saftig musikkspiller
Hører du på musikk gjennom et par hodetelefoner vil du kanskje også legge merke til at bassen ikke er spesielt heftig. Musikkspilleren til W995 har nøytral lyd i utgangspunktet, og du kan videre justere lydbildet slik du måtte ønske.
Forøvrig er lyden i toppklasse, og musikkspilleren fungerer bra med et ypperlig grafisk grensesnitt.
På mobiltelefoner kan det ofte være et problem at laveste hakk på volumkontrollen blir for høyt. Sitter du i rolige omgivelser og hører på musikk er det ikke alltid du vil kjøre på med full guffe. På W995 har du mulighet for å stille volumet forholdsvis lavt om du ønsker det.
Kanskje har dette en sammenheng med den tidligere nevnte aktive støydempingen, som gjør at du uanstrengt kan høre på musikk i bråkete omgivelser uten å måtte skru opp volumet til hørselsskadende nivåer.
Går du tom for god musikk, stiller W995 i god Sony Ericsson-ånd med en skikkelig FM-radio med RDS.
Minijack!
Noe vi gang på gang har påpekt som en mangel ved musikktelefonene til Sony Ericsson, er fraværet av standard minijack-inngang. På W995 er endelig minijack på plass. Dermed kan du bruke dine egne hodetelefoner uten å være avhengig av en kronglete overgang, og du kan også spille musikk fra telefonen rett inn på en stereoanlegg med en standardkabel uten å måtte kjøpe en ekstra overgang.
I tillegg til minijack har du også en standard Sony Ericsson-tilkobling. Dersom du har hodetelefoner eller annet ekstrautstyr liggende fra andre Sony Ericsson-telefoner, kan du med andre ord fortsatt bruke dette.
Vanlig video
Om musikkmulighetene er i toppklasse, er det som gjelder video mer gjennomsnittlig. Videoopptak skjer i en moderat oppløsning. Avspilling av video er heller ingen ting å hoppe i taket for, du mangler nemlig mulighet for å spille av filmer i Divx-format.
Hvis du tar deg bryet, har du riktignok anledning til å konvertere filmene dine til mp4-format slik at du kan spille dem av på telefonen. Du kan da glede deg over at skjermen automatisk roterer når du snur telefonen, slik at videoen dekker hele skjermen. En liten trøst er at du får tilgang til å laste ned endel gratis filmer for avspilling på telefonen når du kjøper deg en W995.
Skjermen roterer oså automatisk når du blar i bildealbumet. Det har forøvrig har flere nyttige funksjoner for å sortere og kategorisere bildene dine.
Fett kamera
Kameraet på W995 har en oppløsning på hele 8 megapiksler. Dette gir seg utslag i detaljrike og skarpe bilder. Når oppløsningen blir såpass bra som dette, begynner man imidlertid lettere å legge merke til andre ting ved bildekvaliteten. Bildene ble til tider litt blasse, og sterke kontraster skapte vanskeligheter for kameraet.
(Klikk for større bilder)
Det er ingen tvil om at bilder tatt med W995 er blant de beste bildene vi har sett fra et mobilkamera. Kun blant det fåtallet telefoner som kan skilte med like høy oppløsning på kameraet finner vi telefoner som tar hakket bedre bilder.
Geomerking er en praktisk funksjon ved kameraet. Aktiverer du geomerking blir bildet automatisk merket med posisjonen hvor bildet ble tatt. I etterkant kan du enkelt åpne bildet og velge Vis på kart, og Google Maps åpnes automatisk og viser på kart hvor det aktuelle bildet ble tatt.
Den største ulempen ved kameraet er faktisk kameralinsen. For det første er den ubeskyttet, noe som er til å leve med da en liten forhøyning på siden beskytter mot de verste ripene. Verre er det at plasseringen er ugunstig. Dette gjør at det er fort gjort å holde fingeren foran linsen. En følgefeil av dette blir tåkete bilder som følge av at linsen er dekket med fingeravtrykk.
Konklusjon
Oppdatert:Vi har blitt gjort oppmerksom på at det støydempende hodesettet ikke lenger følger med i salgspakken. Dette er selvfølgelig et minus, og du bør høre med din forhandler om du kan få med et slikt hodesett da det er en av de store fordelene til denne telefonen.
Titt og ofte kommer det telefoner som får frem godfølelsen når de pakkes opp av esken. Langt mer sjelden er telefoner som faktisk klarer å leve opp til et lovende førsteinntrykk.
Sony Ericsson W995 er en slik telefon. Her følges et lekkert ytre opp med alt du trenger av funksjoner og masse moro.
Form og funksjon
W995 er en skyvetelefon. Her har Sony Ericsson pakket alt så bra sammen at selv om skjermen er stor og tastene i toppklasse, så er allikevel størrelsen svært lommevennlig. Dette er med andre ord en telefon hvor vi har sjeldent lite å utsette på design og brukervennlighet.
Omtrent det eneste vi har å utsette på utformingen er at snarveistastene på høyre side av telefonen sitter litt tett og at volumtasten er litt liten.
Menyene er i god Sony Ericsson-tradisjon enkle å bruke. En finesse av nyere dato er såkalt trådet SMS, som gjør at du får samlet tekstmeldingene dine som samtaler for hver kontakt du kommuniserer med.
Semi-proff
Noen rendyrket profftelefon er W995 ikke. Du kan for eksempel ikke vise eller redigere vanlige dokumentformater. Allikevel har du det som trengs også for vanlig forretningsbruk, slik som synkronisering, e-post og nettleser.
Funksjoner som Wi-Fi og GPS gir også plusspoeng på proff-kontoen.
Multimediemonster
Sony Ericsson har vært helt i toppklasse med multimedietelefonene sine i Walkman-serien. W995 er den råeste Walkman-telefonen du får i skrivende stund, så her har du en av de aller mest underholdende telefonen du får kjøpt i dag. Musikkspilleren er kanskje den beste du finner i noen mobiltelefon nå til dags. Ikke bare er den lekker og enkel å bruke, men lyden er også i toppklasse. I tillegg har du en drøss nyttige og underholdende funksjoner som TrackID og Voice Transform.
Er ikke musikk nok underholdning, har du hele syv spill å velge blant, noen av dem styres forøvrig ved å bevege på telefonen.
Kameraet har hele 8 megapikslers oppløsning, noe som er i toppklasse for en mobiltelefon. Om bildene kanskje ikke er de suverent beste vi har sett fra en mobiltelefon, så er bildekvaliteten definitivt bedre enn hva de aller fleste andre mobiltelefoner klarer å hoste opp.
Det eneste aberet på underholdningsfronten er videoavspilling. Siden DivX-formatet ikke støttes, må du konvertere filmene dine før du eventuelt kan se spillefilm på telefonen. Videoinnspilling er heller ikke et område hvor W995 briljerer, til det er oppløsningen hakket for lav.
Minijack!
En skamplett i Sony Ericssons Walkman-historie har vært fraværet av inngang for minijack. Med W995 har endelig Sony Ericsson fått en vanlig telefon med minijack, Nå kan du bruke dine egne hodetelefoner eller koble telefonen rett på stereoanlegget uten kronglete overganger.
Kjøp deg stillhet
Hodetelefonene som leveres med W995 er svært behagelige å bruke. Det som er virkelig interessant, er at de er aktivt støyreduserende. Bakgrunnsstøy som motordur eller vindstøy blir effektivt nøytralisert bare ved å skyve på en liten bryter på ledningen til hodetelefonene. For mange kan bare denne ene funksjonen alene gjøre telefonen verdt å kjøpe.
Ikke gratis moro
Som du kanskje har skjønt har vi ikke noe problem med å anbefale W995. Den er god å bruke og har det meste av funksjoner. Den oser kvalitet, men byr allikevel på mer moro enn de fleste andre telefoner.
Gratis er moroa imidlertid ikke. Skal du ha en av de beste mobiltelefonene for vanlige brukere, må du hoste opp noen tusenlapper. W995 er heller ingen rendyrket profftelefon. Er du ute etter de heftigste tekniske spesifikasjonene eller skal installere en drøss med prgrammer, bør du heller kikke på Symbian- eller Windowsbaserte telefoner. For de resterende 95 prosent av befolkningen er W995 intet mindre enn en herlig telefon.
Oppdatering: Vi har kåret W995 til Årets mobiltelefon og Årets musikktelefon. Les mer her >>