Tek.no

Test

Test av Blaupunkt TravelPilot 500

16 Mar 2009 06:00

Test av Blaupunkt TravelPilot 500

Testresultater

Blaupunkt går sine egne veier med sin TravelPilot 500. Den er smekkfull av spennende funksjoner og muligheter, og kan på mange måter omtales som en «sveitsisk armékniv for bilen». Det mest spesielle er at den har innebygd kamera. Da er det litt synd at det er på navigasjon den er svakest, i tillegg til at dette er produktet med høyest pris i vårt utvalg.
Les flere artikler:
- Stortest av GPS for bil (hovedartikkel)
- Test av Blaupunkt TravelPilot 500
- Test av Harman/Kardon GPS-810
- Test av Garmin Nüvi 765
- Test av Garmin Nüvi 5000
- Test av Mio Moov 580
- Test av Navigon 7210
- Test av Navigon 8110
- Test av Tomtom GO 930 Traffic
- Test av Tomtom XL Europe 22
- Slik har vi testet bil-GPS
Praktisk navigasjon
På testkjøringen i Bærum klarte GPS-en seg brukbart. I ene enden traff den adressen godt nok, mens i andre enden bommet den med cirka 60 meter, og anga feil side av veien. Da strevde den adskillig mer på Smestadlokket. GPS-en insisterte på å kjøre ned i tunnelen, og kjente heller ikke igjen adressen da vi kjørte rett forbi innkjørselen.
I Ekebergtunnelen hang den brukbart med, men den talte kjøreanvisningen for avkjøringen kom i tolvte time. Det hadde vært for seint dersom dette var eneste informasjon om hvor vi skulle kjøre av. Takket være god feltanvisning lå vi allerede i riktig kjørebane, og tok av inne i tunnelen. Feltanvisningen likner aller mest på skiltingen på veier med reversible kjørefelt, tydelig og lett å forstå.
Da vi kjørte feil med vilje brukte enheten 9.7 sekunder på å oppdage det, og sette opp en ny rute. Det er noe høyere enn snittet, men godt nok i travle bygater.
Når vi slår opp adresser i Bodø, så treffer den ikke adressene helt presist. I tillegg er nye adresser er helt fraværende. På Tretten vises adressen med bra presisjon, i tillegg til at adkomsten er helt riktig presentert.
Skjerm og tale
Grafikken og kjøreanvisningene på skjermen er bra og lettlest. Den henger imidlertid litt etter av og til, noe som gjør at det er mulig å komme i tvil. Automatisk zoom når man nærmer seg kryss og trafikkmaskiner fungerer svært godt. «Videonavigering» er en morsom og unik funksjon for dette produktet. Da brukes det innebygde kameraet til å vise et videobilde av veien foran bilen, også legges piler og anvisninger for kryss og rundkjøringer rett oppå. Dette høres kanskje tullete ut, men det fungerer langt bedre enn fryktet.
Talte kjøreinstruksjoner fungerer helt ok, men er vel tidlig ute i blant.
Brukervennlighet og design
Adressesøket er brukbart, der bokstaver gråes ut etter hvert som de blir eliminert mot adresseregisteret. Dette kunne godt ha vært gjort tydeligere, da de «ubrukelige» tastene fremdeles synes for godt. GPS-en viser en liste med mulige alternativer når mange nok bokstaver har blitt tastet inn. Det er ikke norske taster direkte på adressesøket, vi må bruke en shift-meny for å få dem fram.
Dette produktet har svært mange funksjoner innebygd, og det gjør selvsagt at oppsett og menyer blir mer omfattende enn på mange andre GPS-er. Menysystemet reagerer litt treigt, og det er litt ubehagelig iblant. Det finnes innebygd hjelp i enheten, slik at man kan få en rask innføring i hovedfunksjonene uten å måtte grave fram manualen.
For trafikkmeldinger finnes en FM TMC mottaker innebygd som fungerer bra. Den bruker NRK-baserte sendinger. Antennen er en egen løs kabel, greit når man ikke ønsker TMC, men et fryktelig rot om man bruker det, og ønsker å ta med GPS-en ut av bilen.
I tillegg til det innebygde kameraet på 2 megapiksler, som også kan brukes til vanlig digitalfoto, har GPS-en flere spennende muligheter på lager. Den har selvsagt Bluetooth, slik at den kan fungere som håndfrisett for mobiltelefonen. I tillegg har den også Wi-Fi b/g innebygd, og en hel rekke med internettfunksjoner knyttet til. Både nettsurfing, e-post, IP-telefoni og internettradio er tilgjengelig over dette grensesnittet.
Andre innebygde funksjoner er musikkspiller, bildevisning og videoavspiller. Noen spill finnes innebygd. Den har også en tolkefunksjon mellom en hel rekke språk, inklusive avspilt tale.
Internett: www.blaupunkt.com
Pris: 4 137 kroner
Design: 7.6
Brukervennlighet: 6.2
Navigasjon: 5.3
Pris: 2.0
Data
Skjerm: 4.3"
Fysiske mål (mm): 123 x 90 x 19
Kartsystem: TeleAtlas
Antall land dekket: 32
Rekalkulering av rute (sek): 9.7

Les også