Til hovedinnhold
TestMotorola Defy+

Robust og oppgradert Android-telefon

Oppfølgeren til Motorolas hardhaus av en smarttelefon har kraftigere innmat, men lite er endret

Motorola følger opp den gode modellen Defy med Defy+. Endringene er dessverre ikke så store som vi hadde håpet på, og forskjellen rent praktisk er ikke veldig merkbare. Det skal dog sies at det er ikke mange andre telefoner på markedet i dag som kan stille med de samme spesifikasjonene på en smarttelefon og samtidig si at du kan drukne den. Ved første øyekast ser nemlig ikke telefonen ut som om den kan tåle spesielt mye, siden den er forholdvis liten og nett samtidig som den har en skjerm på hele 3,7 tommer.

Full av teknologi

Telefonen har det meste av teknologier, noe vi sjelden eller aldri ser i en telefon som er laget for å tåle litt juling. Både Wi-Fi og GPS er på plass og disse fungerer utmerket. I tillegg kommer telefonen med operativsystemet Android versjon 2.3 noe som også gir muligheten for å bruke Defy+ som en trådløs ruter. Trådløs visning av multimedia til andre enheter ved hjelp av DLNA-teknologi er også mulig, samt at man kan bruke Motorolas eget program for å fjernstyre mobiltelefonen fra datamaskinen.

Telefonen er ikke av de raskeste gutta i klassen, men den holder mål med tanke på hvor mye teknologi du får for pengene samtidig som den tåler mer enn 99 prosent av alle andre smarttelefoner. Motorola Defy+ er IP67-sertifisert noe som vil si at den tåler vann ned til èn meter og er støvsikker.

Sosial

Selve menyene er enkle og oversiktlige. Motorola har også lagt vekt på sosiale nettverk som Twitter og Facebook, og man kan velge mellom en drøss med måter å oppdatere seg på disse på.

Selve skjermen på telefonen er ripefri og skrapes ikke opp med det første. Prisen på telefonen gjør at den havner midt i jungelen av smarttelefoner, men det er fortsatt ingen per dags dato som har samme overlevelsesevne.

Utover dette er skjermen helt grei, men den er verken spesielt lys- eller kontraststerk, noe som for øvrig heller ikke er forventet av en telefon i denne prisklassen. Vi er noe skuffet over innsynsvinkelen på skjermen som fort blir dårlig.

Rask på nett

Når det kommer til nettbruk imponerer Motorola Defy+. Nettleseren vi får i Android er rask og lett å bruke, og det går unna i svingene. Du kan zoome på nettsidene enten ved bruk av tofinger-zoom eller dobbelttrykk-zoom. Begge deler fungerer utmerket. Telefonen støtter alt av 3G-teknologi så det skal ikke stå på hastigheten.

Selve skrivingen på telefonen er så som så. Det følger med norsk tastatur, men den medfølgende ordlista og ordforslagene er heller dårlig. Det kan være smart å laste ned et annet skriveprogram for en bedre opplevelse.

E-posten fungerer som forventet og det er en smal sak å oppdatere seg på denne fronten. Telefonen støtter også bruk av Exchange Mail noe mange bruker, og da gjerne i jobbsammenheng.

Når det kommer til batterilevetiden har dette ofte vært en av de store styrkene for telefoner som skal tåle litt. Vi har sett flere telefoner som har en taletid på over 20 timer, men det er ikke tilfelle her. Motorola Defy+ er, i motsetning til andre telefoner som tåler vann og smuss, en smarttelefon med masse teknologi og dette trekker mye strøm. Den har fått et kraftigere batteri enn forgjengeren noe som gjør at den i hvert fall varer et par dager før du må lade den.

God på musikk

Musikkspilleren i denne telefonen er noe av det mer nyskapende vi har sett og har en drøss med muligheter. Dessverre er ikke alle tjenestene tilgjengelige for oss her i nord ennå, men vi får håpe at det ikke er for lenge til også vi kan laste ned musikk rett til telefonen fra nettet.

Tjenester som sangidentifisering og synkronisert tekst til sangene du hører på følger også med, og gir en ekstra dimensjon til musikkavspillingen. I tillegg er lyden i telefonen svært god. Lydnivået er også mer enn høyt nok så det gjør ikke noe om hørselen din skulle være noe svekket.

Når det kommer til spilling er Defy+ en helt grei spilltelefon. Den har ikke kraftig nok innmat til å takle de tyngre spillene som krever en god del mer enn hva vi får her, men den kjører de fleste spillene vi finner i Android Market. Den store skjermen er også med på å gjøre spillopplevelsen desto bedre.

Skjermstørrelsen burde jo også tilsi at filmavspilling er ganske aktuelt for denne telefonen. Det er det ikke. Formatstøtten er så som så, og den kan blant annet ikke spille av DivX-filmer, noe som er litt skuffende. Høyoppløst video fungerer heller ikke på telefonen.

Middelmådig kamera

Motorola Defy+ har et fem megapikslers kamera, og det tar helt greie bilder. Dette er ingen kameratelefon, men du klarer å forevige en del av sommerminnene dine med den. Rent utseendemessig ser galleriet svært stilig ut med 3D-effekter, men dette hjelper lite når bildekvaliteten ikke når helt opp.

Totaltsett er nok dette en type mobiltelefon mange har ventet på, og det er nok ikke uten grunn at dette er Motorolas første telefon i ilden etter at de returnerer til vårt kalde nord. Vi har ikke sett en telefon som tåler så mye og som har så mange muligheter ennå, og det er på tide at de nå begynner å komme. Alt i alt er dette en telefon som gir god valuta for pengene, og en telefon som tåler nok til å overleve ferien.

Alternativene

Skal du ha en telefon som kan mye av det samme som Motorla Defy+ er Sony Ericssons Xperia Active et godt alternativ. Her får du en mindre telefonen med mindre skjerm, men den kan filme i HD-kvalitet og oppleves som raskere i menynavigeringen. Du må leve med at den tåler mindre juling enn Defy+.

Ønsker du deg en telefon som tåler enda mer bør du ta en titt på Sonim XP3300. Her får du en større og mer slitesterk telefon med mye bedre batterilevetid, men den mangler svært mye av den teknologien du får i Defy+. Dette er på ingen måte noen smarttelefon, men en telefonen for deg som trenger en turkamerat som aldri gir seg.

Ønsker du en enda slankere telefon i noe av den samme prisklassen, med kraftigere prosessor og større og bedre skjerm vil vi anbefale at du tar en titt på LG Optimus Black. Her får du den mest lyssterke skjermen på markedet samt en enda mer stilren utforming.

Til slutt kan vi også nevne at hvis små mobiler er mer ditt felt så er HTCs Wildfire S et godt alternativ. Her får du en rask telefon med et smart brukergrensesnitt og den tar nesten ikke opp plass i lommen.

Les hele testen på Amobil.no

annonse