Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Zenbook UX31E

Lekker, lett og leken bærbar

Asus' første Ultrabook tar opp kampen mot MacBook Air.

Innledning

Da Asus annonserte sine to Zenbook-maskiner i høst var det nok kjærlighet ved første blikk foran en og annen dataskjerm over det ganske land. Det skal også innrømmes at vi her på huset også har trommet fingrene på pulten i påvente av et testeksemplar.

For deg som ikke helt har fått det med deg er Asus Zenbook en såkalt Ultrabook – en tynn og lett bærbar. Spesifikasjonene er bestemt av Intel, og går i hovedsak på at den skal være god nok, tynn nok, lett nok og rimelig nok til å konkurrere med Apples MacBook Air.

Dagens ultrabooks er egentlig bare i startgropa, men vi har selvfølgelig håp om noen gode modeller likevel.

Vårt testobjekt denne gangen går under den fulle betegnelsen Asus UX31E-RY012V, og er med unntak av Apples MacBook Air 11" den første ultrabooken vi tester.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i7-2677M (1,8 GHz, 4 MB cache)
Harddisk 128 GB SSD
Skjerm 13,3 tommer 1600 x 900 pikslers oppløsning Reflekterende høykontrastbelegg
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11b/g/n WiFi Bluetooth
Batteri 47 Wh
Annet -
Størrelse 1,8 cm tykk
Vekt Datamaskin: 1,41 kg Strømforsyning: 180 gram
Pris Kr 8990,-

Med tanke på utseende, design og i det hele tatt poenget med ultrabooks blir det naturligvis klin umulig å ikke sette Asus Zenbook UX31E opp mot en like stor MacBook Air.

UX31E er hakket tykkere og hakket tyngre, men ikke nok til at det betyr noe i praksis. Og tar vi spesifikasjonene i nærmere øyesyn er det ingen tvil om at denne Zenbooken er det bedre valget. Skjermen har høyere oppløsning og prosessoren er kraftigere enn det vi finner på inngangsmodellen av en 13-tommers MacBook Air, som dessuten koster 1300 kroner mer.

Med UX31E følger også et oppbevaringsfutteral, VGA-adapter og USB til LAN-adapter, noe du eventuelt må kjøpe i tillegg for en MacBook.

Men er Asus UX31E en bedre datamaskin? Følg med, når vi tar Zenbook i nærmere øyesyn.

Takk til Asus for lån av datamaskinen.

I bruk

Innledningsvis trakk vi paralleller mellom Asus UX31E og MacBook Air, inkludert utseendet. Men når det er sagt er det selvfølgelig grenser for hvor mange måter det er mulig å lag en såpass tynn bærbar på, og Asus har heller ikke plagiert Apple blindt. Du må nærmest være sveiseblind for ikke å se forskjell på en Apple MacBook Air og Asus Zenbook.

Strømforsyningen har jo visse likhetstrekk med Apples.

Asusen har et mørkere metall i lokket og annerledes tekstur. I tillegg har den sølvfarget tastatur og delestrek på pekeplaten. UX31E er heller ikke like rund i kantene som MacBook Air, og det sier sitt, ettersom MacBook Air har blitt parodiert som skarp nok til å brukes som kniv. Fremre del av basen, altså kanten der du hviler hendene, er merkbart skarpere enn MacBook Air og gjør lett inntrykk på bar hud dersom du sitter i en slik stilling.

Den totale effekten av linjer og materialer er mye av det samme som en MacBook Air – dette er en bærbar som gjør at du blir lagt merke til. Folk tar gjerne to og tre lange kikker på det blanke gliset, og du risikerer at fremmede damer prater til deg på toget.

Hele karosseriet i aluminium gjør selvsagt sitt med kvalitetsinntrykket, og UX31E virker både tøff og solid. Litt fleks er det både i base og lokk, men langt mindre enn hva som er vanlig på plastdekte bærbare.

Et såpass kompakt og lite karosseri krever litt spesielle løsninger, så på Zenbook er det ikke meningen at du skal bytte batteri, minne eller harddisk selv.

Stilen er for øvrig holdt nesten forbausende fri for glorete klistremerker. De som er plassert under tastaturet er i hvitt og grått, mens lappen med Windows-lisensen er plassert på strømforsyningen – det kan være greit å ikke miste den.

Tastatur og pekeplate

I likhet med de fleste nye bærbare har Asus Zenbook et "island style" tastatur, der hver enkelt tast har sin egen åpning i metallplaten under. Tastefølelsen er relativt god, med kort aksjon og anstendig støynivå. Layouten er godkjent, men av/på-tasten ved siden av delete og backspace kan kanskje by på et par feiltrykk. Heldigvis har Asus puttet inn programvare som spør deg om hva du egentlig vil hvis du trykker på den når du er i Windows.

Tastaturet er ikke baklyst, slik det er på den nyeste generasjonen av MacBook Air. Men med mindre du har for vane å skrive i mørke omgivelser er ikke dette noe stort ankepunkt mot UX31E.

Den store pekeplaten har en overflate av glass, og følsomheten er god. Ønsker du å klikke kan du trykke ned hele platen eller tappe som normalt, eller du kan bruke de integrerte museknappene på den nederste delen av platen. Et problem her er at hva enn du gjør på "platen" slutter hvis du går over den umerkelige grensen til "tastene". Drar du for eksempel på et vindu og umerkelig havner over grensen, vil vinduet bare slippes brått. Med mindre du da stadig visuelt sjekker hvor fingrene er, må du forvente deg å feilnavigere en del i begynnelsen.

Platen støtter bruk av opp til tre fingre samtidig, herunder høyreklikking med to fingre. En løsning på problemet over kunne vært å slå av musetast-delen helt, og i stedet benyttet hele området til navigering. Dette er dog ikke mulig i skrivende stund.

Musepekerens bevegelser kunne gjerne også vært litt jevnere. Når sant skal sies har det ikke lagd spesielle problemer for oss, men så har vi heller ikke drevet med noe som krever spesielt god muspekerkontroll.

På den mer positive siden må vi nevne Asus TouchSense, en funksjon som deaktiverer pekeplaten når du skriver. Dette er kjekt dersom du har en tendens til å streife borti platen ved skriving. TouchSense kan slås av eller på etter hva man ønsker.

Alt i alt liker vi pekeplaten godt, men ser at driverne har forbedringspotensiale. Det har heldigvis Asus også innsett, og bekrefter at de jobber med å fikse på dette.

Skjerm

Skjermen virker anstendig hengslet, og motstanden er slik at du kan åpne med lokket med kun én hånd. Rammen rundt lokket og hele skjermoverflaten ut til kanten er av den blanke typen.

Asus UX31E har en skjerm vi sjelden ser på 13-tommere. Oppløsningen er på hele 1600 x 900 piksler – normalen er på 1366 x 768 – og Asus skryter av en lysstyrke på hele 450 candela per kvadratmeter.

Dette stemmer nokså godt med våre egne målinger. I tabellen over har vi sammenlignet med 11-tommers Apple MacBook Air og de to 13-tommerne Dell Vostro V131 og Sony Vaio VPC-SB1V9E. Asus Zenbook har den mest lyssterke skjermen vi har vært borti så langt.

Lysstyrken gjør at maskinen blir langt mer anvendelig ved bruk på steder med kraftige lysskilder, ettersom skjermen er av den blanke typen.

Panelet leverer et klart bilde og gode farger, og når dette kombineres med god lysstyrke og høy oppløsning får du en skjerm som ligger godt over det du får på en gjennomsnittlig bærbar.

Når det kommer til en sammenligning med skjermen på en MacBook Air blir ikke ting like enkelt. Asusen har lysstyrken, men forskjellen i lysstyrke oppfattes som nokså liten, og Apples skjerm reflekterer faktisk mindre fra omgivelsene. MacBook Air har også bedre innsynsvinkel, slik at fargene virker jevnere over skjermen. Sortnivået er også hakket bedre.

Mens vi faktisk holder en liten knapp på Apples skjerm når det gjelder bildekvaliteten, har til gjengjeld Asus' 13-tommer en oppløsning på 1600 x 900 piksler mot Apples 1440 x 900 piksler. De kan altså skryte av den samme plassen i høyden, men du får litt mer å gå på i bredden med Asus.

Høyttalere

De to innebygde høyttalerne på UX31E leverer ikke direkte god lyd, men har et greit stereobilde. Stemmer og diskant kommer klart frem, men reklamebrosjyrens "higher volume and deeper bass" merket vi vel egentlig ikke så mye til. Lyden er god og høy nok til å se YouTube-klipp med noen venner, eller høre litt musikk i et nødstilfelle.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde Mini-VGA og Micro-HDMI
Enhetstilkobling 1 x USB 3.0 1 x USB 2.0
Annet Integrert webkamera og mikrofon Minnekortleser for SD

Som Apple har gjort med MacBook Air har Asus brukt ekstra små porter for å få plass, men med Zenbook følger det i det minste med adaptere for VGA og nettverk. Ellers er USB 3.0 på plass, mens Apple i stedet har satset tungt på Thunderbolt.

Høyre side har Mini-HDMI, Mini-VGA, USB 3.0 og strøminntaket lengst bak.

På venstre side finner du USB 2.0, minijack for lyd og leser for SD-kort.

Temperatur og støy

Asus' ingeniører har gjort en god jobb med å holde temperaturene nede. Spesielt håndleddstøttene holder seg imponerende lavt – her er det absolutt ingen antydninger til hotspots.

Støy er det heller ikke så mye å spore av på Asus UX31E. Vifta spinner i hovedsak først opp under vedvarende belastning, og siden maskinen er utstyrt med SSD er det heller ikke noe sus som kommer fra en ivrig harddisk. Selve viftestøyen er jevn og uten piping eller andre sjenerende bilyder.

Batteri

Dell Vostro V131 ligger fremdeles på topp som batterikonge, men UX31E gjør her en god figur. At den ligger sist med "kun" fem timers kontinuerlig bruk på maksimum lysstyrke er helt naturlig da den også har en lysstyrke som ligger betraktelig høyere enn konkurrentene.

På laveste lysstyrke klokker Asus' Zenbook inn på nesten åtte og en halv time, noe som er mer korrekt i forhold til hvordan den plasserer seg i forhold til konkurrentene.

Apple MacBook Air med Mac OS takler ikke det samme testprogrammet som vi bruker på bærbare med Windows, så vi har ingen gode resultater å sammenligne med her. Men Apple selv oppgir syv timer på batteridrift, og basert på tidligere erfaringer har vi ingen grunn til å betvile dette.

Som tilfelle er med MacBook Air og blant annet nyere bærbare fra Samsung, har Asus Zenbook en funksjon som gjør det ekstra enkelt å spare batteri. Fra hvilemodus, noe som den for eksempel går i hvis du stenger lokket, starter den opp igjen på et par sekunder.

I hvilemodus holder den også ganske lenge på batteridrift – opp mot to uker. Men dette kan også MacBook Air, som reklamerer med hele 30 dager for det samme.

Ytelse

Asus UX31E kommer ikke helt uventet med Windows 7 Home Premium som installert operativsystem, men takler naturligvis også Linux. Vi startet den opp med Ubuntu 11.04 uten problemer, men for å fungere godt med hvilemodus trenger den nok litt ekstra jobb.

Systemytelse

Som nevnt tidligere i testen har vi satt Asus UX31E opp mot Apple MacBook Air 11", Dell Vostro V131 og Sony Vaio VPC-SB1V9E. MacBook Air er en 11-tommer, men finnes også som 13-tommer. Dell-maskinen og Sony-maskinen er også 13-tommere. Samtlige datamaskiner er utstyrt med Intels Sandy Bridge-plattform i litt forskjellig konfigurasjon. Sony Vaio VPC-SB1V9E er den eneste i selskapet som har dedikert grafikkløsning.

Datamaskinene fra Asus og Apple er utstyrt med strømgjerrige ULV-prosessorer, henholdsvis en Core i7 med 1,8 GHz klokkefrekvens og en i5 @ 1,6 GHz. Sony og Dell har på sin side tradisjonelle prosessorer, førstnevnte med en Core i5 på 2,3 GHz og en i3 @ 2,1 GHz for Dell-maskinen.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler. Interessant her er at de "vanlige" prosessorene gjør det bedre med flere kjerner i bruk, mens ULV-modellene stiller best når de kun gjør en ting.

I videokonverteringsprogrammet Handbrake får vi nesten den samme rekkefølgen. Forskjellen mellom i3- og ULV-prosessorene er ikke stor.

Våre ytelsesmålinger viser at Asus-maskinen legger seg bak en vanlig Core i5 for bærbare, men foran en vanlig i3 og ULV i5. Ta også et blikk på tallene for harddisker i Windows' opplevelsesindeks – det er SSD-ene som gjør at Apple og i hvert fall Asus gjør det så bra her.

Spillytelse

De færreste kjøper en liten og lett 13-tommer med mye fokus på spillytelsen, men det er selvsagt ingen ulempe om den kan brukes til litt moro også. Her har Sony-maskinen svitsjbar grafikk med AMD Radeon HM 6470M som grafikkmotor, mens de tre andre maskinene må klare seg på grafikkløsningen i prosessoren.

I spillytelse legger Apple og Asus seg på samme nivå, mens i3-prosessoren gjør at maskinen fra Dell ligger et lite hakk bak. Dette er godt nok til litt eldre og/eller mindre krevende spill, men har du dette som hobby kommer du ikke utenom et dedikert grafikkort.

Oppsummering

Oppsummering og konklusjon

Asus Zenbook UX31E-RY012V er den største av Asus' to første Zenbooks – bygd etter Intels kravspesifikasjoner for en Ultrabook. Det uuttalte målet har vært å lage en bærbar som er lett nok, tynn nok, god nok og rimelig nok til å ta opp kampen med Apple MacBook Air.

Som nevnt tidligere i artikkelen har Zenbook et utseende som er distinkt forskjellig fra en MacBook Air, men det er også nok av likheter med tanke på form, tykkelse og vekt. Likevel, dette er jo litt av poenget med hele Ultrabook-klassen, og UX31E vil ikke bli den første som skal veies, måles og bedømmes opp mot en Air fra Apple.

Karosseriet er i aluminium og med god stivhet i konstruksjonen. Her blir kvaliteten viktigere jo tynnere og bærbare vi får, og Asus har ikke jukset på dette punktet. Vi er også fornøyd med hvordan Asus har løst problemet med varme støy – UX31E holder seg kjølig uten å irritere ørene så altfor mye.

Et halvmykt oppbevaringsfutteral følger også med.

Med tanke på utstyr er Asus UX31E nokså spartansk utstyrt med to USB-porter – hvorav én er USB 3.0 – og miniutgaver av HDMI og VGA, samt minnekortleser. Men du kommer langt med bare USB og trådløs kommunikasjon i dag, og dessuten følger det med adaptere for kablet nett og VGA.

Viktigere er det i våre øyne at maskinen er god å jobbe med, og der er det tastatur, pekeplate og skjermen som har mest å si. Tastaturet er presist og relativt godt å skrive på. Den store pekeplaten får også godkjent, men her ser vi gjerne litt bedre styringsprogramvare etter hvert.

Skjermen, med høyere oppløsning og bedre lysstyrke enn de aller fleste andre 13-tommere, skuffer heller ikke – denne skjermen er betydelig bedre enn hva du finner på en gjennomsnittlig bærbar. Men vi kan også sammenligne direkte med MacBook Airs meget gode skjerm, og da blir det vanskeligere. Bedre innsynsvinkel på MacBook Airs skjerm gir oss mer helhet i bildet, og for oss har bildekvaliteten rang foran litt bedre oppløsning. Alt i alt holder vi fremdeles en liten knapp på MacBook Airs skjerm dersom vi kunne velge fritt.

Bestykket med en kjapp SSD, Intel Core i7 med lavt strømforbruk og 4 GB minne har Asus UX31E-RY012V god for både lette og tunge jobber. Det er kanskje ingen avansert arbeidsstasjon, men maskinen har greit med muskler og er responsiv og kjapp. For spilling er den dog ikke noe førstevalg, men kan fint takle enklere eller litt eldre spill.

Du kommer ikke langt med en liten og lett bærbar hvis du til stadighet må ha den plugget i veggen, og selv på dette punktet klarer Asus å innfri. Kontinuerlig bruk ligger på mellom fem og åtte timer, avhengig av skjermens lysstyrke.

Med en pris som vaker rundt tusenlappen lavere enn Air blir det naturlig å spørre seg om Asus Zenbook er det bedre valget. Dessverre har vi ikke noe klart svar på dette.

Mac kommer jo med Mac OS, noe som gir en litt annen brukeropplevelse. For noen vil dette være verd prisdifferansen alene. For andre er det slik at de foretrekker Windows, og skal du da bruke dette på en Mac må du regne inn en Windows-lisens i totalprisen.

Ser vi kun på maskinvaren ligger MacBook Air et lite skritt foran på de flere områder. Den er litt tynnere, litt lettere, litt fastere, litt mer stillegående og har for tiden en mer stabil pekeplate. Asus' 13-tommer har noe høyere oppløsning, men som nevnt foretrekker vi likevel epleskjermen. Apple har ganske enkelt hatt bedre tid på seg til å finpusse detaljene.

Men selv om MacBook Air lurer seg foran på de fleste enkeltområdene når vi sammenligner direkte, betyr det på ingen måte at Asus Zenbook ikke duger. Tvert i mot, vi mener UX31E seiler opp som et godt og ikke minst mer prisgunstig alternativ til MacBook Air. Dette er hele poenget med Zenbook, og Asus ser ut til å ha lykkes ganske så godt på første forsøk.

For Zenbook på 13,3 tommer får du en hakket kjappere maskin med høyere oppløsning til 1300 kroner mindre. For 11,6-tommeren havner du på samme pris og ytelse som Apples inngangsmodell, men med 128 GB SSD får du dobbelt så høy kapasitet.

+  God kvalitet, tynn og lett
+  For det meste stillegående
+  Flott ytelse og batteritid
+  Høyoppløst og lyssterk skjerm


-  Litt få tilkoblingsmuligheter
-  Ingen muligheter for matt skjerm

Les også
– Ultrabook er et rumpespark i milliardklassen
Les også
Sliter med Ultrabook-salget
Les også
Intel vil ha billigere Ultrabooks
Les også
Asus slipper sine Ultrabook-maskiner
annonse