Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia 8.1

Følger opp en av fjorårets aller beste telefoner

Nokia 7 Plus var en av fjorårets to beste rimelige telefoner. Den vant priser og gode skussmål i nesten alle tester den deltok i. Ifølge produsenten er det Nokia 8.1 som er den åndelige oppfølgeren til den fabelaktige telefonen. Så hvor god er denne nye Nokiaen?

Det er noen åpenbare forskjeller mellom fjorårets og årets 8.1. Den viktigste og tydeligste er at den nye telefonen er laget i glass foran og bak. Ikke nødvendigvis et dumt grep, for designmessig er resultatet pent – men markedet flommer heller ikke over av telefoner i metall for tiden. Og for en hel del brukere betyr metall på ene siden at telefonen bare er «halvparten» så knuselig.

Endringen vi kanskje hadde ønsket oss mest er ikke her. Nokia 8.1 er fortsatt ikke vanntett.

Les testen av Nokia 7 Plus her »

Jakter du på det største muligemobilbatteriet er det enda en dårlig nyhet her. Sammenlignet med i fjor er det nemlig et vesentlig mindre batteri i Nokia 8.1. Men det trenger ikke å bety dårligere batteritid, for nå kommer vi til det som har blitt bedre.

Menyer som en Pixel

Innsiden av telefonen er nemlig oppgradert. En flett ny prosessor med navnet Snapdragon 710 legger seg midt mellom det som pleide å være billigtelefonene og toppmodellene i ytelse. Og at den er ny og kraftigere betyr som regel også at strømforbruket ved vanlige oppgaver minker.

Telefonen er som det siste årets Nokia-modeller del av Android One-programmet. Det betyr at menyene er kliss reine Google-menyer. Har du brukt en Google Pixel i det siste vil du kjenne deg godt igjen i menyene her.

Sveip opp fra bunn av skjermen for å få appveksleren. Holder du fingeren på skjermen kan du sveipe raskt mot høyre eller venstre for å bytte mellom appene som vises. En liten oversikt over de viktigste snarveiene vises nederst. Sveip videre opp for å se appskuffen.

Det er altså en slags sveipemeny, men de har lite til felles med måten sveip funker på iPhone eller Huawei-telefoner, for eksempel.

Den ser lekrere ut enn Nokia 7 Plus, men den er også lettere å smusse til og mye mer knuselig enn sin forgjenger.

Fordel og ulempe i kameraet

Kameraet tar meget gode bilder for sin prisklasse, men vi savner nattmodusen som trekker kvaliteten opp i noen av de beste mobilkameraene.

Her er det for øvrig nesten ikke tredjeparts programvare av noe slag. De to antydningene til det vi finner er en Nokia-app som gir deg support for telefonen om du trenger, og en utvidet kameraapp som gir deg proffinnstillinger når du tar bilder.

Vanligvis er denne appen en av våre favoritter, siden den forenkler litt mer avansert fotografering. Men siden Pixel 3-telefonene fikk nattmodus som hjelper til med lange eksponeringer i mørke omgivelser, hadde Nokia 8.1 vært en bedre kameramobil med Googles egen app. Nokias kamera-app har nemlig ingen egen nattmodus.

Det sagt tar Nokia 8.1 relativt gode bilder som det er lite å utsette på. I innendørs belysning blir bildene noen ganger bevegelsesuskarpe, men hovedregelen er at de blir gode nok. Her hjelpes nok mye av den optiske stabiliseringen som er bygget inn Dermed kan du for det aller meste stole på resultatene fra dette kameraet, uten måtte ta en haug bilder for å være sikker på å få ett brukbart et.

Ytelsesmålingene bekrefter det vi ser i menyene ellers. Dette er en kjapp telefon – den er for vanlig bruk stort sett på linje med nest siste generasjon toppmodeller. Men på grafikkdelen går det litt tregere og vi må enda en generasjon bak. For de fleste apper og spill er imidlertid Nokia 8.1 tilstrekkelig, og det finnes nesten ingen mobiler i samme prisklasse som er vesentlig bedre. Spillytelsen kan gå noe opp hvis vi ser på eldre toppmodeller.

Ålreit som telefon

God batteritid og hurtiglading gjør Nokia 8.1 til en super telefon å bruke.

Det store spørsmålet er om batteritiden oppleves som like overbevisende som i Nokia 7 Plus med et knapt 10 prosent mindre batteri. Fullt så overbevisende er den ikke, men den oppleves ikke dramatisk dårligere. Samtidig er forskjellen i opplevelse på å komfortabelt nå to dagers bruk og på å akkurat ikke gjøre det relativt stor. Nokia 8.1 varer uansett ut dagen hvis du ikke er svært krevende.

Hurtiglader både støttes og følger med i esken.

Lydkvaliteten under samtale er godt innenfor godkjent, mens tastaturet er Googles eget Gboard, og derfor enkelt og raskt å taste på.

Du kan også fint øke skriftstørrelsen i hele menysystemet, eller sette det til inverterte farger for å få bedre kontrast, skulle du ha bruk for det.

En fordel med Android One-telefoner er at de får oppdateringer rett fra Google, og dermed holder de seg også med de siste sikkerhetsoppdateringene. En ekstra ålreit ting med Nokia 8.1 er at den støtter sømløse oppdateringer. Dermed får du bare beskjed om å omstarte telefonen når en ny oppdatering er på plass. Installasjonen slipper du å vente på.

Det betyr at det er litt lite av de inkluderte 64 gigabytene tilgjengelig til lagring. Men med støtte for minnekort er ikke det så farlig.

Menyene i Nokia 8.1 er omtrent identiske med Pixel 3-menyene. I en telefon til drøyt en tredel av prisen her i Norge. Kameraprogramvaren er imidlertid Nokia sin. Det betyr at vi får en enkel proff-modus men mangler Googles heftige nattmodus.

Den enkle høyttaleren i bånn av telefonen gjør en grei nok jobb, men sammenlignet med de kraftigste stereohøyttalerne er det ikke all verdens til lyd i Nokia 8.1. På den positive siden; støtte for Netflix- og Amazon-kryptering er på plass, slik at du kan se HD-video. Skjermen har også HDR-støtte.

Til slutt

Å skulle slippe en oppfølger til fantastiske Nokia 7 Plus er neppe en oppgave noen misunner finske HMD som utvikler telefonene. Men de har faktisk gjort en rimelig god jobb med Nokia 8.1. Den er raskere og har bedre kamera. Designmessig ser den flottere ut og passer bedre i hånden enn giganten den «erstatter».

Men samtidig er det ikke uvesentlig at metallbaksiden er utelatt. Den gjorde Nokia 7 Plus til en vinner for mange som trengte litt mer solide telefoner. Det store batteriet hevet også inntrykket av en veldig godt balansert telefon som passet mange brukere.

Du mister altså noe sammenlignet med Nokia 7 Plus i denne åndelige oppfølgeren. Men du får likevel nok til å veie opp. Nokia 8.1 er helt klart en telefon du bør vurdere om du skal handle mobil til rundt 4000 kroner.

Men ikke glem hverken Nokia 7 Plus eller Xiaomi Mi A2 som begge er vanvittig gode telefoner til enda lavere pris enn denne.

Alternativer til Nokia 8.1

Huawei P20 Pro Dual SIM
Kinesisk kamerakonge

Huawei P20 Pro Dual SIM

Vil du ha et kamera som er hakket kvassere enn i Nokia 8.1? Hva med et enda større batteri i en vanntettet telefon? For 5500 kroner får du Huawei P20 Pro. Den har markedets beste mobilkamera med en uslåelig nattmodus og kraftig zoom. Den har ellers noen knepp kvassere egenskaper over det hele enn Nokia 8.1, men koster også litt mer.

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB
Nokia i metall

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Nokia 7 Plus har stort batteri og bakside i metall. Den er altså «halvparten» så knuselig som de fleste andre telefoner på markedet. Med en pris som legger seg så vidt over 3000 kroner er den også mye for pengene. Men den er en håndfull – bokstavelig talt. Du bør ha store hender eller være vant til å håndtere store telefoner før du vurderer denne. Er telefonen for stor øker faren for at den går i bakken, og da hjelper det kanskje ikke med metall på baksiden.

Xiaomi Mi A2 64GB
Billig og god mobilopplevelse

Xiaomi Mi A2 64GB

Går vi enda en tusenlapp ned fra Nokia 7 Plus lander vi på rundt 2100 kroner og ser til Xiaomi Mi A2. Igjen er det snakk om en Android One-telefon som alltid er oppdatert. Oppsiktsvekkende bra kamera for prisklassen er en del av pakken. Den har rask innmat og bakside i metall, og den viktigste ulempen er et forholdsvis lite batteri på 3000 mAh mot Nokia 7 Plus' 3800 mah.

Nokia 8.1 64GB
9
Imponerende

Nokia 8.1 64GB

sitatSvært få mobiler gir en bedre totalpakke enn Nokia 8.1.

Fordeler

 • +
  Flott skjerm
 • +
  Velbygget
 • +
  Meget bra kamera for prisklassen
 • +
  Hodetelefonkontakt
 • +
  Hurtiglader medfølger
 • +
  Oppdatert ren Android
 • +
  Lynende rask
 • +
  Sømløse oppdateringer støttes

Ting å tenke på

 • Mer knuselig enn 7 Plus
 • Mindre batteri enn 7 Plus
annonse